zaterdag 29 maart 2014

Pechhulp

Vandaag hebben we ons nieuwe pareltje opgehaald: de VW Lupo 3L. Hij was prima opgepoetst, dus we zijn klaar voor heel veel kilometers! De vader van VL heeft de Peugeot 106 gisteravond opgehaald: hij vindt het leuk om nog lekker te gaan knutselen en poetsen. We krijgen van hem €250,- voor de auto. Goede deal! En eerlijk is eerlijk, ZL1 en VL hebben samen nog flink gesnotterd om de rode 'drakenauto'. Gelukkig kunnen we nog even van de auto genieten bij opa en oma.

Goed, volgend punt van aandacht: de pechhulpverzekering. VL is lid van de ANWB en dit lidmaatschap is persoonsgebonden. De Passat heeft pechhulp van Bovag, en dit is auto gebonden. Gevolg is wel, dat als ML in de Lupo gaat rijden, hij dus geen recht heeft op pechhulp als hij met panne langs de kant komt te staan.

We hebben vorig jaar wel even gekeken wat het zou kosten als wij de Peugeot 106 bij Bovag zouden onderbrengen, maar de prijzen stijgen daar naarmate je auto ouder wordt. Het was dus goedkoper voor VL om bij de ANWB te blijven. Maar misschien is het nu wel beter om de ANWB op te zeggen en ook de Lupo bij de Bovag onder te brengen. Even een vergelijkend rekensommetje maken dus!

ANWB
Als we gaan overstappen naar de ANWB, dan zullen we de Europa service standaard nemen, omdat we ook naar het buitenland op vakantie gaan. Hier zit dan pechhulp voor Nederland en Europa bij, vervangende auto in Nederland en Europa en de woonplaatsservice. De kosten hiervoor zijn 143,- en nog eens €96,- voor de partner. We zijn dus in totaal €239,- kwijt voor een heel jaar. Dan zijn we wel voor beide auto's uitgebreid verzekerd. Voordeel is dat ML en ik nog eens met z'n tweetjes romantisch met de Lupo naar Duitsland o.i.d. kunnen. :-)
Een andere optie is, is om de bestaande ANWB service die VL nu heeft (instap t.w.v. €55,-) uit te breiden naar Nederland service Standaard. Je hebt dan ook recht op vervangend vervoer en pechhulp binnen Nederland. Het actietarief is nu €80,-, dus dan zou ik nog €25,- moeten bijbetalen en dan kan ML de partnerservice nemen: €62,-. We zijn dan €87,- kwijt tot aan 31 december 2014.

Bovag
Voor een bedrag van €125,- per jaar hebben we voor de Passat pechhulp en vergelijkbaar vervangend vervoer Nederland en Europa, en bij pech wordt de auto naar de garage van onze keuze gesleept in plaats van de dichtstbijzijnde garage. (geloof me, we hebben de Passat wel eens op 250 km van onze woonplaats gehad, dus vandaar dat we dit vinkte maar hebben aangezet. Maar dat is nog eens een verhaal voor een andere blog)
Als we ook naar de Bovag zouden gaan voor de Lupo, dan zou de Lupo ons €95,- per jaar kosten. We hebben daarvoor pechhulp en vervangend vervoer Nederland en de auto wordt naar de garage van onze keuze gesleept. Nadeel is wel dat ML en ik niet romantisch met z'n tweetjes naar Duitsland ofzo kunnen, we zullen dan een hotelletje in Nederland moeten zoeken. Ook leuk. :-)

Conclusie
Voor de ANWB betalen we €239,- per jaar. Daar zijn dan beide auto's goed voor verzekerd en daarnaast kunnen we ook nog veel kortingen krijgen (waar we zelden van profiteren eigenlijk) en we vergeten natuurlijk het tijdschrift Kampioen niet.
Voor de Bovag betalen we €220,- per jaar. We zijn dan wel ietsje goedkoper uit, maar dan is de Passat wel de beter verzekerde auto (maar dat is niet zo heel erg) maar we hebben dan geen eventuele kortingen en moeten dan ook de Kampioen missen.

Wat gaan we doen?
Het opzeggen van het ANWB lidmaatschap kan pas op 31 december 2014. De €52,- die VL nu heeft betaald voor een heel jaar, die zijn we dan kwijt. VL heeft dan wel nog tot het eind van het jaar een pechhulpverzekering in z'n simpelste vorm bij de ANWB lopen. Ik kan op de website van de Bovag niet vinden wat de opzegtermijn is.

En wat we nu moeten kiezen? Dat mogen jullie zeggen! Ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Waarschijnlijk wordt het de ANWB, we kunnen dan upgraden en zijn dan in totaal €87,- kwijt, en dan kan ML ook met een goed gevoel in de Lupo rijden, en we kunnen met een goed gevoel op vakantie naar Denemarken volgende maand en in de zomervakantie kunnen we ook lekker met de Passat naar het buitenland. En dan gaan we na de zomer eens denken over een andere auto in plaats van de Passat.

10 opmerkingen:

 1. Ik heb geen ervaring met andere pechhulp dan de ANWB, maar overstappen ga ik nooit doen.
  Mijn ervaring is dat ze er werkelijk alles aan doen om je te helpen in ieder geval weer op weg te helpen. Al 30 jaar lid en nog nooit een slechte ervaring de keren dat het nodig was, gelukkig niet al te vaak gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ben ik wel benieuwd 30 jaar lid en hoe vaak kwam de ANWB en waarvoor ?

   Verwijderen
 2. Helemaal niks :) Die keren dat je pech hebt is geloof ik eens in de 8 jaar en dan is het vaak een bandje of een accu dus dat kun je zelf ook wel. En waarom nodig bij 2 auto's ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de ANWB opgezegd vanwege enorm slechte ervaringen (In het buitenland, afspraken niet nakomen waardoor we 3 dagen moesten bijboeken, een rekening van 2500 euro opstellen voor iets wat achteraf bij een andere garage maar 150 euro kostte, aanmaningen sturen voor bedragen die betaald zijn etc).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik raad je toch aan om eens verder te kijken naar andere pechhulpen. Je betaalt bij de ANWB voor een boekje en kortingen die je zelden gebruikt, en vaak vind je de kortingen ook wel via een andere weg. En partnertoeslag? Toch een belachelijk idee? Het gaat toch om je auto?

  Zelf zijn we ooit overgestapt naar een andere pechhulp (link staat hier onder), dat scheelde ontzettend veel geld. En de service was prima, hetzelfde als de ANWB, ook in het buitenland, daar kwamen we wel achter toen bleek wat voor barrel van een auto we hadden.

  Het loont echt de moeite om verder te kijken, het is even eng, dat overstappen, maar het bespaart je weer wat geld, voor dezelfde service.

  Tegenwoordig hebben we pechhulp via de officiële garage, dat kost niks, behalve verplicht een keer onderhoud bij de garage. :-)

  Succes!
  https://www.allianz-assistance.nl/reisverzekering/pechhulp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stel je zelf eerst de vraag of het überhaupt nodig is om je auto te verzekeren voor pechhulp. Wij hebben hier geen verzekering voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. bij de anwb heeft de partner (mits getrouwd of geregistreerd partnerschap) ook rehct op pechhulp bij de geregistreerde auto('s). al vaak genoeg meegemaakt. zei alelen eerst mn vriend aan de telefoon ipv man.. toen dat rechtgezet was, gewoon recht op hulp ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij ons is de anwb al regelmatig geweest. ook al naar de garage gesleept etc. echt super. zo blij dat we pechjulp geregeld hebben. een x een lege accu (gewoon op, dus moest een nieuwe in), iets met de remmen waardoor de auto niet meer reed geloof ik, iets met thermostaat, lekke koppakking (die auto hebben we dus ook niet meer, mankeerde teveel :p) huidige auto ook al paar dingen gehad. denk ik zelf alleen al in de 4 jaar dat ik mn rijbewijs heb, 3 of 4x (of vaker ?) de anwb gebeld heb...

   Verwijderen
 7. Om te beginnen is die Lupo 3L een geweldige auto. En verder hebben wij onze pechhulp bij de ANWB opgezegd. Die is nu bij de ABN Amro mee verzekerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In lijn met de opmerking van Marieke Bos en wellicht te laat, maar overweeg ook eens Blij dat ik Rij, waar alle voertuigen en het hele gezin gegarandeerd zijn van pechhulp voor een habbekrats. Enige adder onder het gras is een eigen bijdrage per pechhulp geval, maar hoe vaak komt dat nou voor?

  BeantwoordenVerwijderen