maandag 9 december 2013

Uitstelgedrag om maar niet te hoeven aflossen

Wanneer je eenmaal besmet bent geraakt met het aflosvirus, dan is het moeilijk om je mond te houden als je toevallig met collega's bij de koffieautomaat over hypotheken aan het praten bent. En zo heb een aantal collega's ook wel al eens een spreadsheet doorgestuurd hoe ze van hun aflossingsvrije hypotheek zelf een annuïteitenhypotheek kunnen maken.

Wanneer je ze dan enkele maanden later vraagt hoe het ervoor staat met het aflossen, dan komen de collega's met smoesjes terug dat ze nog niet zijn begonnen met aflossen. Vandaag kreeg ik een reden te horen dat een collega erachter kwam dat alle besparingen in de spreadsheet slechts bruto besparingen waren en dat ze daarom voorlopig maar afzagen van aflossen. Enkele andere redenen om niet af te lossen en die ik krijg te horen zijn:

- Zonde van de hypotheekrenteaftrek
- Over 30 jaar is €300.000 niets meer waard en lossen we dat makkelijk af
- De besparing ten opzichte van de kosten is zo minimaal
- We houden geen geld over (ondertussen wel elke middag voor minstens €10 lunchen)
- We hebben 2 studerende kinderen die al geld genoeg kosten

Toch wel opvallend hoe goed mensen in staat zijn een excuus voor zichzelf te bedenken om hun schulden maar niet af te lossen en lekker door te blijven gaan met geld uitgeven en de schulden te negeren.

Wij besparen nu elke maand ruim €182 doordat we extra zijn gaan aflossen. Weliswaar een bruto besparing, maar omdat we niet aan een voorlopige teruggave doen, houden we dat bedrag elke maand wel extra over ten opzichte van een paar jaar geleden toen we nog niet begonnen waren met aflossen. De hypotheekrenteaftrek die we elk jaar in juni / juli ontvangen, storten we voor het grootste gedeelte toch direct weer in onze hypotheek waardoor we nauwelijks merken dat het om "slechts" een bruto besparing gaat.

Volgens mij lossen alle onze lezers met hypotheek af, maar toch probeer ik het. Zijn er nog lezers van onze blog die een hypotheek hebben en nog NIET extra aflossen op hun hypotheek? En wanneer jij tot deze groep behoort, waarom los jij nog niet af?

47 opmerkingen:

 1. Aha, ik ben dus niet de enige die 'het licht heeft gezien' (hypotheek aflossen) en het niet kan laten om dat ook door te geven. Ik ben nog steeds verbaasd dat mensen soms zo moeilijk te overtuigen zijn en inderdaad allemaal redenen verzinnen om er maar niet aan te hoeven beginnen. Wij zijn overigens nu nog bezig met het afbetalen van onze auto maar de aflosplannen voor de hypotheek zijn al helemaal uitgewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij lossen (nog) niet af. Wij hebben een lening (voor de auto) die loopt in november 2014 af en dan gaan we in januari 2015 beginnen met het aflossen van de hypotheek. We willen dan maandelijks € 250 aflossen en daarnaast onze buffer vergroten.
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik lees sinds kort mee en begin echt enthousiast te worden, maar... Ook bij mij een dikke maar ;-)
  Ik zou niet weten waar te beginnen en vraag me af met een gezin van 5 kinderen waar ik de extra's vandaan moet halen om af te gaan lossen.
  Eigenlijk ben ik te weinig onderlegd om de stap te DURVEN nemen.
  Klinkt dit erg zwak ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik wil ook wel graag aflossen, maar mijn inkomen is maar een paar duizend euro hoger, dan wat jullie afgelost hebben per jaar. en het zal niet veel hoger worden ook want ik loop tegn de 65.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oei, en hoe moet dat dan over een paar jaar wanneer het termijn van de lening afloopt, en je ineens het bedrag moet terugbetalen?

   Verwijderen
  2. geen idee, hoe dat moet. maar mijn huis heeft nog wel een flinke overwaarde, gelukkig.

   Verwijderen
  3. Gelukkig, maar t lijkt me niet een prettige situatie.groetjes emet3kids

   Verwijderen
 5. Ook ik los (nog) niet af op mijn hypotheek (100k spaar en 50k aflossingsvrij, met een meerwaarde van ca 50k). Op dit moment heb ik nog een lage hypotheekrente, waardoor het voor mij op dit moment netto niet loont om af te lossen (ook niet als er sprake zou zijn van vermogensheffing). Wel is er een (kleine) spaarpot op een deposito (met een relatief hoge rente), welke bewust afloopt vlak voordat mijn nieuwe renteperiode ingaat. Op dat moment bepaal ik of ik extra ga aflossen of niet. Dat hangt mede af van de nieuwe rentestanden (hypotheek en spaar) en mijn financiële situatie op dat moment (door recente werkloosheid en de geplande start van een eigen bedrijf is dat nog geheel in het ongewisse). Wel ben ik een groot voorstander van dat eenieder zich ervan bewust is dat inzicht in de eigen financiële situatie, nu én in de toekomst, van groot belang is. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat een hypotheekvrije woning (of een zeer kleine hypotheek) zeer wenselijk is en dat dat een grote mate van rust geeft en gevoel van vrijheid. Waar mogelijk en verstandig zou ik het dan ook (bijna) iedereen aanraden om af te lossen op de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem,
   Tip: geen deposito , maar probeer wat te beleggen in aandelen. Alleen doen met vermogen wat je voorlopig niet nodig hebt. Heb hiermee zelf e.e.a. kunnen aflossen. Geduld is een schoone zaak.

   Verwijderen
 6. O, die kamtine. Ik haat de dure kantine. Tegenwoordig eet ik op vrijdag wel eens van de kantine, twee harde broodjes, beleg en soep, 4,65.
  Afgelopen vrijdag vroeg ik of de prijzen nog omhoog gingen in januari. Nee, dat doen we niet, dus vroeg ik, zeker onlangs gedaan? Ook niet.

  Aan tafel zeidn twee collega's tegen me, dat ik zuinig ben. Ja, zei ik, dat klopt, maar ik ben geen vrek.

  Financiele mensen zijn. Zuiniger dan de mensen waar ik tegenwoordig mee eet, inkoop mensen.
  Met mijn mede financial collega bespreek ik wel eens de zorgpolis, of een andere verzekering. Zij eet dagelijks een behoorlijk duur kantineding. Ik verbaas me daar over, omdat ze onlangs vertelde dat zij maandelijks wel 80 euro aan benzine uutgeven.
  Ik geeft met de Toyota Aygo en de vele scooter kilometers meer uit.

  Met het consuminderen verwijder ik me steeds verder van de gewone mensheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb zelf geen hypotheek. Mijn vriend heeft een spaarhypotheek, erg moeilijk om daarop af te lossen. Hij zou wel bij kunnen storten in het spaargedeelte, maar voorlopig gaat jaarlijks "extra" geld naar dingen als de reparatie van het dak en naar zijn pensioen (hij is zzp-er). Wel hoop ik dat we bij een eventuele verhuizing de hypotheek mee kunnen nemen en dat extra kosten contant betaald worden, dat we geen tweede hypotheek af hoeven te sluiten. Daarvoor ben ik aan het sparen. Dus een soort van tevoren aflossen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij lossen (nog) niet extra af omdat we eerst een cashbuffer willen hebben. Zodra die toereikend is om de extremere calamiteiten te dekken (auto total loss, baan kwijt, etc), dan gaan we extra aflossen. 10K zou hiervoor voldoende moeten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij lossen niet EXTRA af. We hebben niets over op dit moment. Wel werk ik aan een financiële buffer. En ik lunch niet voor 10 euro tussen de middag, we gaan nooit op vakantie, en we hebben maar 1 auto.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wij lossen (nog) niet extra af, omdat onze spaarbuffer te laag is. Om dat weer op peil te brengen staat bij ons op nummer 1. En daarbij hebben we nog een studerend kind in huis met een studielening en we ondersteunen hem waar we kunnen. alles wat we hem kunnen helpen scheelt hem straks weer op de hoogte van de studieschuld die zich nu opbouwt. Onze auto is aan vervanging toe is reden nummer 3. En reden nummer 4 is dat we "maar" een hypotheekschuld hebben van € 64.000,- afgerond, dus heel erg weinig in vergelijking met heel veel anderen. Onze hypotheek is over 9 jaar trouwens ook al afgelost, dan is ons huis vrij en dat is reden nummer 5 :)
  gr, zonnig&zuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij lossen wel af. Met 1 loon, een studerende dochter in huis en 1 uit huis. In ieder geval iedere maand 100 Euro en daar bovenop nog alles wat we boven onze zelf vastgestelde buffer uit komen. Al met al zorgde dit ervoor dat we al iets meer dan de helft hebben afgelost! (een kleine erfenis hebben we ook gebruikt voor de aflossing en niet gespendeerd aan andere zaken) Het is echt een virus en het is zó leuk om weer vakjes in te kunnen kleuren op onze hypotheek in vakjes van 10 Euro. Iedere maand 10 vakjes in kleuren en dan weer op naar een groter vlak bij de extra aflossing in Januari... Ik kan niet wachten! We maken de keus om niet op vakantie te gaan, geen auto te hebben, niet luxe te leven. Wel genieten we van de kleine extra's. Af en toe een glaasje wijn van de H.ema en wat lekkers bij de t.v. We komen niets te kort, we genieten en zijn blij met de vrijheid die het ons geeft om minder afhankelijk te zijn. Onze maandlasten zijn echt veel gezakt, sinds we begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij lossen ook niets extra af. We hebben dit jaar een volledige annuiteitenhypotheek afgesloten voor onze nieuwbouwwoning. Ook al verhuizen we pas met kerst, we lossen sinds juli al braaf af :) En over 30 jaar (29,5 jaar inmiddels) is alles afgelost en is de woning van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik los niets af. Heb 35.000 spaargeld. Spaarhypo van 180.000 aflossingsvrij 50.000.
  Hypotheken lopen af op mijn 62ste. Uiteraard de aflossingsvrij niet, maar daar spaar ik ook voor.
  De reden dat ik nu niet aflos is de angst dat ik of mijn vrouw werkloos wordt. Beide werken in slechte sectoren (verzekeringen en bladen)
  Die 35.000 heb ik hard nodig als een of beide in de ww komt. Als ik die 35.000 nu zpu gebruiken om af te lossen zou me dat een brutovoordeel van iets meer dan 100 euro per maand opleveren, maar wel 35.000 "kwijt". Die 35.000 op debank geeft me een rustiger gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Robb,
   Ik heb het hierboven ook al geschreven...dus nu nog maar eens:

   Tip: probeer wat te beleggen in aandelen. Alleen doen met vermogen wat je voorlopig niet nodig hebt. Heb hiermee zelf e.e.a. kunnen aflossen. Geduld is een schoone zaak.
   Goed van je dat je al zoveel hebt kunnen sparen en rekening houdt met de toekomst. Goed bezig.

   Verwijderen
 14. Ik lees met veel plezier jullie blog. Wij zijn zelf nog niet tot aflossen overgegaan om 2 redenen: 1) ons spaargeld op een deposito zetten levert ook bij de huidige lage rente nog meer op dan de hypotheek aflossen 2) door het op een deposito te zetten behouden we flexibiliteit: als het wel voordeliger wordt af te lossen kunnen we dat alsnog doen, daarnaast mochten we werkloos worden oid dan hebben we een noodvoorziening, dat is bij aflossen niet.
  Wel gaan we door jullie geïnspireerd dat deposito sparen wat structureler aanpakken, zodat we daar echt een jaardoel voor gaan stellen wat we willen opbouwen.
  Ik heb nog een vraag: waarom doen jullie niet aan voorlopig teruggave? De belastingdienst vergoedt geen rente meer, dus je kunt beter zorgen dat je het geld zelf hebt en op een spaarrekening kunt zetten. Zo doen wij het en volgens mij zou dat jullie ook echt wel 1 of 2 kantinelunches per maand kunnen schelen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij losten tot vorige week wel af. maar bij mijn partner is deze week slokdarmkanker vastgesteld. Een bonk gezondheid, liep marathons, at al 35 jaar vegetarisch, rookte niet, geen overgewicht. We gaan nu inzetten op medische behandeling, vechten en overleven. We gaan dus niet meer storten in de spaarpolis van onze spaarhypotheek. Misschien, wellicht zelfs,nog wel in het kleine aflossingsvrije deel, maar zoals je zult begrijpen zijn de inkomensvoorzieningen voor de nabestaanden nu even minstens zo belangrijk. Dus de spaarbuffer is nu ook heel belangrijk. En nee, dit is geen smoes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat naar. Ik kan me voorstellen dat zo'n bericht je heel anders doet kijken naar aflossen.

   Verwijderen
 16. Wij lossen niet af, houden niet zo veel over om extra af te lossen, We hebben een spaarhypotheek van 48.000 die wordt over precies 10 jaar afgelost. Dan houden we nog een aflossingsvrije hypotheek over van 30.000 euro. Ik ben dan 52 jaar en dan kunnen we het geld van de spaarhypotheek wat we niet meer hoeven te betalen extra aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik los nog niet af, omdat er genoeg investeringen zijn die meer rente opleveren. Aflossen zou me netto maar 2.9% rente opleveren. Zelfs als ik het geld 15 jaar vastzet op een deposito, dan zou ik 4% rente krijgen. Als ik goed reken, dan loop jij al 917,- per jaar aan hypotheekrente mis, dat is best veel om zomaar te verwaarlozen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je tot op de euro gaat rekenen, dan zullen er altijd manieren zijn om je geld beter te besteden, maar zoals ik je bericht lees, ben jij ook vooral op zoek naar wat het aflossen je kost of wat je misloopt doordat je gaat aflossen. Wij kijken liever naar wat we besparen doordat we aflossen en naar de toekomst wanneer we hypotheekvrij leven.

   Verwijderen
 18. Wij sparen extra's (euroclix etc) om te gaan beginnen met extra aflossen. Ik heb sinds een paar maanden een hoger salaris, maar we hebben ook dure maanden achter de rug, helaas wordt volgend jaar ook een duur jaar (met o.a. Onze bruiloft)
  We hadden een heel mooi aflosplan (als we onze buffer behaald hadden) maar nu we die buffer hebben, sparen we toch liever nog even door. (Het ontslag door faillissement van vriend afgelopen jaar heeft ons ook "bang" gemaakt) we hebben geen enkele zekerheid meer qua contracten.

  Jammer dat je vind dat mensen maar "smoesjes" verzinnen! Ieder moet toch doen waar hij/zij zich goed bij voelt?!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beste allemaal,
  Wij hebben in 1 jaar € 110.000 hypotheek kunnen aflossen. We hadden een aflossingsvrije hypotheek van € 295k en deze terug kunnen brengen naar € 185k. We zijn er blij mee. Heeft te maken met de ontwikkeling een aantal jaren geleden op mijn werk. Er werden 20 man ontslagen. Dan wordt je wakker en we zijn vervolgens een plan gaan opstellen om problemen te voorkomen. Moet er niet aan denken bij Martijn te komen met executieverkoop, doei. We hebben geluk gehad en een aardig kapitaal kunnen bijverdienen met beleggen in aandelen. Tuurlijk zit er altijd een gevaar in, alleen wie niet waagt....Nu zitten we heel rustig op de bank en lachen regelmatig naar elkaar als we hieraan denken. Dit is financieel een hele goeie beslissing geweest.
  Wij willen jullie dit niet onthouden...doe iets met je spaargeld, want de banken nu gebruiken om uit te lenen tegen 4 a 5 % , terwijl jij 1,8% krijgt. De banken lachen zich dood. Het is toch veel leuker als je zelf zo hard kan lachen. Wordt ook wakker en doe iets !!!
  Veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan natuurlijk de grote vraag: waarin hebben jullie belegd? Individuele aandelen, indexfondsen?

   Verwijderen
 20. Wij hebben ooit één keer een extra aflossing gedaan, en toen verkochten we ons oude huis en kochten een ander huis. Nu wacht ik af tot we weer wat overhouden maandelijks, aangezien er nu nog veel geld gaat naar het opknappen van het huis. Als we heel strak zouden leven en budgetteren, zouden we best meer over kunnen houden per maand, maar dat willen we niet. Dus wachten we nog even af.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wij hebben mbv een erfenis en onze spaarcenten onze hypotheek afgelost en ik ben er nog elke dag blij om!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Smoesjes verzinnen vind ik een beetje ver gaan. Ieder staat op zijn of haar manier in het leven. Wij lossen nog niet op de hypotheek af, omdat we eerst een doorlopend krediet aflossen (overigens gebruikt voor oa verbouwing badkamer). Hierna willen we beginnen met aflossen. Ik kan nu een heel plan bedenken, maar ik weet niet hoe we er over een jaar over denken. We hebben 2/3 spaar en 1/3 aflossingsvrij. We willen eerst op de aflossingsvrije hypotheek gaan aflossen tot deze niet meer onder water staat. Hierna storten we waarschijnlijk eerst bij in de spaarhypotheek. Dit kunnen we waarschijnlijk een aantal jaar doen, daarna gaan onze kinderen studeren, en maken we dan andere keuzes. Net zoals we nu de keuze maken om niet alles in de aflos te storten, maar nog geld overhouden voor een lange vakantie met het gezin. Die tijd krijg je niet meer terug met een afgeloste hypotheek... Is het een smoes? Ik denk het niet. We denken goed na over de keuzes die we maken. We zijn nog jong en hebben nog 22 jaar om de aflossingsvrije hypotheek af te lossen voor het einde van de looptijd. Daarna zijn we 53 en 57 jaar, en hebben we nog even voor we met pensioen kunnen/Mogen.
  Het zal zeker goedkoper zijn om zo snel mogelijk af te lossen. Maar het geld wordt dan heel onhandig verdeeld over ons leven. Ik ben zeer tevreden hoe het hier nu gaat. Er wordt gebudgeteerd, ge-evalueerd en zonodig aangepast. Ik denk dat bewustwording het belangrijkste is. Weten wat de gevolgen zijn van je acties. Zowel wanneer je helemaal niets aflost, als wanneer je alles zo snel mogelijk aflost.

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ook ik vind de term 'smoesjes' bedenken een beetje ver gaan. Iedereen beslist zelf of je je hypotheek versneld wilt aflossen. Zo'n hypotheektermijn is niet voor niets 30 jaar. Ik denk dat de meeste mensen die periode ook nodig hebben om een hypotheek af te lossen. En dan heb ik het niet over aflossingsvrije delen, maar over een bankspaarhypotheek waarbij je binnen 30 jaar je hele hypotheekbedrag bij elkaar spaart en in zijn totaliteit aflost. Wij hebben zo'n bankspaarhypotheek. Doordat we toen we dit huis kochten direct wat geld in het huis hebben gestoken en wat geld op de bankspaarrekening hebben gestort, een huis wat niet onder water staat. Ik vind het dan ook helemaal niet nodig om nu extra te gaan aflossen. We betalen iedere maand onze hypotheek en we sparen iedere maand. Dat spaargeld kwam heel erg goed van pas toen mijn werkgever een aantal maanden geleden failliet ging en ik pas maanden later wat uitbetaald kreeg. Bovendien sparen we voor een nieuwe auto voor mijn man, een paar jaar later voor een nieuwe auto voor mij, voor vakanties en alle andere onverwachte dingen waar je mee te maken kunt krijgen. Ik ben wel benieuwd hoeveel geld jullie voor dat soort dingen achter de hand houden, dus hoeveel spaargeld je nog hebt wat je niet in je hypotheek steekt. Als je geld gebruikt om versneld af te lossen, kun je er namelijk nooit meer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wij lossen ook extra af, zolang als het ons lukt natuurlijk, Euroman moet het ook allemaal alleen verdienen.
  Wel probeer ik bij te spijkeren met verkopen op mp, klik mailtjes ect en alle extra'tjes gaan naar de aflossing ook gedeelte van overwerk en vakantie geld.
  Maar daar naast proberen we ook te sparen, puur om wat achter de hand te hebben en voor wat zekerheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. hoi, ik vind het leuk om een beetje af te lossen, al kunnen we niet veel missen. Toch vind ik het leuk om hiermee bezig te zijn, het geeft ook wel een kick. In de afgelopen maanden heb ik mede dankzij jullie blog en het lezen van het boek: Je geld of je leven,
  heel wat abonnementen omgezet en het idee dat ik goede keuzes maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ook wij lossen niet extra af (50% bankspaarhypotheek en 50% aflossingsvrij), terwijl ik echt wel begrijp dat dit financieel een stuk gunstiger zou zijn. De rente die we betalen is namelijk ook na HRA hoger dan de rente die we krijgen. En dan te bedenken dat we ook nog VRH moeten betalen over een deel van het spaargeld...
  Maar het spaargeld in de hypotheek stoppen, zie ik toch nog niet echt zitten. De huidige buffer geeft me een heel veilig gevoel en de waarde daarvan is natuurlijk niet in geld uit te drukken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 27. ik los niet extra af, Omdat ik geen extra geld ervoor heb

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wij lossen niets af, inderdaad deels omdat we teveel uitgeven en omdat ML nu zonder werk zit. Daarvoor trouwens ook niet omdat wij dit huis hebben gekocht met de verwachting en redelijk wat overwaarde uit te halen (we zouden nu blij zijn met quite spelen/kleine winst, met verlies verkopen doen we niet)
  Maar ook omdat de door de hoge rente-aftrek, fiscaal een veel lager inkomen hebben en dus een hogere toeslag. Nu willen binnen afzienbare tijd wij kleiner en goedkoper gaan wonen en dan inderdaad wel gaan aflossen. Jouw blog stimuleert idd wel erg om op de uitgaven te letten. Normaal gaf ik geld uit als een kip zonder kop en het geeft een kick om het te minderen. Ik vind dat de hypotheek toch wel erg meespeeld (grote verantwoordelijkheid zeker in deze tijd) in ons dagelijkse leven en dat willen we eigenlijk niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Onze aflossingsvrije hypotheek van 265.000 (2007) is door tussentijdse aflossingen inmiddels gedaald tot 60.000. In het tempo waarin we momenteel aflossen, zijn we over 1,5 jaar Hypotheekvrij en houden we maandelijks zo'n 3.000 over. Om ofwel te sparen, ofwel te beleggen, ofwel een eigen bedrijfje mee te beginnen, ofwel te genieten. We zien wel. Vrijheid blijheid.

  Daarnaast zit er momenteel zo'n 60.000 in een spaardeposito met 4,6% rente. Die loopt over 8 jaar af en keert dan zo'n 85.000 uit. Fijn om achter de hand te hebben voor de studie van onze twee kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Wij lossen wel af, hopen ( als we gezond blijven en banen behouden) over 8 jaar hypotheek vrij te zijn,
  Het geeft zo'n rust, 5 jaar geleden zaten we ( door 2 huizen) er krapjes bij, nu gaat het beter dan we hadden durven dromen .
  Om die droom te kunnen blijven leven. leven we zuinig en lossen alles wat we kunnen af.
  We laten er dus veel voor, maar genieten van elk moment

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Wij lossen ook af, iedere maand een vast bedrag, plus de uitgespaarde hypotheekrente. Het sneeuwbaleffect. We genieten ervan om iedere maand de hypotheekrente met een paar euro te zien dalen. Verslavend!! Het is ook fijn om bewuste financiële keuzes te maken en niet doelloos je geld te besteden. Jullie blog inspireert ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Jammer dat ik zoveel veroordeling les over het feit dat mensen andere keuzes maken dan aflossen. Jullie hebben 400 euro uitgegeven aan Sinterklaas, daarvan sta ik dan te klapperen met mijn oren, maar dat is iets waar jullie voor kiezen, laat mij dan ook kiezen niks af te lossen en dat dan ook zonder schuldgevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Nee, wij lossen nog niet af op de hypotheek. Door omstandigheden hebben wij inmiddels een schuld. Nu we weer werk hebben, zijn we deze eerst aan het aflossen. Ik hoop dat wij over een jaar ook kunnen beginnen met het extra aflossen op de hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wij lossen nog niets extra af, iets minder dan de helft is spaarhypotheek, met daarnaast nog een deel aflossingsvrij en een deel krediethypotheek. De krediethypotheek heeft een maandelijkse variabele rente, die momenteel zéér laag is. Lager dan de spaarrente op een gewone spaarrekening. En de vrijheid om op elk moment te kunnen aflossen.
  Maar daar wachten we mooi mee. We zetten de rente voor de andere delen niet langer dan vijf jaar vast, zodat we daar ook binnen afzienbare tijd de vrijheid hebben om geheel af te lossen. En bij de spaarhypotheek komt de aflossing vanzelf bij elkaar. En we zitten al bijna op de 15 jaar, waardoor we al bijna van de fiscale vrijstelling kunnen genieten, als we toch eerder van de polis af willen.
  We sparen en beleggen en houden zo een grote flexibiliteit. Wij stoppen niet al ons geld in stenen... Dat geld krijg je er niet eenvoudig weer uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Wij lossen niets af op ons 100% aflossingsvrije hypotheek. Ik lees graag bij je, maar je hebt me nog niet kunnen overtuigen/uitleggen dat in onze situatie aflossen zinvol zou zijn (behalve als je het een prettig gevoel vindt om geen hypotheek te hebben).
  We hebben een ruime overwaarde, de WOZ is de afgelopen jaren weliswaar flink gedaald, maar nog altijd ruim 2x het bedrag dat we aan hypotheek hebben.
  Als de 30 jaar voorbij zijn is manlief 79 en ik ben dan 71 jaar.
  Ik denk dat het in onze situatie dom zou zijn om af te lossen, maar als jij kunt uitleggen waarom het ook voor ons nuttig zou zijn, ben ik oprecht geïnteresseerd in je uitleg.
  Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hebben jullie al uitgerekend wat het jullie scheelt aan belastingteruggave per jaar?
  Wij hebben 10.000 afgelost in ons aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek en dat scheelde voor de laatste 3 maanden van dit jaar al meer dan 700 euro.

  Ben benieuwd hoeveel invloed dat bij jullie heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Kun je dat uitleggen? Je lost af op je hypotheek, dus lagere hypotheekrenteaftrek, en toch scheelt je dat 700 euro bij de belastingteruggave? Hoe kan je belastingteruggave nu gestegen zijn terwijl je een lagere aftrek hebt? Mis ik nu iets heel belangrijks??!!
  Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat, als je niet had afgelost, je vermogensheffing had moeten betalen over die 10.000 euro. Maar wij blijven onder de grens daarvoor.
  Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 38. wij hbben ook nog niets afgelost, omdat we in de schulden zitten door dat we een eigen bedrijf hebben.
  Ik sta er dan ook regelmatig versteld van wat sommige mensen kunnen aflossen

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Door mijn ontslag in Augustus heb ik een leuke ontslagvergoeding meegekregen.
  Die in een stamrecht BV ondergebracht, en daar mijn 2e aflossingsvrije hypotheek mee begonnen af te lossen.
  Dus.............ik leen uit mijn stamrecht, los bij mijn hypotheekbank af, en stort de rente terug in mijn stamrecht.
  Daardoor krijg ik nog steeds mijn volle belasting teruggaaf, terwijl ik ook mijn stamrecht weer laat groeien, om op termijn de stamrecht uit te laten keren.
  Ik denk een goeie regeling, want ik ben nu mijn eigen bank.

  BeantwoordenVerwijderen