zaterdag 14 december 2013

Beleggen, waar begin je?

Al jaren lopen we met het idee om eens een beetje geld te gebruiken om mee te beleggen. Geld dat we niet direct nodig hebben en dat we in het ergste geval ook kunnen missen als we alles zouden verliezen.

Ook al een aantal jaren geleden hebben we het boek "Beleggen voor Dummies" aangeschaft, maar eerlijk gezegd deze nog nooit goed gelezen. Inmiddels is er ook al een nieuwe versie van het boek verschenen, dus ik weet niet of het boek nog actuele en correcte informatie geeft om te kunnen beginnen met beleggen.

Nu lees ik ook regelmatig blogs over mensen die met succes beleggen en hoor ik ook regelmatig collega's praten over de winsten die ze behalen met hun aandelen, maar tot nu toe zijn de enige aandelen die we hebben de aandelen die we van de werkgever van ML hebben gekregen. En die kunnen we pas over 5 jaar verzilveren. Zelf hebben we dus geen ervaring met aandelen.

We willen om te oefenen eerst met een bedrag van zo'n €1.000 tot €2.500 beginnen. Wanneer we dat kwijtraken zou dat natuurlijk erg jammer zijn, maar dat overleven we dan nog wel.

Nu weten we dat er geen gouden tips zijn om garantie te krijgen dat je winst haalt uit beleggingen, maar we zijn wel benieuwd naar ervaringen van jullie. Wie van onze lezers is bezig met beleggen en houdt daar ook wat aan over? Waar moeten we beginnen? Wat zijn de kosten? Waar moet je op letten als je wil beleggen? Via welke bank kun je het beste beleggen?

27 opmerkingen:

  1. Letten op:

    - lage kosten. Aankoopkosten en verkoopkosten moeten laag zijn (1% of minder, liefst) en jaarlijkse kosten ook (ook minder dan 1%, alles wat meer is is echt veel te veel)

    - spreiding van het risico

    - ik zou beleggen in een breed gespreid fonds, misschien een fonds dat zowel aandelen als obligaties heeft, maar als het alleen maar aandelen zijn, kies dan voor een fonds dat belegt in zeer veel bedrijven in verschillende sectoren.

    Ik beleg zelf grotendeels in "milieuvriendelijke" aandelen en obligaties via de ASN bank, daarnaast heb ik ook een Beleggingsrekening bij Brand New Day en heb daar gekozen voor het BND Duurzaam Wereld Indexfonds, wat ook weer wat milieuvriendelijker zou moeten zijn. Ik vind dat belangrijk. Maar kan me voorstellen dat anderen dat niet (zo) belangrijk vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik begrijp niet helemaal waarom jullie willen beleggen. Er is een schuld die jullie willen aflossen, waarbij jullie volgend jaar mogelijkerwijs niet 10% kunnen aflossen. Tegelijkertijd is er geld 'over' wat jullie niet nodig hebben? Daarnaast: de beurs staat momenteel all-time-high, is daar wellicht al iets overheen. Het slechtste moment om in te stappen is nu. Wacht even de beurscrash in 2014 af en stap in op het moment dat de paniek groot is.

    Ik snap heel goed dat jullie willen instappen: de rendementen lijken goed te zijn en er wordt veel reclame voor gemaakt. Vergeet echter niet dat het overgrote deel van de particuliere beleggers verlies lijden op aandelen, omdat ze de markt niet beheersen. Gezien het moment waarop jullie dit overwegen heb ik geen reden om aan te nemen waarom dit bij jullie anders zou zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn advies is eerst een paar jaar virtueel te beleggen. Je zult zien dat je zeker in het begin geld als water verliest. Vind je het leuk en interessant, leer je de markt een beetje kennen, snap je een simpele optieconstructie? Dan kun je eens wat echt geld inzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me leuk om daar eens mee te experimenteren. Heb je een goede site waar we dit kunnen doen?

      Verwijderen
    2. iex.nl, een virtuele portefeuille kun je bij vrijwel iedere broker instellen

      Verwijderen
  4. Met een hypotheek van 367.000 E, een onderwaterstand en twee part-time inkomens lijkt beleggen me nog niet voor jullie weggelegd, eerlijk gezegd. Bijna de helft van de aflossing tot nu toe bestond uit een schenking van de ouders van ML. Om te beleggen moet je echt wel meer geld 'over' hebben dan bij jullie tot nu toe het geval is. Zolang Sinterklaascadeaus nog uit de post 'onvoorzien' gefinancierd moeten worden denk ik dat beleggen nog een stap te ver is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp je reactie niet helemaal. We hebben nog geen schenking van de ouders van ML gekregen. Alle aflossingen die we gedaan hebben, hebben we gedaan met eigen middelen. We zouden nog 4 jaar door kunnen blijven gaan met het aflossen van 10% zonder in de problemen te komen.

      In plaats van geld "vast" te zetten op een spaarrekening, kun je net zo goed wat aandelen kopen. Wanneer je het geld nodig hebt, kun je in het uiterste geval de aandelen weer verkopen.

      Verwijderen
    2. Oh sorry, dan heb ik me vergist. Ik bedoelde de aflossing van 20.000 euro uit december 2011. Ik dacht dat die afkomstig was van een schenking, maar kan de blog of reactie niet meer terugvinden.

      Je redenering ´wanneer je het geld nodig hebt, kun je in het uiterste geval de aandelen weer verkopen´ lijkt me tegenstrijdig met hypotheekaflossing als eerste prioriteit.

      Eerder was op dit blog een discussie over zonnepanelen. Hoe vaak de voordelen jullie ook voorgerekend werden, jullie vonden de investering te hoog. Terwijl je zeker electriciteit blijft gebruiken (zeker als je geen gasaansluiting in huis hebt!).

      Als je zoveel geld vrij beschikbaar hebt dat je aandelen overweegt zou het (in de lijn van dit blog) logischer zijn om daarmee die aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Of alsnog zonnepanelen te kopen natuurlijk.

      Verwijderen
  5. Diana, je slaat de hamer op zijn kop......

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leg iedere maand een vast bedrag in een Bellegingsfonds van je huisbank, dan heb je ook de minste kosten.
    Wij doen dit zelf al ruim 10 jaar.
    Hetzelfde bedrag wat wij voor beleggen gebruiken hebben we ook voor sparen gedaan.
    En wat blijkt? Beleggen levert meer rendement op dan sparen, het verschil is bijna 11% .
    en als je wat geld kunt missen dan moet je het gewoon doen. een leuk spaarpotje voor later en je bent uiteraard vrij om er mee te doen wat je wilt, aflossen of misschien wel de studie van je kinderen ermee betalen.
    Vindt je het na een jaar niks. dan stop je er gewoon mee en hef je je account op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een verschil van 11% is wel heel groot en je kan ook maar beter niet gaan rekenen met zo'n hoog rendement. Dan kan het alleen maar tegenvallen.

      Verwijderen
  7. Indexbeleggen, indexbeleggen en nog eens indexbeleggen!
    Lees: http://jlcollinsnh.com/stock-series/

    Maar...ook ik ben het met Diana eens...

    Wij kunnen niet meer verder aflossen op onze bankspaarhypotheek en hebben dus echt geld over om te beleggen, geld dat we de komende 20 jaar niet nodig hebben....dus gaan we indexbeleggen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je voor je tip en de link. Onze top prioriteit ligt ook wel bij het aflossen van onze hypotheek, maar we kijken graag vooruit en beleggen lijkt mij een leuke en interessantere manier dan sparen. We zijn nu alleen aan het oriƫnteren en kijken wat anderen doen met beleggen. Ik verwacht nog niet dat we in de komende 2 jaren al gaan beginnen. Eerst onze maandlasten verder verlagen met aflossen.

      Verwijderen
  8. Als je nog vier jaar vooruit kunt met maximaal 10% aflossen op je aflossingsvrije hypotheek, zou ik eerder overwegen om alsnog een storting te doen op je spaarhypotheek. 'Geld over' staat iig niet in mijn woordenboek als ik nog een hypotheek heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gewoon de allegoedkoopste broker zoeken. Aandelen aegon of ing kopen. Die gaan binnen nu en 3 jaar verdubbelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niemand kan de toekomst voorspellen. Mensen die beweren te weten hoeveel bepaalde aandelen in de toekomst waard zijn wantrouw ik altijd! De grondlegger van indexbeleggen, Jack Bogle al 60 jaar in de business, zegt het ook: I can't predict the future, I have never met anybody who can predict the future and I have net met anybody who met anybody who can predict the future.

      Mijn tip aan WKEG: lees je heel goed in en maak je eigen keuze op basis van jouw eigen onderzoek. Laat je niet gek maken!

      Verwijderen
    2. Oh en Warren Buffet's tip aan 99% van beleggers (mensen die niet constant zelf bezig zijn met aandelen): gooi regelmatig geld in een indexfonds en buy and hold. Gewoon vasthouden die hap. http://www.youtube.com/watch?v=idr6c8NHuWs
      Ik vind de opinie van Warren Buffet toch iets betrouwbaarder dan een anoniempje dat hier roept dat ING en Aegon in drie jaar verdubbelen.

      Verwijderen
  10. Hoi Wij hebben ook z'n hypotheek bedrag als jullie. Naast jaarlijks aflossen doen ook nog maandelijks een vastbedrag indexbeleggen. Dit doen we naar volle tevredenheid via www.Meesman.nl. Zij beheren 5 indexfondsen. Het voordeel van deze indexfondsen is dat de kosten laag zijn, je een maximale spreiding cq diversicatie heb en dat je dit maandelijks kan doen. Op hun website kan je er mee overlezen ook kan je kijken op www.indexbeleggen.nl. Zelf zaten wij ook in dubio wat te doen. Wij hebben besloten om naast aflossen ook te gaan beleggen om meer spreiding in je spaargeld/vermogen te krijgen. Daarnaast is het de bedoeling om aan het eind ons huis vrij te hebben en daarnaast een leuk bedrag bij elkaar te hebben gespaard en belegd zodat we een aanvulling op ons pensioen kunnen realiseren. Daarnaast is flexibiliteit voor ons ook belangrijk. Wij kunnen altijd meer of minder aflossen, sparen of beleggen.
    Succes met je afwegingen.
    Erwin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook hier fan van Meesman! We kijken nu wel naar grotere bedragen direct inleggen bij Vanguard...maar de liefde voor Meesman blijft. Je kunt al met 100 euries per maand indexbeleggen.

      Verwijderen
  11. wij hebben een even hoge hypotheek als jullie, lossen ook zoveel mogelijk extra af,
    houden een buffer aan van 40.000 euro en zijn nu omdat die buffer op een rekening stond met lage rente sinds begin november weer aan het beleggen ( 1 1/2 maand dus)
    in 3 beleggingsfondsen van de ASN we belegden 6500 euro
    tot 26/11 gingen we gestaag om hoog (111 euro winst)daarna net zo gestaag naar beneden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij beleggen gaat het om het klimaat, niet om het weer....
      Buy and hold, kopen en vasthouden!

      Verwijderen
  12. en toen kon ik niet verder typen dus hier het vervolg; vanmorgen stonden we op 131 euro verlies ( en dat valt tegen , we stapten juist nu in met de einde jaars ralley in gedachten, maar die is er dus(nog) niet)
    Toch blijf ik beleggen leuker vinden dan sparen, maar doe het alleen met geld dat je kan missen, en bega ook niet de fout te denken dat je er wel verstand van hebt en ga zelf beleggen , ik ken iemand die er al zijn spaargeld doorheen jaagde, daarom beleggen wij in een fonds.( dat is meer gespreid, dus verliezen en winsten zijn toch wat vlakker)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hierbij wat tips/opmerkingen van mij:
    Bepaal voor jezelf waarom en hoe je wil beleggen. Waarom: is het bijv voor pensioen (over 30 jaar) of bijv voor kopen nieuwe bank over 3 jaar (niet slim trouwens). Je beleggingshorizon is dus belangrijk want dat bepaald hoeveel risico je bereid bent te lopen en waar je het beste in kan investeren. Daarnaast is het belangrijk te bepalen hoe actief je wilt zijn. Kijk je een keer per maand even of volg je dagelijks alle nieuwtjes en lees je jaarverslagen etc.

    Ik beleg zelf voornamelijk in fondsen en trackers omdat ik hier relatief weinig aandacht aan hoef te besteden. En wat aandelen in de sector waarin ik werkzaam ben, omdat ik die enigszins denk te begrijpen (ook een tip: beleg in waar je wat verstand van hebt).
    Het bedrag waar jullie aan denken is relatief klein: vanuit kosten overweging is het niet handig om dit op te splitsen over meerdere aandelen, dus fondsen/trackers en eventueel obligaties zou ook iets voor jullie kunnen zijn.

    Leuk/handig is om je rendement bij te houden en te vergelijken met de spaarrente. Bijv: je noteert je inleg begin en aan het eind van het jaar en bepaal zo je rendement en vergelijk dat met de spaarrente. Mijn resultaten: 2010: 16.2%, 2011 -7.2%, 2012: 3.7%, 2013 (YTD): 16.4%.

    Succes,
    Jordy

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nog een tip die ik ooit kreeg is het volgende rekensommetje voor verdeling sparen en beleggen:
    Je verdeelt x% van je vermogen in sparen en y% in beleggen (x+y = 100%, duh). Maar hoe bepaal je nou x en y?

    Met sparen heb je een bepaald rendement, zeg 2% (op dit moment als je geluk hebt) en een risico van 0% (je kan niet verliezen). Bij beleggen ligt rendement en risico niet vast, maar moet je zelf bepalen wat je realistisch vind: bijv 8% rendement en 15% verlies.

    Je totale rendement is dan (2x+8y) en risico is (0x+15y).

    Bij 70% (x) sparen en 30% (y) beleggen ligt je jaarlijkse vermogensgroei dan tussen 3.7% winst en 4.5% verlies. Vind je dit redelijk dan ligt daar voor jou de balans.

    Jordy

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Als ik een tip mag geven voor een unieke kans check www.internetmarketingsimpel.nl
    Loopt als een trein.....

    BeantwoordenVerwijderen