woensdag 26 maart 2014

4 kinderen

Momenteel zitten we met een luxeprobleem, een dilemma, of hoe je het ook noemen wil. Willen we nog een kindje erbij? Het is natuurlijk verschrikkelijk luxe om daar over na te denken en een kind neem je niet, die krijg je. Toch zitten we er wat over te piekeren.
Eerst maar eens naar het kostenplaatje kijken. Dit is natuurlijk een blog over de financiën van een gezin, dus dan moeten we eerst maar eens rationeel gaan kijken naar wat vier kinderen nou eigenlijk kosten.
Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17% van het besteedbaar (gezins)inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het inkomen, drie kinderen 33% en vier kinderen 40%. Voor de bepaling van het besteedbaar (gezins)inkomen, neemt u alle inkomstenbronnen mee, dus ook vakantiegeld,kinderbijslag en dergelijke. (bron: NIbud)
Ik interpreteer bovenstaande cijfers zo, dat als je voor het eerst papa en mama wordt, je het meeste geld kwijt bent. Dit is een stijging van 17%. Als je nog een kind erbij krijgt, dan is dit een stijging van 9%. Heb je drie kinderen, dan geef je 7% extra uit t.o.v. twee kinderen en als je vier kinderen hebt, dan geef je ook weer 7% meer uit t.o.v. drie kinderen. In dat geval lijken de kosten voor vier kinderen best wel mee te vallen in vergelijking met onze huidige situatie: drie kinderen.

Nu zeggen deze cijfers mij eigenlijk niet zo heel veel. Ik heb echt nog nooit berekend wat het percentage is wat wij uitgeven aan kinderen. Ik denk dat het ook lastig te vergelijken is. Stel dat wij nu geen kinderen hebben, dan hadden we waarschijnlijk veel meer geld uitgegeven aan lange en verre reizen, gingen we vaker uit eten en hadden we een kast vol dure kleding.

Ik wil wel even kijken wat we nou meer zouden uitgeven als we vier kinderen zouden hebben. In de eerste plaats kost een vierde kind ons maandelijks €50,-. Dit bedrag sparen wij voor elk kind, dus zouden we maandelijks in totaal €200,- sparen voor alle kinderen.

Verder zal ook een vierde kind naar de kinderopvang moeten. Op dit moment betalen we €1010,- euro voor de kinderopvang. We krijgen van de belastingdienst €815,- terug. We betalen dus €195,- zelf.
Als we een vierde kind zouden mogen krijgen, dan zal dit kind op z'n vroegst begin 2015 geboren worden. Dat betekent dat de baby naar het kdv zal gaan als ZL2 naar de BSO gaat. We gaan dan €1092,- betalen voor 2 kinderen 1 middag per week naar de BSO en 2 kinderen voor 3 dagdelen kdv per week. Die stijging valt bruto gezien wel mee. Stel dat we nu hetzelfde verzamelinkomen houden ongeveer, dan krijgen we €888,- per maand van de belastingdienst. Netto betalen we dus €204,-. Een stijging van €9,-. De kosten voor de kinderopvang voor vier kinderen vallen dus reuze mee.

Misschien houden we zelfs recht op kindgebonden budget. Dit jaar, 2014, krijgen we €63,- per maand, maar met vier kinderen en hetzelfde verzamelinkomen zouden we €72,- per maand gaan krijgen. Nou gaan we daar allemaal maar niet vanuit natuurlijk, maar het is wel leuk om dit even in de berekening mee te nemen.

Voor kinderbijslag krijgen we nu €574,95. Dit zal vanaf 2015 €877,66 zijn per kwartaal. (3 kinderen onder de vijf jaar en ZL1 wordt in 2015 6 jaar, dus dan krijgen we wat meer) Grofweg gaan we er dan €100,- per maand op vooruit.

In 2015 verwacht ik niet heel veel meer uitgaven voor de wensbaby, en ook in 2016 zullen de kosten vast beperkt blijven. Ik verwacht zelf dat kinderen pas veel geld gaan kosten als ze op de middelbare school zitten en als ze studeren, maar dat proberen we dus nu al te ondervangen door elke maand €50,- per kind opzij te zetten.

Tja, wat rest blijft dan de auto... De Passat zal vervangen gaan worden, als Lupo ons bevalt. Dat is zeker. Snelle vergelijking leert ons dat een 7-persoons MPV €100,- meer kost per maand dan een gemiddelde station waar drie kinderen op de achterbank zitten. Maar die €100,- maken we dus weer goed met de kinderbijslag.

Tja, de kosten nemen dus niet gigantisch toe als we nog een kindje mogen krijgen. Wat houdt ons dan nog tegen? We blijven gewoon even piekeren en nadenken.

24 opmerkingen:

 1. Mijn moeder had net haar derde kind gekregen en dacht toen: "Stel je voor dat dit kind gehandicapt zou zijn geweest... Wat had ik dan mijn oudere twee kinderen aangedaan?" Zij vond dus dat ze na drie kinderen wel vaak genoeg aan de loterij mee had gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap de gedachtegang, want dit is 1 van de piekerpunten. Maar, die kans loop je ook bij een eerste, tweede of derde kindje. Ik denk alleen dat je vanaf een tweede kindje hier meer bij stil staat.

   Verwijderen
 2. Is de kinderbijslag niet bevroren of wordt die niet gelijk getrokken met het bedrag bam kinderen onder de 6 jaar? Volgens mij is er niet meer die stijging bij leeftijdsgrenzen.

  En idd je hebt 3 gezonde kinderen....waarom het risico lopen om een kind te krijgen die mss een handicap heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, de kinderbijslag is niet bevroren en is ook nog niet gelijkgetrokken, dus vanaf de leeftijd van zes jaar gaat het bedrag omhoog. Er was idd wel sprake van dat het gelijk zou blijven, maar volgens mij is dit nog niet gebeurd.

   Verwijderen
 3. De vraag is op dit blog al eerder gesteld,hoe kan het toch dat jullie zoveel kindertoeslag krijgen?

  Een paar gezinnen in mijn omgeving ontvangen de helft terwijl hun bruto jaarinkomen lager is?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk omdat ze ook hogere aftrekkkosten hebben. Je verzamelinkomen wordt dan lager waardoor je recht heb op toeslag. Wij hebben 2 kinderen maar krijgen 6 euro in de maand. Het salaris wat deze twee mensen samen verdienen hebben wij bij lange na niet.

   Verwijderen
  2. Het gaat idd om je verzamelinkomen, dus het bedrag wat overblijft bij je aangifte inkomstenbelasting. Omdat we een hoge hypotheekrente hebben, hebben we daardoor het 'geluk' dat we een laag verzamelinkomen hebben en dus recht hebben op toeslagen. Als wij in een huurhuis zouden wonen, dan kregen we die toeslagen dus niet.

   Verwijderen
 4. 40 jaar geleden heb ik lang nagedacht over de wens: ik zou nog zo graag een kindje willen krijgen (....maar eigenlijk vind ik het niet verantwoord)
  Gelukkig is dochter 2 er wel gekomen maar om in deze tijd, met drie gezonde kinderen, 'n vierde kind wensen......
  Mijn moeder zei vroeger altijd: je kunt beter spijt krijgen van dingen die je wel gedaan hebt dan van dingen die je niet gedaan hebt. Maar, kwam er dan nog achteraan, dat geldt niet voor het krijgen van kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens met je verhaal over spijt krijgen. Daarom moet het ook een weloverwogen beslissing zijn.

   Verwijderen
 5. Hoi
  Ik zou het niet al te zeer qua kant van financien bekijken, jullie hebben het goed en dat zal zo blijven wsl, toch?
  Waarom je graag een kindje erbij wil is een zaak van je hart,
  Wij hebben er vier, we zijn er erg gelukkig mee.
  Wat 1 meer of minder kost, zij zo,
  We genieten elke dag volop van onze vier kinderen.
  Ook al zijn er af en toe lastige dingen, dat hoort er toch ook gewoon bij.
  Dus volg meer je hart, zou ik zeggen. Anne
  NB Je hoeft geen andere auto te kopen, hoe vaak ga je nou met zijn allen weg, dan kan je ook met twee auto s gaan, kan echt prima, wij hebben ook geen grote auto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens, deze beslissing kun je niet rationeel nemen.

   En wij willen wel graag een auto waar we met het hele gezin in kunnen, we gaan namelijk best vaak weg met z'n allen, mede omdat onze ouders en andere familieleden op grote afstand wonen. (30 kilometer en 120 kilometer enkele reis)

   Verwijderen
 6. een vierde kindje, waarom niet? Als er genoeg liefde is, dan is de rest oplosbaar. Er zijn mensen in de bijstand die met vier kinderen rondkomen van de bijstand. Teunie komt rond met 10 kinderen op 1 inkomen.
  En qua gehandicapt: dat risico loop je altijd, bij de eerste, en dus ook bij de vierde. En ook gehandicapte kinderen voegen iets moois toe aan een gezinsleven. Ze zijn niet alleen maar balast.
  pukkie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat je een vergelijking met iemand anders, in dit geval Teunie, kunt maken. Nog nooit een gezin gekend waar zoveel extra's via allerlei kanalen binnenkomt. Niks mis mee maar ik heb in mijn omgeving een gezin met 6 kinderen en 1 inkomen, zonder extra's en dat is echt sappelen om rond te komen, zeker omdat de jongste zwaar gehandicapt is! Geen enkel kind is 'ballast' maar niemand kiest bewust voor een zwaar gehandicapt kind. Gelovige mensen zullen het de hand van God noemen maar daar geloof ik nou weer niet in.......

   Verwijderen
  2. Ik vind de blog van Teunie leuk om te lezen! Toch moet je ook niet vergeten, dan van de 10 kinderen de oudste al het huis uit is en de tweede volgens mij ook.

   Verwijderen
 7. Bedankt voor alle reacties tot zover. Ik ga nu werken en ik hoop vanavond inhoudelijk te kunnen reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En die cijfers van CBS zijn globaal ik geloof dat wij niet meer uitgeven dan iemand met een kind volgens CBS dan :)

  Je kan het zo duur als je het zelf wilt en die opmerking dat je zou een kind met een handicap kunnen krijgen nou dat hadden wij bij de eerste en de laatste hadden wij niet willen missen. Na 3 prachtige dochters een zoon :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super om nog een zoon te mogen krijgen na drie dochters! Wat dat betreft zijn wij al verwend, we hebben beide soorten. :-)

   Verwijderen
 9. Wij hebben vijf kinderen. Ik vond het pas echt flink duurder worden toen ze naar het mbo en hbo gingen. Tot die tijd is het zeker goed te doen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, wij verwachten ook dat het flink duurder worden zodra ze van de middelbare school af zijn. Scheelt dat er tussen ZL1 en wensbaby zes jaar zit, dus als ZL1 klaar is met studeren, kan wensbaby die plek weer innemen!

   Verwijderen
 10. Als jullie een vierde kindje willen, dan houd ik jullie om heel veel redenen niet tegen. Liefde, broertjes zusje etcetera. Mensen kiezen voor een kind (Voor zover dat een keuze is inderdaad) op basis van een gevoel of behoefte. Dat moet je lekker zelf weten, van mij mag je je gezin zo groot laten worden als dat je zelf wil...

  Maar alleen op basis van financiële argumenten zeg ik, als belastingbetaler: DOE HET NIET!! al die toeslagen etc die jullie krijgen, moeten natuurlijk uiteindelijk gewoon betaald worden he?

  Ennuh een kind is natuurlijk ook KEISLECHT voor het milieu! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De beslissing wordt ook genomen op basis van gevoel. Maar toch was het best leuk om eens globaal te gaan kijken wat het ons de eerste jaren gaat kosten.

   Ennn, vierde kindjes zijn niet keislecht voor het milieu. Die kunnen alles afdragen. :-)

   Verwijderen
 11. Onze oudste zoon gaat naar de stad naar een goede Middelbare school, dat kost 149 euro per maand voor de trein. Bosatlas, speciale rekenmachines...
  Hij is 16 als ie klaar is met de HAVO, daarna gaat hij nog twee jaar atheneum doen. Anders krijgt hij geen OV en moeten wij collegegeld en dergelijke allemaal zelf betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik lees met veel interesse jullie blog. Misschien heb ik het over het hoofd gezien tot nu toe, maar ik verbaas me dat jullie zoveel kinderopvangtoeslag krijgen. Als je voor 3 kinderen maar 195€ zelf kwijt bent, kan dit toch haast niet kloppen? Gemiddeld zou een 2 verdienend gezin de helft van de kosten voor opvang zelf moeten betalen volgens de overheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi,
  In verwachting van ons vierde kind....HOERA! Wat zijn wij blij! (ook nog steeds na het lezen van bovenstaande overwegend negatieve commentaren)..... V.w.b. de wens om een gezond kind te krijgen...die hoop is niet minder dan bij de eerste 3, waarbij de jongste een zeer zorgelijke start gehad heeft overigens. Maar wat komt dat komt en er is nooit een kind ter wereld gebracht die er niet had moeten zijn.
  En wat de luxe problemen betreft: een luxe probleem is geen probleem.
  Ben het ook volledig met Peter Visser eens: je kan het zo duur maken als je zelf wilt...
  Ik ben tevreden!

  BeantwoordenVerwijderen