dinsdag 14 januari 2014

Zicht op verzekeringen: de zorgverzekering

Naar aanleiding van onze blog over het jaaroverzicht 2013 schrijf ik een stukje over onze verzekeringen. Er zijn namelijk veel vragen gekomen over wat wij verzekeren en hoeveel we daarvoor betalen.

In onze spreadsheet kun je zien dat wij elke maand een bedrag uitgeven voor verzekeringen. Hoe ziet dat er uit en hoeveel betalen we ervoor?

In deze blog wil ik iets vertellen over onze zorgverzekering. Ik hoop dan morgen iets te kunnen schrijven over de andere verzekeringen zoals de reisverzekering, de inboedel- en autoverzekering.

De zorgverzekering dus. We zijn al een aantal jaren verzekerd bij FBTO. Voordelen: aanvullende modules kun je gedurende het jaar aan- en uitzetten. Let op: bij een aantal modules geldt wel een wachttijd.
Wij hebben tot nu toe alleen gebruik gemaakt van de module 'gezinsplanning'. Dat was in het jaar 2011 en in het jaar 2012. Met name in 2012 was dat erg handig. We kwamen er namelijk in februari achter dat we in verwachting waren van nóg een baby. Die baby, DL dus, is geboren in september en dus konden we gedurende het kalenderjaar de module 'gezinsplanning' aanzetten. Dat hebben we overigens gedaan in de 22e zwangerschapsweek: per 1 juni 2012 hebben we de module toen aangezet, en per 1 december hebben we de module weer uitgezet.

De kosten waren voor deze zes maanden 72,84. Dat geld hebben we er ruimschoots uitgehaald, want je mag een pretecho ter waarde van 100 euro laten maken, de eigen bijdrage van de kraamzorg wordt vergoed tot 200 euro, (de rekening van de kraamzorg bedroeg toen 207 euro, dus we kwamen ruim aan die vergoeding van 200 euro) je krijgt een kraampakket ter waarde van 30 euro en ik heb de anticonceptiepil (Cerazette ivm borstvoeding) vergoed gekregen van 28 euro. We hebben dus zeker 360 euro uitgegeven en dus daarvan zo'n 72 euro betaald aan premie.

In 2014 hebben we weer gekozen voor FBTO, met een zo hoog mogelijk eigen risico. (dus 860 euro per persoon). Reden daarvoor is, is dat we een buffer hebben. Als we dus het eigen risico geheel opgebruiken, dan kunnen we dat betalen. Daarnaast verwachten we in 2014 weinig zorgkosten te hebben. (afkloppen!). We hebben geen tandartsverzekering of aanvullende module.

We hebben nu een rekening liggen 1575,36 euro voor twee personen voor een heel jaar. We krijgen dan 48,72 euro korting op de jaarpremie, omdat we het in 1 keer betalen. Daarom zullen jullie dit bedrag ook terugzien in ons maandoverzicht van januari.

Het betekent dat we dus dat we per persoon per maand 64,65 euro betalen voor de zorgverzekering.

We hebben afgelopen december flink wat zorgverzekeringen met elkaar vergeleken, maar FBTO was voor ons het beste. Het had best nog wel 5 euro per persoon per maand goedkoper gekund, maar we hebben daar niet op bespaard. Reden daarvoor is dat we het wel erg prettig vinden om modules aan- en uit te kunnen zetten. Wie weet hebben we in 2014 nog de module 'gezinsplanning' nodig. :-)

Morgen een blog over de andere verzekeringen. Ik hoop dat ik jullie in ieder geval iets wijzer heb gemaakt over onze zorgverzekering. Als er nog vragen zijn, dan hoor ik ze graag natuurlijk.

1 opmerking:

  1. Ik zelf heb ook hoogste eigen risico. Man niet i.v.m medicijnen. Wel overgestapt naar Ach. mea omdat we daar 10% korting via werkgever kregen. Wij gaan voor de basis waarin je geen eigen keus voor ziekenhuis hebt. Voor ons geen groot probleem. Tandartsverzekering hebben we ook niet, dat liep vorig jaar ook erg goed. Wij moesten een ruime 1500 afrekenen en daar komt dus sowieso van man nog 360 bij en van mij een kleine 150, als het goed is. Maar daar hebben we de buffer voor. Studerende dochter koos voor hetzelfde en is net als ik ook afgelopen jaar verschoont van extra kosten gebleven, maar wel veel bespaard. Als we 2 jaar onder het bedrag van 360 blijven, hebben we voldoende uitgespaard om ineens de eventuele 860 te gaan betalen. (ook zij heeft een buffer om dit nu ook te kunnen)

    BeantwoordenVerwijderen