dinsdag 3 december 2013

Maandoverzicht november 2013

De laatste maand van dit jaar is al weer begonnen en dat betekent dat we eerst nog terug kunnen kijken op de voorlaatste maand van het jaar, november.

Om direct maar met de getallen van geheel 2013 (zie figuur 1) te beginnen, dan is in ieder geval te zien dat we ondanks wat tegenslagen eerder in het jaar (o.a rekening ambulance vervoer) toch nog flink wat minder geld hebben uitgegeven dan we in het begin van het jaar hadden verwacht.


Figuur 1 - Uitgaven over het hele jaar
De grootste winst hebben we behaald in de kinderopvang, maar dat is vooral te wijten aan het feit dat we in het begin van het jaar nog niet precies wisten hoe we met onze dagen zouden gaan schuiven zodra onze oudste naar school zou gaan in mei. Doordat ZL1 nog maar 1 middag BSO nodig heeft ipv 2 volle dagen dagopvang en ZL2 en DL allebei nog maar anderhalve dag naar de dagopvang gaan, hebben we de kosten voor kinderopvang drastisch kunnen verlagen.

Iets schematischer weergegeven (zie figuur 2) is het allemaal nog wat beter te zien. De balken die naar rechts uitschieten, dat zijn de kostenposten waar we minder geld hebben uitgegeven dan begin van het jaar verwacht. De balken die naar links uitsteken, zijn de kostenposten die we te zuinig hebben ingeschat.
 
Figuur 2 - Over het gehele jaar overgehouden / tekort per kostenpost

Uit de grafiek (figuur 3) hieronder is te zien waar we deze maand geld hebben overgehouden en waar we tekort kwamen.

Figuur 3 - Overgehouden / tekort in november

Wat vooral opvalt zijn de hoge onvoorziene uitgaven in november. Dat zijn de sinterklaasinkopen geweest. Toch best een shock om te zien dat we zoveel geld hebben uitgeven aan sinterklaas. Ik moet daarbij wel zeggen dat we wel veel nuttige cadeaus als kleding (pyjama's, sneeuwlaarzen, truien, etc) hebben gekocht. Misschien hadden we deze cadeaus beter bij kleding kunnen zetten aangezien we daar nog vrij veel ruimte hadden.

Vervoer is ook een opvallend hogere kostenpost geworden. Dit komt omdat we een nieuwe dure standaard onder de fiets van VL hebben laten plaatsen zodat die fiets niet meer zo snel omvalt. Het was een gevaarlijke klus om het eerste kind al in het kinderzitje te hebben terwijl je de tweede nog achterop moest zetten en ondertussen de fiets in balans moest houden. Daarnaast hebben we de auto ook weer eens volgegooid met de gemeenschappelijke rekening ivm de kilometers die we met het gezin hebben gereden.

Nog één maand te gaan en dan zullen we zien of we binnen onze begroting zullen blijven, maar volgens mij zal het voor niemand een verrassing zijn dat we dat wel gaan halen. Tenzij we deze maand nog één van onze auto's moeten vervangen.

Ondertussen zijn we druk bezig met het spreadsheet van volgend jaar, waardoor we meer mogelijkheden hebben om de budgetten per maand in te stellen.

9 opmerkingen:

 1. Toch grappig: Sinterklaascadeaus onder post onvoorzien. Kijken of Sinterklaas volgend jaar ook op 5 december valt.
  Jordy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk het wel. We hebben er bij het vaststellen van onze budgetten in januari niet echt bij stil gestaan en de hoogte van onze sinterklaasinkopen waren ook niet duidelijk doordat we onze uitgaven nooit inzichtelijk hadden gemaakt. Voor volgend jaar hebben we in de laatste maanden van het jaar wel rekening gehouden met sinterklaasinkopen.

   Verwijderen
 2. Nou , wel knap gedaan hoor dit jaar!! Super leuk om jullie blog te volgen. Hoewel wij eigenlijk niet hoeven te consuminderen begint het voor mij toch een sport te worden.
  Ik vind alleen de kledingpost zo ontzettend laag en dat jullie dan ook nog ruim over houden verbaast mij. Misschien dat het komt omdat de kinderen nog klein zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment en leuk dat je onze blog volgt!

   De post kleding is inderdaad best wel laag. Dat komt omdat we hiervan alleen kleding voor onze kinderen kopen. We kopen kleding voor onszelf van onze eigen betaalrekening.

   Die 100 euro per maand zijn dus voor onze drie kinderen. We blijken het daar makkelijk van te kunnen doen. Dat komt waarschijnlijk omdat onze kinderen nog klein zijn en ze nog erg tevreden zijn met kleding van Hema en H&M. Ook kunnen we kleding van ZL1 doorschuiven naar ZL2, maar ik ben benieuwd voor hoe lang. ZL1 blijft nu langer in de maten, dus zijn kleding wordt meer afgedragen natuurlijk.

   In ieder geval hebben we de post kleding voor volgend jaar wel gehalveerd. Eens kijken of we dan ook kunnen uitkomen

   Verwijderen
  2. Ik snapte al niet hoe je zo weinig geld aan kleding kon uitgeven voor 5 personen. Daar heb ik dan vast een keer overheen gelezen. Doen jullie dit wellicht ook nog met andere posten?

   Verwijderen
 3. Kinderen zelf opvoeden misschien?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 14.000 euro en tijd om écht goed te kunnen bezuinigen.

   Verwijderen
  2. De eerste anoniem bedoelt: Een van beiden gaat stoppen met werken en de ander gaat juist fulltime aan de slag? Dat willen we allebei niet. We vinden het belangrijk om allebei te werken.
   We hebben het in deze blog uitgezocht:http://www.watkosteengezin.nl/2013/08/stoppen-met-werken.html

   De tweede anoniem bedoelt dat vast dat als onze kinderen niet meer naar de kinderopvang gaan, we daardoor 14.000 euro kunnen bezuinigen. Helaas gaat dat niet op. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen naar een kinderdagverblijf gaan of naar een peuterspeelzaal. In onze woonplaats betaal je ook voor de psz per uur, omdat het onder dezelfde organisatie valt. Je kunt dan ook kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst ontvangen. Het betekent wel dat je alsnog flink moet betalen voor de psz. ZL1 en DL zouden dan tijdelijk niet meer naar de BSO en kdv hoeven, maar ik verwacht dat we alsnog 8000 euro voor de psz per jaar kwijt zouden zijn.

   Verwijderen
  3. Vind dat inderdaad ook nogal makkelijk gezegd van de eerste 2 anoniempjes. Wij zouden ook veel besparen op de opvang als een van ons volledig stopt met werken. Echter betekent dit ook een verlies aan inkomen. Voor ons is het onder de streep financieel aentrekkelijker om te blijven werken. Dan heb ik zaken als salarisontwikkeling en pensioenopbouw nog niet meegenomen. Dan heb je natuurlijk nog de persoonlijke keuzes waar wat mij betreft geen goed en fout antwoord is. Voor zowel de kinderen als de ouders zit er voor- en nadelen aan de blijven werken of volledig stoppen. Laat iedereen die keuze lekker zelf maken.
   Jordy

   Verwijderen