zondag 18 augustus 2013

Wasbare luiers deel 2

In dit blog schreef ik over onze eerste ervaringen met wasbare luiers. Eind mei had ik er drie gekocht, van het merk Totbots. Deze waren voor ZL2. We waren toen al snel enthousiast over de luiers, maar we zagen het nog niet zitten om ook wasbare luiers te gebruiken als we een dagje op pad gingen en ook  's nachts was het nog niet aan ons besteed.

Toch hebben we eind juni nog een luier gekocht bij Pandababy, met twee combinatieboosters erbij. Het blijkt dat deze wel heel goed de nacht doorkomen. En ZL2 is erg dol op de paarse bloemenluier! :-)

Omdat ik ook veel meelees op Dragen&Voeden (www.dragen-en-voeden.nl) kwam ik steeds meer te weten over wasbare luiers. Uiteindelijk heb ik daar ook nog zes tweedehands luiers weten te bemachtigen en ook nog 5 tweedehands combinatieboosters. De laatste stap was om nog 4 (uniseks) luiers bij Pandababy te kopen. We hebben inmiddels dus 14 luiers, voor zowel ZL2 als DL. Ieders 7 luiers, hoewel ZL2 de voorkeur heeft voor de meisjesluiers :-)

Ik kan dus wel zeggen dat we bijna fulltime nu wasbaar luieren. Afgelopen vrijdag ben ik een dagje met de kinderen weggeweest en toen hebben we ook de wasbare luiers gebruikt. De gebruikte luiers heb ik gewoon in een simpele plastic tas bewaard, en thuis konden ze prima de was in. Een wasbare poepluier is niet vervelender dan een wegwerp poepluier.

Twee keer per week gebruiken we nu nog een wegwerpluier: op woensdagmorgen en donderdagmorgen, als ZL2 en DL naar het kinderdagverblijf gaan. Ik hoop heel erg dat ik nu een hele tijd van de wegwerpluiers weg blijf!

In totaal hebben we dit jaar ongeveer 150 euro uitgegeven aan de luiers. Maar voor wegwerpluiers waren we bijna 40 euro in de maand kwijt, dus waarschijnlijk hebben we over 4 maanden de kosten eruit. Met andere woorden: vanaf 1 januari gaan we 'winst' maken!

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen! Ik ben zelf van plan om meteen te beginnen met wasbare luiers (als ik ooit een kindje heb). Het lijkt me een super grote besparing voor de portemonnee maar ook voor het milieu!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig! Ik heb gisteren nog bij jullie terruggezocht naar het bericht over wasbare luiers! Onze beeb komt in oktober en wij zitten er ook aan te denken om eerst een combinatie te doen tussen eas en wegwerp.. Ik vind de keus alleen nogal ruim...
  Over totbots hoor ik veel goeds, kan je mij het verschil uitleggen met pandababy?

  Bedankt voor jullie informatieve blog!!

  Groet, Miek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Miek,

   Wat toevallig dat je net de blog over de wasbare luiers zocht. :-)

   De keus is inderdaad enorm. Ik weet dat Kaatje Katoen sowieso consulenten in huis heeft, en je kunt dan gratis een adviesgesprek aanvragen. Dan zou ik zeker doen in jouw geval.

   Het verschil met Totbots en Pandababy, is dat je in de Pandababy verschillende inleggers kunt schuiven. De totbots luier is gewoon een luier bestaand uit 1 stukje, die je naar binnen moet slaan. Ik vind dat totbots ook wat laag om de heupen zitten, en ik vind het niet zulke hele prettige luiers, en ik vind ze ook wat prijzig. De Pandababyluiers vind ik wel erg handig. De inleggers (boosters) schuif je er makkelijk in, en voor 's nachts doe ik gewoon een combinatiebooster en een microvezelbooster bij elkaar en dat gaat prima.
   Pandababyluiers kan je vanaf de geboorte ook gebruiken geloof ik, omdat je ze kleiner kunt maken met drukknoopjes, maar ik vind dat niet een heel prettig systeem.

   Ik weet eerlijk gezegd niet of ik meteen vanaf dag 1 met wasbare luiers aan de slag zal gaan. In het begin moet je wel heel vaak luiers wisselen en ik vind dat wasbare luiers niet zo mooi sluiten om verse baby's, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Vanaf een maand of 9 vind ik het wel prettig, wasbare luiers.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je uitleg!
   Ik ga je advies zeker opvolgen!

   Miek

   Verwijderen
 3. Wij hebben onze luiers van www.pocketluiers.nl
  Zeer tevreden over deze luiers wan voor al €165 heb je 20 luiers en 20 inleggers van bamboe 3 laags.
  Zeker een aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen