zondag 2 juni 2013

Brood bakken

We lezen de laatste tijd best vaak dat mensen hun eigen brood bakken. Tot nu toe hebben we dat zelf nog nooit gedaan, maar omdat ML een broodbakblik voor zijn verjaardag had gekregen, hebben we gisteren maar eens een brood gebakken.

Ons eigen gebakken brood
Het resultaat zag er prima uit. De smaak was overigens ook prima, maar de structuur van het brood was wel duidelijk anders dan het brood van de bakker. Een stuk compacter en minder luchtig.

Onze jongste vond het brood erg lekker, maar die vindt alles nog erg lekker. Onze twee oudste kinderen hebben niet echt veel van het brood gegeten.

Bakken jullie ook wel eens je eigen brood en wat voor brood bakken jullie dan?

12 opmerkingen:

 1. alleen 'speciaal' brood. Uienbrood, kruidenbrood, knoflookbrood etc. Is wel luchtig en 'los' brood. ff experimenteren zou ik zeggen.
  recepten kan ik sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat leuk! we hebben een heteluchtoven geloof ik (combimagnetron). weet niet of t daar wel handig in is.. cakejes en koekjes moet ik altijd al llanger bakken dan in t recept staat.. :p heb wel eens kleine broodjes gebakken maar ik vind mix ook nogal duur en in de winkels hebben ze heerlijk brood wat ik dan af en toe koop en verder goedkoop brood.. is het tenminste ook al gesneden :p wel fijn..speciale broden moet ik in mn eentje opeten dus daar begin ik nog nit echt aan.. vriend lust die dingen niet en dochter ook niet echt meestal..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik bak brood in de bakmachine, meestal die donkermeergranen en dan gooi ik er wat gehakte noten door en smullen maar!!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k Bak in 't weekend altijd m'n eigen brood, heerlijk! Het ruikt ook zo lekker,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wij bakken al jaren ons eigen brood, ik gebruik de broodbakmachines alleen voor het kneden, 2 x een kwartier ( onder breken van het programma en op nieuw aanzetten) daarna doorslaan en in een kom, 1e rijs : 1,5 uur, daarna doorkneden en in broodbakblik op spanning leggen ( zie weblog van Levine, veel tips!! ) en ook weer 1,5 uur rijzen, 30 min afbakken in de oven, brood is goed voor 26 sneden. wij bakken 5 broden in de week, 40 broodjes en diverse stokbroden. Meel halen we bij de molen, ook, gist, bakkerszout etc. ik meng dat meel met goedkope bloem ( lidl, aldi, jumbo). het levert een flinke besparing op, en kost zo weinig energie.en het brood is lekker en voedzaam ! wij zijn met 5, waarvan 3 schoolgaande en opgroeiende kinderen.Groetjes Anna.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij bakken ook ons eigen brooed, door karnemelk en het volkorenmeel te mengen met tarwemeel wordt je brood een stuk luchtiger.
  Wij eten eigelijk alleen speltbrood, wij gebruiken altijd speltmeel en speltbloem daarvoor, 2 eetlepels honing en karnemelk met water. Dit wordt een heel luchtig en lekker brood. Mocht je het hele recept willen weten kijk dan op de website van Levine. Ik sneed overigens het deeg gewoon met de hand dat gaat prima en is ook nog is goed voor je armspieren ;-)
  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik bak brood in de broodbakmachine. De kinderen willen niet anders meer ;). meel haal ik bij de molen in grote zakken van 10 kg. 9 granen-volkoren en witte bloem. Zekers aan te raden. Brood is ook veel voedzamer.Luchtiger kun je het volgens mij maken door er wat meer water in te doen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goh, wat een mooi brood geworden. Mijn eerste pogingen waren lang niet zo succesvol. Eerder bakte ik brood in de broodbakmachine, maar nu kneed ik het zelf en bak het in de oven. Alleen in het weekend en altijd een gewoon tarwe brood of varianten daar op. Ook niet elk weekend trouwens.
  Het idee om alle brood zelf te bakken heb ik laten varen, daarvoor kost het me teveel tijd. Maar ik vind zelfgebakken wel lekkerder.

  Ik vind het leuk om je zoektocht naar goedkoper/anders leven te volgen. Ik blijf me verbazen over het enorme bedrag dat jullie al opzij hebben kunnen zetten. En dan te bedenken dat dat geld vroeger gewoon op ging! Heel knap.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik bak al bijna 30 jaar zelf ons brood dus nog ver voor de rage van het broodbakken. Ik heb een heteluchtoven waarin ik terzelfdertijd 8 broden kan bakken : 4 broden naast elkaar op 2 verschillende baklagen. Ik bak één keer per week in het weekend op nachttarief omdat het dan goedkoper uitkomt. Ik kan de verbruikte elektriciteitskost verdelen over mijn 8 broden dus nog een extra voordeel. Ik koop nooit broodmixen omdat we die te zout en véééééééél te duur vinden. Ik koop wel meerdere bloemsoorten die ik dan zelf met elkaar meng tot de gewenste samenstelling. Als mijn broden afgekoeld zijn, snijd ik ze en verpak die in plastiekzakken per dagportie. Nadien vries ik de broden in. Zeer makkelijk want ik heb altijd brood in huis voor onverwachte eters. Wij vinden brood gebakken met een bakmachientje minder lekker of brood dat in een oven wordt gebakken. Zelfgebakken brood heeft altijd een vastere structuur of 'winkel- of bakkersbrood' : het is veel minder luchtig, minder schuimig maar het vult beter en geeft ook een langer verzadigingsgevoel. Ik hoop dat ik nog lang zelf ons brood kan bakken want ondanks dat mijn deeg gekneed wordt met de kenwood kneed ik het nogmaals door met de hand. Toen ik jonger was, ging dat makkelijker of nu....liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sinds januari dit jaar bak ik zelf mijn brood met de broodbakmachine. Deze zijn vaak voor een prikkie te koop op MP.
  Ik gebruik geen kant en klare mix. Veel te duur. Ik haal meel en bloem bij de molen. Recept: 320 cc water, lepel honing, scheutje olie, 200 gr. witte bloem, 300 gr. volkoren meel en gist (bruggeman). 's avonds timer aan en 's morgens een heerlijk vers brood. Erg voedzaam.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik bak ook vaak ons brood. Van Spelt. En het "niet kneden" brood is gemakkelijk om te bakken. ROEREN; 500 gram meel, 400 gram water, wat zout en theelepel gist. Dit ong. 24 uur laten staan en dan in een blik scheppen en bakken. Karien van de blog "bij de Achterbergen" heeft er een poos geleden veel aandacht aan besteed en grandioze recepten met haar lezers gedeeld. Bak met plezier. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi kan iemand vertellen hoeveel je hiermee kunt sparen? Ik ben erg nieuwsgierig

  BeantwoordenVerwijderen