vrijdag 22 januari 2016

Hoe lang moeten wij nog aflossen?

Onze hypotheek bestaat uit twee delen, namelijk een spaarhypotheek van €140.000 en een aflossingsvrije hypotheek van oorspronkelijk €227.000. Als we ons doel voor 2016 halen, dan zal aan het eind van dit jaar onze aflossingsvrije hypotheek nog  €140.000 zijn.

Daardoor beginnen we al wat nieuwsgierig te worden naar een hypotheekvrije tijd en durven we ook al voorzichtig te bedenken wat onze lange termijnplanning gaat worden wat het aflossen van hypotheek betreft.

Als we uitgaan van het gemiddelde van de afgelopen jaren sinds we begonnen zijn met aflossen, dan lossen we gemiddeld per jaar €14.500 af. Dat is gemiddeld ruim €1.200 per maand. Als we met die snelheid door blijven gaan dan zouden we binnen 10 jaar (vanaf 1 januari 2017 gemeten) van onze aflossingsvrije hypotheek af kunnen zijn. Wanneer we elke maand de bespaarde rente meenemen naar de volgende maanden (het sneeuwbaleffect), dan zijn we zelfs binnen 8 jaar van onze aflossingsvrije hypotheek af.

Omdat we ook een beetje een uitdaging moeten hebben, gaan we voor die 8 jaar (vanaf 1 januari 2017 gemeten) en daarom heb ik 31 december 2024 alvast in mijn agenda ingevuld als hypotheekvrije dag. Tenminste voor de aflossingsvrije hypotheek, want onze spaarhypotheek loopt dan nog bijna 7 jaar door tot 1 november 2031. Tegen die tijd maar eens kijken of we die nog wat kunnen inkorten, maar eerst onze aflossingsvrije hypotheek.

December 2024, dan zijn onze kinderen 15, 13, 11, bijna 9 en 8 jaar oud. Dat klinkt allemaal nog zo ver weg, maar tegelijk vliegt de tijd ook zo voorbij. Daarom eerst maar genieten van de tijd die we nu hebben. Met nog steeds een te hoge hypotheek, dat wel.

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk om jullie blog weer tegen te komen in mijn leeslijst na een poos van afwezigheid. Ik ben twee jaar jonger dan VL en heb een compleet ander leven. Huurhuis en geen kinderen. Ik ga je weer lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik tel heb je nog 9 volle jaren gerekend. Volgens mij ben je december 2023 klaar.
  Wij hebben ook de tijd eigenlijk. Ons streven is met mijn 65e en dat is in 2030. Maar datgene wat moet is eerder klaar. De rest moeten wij wachten, evenals jullie een spaarhypotheek en twee spaardepots die de hypotheek aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk, wij zijn pas net begonnen met aflossen, maar hebben als doel om hypotheekvrij te zijn als onze dochter gaat studeren. Wij hebben nog 16 jaar ongeveer. Alles eerder is meegenomen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze spaarhypotheek is klaar in 2040. Dan zijn we 60. We hebben alleen nog een aflossingsvrij gedeelte van 140000. Denk niet dat we die afgelost krijgen of er zou een erfenis moeten komen.

  BeantwoordenVerwijderen