zondag 9 maart 2014

Dit is toch wel ultiem!

Facebook en Twitter ontploft zo ongeveer van alle foto's van mensen die buiten in het zonnetje zitten genieten van het heerlijke weer. Dat hebben wij natuurlijk ook gedaan. Hoe zalig om 's ochtends buiten koffie te kunnen drinken, en daarna wat aanrommelen in de tuin terwijl de kinderen aan het buiten spelen zijn.

Wel is het leven allemaal wat veranderd sinds deze blog van vorig jaar. Het leven van de kinderen wel te verstaan. Vorig jaar kon DL nog lekker in de wandelwagen zitten, maar nu kruipt ze de hele tuin door. Een paar oude broeken zijn dus wel nodig bij haar! Hoewel ze al bijna anderhalf is, loopt ze nog steeds niet. We zijn erg benieuwd wanneer ze haar eerste stapjes gaat zetten.

ZL1 is ook duidelijk een jaartje ouder geworden. Omdat hij nu op school zit, heeft hij veel vriendjes en vriendinnetjes in de buurt wonen. Gisteren werd hij al gebeld met de vraag of hij bij een vriendje die net buiten de wijk woont wilde spelen. Daarna kwam z'n allerbeste vriendje nog even buurten en eindigden wij gezellig met het hele gezin bij de buren waar we ook bleven eten. Vandaag blijkt toch wel dat hij zeker weer ouder is geworden: hij gaat z'n eigen gang en zegt dat hij 'bij iemand' gaat spelen en fietst vervolgens snel weg. Voor ons weer een les in loslaten en in het bedenken van nieuwe regels: je fiets zet je voor het huis neer waar je speelt.

ZL2 ruikt ook de vrijheid hoor. Terwijl wij in de achtertuin zaten, was hij al aan het roepen dat hij naar de speeltuin wilde. Wij hadden even geen zin daarin, en bleven lekker koffieleuten. Meneertje dacht vervolgens heel slim om gewoon naar binnen te gaan en door de voordeur de wijde wereld in te gaan. Gelukkig dat ik maar even ben gaan controleren wat hij binnen aan het doen was. Ik zag de voordeur wijd open staan en ben snel naar buiten gerend. Hij was zeker 200 meter verderop tot een buurvrouw hem zag lopen en hem besloot terug te brengen. Pfff! Les voor de volgende keer: voordeur op slot draaien.

Dat is sowieso wel iets waar wij nu tegenaan lopen: hoe geef je ZL1 de vrijheid, terwijl je ZL2 dat nog niet kunt geven, maar ondertussen wel alles wil doen wat zijn grote broer ook doet. Heeft iemand nog tips voor ons?

Nu nog even de schone was in de kast leggen, die heerlijk geurt naar lente en buiten. Dit was natuurlijk weer een dagje gratis genieten en we hopen dat het de hele week gratis genieten wordt!

7 opmerkingen:

 1. Ik denk dat je toch iets losser moet worden. Onze oudste is nu 4,5 jaar en speelt nu ook veel meer buiten. Gisteren zijn we eerst naar de geitenboerderij geweest en daarna toen wij thuis kwamen heeft ze de hele middag in de speeltuin gespeeld. Jongste van ons is bijna 1,5 jaar en loopt en rent veel achter haar grote zus aan. Achter bij ons is een speelplein en daar kunnen ze niet veel kwaad. Ga zelf wel even regelmatig kijken of instaleer mij op het bankje bij de speeltuin. In de speeltuin kun je ook lekker genieten hoor. Desnoods neem je je thermoskan mee en drink je daar toch een bakkie koffie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedoelde eigenlijk te zeggen dat een tweede en laat staan een derde veel sneller groot zijn en de wereld willen gaan ontdekken. Ze hebben immers een voorbeeld boven hun hangen. De eerste moet zelf alles ontdekken en een tweede of een derde hobbelt achter de eerste aan. :D

   Ik vond de eerste ook makkelijker onze tweede is een heel pittig kind en onderneemt van alles en is ook nergens bang voor.

   Verwijderen
 2. Hier mag zoonlief, 5, alleen naar de speeltuin of vriendje of vriendinnetje. Maar als hij bijv naar de speeltuin gaat en wil dan naar een kindje toe dan komt hij eerst vertellen dat hij dat doet of hij vraagt of hij mag bellen. En dan stuurt de moeder meestal een w.hats.appje. En de 2e is 4 jaar jonger dan hem dus zij heeft zo en zo een probleem maar gelukkig hebben we ook een speeltuin in de tuinzelf dus daar kan zij mooi spelen, maar vind dat allemaal al spannend genoeg. Meestal gaat ze weer snel naar binnen. En de schuttingdeur gaat dicht, hoeft nog niet op slot anders blijf ik lopen en dl kan er nog niet bij. Dochterlief mag nog niet alleen op de stoep op straat want dan ben ik haar kwijt en zal er dan steeds bij moeten blijven. Dus echt tips heb ik niet voor je want bij ons zit er een te groot leeftijdsverschil. En het hangt er ook vanaf hoe je woont, rustig -druk enz. Succes in elk geval, zl2 gaat het moeilijk krijgen of jullie met loslaten.
  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja verschilt per kind. zoontje(20mnd) blijft als ik in de voortuin zit, ind e tuin en op de stoep, gaat hooguit naar de gezellige buurvrouw van 2 huizen verder als ze ook buiten is (een spekje vragen :p) dochter is heel erg anders (4jr en 4 mnd dus ook op school vanaf november). zij kan nog niet fietsen zonder zijwieltjes. gaan we hopelijk dit jaar leren. mag nog niet het blok rond (valt nogal vaak en ik hoor haar niet of kan er niet altijd naartoe dus wil het nog niet hebben). ze mag in t pad, op de parkeerplaats aan t eind van de pad (zit tussen de woningen zegmaar. en in tuinen van de buurkindjes die we kennen. (soort ongeschreven regel dat als de poort open staat en t kindje wat er woont t goed en leuk vindt, je daar mag spelen). wij heben dus maar een traphekje in de poort gemaakt, zodagt zoontje er niet uit kan, maar de poort wel open kan.. :) dochter mag ook nog niet alleen naar speeltuin oid. kan met haar nog niet die afspraken maken. verschilt gewoon per kind wat ze aan kunnen en natuurlijk hoe ver t is. hier moet ze een kruising oversteken (voor haar nog te onoverzichtelijk) en daarna verderop een weg zonder stoep, komt alleen bestemmingsverkeer van paar huizen, maar vind dat nog te eng, vooral die kruising)

  maar t weer is heerlijk genieten idd :) gister heel de dag in de tuin, rustig wat opruimen, smorgens de voortuin, ook heerlijk geluncht buiten in de voortuin. en later ind e achtertuin gezeten, gelezen, kids gespeeld. man wat opgeruimd en t traphekje opgehangen. heerlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vond het ook altijd even slikken om de kinderen meer vrijheid te gaan geven! Maar superfijn dat jullie in zo'n prettige omgeving wonen waar kinderen hun gang kunnen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In twee dagen tijd jullie hele blog gelezen. Knap hoor dat het consuminderen zo goed lukt. Ge├»nspireerd door jullie vanavond mijn excelsheet weer eens bijgewerkt, dat is sinds onze verhuizing van een huur naar koopwoning niet meer gebeurd. En het was hard nodig. De broekriem moet hier goed aangetrokken worden willen we rond blijven komen. Ons gezin bestaat ook uit 5 personen, onze kids zijn pubers dus eten net zoveel, zo niet meer als ons ;) . Vanavond de wekelijkse boodschappen gehaald en net onder ons budget van € 70, -- gebleven. Het was € 67,10 en ik heb verschillende dingen niet gekocht die ik normaliter wel zou kopen. Wel even wennen.Volgende week wil ik een dorp verderop naar de AH gaan, altijd gedacht dat die duurder zou zijn als de Lidl. De proef maar eens op de som nemen. Ga zo door, petje af!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja, een oude gekregen Libelle die ik eergister las heeft me naar jullie site gelokt. Leuk interview

  BeantwoordenVerwijderen