maandag 10 juni 2013

Wasbare luiers

Op 18 januari schreef ik een blog over de kosten van luiers. We zijn er toen vanuit gegaan dat je per kind ongeveer 4 luiers per 24 uur nodig hebt. Dat kan soms meer zijn, maar ook wel eens minder, zeker als je kind een dag naar het kinderdagverblijf gaat. Luiers zijn dan vaak bij de prijs inbegrepen. In de blog hebben we toen ook berekend dat je per kind ongeveer 20 euro per maand kwijt bent aan luiers.

Wij hebben op dit moment twee kinderen in de luiers, dus we hebben een flinke kostenpost per maand: 40 euro. Die 40 euro gaan van ons budget voor huishoudelijke artikelen af. Het budget is 50 euro, dus je kunt ervan uitgaan dat dit budget regelmatig overschreden wordt.

Sinds twee weken zijn wij in het bezit van drie wasbare luiers: Easyfit van het merk Totbots. We gebruiken deze luiers alleen nog maar voor ZL2. Hij is al wat bezig met zindelijkheid. Plast soms op het potje, en begint nu aan te geven dat hij moet poepen. Na een paar weken zijn we wel gewend aan deze wasbare luiers en het bevalt ons tot nu toe best. De luiers zijn makkelijk om te doen en ook het uitwassen gaat prima. Meestal spoelen we de luiers (alle drie tegelijk natuurlijk) eerst even door in een emmer met warm water en daarna gaan ze op 60 graden in de wasmachine tegelijk met het ondergoed en de sokken. De luiers komen er weer helemaal schoon uit en ze zijn ook snel weer droog. Zo hoeven we dus geen extra was te draaien en zijn de wasbare luiers zeker een besparing op het gebied van de luierprijs. We gebruiken de wasbare luiers meestal in het weekend en nog niet in de nacht. Misschien dat dat binnenkort ook een optie is, maar dan moeten we wellicht een paar luiers extra aanschaffen. In ieder geval besparen we 2x3=6 luiers per week. Een wegwerpluier kost ongeveer 17 cent (goedkoop eigen merk) dus we besparen hiermee ongeveer een euro per week. De 3 luiers samen kosten 58 euro, dus we zullen dik een jaar 2 dagen per week onze zoon in wasbare luiers moeten hullen, voordat we deze kosten eruit hebben.

Toch voelt het goed om te zien dat we minder vaak een pak luiers hoeven te kopen, en misschien kunnen we zelfs een dagje extra per week met de wasbare luiers aan de slag.

In ieder geval zijn we erg enthousiast en we kunnen het iedereen aanraden om de luiers te gaan proberen!

14 opmerkingen:

 1. super!mij lijkt het erg vies als je ergens bent. en vooral met dochter gingen we nog overal naartoe en ging ze een dag mee naar mn oppaskids waar ik toen aan huis oppaste. ik heb er ook zeker ivm kosten over nagedacht maar om met vieze poepluiers te moeten slepen op dagjes weg/bij visite etc.. dat zag ik niet zitten. en speciaal daarvoor wegwerpluiers zou erg duur worden aangezien we maar weinig echt thuis waren :p
  super dat t bij jullie wel goed uit komt en je dus zo kan besparen!! :D je hebt tegenwoordig hele goede volgens mij :D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi!
   We vinden het erg leuk dat je zo trouw reageert op onze blog!

   We hebben nu echt een combinatie van wasbaar en weggooi gedaan. Als we ergens naar toe gaan, dan nemen we een wegwerpluier mee. Morgen gaat ZL2 naar het kdv en dan krijgt hij ook gewoon een wegwerpluier om. We hebben nu dus drie wasbare luiers in gebruik. Ik denk dat ik nog 1 luier erbij koop en dat we dan flink vooruit kunnen.

   Verwijderen
 2. Ik gebruikte vierkante lappen van de Hema, maar ben uiteindelijk gestopt omdat de luiers bij de Aldi en Kruidvat zo goedkoop waren. Ik had toen het gevoel dat ik daarmee dan toch goedkoper uit was, aangezien die luiers op 95 graden gewassen moesten worden.

  Ik weet niet wat het sommetje is voor katoenen luiers. Ze brengen ook weer kosten met zich mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik 12 was, kreeg ik nog een zusje en zij heeft ook altijd van die vierkante vouwluiers gedragen, die je met een veiligheidsspeld vast moet zetten en dan een overbroekje erover heen. Ik heb ze gelukkig nooit hoeven te wassen! Geen idee of mijn moeder dat ook op 90 graden deed.

   Deze luiers, van het merk Totbots (www.kaatjekatoen.nl of www.babybum.nl)was je op max 60 graden en ze worden dan prima schoon en fris. Een kookwas wordt afgeraden en is dus ook niet nodig. Alleen plasluiers was je op 40 graden.

   We wassen de luiers mee met onze handdoekenwas, ondergoedwas en de witte was, dus we hoeven niet een extra was te draaien. Zo blijven de kosten beperkt. Deze combinatie werkt heel goed voor ons.

   Verwijderen
 3. Ik heb altijd wasbare, katoenen luiers gebruikt. Emmer met deksel met was soda erin en later gewoon gewassen op 60 graden. Niks mis mee en ze werden altijd schoon. Natuurlijk gaat er soms een vlek niet (goed) uit maar dat heb je ook bij theedoeken, vaatdoekjes, witte t-shirts en onderbroeken en dat is toch geen ramp!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. maar het slepen met vieze stinkende luiers lijkt me zo vies op dagjes weg... ? hoe doe jij dat tecla?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat doe je met een luierzakje: daarmee ruik je niks, en het verstikt niet. Na de luierperiode handig om je natte zwemkleding in te doen op weg naar huis :).

   En de poep: in een wasbare luier zit een inlegvelletje, als je een luier met poep hebt, kiep je de inhoud in de wc of in de luieremmer (voor wegwerp). Daarbij komt er nooit poep aan je hand. En het is net zo 'schoon' als een wegwerpluier.

   Uitspoelen is niet nodig. je doet t meeneemzakje open, mikt die in de wasmachine, op 40 graden, klaar. easy peasy.

   ohja
   en wij zijn altijd buiten en bij mensen op bezoek.

   Verwijderen
 5. Voor op uitstap bestaan er handige luiertransportzakken. Ze zijn gemaakt van PUL, een waterdichte, maar ademende stof. De vuile luiers stop je in die zak en thuis doe je die luiers (eventueel met zak en al) in de emmer. Als je toch stoelgang zou hebben, gooi je die onmiddellijk weg samen met het papieren inlegvliesje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik heb daar nog nooit van gehoord, maar vooralsnog gebruiken we wegwerpluiers als we een dagje weggaan. Maar misschien is het nog het overwegen waard.

   Je kunt inderdaad een papieren inlegvel in de luier leggen. Die vangt de eerste ontlasting op en die kun je weggooien. De luiers is dan niet heel erg vies. Wij hebben nu nog een fleece inlegvel, dus die wassen we gewoon mee.

   Verwijderen
  2. precies. dubbelpost met die van jou, dus, die van mij.

   Verwijderen
 6. Zelfs het papieren inlegvel kun je enkele malen uitwassen. Wij hebben een tijdje uitgewassen billendoekjes gebruikt, dat werkte ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, en ik bedenk me dat je de luiers ook weer prima tweedehands door kunt verkopen. Uiteindelijk zul je dus nog goedkoper uit zijn dan je nu in je blog hebt uitgelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. je wast dit met ondergoed en sokken.. bah!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder wat hij wil. Inmiddels hebben we een behoorlijke voorraad aan luiers, zodat we alleen de luiers bij elkaar doen in de wasmachine, zonder ondergoed en sokken.

   Verwijderen