zaterdag 7 december 2013

Broodbakken deel 2

In juni 2013 schreef ik deze blog over broodbakken. Het was duidelijk dat we toen wel een juist recept te pakken hadden, maar dat de finishing touch ontbrak. Het brood was meer cake en lang niet zo luchtig als een brood van de bakker. De oudste twee kinderen vonden het ook echt niet lekker en aten het niet op. We zijn toen ook gestopt met het bakken van brood.

Toch kriebelde het nog steeds en wilden we graag weten hoe we nou een echt goed brood konden bakken. We willen dan graag meer gaan bakken en minder brood bij de bakker gaan kopen.

Vandaag ben ik, VL, op broodbakcursus geweest. We hebben daar geleerd hoe je een 'gewoon' brood moet bakken. Het leuke was, dat de cursus gegeven werd door een biologische winkel zodat we nu een echt lekker biologisch brood in huis hebben. Ook nog snel even een biologische vijgen-appel-peer stroop gekocht als broodbeleg, en vanmiddag hebben we al even gesmuld van het lekkere brood. Ben benieuwd hoe het morgenochtend smaakt.

Zoals ik al zei, we hadden in juni wel het goede recept te pakken, maar het ging wat mis bij het kneden. Het is echt de bedoeling dat je een kwartier lang het brood kneed. Tenzij je een poolish maakt, dan ben je met een minuut of vijf klaar met kneden.

Overigens heb ik nu een 100% volkoren speltbrood gemaakt. Ik had al gezien dat 5 kilo spelt ongeveer 14 euro kost in bovengenoemde winkel. Een normaal brood kost in de winkel of bij de bakker al gauw 2,80 euro. Van die 5 kilo speltmeel kun je dus ongeveer 10 broden bakken. Dan ben je ongeveer 1,40 euro per brood kwijt voor het speltmeel. Daarnaast komen er natuurlijk ook nog kosten bij voor gist, zout, boter of olie en de energiekosten van de oven. Toch denk ik dat je met zelf broodbakken toch echt goedkoper uit bent dan je brood bij de bakker kopen. Waar je  wel rekening mee moet houden, is dat het je wel tijd kost om het zelf te maken.

Ook hebben we ingrediƫnten meegekregen om een starter te maken voor zuurdesem, dus daar gaan we morgenochtend mee aan de slag. Volgende week is namelijk de tweede en laatste dag van de cursus, dus dan gaan we verder met zuurdesembrood en nog iets anders.

Fijne zaterdagavond nog voor onze lezers en ook alvast een fijne en gezellige zondag gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten