woensdag 19 maart 2014

Helaas... autopech

Gistermorgen toen ik weg wilde rijden naar mijn werk, hoorde ik opeens een gigantisch lawaai. Gelukkig was ik nog geen vijf meter van huis en kon ik de auto (Peugeot 106) hop in de achteruit de oprit opzetten. Nadere inspectie leverde op dat er vast een stuk uitlaat ofzo is afgebroken. Er ligt in ieder geval een lang stuk pijp op de grond. Bah, ik baal er wel van hoor. Mijn lieve autootje!

Gelukkig was ML thuis en heb ik de Passat meegenomen naar mijn werk. Vandaag heb ik thuis gewerkt en morgen mag ik de auto van een vriendin lenen. Gisteravond hebben ML en ik een avondje besteed aan het vergelijken van auto's en hebben we besloten om voor VW Lupo te gaan. Hier in de buurt staat er één en daar willen we vrijdagmiddag gaan kijken. De auto kost ongeveer €3100,-.

We hebben even flink zitten te rekenen. Als we een Lupo kopen, dan gaat ML deze ook gebruiken voor woon- en werkverkeer. We komen dan jaarlijks uit op ongeveer 30.000 km. De Lupo rijdt ongeveer 1 op 30. We zijn dan jaarlijks ongeveer €1400,- kwijt aan diesel. Daarbovenop komt natuurlijk de wegenbelasting van €640,- per jaar en de verzekering (WA+) van €300,- per jaar.

Punt waar we nu een beetje tegenaan hikken, dat is de VW Passat. Ook een diesel, maar twee diesels op de stoep staan is gewoon te duur. Zeker bij ons, want eigenlijk hebben wij alleen de woensdagmorgen en de donderdag een tweede auto nodig. Een benzineauto die dient als grote gezinsauto, heeft dan de voorkeur. Op dit moment zijn we heel erg aan het kijken naar een Opel Zafira. Wie weet wat de toekomst ons nog gaat brengen, maar het is dan wel handig als we al een zevenzitter hebben staan.

Even wat zoeken op autosites levert ons de volgende voorbeeldberekening op:
Een Opel Zafira kost ongeveer €9000,-. Als we de VW Passat inruilen, dan krijgen we misschien nog €7000,- terug. We moeten dus €2000,- investeren.
De kosten van de Opel Zafira zijn ongeveer €740,- voor de wegenbelasting per jaar en ook €300,- voor de verzekering (WA+). We verwachten met de Zafira maximaal 10.000 km per jaar te rijden. Hij rijdt ongeveer 1 op 12. Dat kost ons ongeveer €1400,- aan brandstof.

Als je de kosten van de Zafira vergelijkt met de VW Passat, dan kost de Passat ons aan wegenbelasting per jaar €1600,- en €700,- per jaar voor een all-riskverzekering.

Het is natuurlijk een bizar groot verschil, dus we zullen nu ook echt de grote auto-wisseltruuk moeten gaan doen.

Anyway, we hopen in ieder geval volgende week een kleine diesel op de oprit te hebben staan, en dan moeten we nog eens een blog schrijven over wat vier kinderen nou eigenlijk kosten.


13 opmerkingen:

 1. En waarom geen reparatie? Kun jullie wel wasbare luiers gebruiken maar een auto wegdoen omdat de uitlaat los is gekomen levert nog veel meer afval op dan wegwerp luiers;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geloof me, de auto is een reparatie niet meer waard. Hij is van 1996 en is gewoon nu af.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja soms moet er gewoon wat beters komen. Maar je hebt er een zuinige auto bij nu hopen dat hij niet te veel kosten heeft de komende jaren.
  Ik heb net het tegen over gestelde gedaan. De focus ga ik donderdag de 27 omwisselen voor een mercedes b200 cdi geen nieuwe hoor. Maar wel toch 100 euro duurder dan de focus. Maar wilde een betere/zwaardere auto en automaat dus elke auto zo duurder zijn. Rijmt niet met het lager brengen van je maand geld maar vooruit. Opvang stopt deze maand dus kosten neutraal. Ook komt woensdag er een nieuwe schuur ( gespaart in 2 maanden) dat zou mij vroeger niet lukken. Mooi hoor als je steeds meer over houd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Veel plezier met die zuinige lupo en ondanks alle zuinigheid mag je best iets kopen als je er zelf maar achter staat met welke reden ook.
  Mijn vrouw was ook niet blij met mijn keuze maar geld moet rollen zegt rutte toch haha
  Straks maar weer sparen/ zuinig doen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat 4 kinderen kosten? Jullie hebben toch 3 kindjes?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is de woon-werk-afstand?
  Als dat minder dan 20 km is, zou ik overwegen een van de auto's te vervangen voor een elektrisch ondersteunde fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Haha, waar een kapotte uitlaat al niet toe kan leiden.
  Wie weer leidt gezinsuitbreiding wel tot een drieling :-)
  En je hebt ook plek nodig voor vriendjes en vriendinnetjes.

  Een elektrische fiets is een goed idee trouwens! Ik heb er ook een.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Uitlaat die loshangt kwestie van lassen of stukje overheen zetten met 2 klemmen ben je hooguit 50 euro kwijt dat is altijd goedkoper dan auto weg te doen en nieuwe kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vergeet niet dat je behoorlijk wat stapjes terug in rijcomfort/veiligheid dat kon nog wel eens flink tegenvallen.

  Ook met een Lupo 1op 30 is vrij lastig vaak komt men lager uit.

  Ook bij de Zafira afhankelijk van welke motorisering er wordt gekozen lastig zeker bij korte afstanden om op 1 op 12 uit te komen, en ik schat onderhoudskosten veel hoger in dan een 106.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dus toch de gezinsuitbreidingmodule nodig van de zorgverzekering :-)
  Van harte gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Balen van de auto zeg. Maar 3100 euro voor een nieuwe tweedehands auto lijkt me niet duur.


   En je kunt bijvoorbeeld niet met de fiets naar je werk? Desnoods een electrische bijvoorbeeld?

   Huisvlijt

   Verwijderen
  2. Het is net hoe je het bekijkt 3100 euro voor een 9 jaar oude auto vindt ik echt te duur. De Lupo is tot juni 2005 gemaakt dus zal je ook nog een van de laatste moeten aanschaffen.

   Dan vindt het een dure aankoop enkel voor anderhalve dag in de week, ojee dat wordt die dure Zafira :(

   Verwijderen