woensdag 8 januari 2014

Cheeky Wipes

Even een blogje om onze wasbare billendoekjes te promoten. Sinds drie weken zijn die nu bij ons in gebruik. We zijn al in de zomer van 2013 overgestapt op wasbare luiers, maar dus nu ook op wasbare billendoekjes. En dat laatste hadden we echt al veel eerder moeten doen. Daarom deze blog: ik wil jullie echt overtuigen om ze ook aan te schaffen.

Voor 16,95 euro koop je hier 25 wasbare billendoekjes van het merk Cheeky Wipes. Je zoekt een oude doos met deksel, die heb je vast nog wel ergens staan. Wij hadden nog genoeg van die gratis uitgedeelde wegwerpdoekjesdozen van Pampers en Zwitsal, die voldoen ook goed. Je doet een laagje water van zo'n 2 cm in de doos. Daar druppel je deze olie in. 2 of 3 drupjes is echt genoeg. De doekjes krijgen dan een lekkere geur. Je kunt natuurlijk ook een andere olie gebruiken, die je bijvoorbeeld bij De Tuinen kunt kopen. Enfin, in de doos met laagje water en olie leg je de stapel doekjes neer. De doekjes moet je eerst wel even in de wasmachine wassen, en je legt de doekjes dus NAT in de doos neer.

En dan is het alweer klaar.

:-)

Bij een luierverwisseling pak je nu dus gewoon een wasbaar doekje in plaats van een wegwerpdoekje. De wasbare doekjes zijn dikker, zodat je maar 1 doekje en soms 2 doekjes nodig hebt. De vieze doekjes doe je dan in een andere doos. Als je bijna door je 25 doekjes heen bent (en dan duurt zeker 3 dagen) dan stop je ze in de wasmachine op 60 graden. Je kunt daar prima vaatdoekjes e.d. bij in stoppen. Als de wasmachine klaar is, dan herhaal je weer het bovenstaande ritueel en je kunt weer aan de slag met luiers verschonen.

25 doekjes kosten 16,95 euro. De olie kost 6,20. De verzendkosten zijn 4,95 euro. Voor 28,10 euro ben je dus klaar. Ik gebruik meestal wel een pak wegwerpdoekjes in de week, van laten we zeggen 1 euro. In 28 weken heb je dus je investering zeker terugverdiend. Ik reken de kosten voor de wasmachine niet mee, omdat je toch altijd wel wat te wassen hebt wat je makkelijk bij de doekjes in kunt gooien.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen overtuigen om ook wasbare billendoekjes aan te gaan schaffen. :-)

24 opmerkingen:

  1. Super, mij heb je overtuig.
    Natuurlijk heb ik helemaal geen kinderen :)
    Maar ik ben zeker van plan om dit of een vergelijkbaar product te gebruiken als het zo ver is. Tot die tijd gebruik ik zelf wel al wasbaar toiletpapier, vergelijkbaar concept en bevalt zeer goed!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. eugh, dat lijkt mij echt smerig

      Verwijderen
    2. ik kan me ook wel een andere besparing voorstellen, want ik vraag mij af , als je zuinig aan doet, en niet zoveel velletjes gebruikt kost het toch niet zoveel[ behalve bij kinderen]

      Verwijderen
  2. Voor 8 euro heb je 16 prima hydrofiele washandjes, bakje water erbij, geen stinkende lavendelolie die huiduitslag geeft. En dan ben je ook klaar. Gaan minstens 6 kinderen mee. En nog veel langer bij andere uitjes en kamperen. Mee te nemen in een plastic bakje dat in de vaatwasser gaat. Mij heb je niet overtuigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. project wasbare luier is hier mislukt. Ik heb even overwogen om ze aan te schaffen, maar nee. Ik koop mijn billendoekjes in Duitsland (minder troep) en dat vind ik toch makkelijker. Ik zou er dus wel extra voor moeten gaan wassen. Ik ga namelijk niet bij mijn handdoeken was van 60 graden de vieze luierdoekjes mee wassen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarom niet? Je onderbroeken was je toch ook? En de Duitse doekjes zijn echt dezelfde als hier, moeten aan dezelfde wetgeving voldoen. Europa is 1 markt voor de producenten.

      Verwijderen
    2. Ik weet niet hoe jouw onderbroeken eruit zien? Maar in die van mij zit geen poep. Daarnaast trek ik twee keer per dag een schone aan. Maargoed dat is een hele andere kwestie.

      Heb je de Duitse doekjes wel eens gebruikt? Denk het niet want jij gebruikt zelfgemaakte doekjes van wat washandjes. Misschien eerst eens de ingrediënten beoordelen voordat je hier je mening over neerzet. Ik zeg niet dat er helemaal niks in zit, maar beduidend minder dan wat ze er hier in Nederland in stoppen. Duitsland is veel verder met dit soort dingen.

      Maargoed ieder zijn meug zullen we maar zeggen. Ik heb die 1 euro per week er wel voor over.

      Verwijderen
    3. Ik zit werktechnisch in deze materie. Denk dat ik daarom prima een oordeel kan vellen zonder ze te gebruiken.

      Ook al zie je geen ontlasting in je onderbroeken de bacterien en andere stoffen zitten er wel in.

      Verwijderen
  4. Mij heb je niet overtuigd. Toen je over de olie begon ben ik afgehaakt:-) Ik kan namelijk niet tegen luchtjes. Maar ik gebruik in de meeste gevallen "gewone" billendoekjes. En ik heb geen zin om er apart voor te wassen, elke soort was gaat hier 1x p/week. Dus gemiddeld was ik 3-4x p/week en dan past er niet zoveel extra's meer bij. Dit systeem werkt voor mij erg goed, dus nee geen wasbare doekjes voor mij. En ach met nog maar 1 kindje in de luiers vallen de kosten wel mee, ik doe met een pakje minimaal 2 weken. Want alleen bij hele erge poepluiers gebruik je meer dan 2 doekjes, meestal kan ik met 1 wel toe.

    groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat is er mis met het al vertrouwde washandje en lekker stukje zeep ?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik gebruik zeker geen pakje billendoekjes per week.. ook echt geen halve. ik koop ze per doos bij K.ruid.vat (12 euro voor 12 pakjes) maar doe er erg lang mee. heb nog maar 1 in del uiers maar toch. die natte billendoekjes lijken me niets. moet dan voor boven en beneden een doos kopen (verschoon ook vaak beneden ivm oppaskids en als zoontje slaapt kan ik sowieso niet naar zijn kamer om te verschonen).. ene kant lijkt het me ideaal, maar niet met vieze poepdoekjes. zou daarvoor toch weer wegwerpdoekjes pakken.. dat uitspoelen.. bah nee. zeker niet in mn gootsteen in de keuken (als je beneden verschoont.. ) maar voor plasluiers.. ja ergens kan ik me er zeker wel wat bij voorstellen..! vooral de besparing. maar het gedoe zie ik even niet zitten eerlijk gezegd... ;) wel super dat je erover blogt. had er nog nooit van gehoord dus ook nog nooit over nagedacht.. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. het valt mij op dat mensen schijnbaar alleen willen veranderen als het geld oplevert en als ze niet inleveren op gemak, voor mij speelt het milieu een belangrijke rol naast kostenbesparing, als het maar weinig geld bespaart en het iets meer moeite kost, maar wel een enorme voordeel oplevert voor het milieu , zal ik toch overstappen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik zou het ook niet doen. Nu ben ik gelukkig al uit de luiers. Maar ik zou ze wel eerst uitspoelen of niet? Lijkt me niet zo fris om ze zo in een andere doos te doen en te laten staan tot je ze gaat wassen... Als ik wel eens rompertjes had die onder zaten, spoelde ik deze eerst uit en ging in een emmer met wasmiddel om te weken tot hij in de was kon. Dus nee. Als ik dit zou doen, zou ik ook elke dag de doekjes spoelen en op zijn minst in een emmer zetten tot ze op 60c gewassen worden.

    Gr. immy

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk/interessant blog zeg!
    We al een tijdje op Twitter, maar zeker nu het onderwerp "wasbare luierdoekjes" is, lezen we met plezier! :-)
    Al jarenlang zijn er vele verschillende meningen/ervaringen als het gaat om wasbare luiers en doekjes. Wij vindne het altijd weer leuk zoveel succesverhalen te lezen!
    Op www.watkostenluiers.nl kun je altijd de meest actuele luier- en doekjesaanbiedingen vinden (#opdekleintjesletten) en sinds kort hebben we ook een tabblad met aanbieders van wasbare luiers (en doekjes).
    Wij blijven met plezier volgen/lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk onderwerp voor een blog! Hartstikke goed dat jullie alles aanpakken, petje af hoor maar mij heb je niet overtuigd. Ik koop bij de Action een pak billendoekjes voor een euro en als ze in de aanbieding zijn voor 75 cent sla ik een heleboel in. Als ik zou willen besparen zou ik een andere kostenpost aanpakken. Lijkt mij dat je de hele tijd in een poepgeur zit afkomstig van de poepdoekjes als je het niet voorwast en wat een gedoe dan al dat voorwassen en wassen. Ik zou de poepdoekjes ook niet met mijn andere was willen mengen. Als ik echt zou willen besparen erop, dan gewoon met water en zeep wassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goed idee! Maar waarom niet gewoon washandjes? Zijn te koop voor 50 cent bij de Wibra, ben je nog goedkoper uit. :-)

    Inte

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zelfs als je kinderen al jaren uit de luiers zijn zeker een leuk onderwerp om over te lezen. Maar ook voor ons waren vochtige hydrofiel washandjes en ook wel oude washandjes perfect om vieze billen mee schoon te maken; daarna in een emmer met water en wat b.iotex om te weken en dan in de was op 60 graden. En 'gedoe' met voorwassen?? Aangezien de wasmachine dat doet, heb ik er geen probleem mee. Tuurlijk is poep aan je handen niet leuk, maar soms overvalt me het gevoel dat we wel erg vies worden van dingen die gewoon bij het dagelijks leven horen en waar een gewoon stukje zeep de oplossing voor is.
    Overigens echt leuk om te lezen hoeveel verschillende 'oplossingen' er zijn, zodat je kunt kijken wat het best bij jezelf past.
    JBR

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik veeg niet alleen de billen van mn eigen kids. ben daar niet heel erg vies van (poep aan mn handen vind ik nou niet echt fijn, maar van mn eigen kids gaat nog wel), maar ook mn oppaskids.. en poep van hen uitwassen.. tja. zolang t niet hoeft en te betalen is, liever met billendoekjes die gewoon met de luier in de emmer gaan..

      Verwijderen
  13. Ik was al overtuigd voor je blogje... maar super dat je erover schrijft! Hier moeten we het allemaal nog wel in praktijk gaan brengen zodra ukkie 1 er is. Maar het plan ligt er om wasbare billendoekjes te gebruiken (zelfgemaakt, hydrofiel doeken/washandjes of cheeky wipes... dat maakt niet uit, nietwaar!?)

    De hoofdreden hiervoor is de gezondheid van ukkie, in de tweede plaats het milieu en als laatste geld. Al die chemische stoffen die ze in die kant-en-klare doekjes doen... Parabenen, parfum, benzoaten... ga maar door. Jakkie!

    Al heb ik trouwens wel een alternatief daarvoor gevonden: WateWipes. Deze wegwerpdoekjes bevatten 99,9% water en 0,1% fruitextract (van grapefruit zaad). Helaas worden deze doekjes (nog) niet in Nederland verkocht. Maar je kunt ze wel kopen via o.a. amazon.co.uk. Dus voor wie niet aan de wasbare billendoekjes wil, maar toch ook niet zo'n goed gevoel heeft over de kant-en-klare billendoekjes, is dit wellicht een goede optie. Doe er je voordeel me zou ik zeggen!

    Groeten Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Luiers zijn veel goedkoper op Amazon.co.uk. Wij hebben twee kinderen waarvan eentje nog in de luiers. Net als bij eerste kopen wij bij een goede aanbieding ineens 15/20 pakken dan kunnen wij maanden vooruit. Scheelt enorm in de kosten. Hetzelfde geld voor de luierdoekjes, zie je een goede aanbieding dan een flinke bulk inkopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Er zijn heel veel reacties gekomen op deze blog. Even kort een paar algemene reacties: wij hebben ook een tijd met een washand gepoetst, maar dat vinden we wat minder handig. We moeten dan eerst met een handdoek naar de kraan lopen en dat vergeten we snel, zodat we dan weer een wegwerpdoekje pakken.

    Omdat we vaak wasbare luiers gebruiken, is het ook handig om wasbare billendoekjes te gebruiken. We gooien ze bij elkaar in de was, en nee, er zit niet een poepgeur aan. De billendoekjes zijn mooi schoon.

    Verder heb ik ook ergens een artikel gelezen over de ingrediënten van billendoekjes. Ik ben dus heel blij dat we nu wasbaar gebruiken.

    Over de olie: dat is natuurlijk niet nodig, het is alleen voor het lekkere geurtje. Ik heb het wel aangeschaft, omdat het aangeraden werd op de website die ik noem in de blog. Zelf vind ik het wel prettig, dat geurtje, maar het is natuurlijk niet echt nodig.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hier gebruik ik ook wasbare doekjes. Niet zozeer om geld te besparen maar om alle troep die in babydoekjes zit. Ik maak de doekjes alleen niet nat van te voren. Nattigheid betekent ook meer bacteriën. Poep eerst afvegen met tissues en daarna washandje beetje natspuiten met water. Heb je ook geen poepdoekjes bij je andere was ;) Liever geen lavendelolie maar gewoon olijfolie of kokosolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mijn meisjes hebben heel gevoelige billetjes en staan vol uitslag wanneer ik wegwerpdoekjes gebruik. Dit lijkt me een handig alternatief. Ik twijfel alleen nog om ze zelf te maken, of ze te kopen.
    Jammer dat veel mensen het alleen hebben over de besparingen, maar niet stilstaan bij de troep die in wegwerpdoekjes zit.
    Goed voor de billetjes en goed voor het milieu...
    Lieve

    BeantwoordenVerwijderen