maandag 30 december 2013

Zwemles

Hoewel wij heel graag onze spreadsheet voor 2014 willen laten zien, komt het er maar niet van. We zijn erg druk met de voorbereidingen voor Oud & Nieuw. We gaan gezellig met een grote vriendengroep met alle kinderen barbecuen tussen de vuurpijlen. Figuurlijk dan hè? :-) De mannen zullen zich met de bbq bezig houden, terwijl de vrouwen gezellig binnen zitten met een hapje en een drankje en de kinderen hopelijk op tijd op bed.

Anyway, omdat er op onze vorige blog heel veel reacties zijn gekomen op de zwemles, wil ik daar toch nog iets over schrijven.

Hier schreef ik al iets over de zwembaden bij ons in de buurt. Dat was begin augustus. We waren toen  aan het twijfelen over twee opties:
1. het 'gemeente' zwembad. Zwemles is 1 keer per week 1 uur. De groep bestaat uit zo'n 15 kinderen. Kosten voor het totale zwem ABC: ongeveer 700 euro. Dit bedrag kan hoger zijn als je kind meer lessen nodig heeft, of juist lager als je kind minder lessen nodig heeft.
2. de 'particuliere zwemschool. Zwemles is 1 keer per week 2 uur, met daarin een eetpauze. De groep bestaat uit maximaal 8 kinderen. Kosten voor het totale zwem ABC: 915 euro. Dit bedrag staat vast. De meeste kinderen halen in ongeveer 9 maanden hun zwem ABC.

Uiteindelijk hebben we gekozen voor optie 2. Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste omdat onze buren/vrienden hun kinderen ook naar deze zwemschool sturen. Omdat wij veel met elkaar omgaan en ook de kinderen goed met elkaar bevriend zijn, hebben we afgesproken om samen naar het zwembad te gaan. Zo kunnen we alles goed verdelen en hoef ik niet elke week naar het zwembad te gaan met nog 2 kleine kinderen. Daarnaast verwachten we dat onze zoon ook meer plezier heeft in de zwemles, omdat zijn beste vriendje dus ook gaat.

Ten tweede vinden wij het prettiger dat de lesgroepen kleiner zijn in vergelijking met optie 1.

Ten derde is het een kleiner zwembad, overzichtelijker en makkelijker te bereiken met de auto. Ook is de watertemperatuur warmer dan in het gemeentezwembad.

Ten vierde vinden wij een vast bedrag toch prettiger. Je weet waar je aan toe bent.

Ook hebben we ervoor gekozen om toch in februari met de zwemles te gaan starten. Dat komt enerzijds omdat de lesgroepen allemaal tegelijk in februari starten, maar aan de andere kant vonden we het toch wel een prettig idee dat onze zoon zich wat sneller kan redden, ook al heeft hij nog niet een diploma. Mocht hij in het water vallen, dan zal hij waarschijnlijk zijn hoofd wel boven water kunnen houden. Natuurlijk geen garantie, en natuurlijk kunnen wij hem ook niet alleen laten en zal het waarschijnlijk schijnveiligheid zijn, maar toch. Hij zal maar met z'n fiets een sloot in fietsen.

Overigens moeten wij eind januari 777 euro betalen, want we hebben gekozen voor eerst het A en B pakket. Mocht ZL later nog voor C willen, dan kunnen we altijd nog kijken of we dat ook in een pakket afnemen, of dat hij zijn C diploma bij het gemeentezwembad haalt. Dat is van latere zorg.

Ik hoop dat ik met deze blog onze keuze verduidelijkt heb, en nu maar afwachten hoe het ZL1 zal vergaan in februari!

En nu weer snel de keuken in, we moeten nog risottoballetjes maken en ML is nu bezig met marinade voor de kipsaté.

4 opmerkingen:

 1. Ik denk dat jullie je keuze weloverwogen gemaakt hebben!
  Ik schrik vooral van de enorme bedragen, wow!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Samen kunnen rijden met andere ouders is een groot voordeel. Ik heb zelf jarenlang voor in totaal 5 kinderen 2x per week naar zwemles gereden. Op een gegeven moment was ik het best zat. De kinderen hadden twee keer per week 30 minuten les.

  Twee uur lijkt mij persoonlijk te lang, maar de voordelen voor de ouder zie ik zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig, ik vroeg ook altijd naaste buren die oudere kinderen hadden, welke zwemschool het beste was. En idd als je met elkaar kunt delen de ritten naar het zwembad scheelt dat weer in tijd, geld en het is veel gezelliger voor de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jeetje, wat een bedragen zeg! Ik ben gelukkig klaar met de zwemlessen maar heeft mij ook de nodige uurtjes gekost. Mijn dochter heeft in een openluchtzwembad haar a diploma binnen 5 maand gehaald (kosten 90 euro en 13 voor het felbegeerde papiertje). Toen door naar een overdekt zwembad (omdat onze dichtging) voor B en die kostte mij (ik meen) 45 euro incl diploma. Mijn zoon heb ik gelijk naar het binnenzwembad gedaan omdat ie zo'n koukleum is. Kosten 450 euro voor A en B. Hij heeft er wel lang over gedaan, 2 jaar en 2 maand. Dit kwam mede omdat hij erg lang in 1 bepaalde groep heeft gezeten. Later hoorden we dat er gewoon geen plek was in de volgende groep!! Daar baalde ik dan wel van maargoed...Sinds begin april dit jaar ben ik er klaar mee gelukkig! Succes met de zwemlessen!!

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen