donderdag 26 december 2013

Kleine moeite

De laatste weken heb ik een nieuwe hobby ontdekt. Misschien dat er al meer consuminderaars zijn die dit al tijden doen, maar ik ben er dus nog maar net mee begonnen. Ik schrijf namelijk met een dikke stift de datum op een verpakking als ik het product voor het eerst gebruik.

Dat doe ik niet met alles, maar alleen bij producten waar ik nou eens echt nieuwsgierig naar ben, zoals afwasmiddel, vaatwasblokjes, spoelglansmiddel, tandpasta en shampoo. En daar komt straks vast nog wel wasmiddel bij, alleen doe ik nog steeds met dezelfde fles die ik een paar maanden geleden heb gekocht.

Het is voor ons een sport om zo lang mogelijk met een product te doen. Door de datum op te schrijven wanneer we een product voor het eerst gebruiken, kunnen we de volgende keer proberen om langer met hetzelfde product te doen.

Ook zorgt het ervoor dat we zuiniger omgaan met bijvoorbeeld het afwasmiddel. We gebruiken nu Dreft, en je hebt natuurlijk maar een heel klein drupje nodig als je iets afwast. Iedere keer als ik de datum op de fles zie staan (22 november) denk ik er weer aan om maar een klein drupje afwasmiddel te gebruiken. Ik verwacht wel twee maanden met een fles afwasmiddel te doen.

Door dit bij te houden, kunnen we ook een inschatting maken hoeveel flessen afwasmiddel we moeten aanschaffen voor het hele jaar. Handig, want de hamsterweken bij de AH komen er weer aan en ik verwacht dan wel dat het afwasmiddel 1+1 gratis is.


15 opmerkingen:

 1. Met een fles ecov.er van 1liter doet dit huishouden meer dan een jaar (13 maanden), en dat zonder afwasmachine. :-)
  Ik heb in 2012 ergens halverwege het jaar in een aanbieding bij de Di.rk witt.e re.us en bo.nte re.us wasmiddel gekocht 2x w 3xb er staat er nu van elk nog 1, en de voorlaatste pakken zijn in november open gegaan.
  In 2007 heb ik een fles ec.over vloerzeep gebruikt maar die vergeet ik steeds en gebruik dus alleen allesreiniger ook ongeveer een fles per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn tovermiddel: citronella! Kost bijna niks ruikt heerlijk en alles wieder sauber!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vraag me af en toe hetzelfde af. hoe lang ik met bepaalde dingen doe. handige tip van een dikke zwarte stift.bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik houdt in excel de boodschappen bij, ik kan dus altijd zien wanneer ik wat heb gekocht en hoeveel. Op producten met een korte houdbaarheid plak ik koelkast-dag stickers op, ook handig voor de huisgenoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij schrijven alleen met een zwarte stift de datum wanneer we een pak drinken openmaken die in de koelkast staat.
  En ik houd idd in Excel bij wat ik heb gekocht en wanneer. Maar met de hamsterweken ga ik goede aanbiedingen ook zeker weer inslaan ook al heb ik er dan nog wel van, maar houdbare produkten worden niet verkeerd en we hebben er ruimte voor om het neer te zetten.
  Maar om de datum op produkten te zetten zoals afwas-/wasmiddel enzo zie ik het nut niet van in, wat ik wel wil doen is de datum in de wc rol zetten want voor mijn gevoel eet mijn man ze op, zo snel gaat het :-) Hij is eigenlijk de enigste die die wc gebruikt, dus ik denk dat ik dat zometeen maar even doe, er moet weer een nieuwe hangen.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Slim idee! En inderdaad een kleine moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dat inderdaad ook gedaan bij bepaalde producten, het geeft veel inzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik doe dat niet met de stiften. Bewaar eigenlijk alle bonnetjes, dus als ik iets persé wil weten kan ik het opzoeken.
  Waar ik wel nieuwsgierig naar was, was het toiletpapier verbruik. Ik dacht ook dat dit ontzettend hoog was, maar ons verbruik is een pak van 24 rollen van de Action, a 16 cent per rol, per maand. Dat is dus 4 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hai hallo... Goeie tip!

  Enneh, je zegt 'de Hamsterweken komen er weer aan'... weet jij ook wanneer? Ik kan er namelijk via Google niet achter komen en ik ben nou ook weer niet zo goed van geheugen, dat ik weet wanneer de vorige keer was. Ik sta op het punt best wat dure dingen aan te schaffen en vraag me af of het het wachten loont. Als het nou pas in april is, dan maak ik een andere keuze dan wanneer het in januari is, snap? Bedankt hoor alvast voor je antwoord. Hopelijk weet een van jullie het!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ja het is altijd na de kerst en na de zomervakantie,
  dus in januari en in augustus. :) ook een fan van de hamsterweken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor mij dit jaar geen hamsterweken meer, maar de lidl. Ook het wc papier van de lidl. super goed en veel papier voor weinig geld!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke tip, zeg! Ga ik zeker ook eens doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen