zondag 16 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen

Woensdag gaan we weer de gang naar de stembus maken. Hebben jullie al enig idee op welke partij jullie gaan stemmen? Het is natuurlijk voor iedereen heel verschillend, omdat de gemeenteraadsverkiezingen van een heel ander kaliber zijn dan de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ik begrijp dan eigenlijk ook niet dat de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen gekoppeld kan worden aan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Waarschijnlijk zal ik op een heel andere partij stemmen dan in 2012.

De afgelopen dagen is de verkiezingskoorts wel gestegen in onze gemeente. Zo wekte Groenlinks al wat ergernis bij me op door een werkelijk tenenkrommende tekst op Facebook te plaatsen, waarin ze aangaven dat alle onlangs gerealiseerde doelen (vernieuwd winkelcentrum, centrum autoluw, hondenpoep actie) eigenlijk allemaal een idee van Groenlinks is, ondanks dat ze al sinds 2006 geen zetels hebben bij ons in de gemeente.
Gisteren kregen we een folder van het CDA in de bus. Het ging grotendeels over het voorstellen van de verkiezingskandidaten en dat ze toch echt de grote rotonde willen vernieuwen, zodat ons dorp een mooie entree heeft. Leuk idee hoor, maar in deze tijden is een nieuwe rotonde toch geen prioriteit?
Ook zag ik dat de huidige wethouder van de VVD flink onder vuur werd genomen op Facebook (we hebben een actieve buurvereniging op Facebook, die op dit moment veel berichten van partijen deelt, zodat ik dat kan lezen). Nou is het altijd makkelijk om een zittend gemeenteraadslid onder vuur te nemen en te zeggen wat allemaal niet goed gaat (de beste stuurlui staan immers aan de wal, maar inhoudelijk vond ik het wel zorgelijk. Ik denk dat VVD dan ook afvalt hier.

Blijven eigenlijk maar 3 partijen over: D66, PvdA en de Christenunie. De PvdA is de laatste jaren de grootste partij. Ik wil me wel in alle drie de partijen gaan verdiepen, zodat ik woensdag mijn stem kan uitbrengen. Ik moet me er zelf in gaan verdiepen, want onze gemeente doet niet mee aan een website zoals www.stemwijzer.nl

Omdat de komende jaren er veel gaat veranderen op gemeentelijk gebied (denk aan de zorg die ze moeten gaan uitvoeren) vind ik de gemeenteraadsverkiezingen heel erg belangrijk. Eigenlijk nog belangrijker dan de Tweede Kamerverkiezingen, omdat de gemeente natuurlijk dichterbij staat. Ik vind het wel erg jammer dat er maar weinig informatie te vinden is over onze gemeente, en ik ben dan ook erg benieuwd naar de opkomst.


2 opmerkingen:

  1. Wij hebben hier al gestemd. Ik heb bewust op een lokale partij gestemd. Die weten meer wat er speelt en daarbij was er 1 partij die dezelfde idee├źn over een groot issue punt dat er hier in de gemeente speelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Juist vanwege alle veranderingen die op de gemeente afkomen ga ik stemmen op de partij die ervoor verantwoordelijk was dat de WMO heel goed en soepel is ingevoerd in onze gemeente nl. de PvdA. Als het landelijke verkiezingen waren zou ik niet zo gauw op de PvdA stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen