dinsdag 12 februari 2013

Onvoorziene uitgaven: vervoerskosten bevalling

We hebben onszelf voor onvoorziene uitgaven een een budget van €600 gegeven voor het hele jaar, maar daar lijken we in 1 dag ruim overheen te gaan. We kregen vandaag een rekening van onze zorgverzekeraar op de mat met daarin het eigen risico voor de vervoerskosten per ambulance voor de bevalling van DL afgelopen jaar. €720 om precies te zijn. Daarmee zijn we het hele jaar al €120 over ons budget voor onvoorziene uitgaven.

Doordat VL bij de bevalling van ZL1 ruim 2 liter bloed was verloren hebben we een medische verklaring i.v.m. een fluxus op basis van atonie om in het ziekenhuis te bevallen. Dat was ook het plan bij de bevalling van DL, maar toen we onze verloskundige belden omdat de weeën waren begonnen, heeft onze verloskundige ervoor gekozen om een thuisbevalling te doen. Tijdens de bevalling bleek dat DL in een aangezichtsligging lag en de verloskundige heeft een ambulance gebeld en we zijn met de ziekenauto naar het ziekenhuis gegaan.

Ambulance vervoer valt in de basisverzekering en dus onder het eigen risico, maar alle zorg rondom een bevalling valt buiten het eigen risico. Dat de vervoerskosten binnen de basisverzekering en dus eigen risico valt is nog niet zo vreemd, maar de vervoerskosten bedragen €53,85 en €689,00 euro voor een ritje van nog geen 18 kilometer. Dat is ruim €41 per kilometer. Dus het is wel duidelijk dat onder dit bedrag niet alleen de vervoerskosten vallen, maar ook medische zorg en dat zou volledig buiten het eigen risico moeten vallen bij een bevalling.

Feit is in ieder geval dat dit totaal onduidelijk is en dat je dit soort verrassingen altijd pas achteraf te horen krijgt. Als we dit van te voren geweten hadden, dan waren we wel met de eigen auto naar het ziekenhuis gereden. Of waren we niet begonnen aan een thuisbevalling. Het is in ieder geval behoorlijk krom dat verloskundige zorg (zowel verloskundige als ziekenhuiskosten) geheel buiten eigen risico valt, maar dat de rit tussen verloskundige en ziekenhuis onder eigen risico valt.

In ieder geval hebben we bezwaar gemaakt bij onze zorgverzekeraar. Daarnaast hebben we contact gezocht met onze rechtsbijstandsverzekering. We houden jullie op de hoogte.

26 opmerkingen:

 1. Mijn zoon betaalde vorig jaar ongeveer hetzelfde (bijna 700 euro) voor een ambulancerit van nog geen km naar het nabijgelegen ziekenhuis. Het was dat het echt ernstig was, anders was hij natuurlijk door iemand gebracht of was gaan lopen. Omdat hij student is hebben wij de helft betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tsjee, dat is wel iets om goed rekening mee te houden zeg!! Mar hadden jullie dan je eigen risico zo opgeschroefd? Want het wat vorig jaar toch rond de 225 euro? Of begrijp ik het verkeerd??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, we hebben een zo hoog mogelijk eigen risico. Daar besparen we 250 per persoon per jaar mee, maar dan blijft het vreemd dat een ambulancerit niet onder verloskundige zorg val, terwijl alles er voor en na wel onder deze zorg valt en dus buiten het eigen risico.

   Verwijderen
  2. wij zitten in het zelfde schuitje! Dus erg benieuwd.

   bloeding na de bevalling -> spoed naar ziekenhuis.
   Gisteren rekening a 731.76 ontvangen eigen risico.
   Raar idd dat verloskundige zorg en kraamzorg wel vergoed wordt en de amburit tussendoor niet!

   Dus erg benieuwd naar de uitkomst

   Verwijderen
 3. Balen is dat en krom dat je dit wel moet betalen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'k Denk dat de zorg niet uitmaakt, het gaat ws puur om de rit, per ambulance, die zo duur is.
  'Onverwacht' zijn zulke nare verrassingen altijd wel,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als kraamverzorgster die bevallingen begeleid volg ik dit onderwerp met extra interesse. Wil je ons op de hoogte houden?

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doen we. Hou onze blog maar in de gaten! Vanwaar je interesse in dit onderwerp, als we vragen mogen?

   Verwijderen
 6. Ik denk dat deze kosten, mocht je ze zelf moeten betalen, deels aftrekbaar zijn voor de belastingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, dat is een goede tip! Vervoerskosten naar arts en/of ziekenhuis zijn inderdaad aftrekbaar.

   Verwijderen
  2. dat is zo, maar niet je eigen risico helaas. zou mooie voordelige stunt zijn. Minder premie betalen en als je eigen risico moet betalen het op de belasting verhalen.

   Verwijderen
 7. Wij hadden het ook bij de jongste 2jaar terug, hij lag in onvolledige stuit en ik MOEST van het ziekenhuis liggend vervoerd worden. Ook ik kreeg de rekening pas achteraf alleen wij hadden toen alleen ons minimale eigen risico (nu ook opgehoogd vanwege de besparing).
  Maar in dit geval zou ik het op de verloskundige gaan verhalen, want volgens mij mag zij jou helemaal niet thuis laten bevallen als het ziekenhuis al gezegd heeft dat je dat nooit meer mag (ik heb vanwege de keizersnede bij de 1e ook die indicatie). Dat is medisch gezien al een grove fout van haar en jullie hadden dit ook mogen weigeren, waar je bevalt is jullie keuze!
  Groetjes @mamavanschatjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben eerst een bezwaar ingediend bij onze eigen zorgverzekering. Wellicht dat de kosten inderdaad op de vk verhaalt kunnen worden.

   Verwijderen
 8. Balen zeg, maar waarschijnlijk zal de zorgverzekeraar zeggen dat je je zelf op de hoogte moet stellen wat er onder het eigen risico valt en wat niet. Maar goed, ik zou er ook nooit aan gedacht hebben. Vervoer per ambulance zal ws altijd wel inclusief medische zorg berekend worden, dat klinkt mij in ieder geval wel logisch in de oren.
  En per eigen auto? De verloskundige zal het risico wel niet hebben willen nemen. Ik weet nog dat ik wel per eigen auto naar het ziekenhuis vervoerd werd MET stevige weeen, die ik tegen moest houden, omdat de thuisbevalling niet vlot verliep. Dat wil ik NOOIT meer overdoen ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk ook dat de zorgverzekeraar dat zegt, maar wij hebben er nooit bij stil gestaan. Gedacht dat verloskundige zorg niet onder eigen risico valt. Naief misschien?

  Overigens moest ik ook de weeen in de ambulance tegenhouden. Het was werkelijk een rit from hell!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ritjes met de ambulance zijn altijd zo duur. Een aantal jaar terug ook zo'n rekening gekregen voor het vervoer van een privekliniek naar een ziekenhuis ivm complicaties. Aangezien ik net geopereerd was en manlief nog thuis zat te wachten had ik geen papieren oid bij me. De rekening kwam toen ook keurig thuis. Een rit van hooguit 5 km.
  Waarom zijn jullie meegegaan in de de keuze van de verloskundige? Jij bent toch degene die bepaalt waar je bevalt. En helemaal als jullie weten van de risico's die je loopt. Geen kritiek op jullie, maar meer verbazing. Vertrouwden jullie zo erg op deze verloskundige? En was dit dezelfde verloskundige als bij jullie zonen? Ik zou zeker een klacht over haar werkwijze indienen. Jullie en jullie dochter liepen zo onnodig extra risico.
  Mijn zus mag ook absoluut niet thuis bevallen met een tweede, ook in verband met extreem bloedverlies bij de eerste. Haar verloskundigenpraktijk is hier ook heel strict in.

  Gelukkig is alles goed gekomen met jullie dochter! En hopelijk wordt de verloskundige nog op het matje geroepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als je het wel had geweten...denk je dat je daar op zo,n moment nog aan denkt?
  Kan me trouwens niet heugen dat wij ook de rekening gepresenteerd kregen bij mijn oudste. Nu was dat echt met spoed omdat onze huisarts (jawel, die deed het toen nog zelf) het tijdens de bevalling niet meer vertrouwde. Dat is alweer 18 jaar geleden, dus in die tussentijd zal dat allemaal wel weer veranderd zijn.
  Gelukkig zijn mijn andere kinderen gewoon thuis geboren. Dat is toch echt wel het fijnst!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik eerlijk ben zou ik hier op zon moment niet aan denken hoor. Alles voor je kind. Stel je voor dat je met eigen vervoer zou gaan en er gebeurd wat. Je vergeeft je zelf het nooit. Nee hoor dan maar een hoge rekening. Deels dan maar weer terug krijgen via de belastingdienst.

  Mijn vader heeft vorig jaar ook eenritje ambulance gekregen van 10 minuten. Dat was ook 600 euro. Niet alleen die auto moet worden afgeschreven ook de rest wat in die wagen zit en twee man personeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wel balen zo'n dikke rekening achteraf :( In de zorg is het idd behoorlijk onzichtbaar wat dingen kosten en het duurt vaak heel lang voordat je de rekening krijgt. Maar op zo'n moment dat je echt die zorg nodig hebt, dan heb je het geld er vaak wel voor over, maar die rekening krijg je pas zo laat.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hmmm... Had die verloskundige wel de autoriteit om te besluiten dat het géén ziekenhuisbevalling hoefde te worden? Stel je voor dat het kind wel gewoon eruit had kunnen komen, maar dat de kersverse moeder daarna weer een fluxus had gehad met deze keer drie liter bloedverlies en de dood tot gevolg? Is dit misschien een reden om met de gynaecoloog te overleggen of de verloskundige hierop aangesproken moet worden? Het lijkt mij dat de verloskundige buiten haar boekje is gegaan. Uiteindelijk is het gelukkig allemaal goed gekomen, maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Al iets gehoord? Heb recent ook een behoorlijke rekening gekregen.

  Tijdens zwangerschap was plaatsing van cerclage nodig. Nacht erna zijn de vliezen van mijn vriendin gebroken. Ze moest overgeplaatst worden naar Leiden omdat ze pas 24 weken was. Per ambulance. Na daar weken te liggen is de baby gelukkig pas bij 35 weken geboren.

  Maar we zitten nu met een rekening voor het overplaatsen van de afdeling van Den Haag naar Leiden. Alle ziekenhuiszorg mbt de zwangerschap valt niet onder het eigen risico behalve overplaatsing. Vind het maar een raar verhaal. Overweeg ook stappen te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben ook erg benieuwd wat de reactie wat de zorgverzekeraar (nou ja, benieuwd, ik weet het antwoord eigenlijk wel...) Mijn vrouw is tijdens de bevalling van ons 3e kindje ook met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zeven weken later kwam de rekening van de zorgverzekering: 690 euro, waarvan de helft voor haar eigen risico. Ik vind het inderdaad erg raar dat alle verloskundige kosten worden vergoed, behalve dat ene (medisch-noodzakelijke) ritje.

  Ik kan me niet voorstellen dat het goedkoper is dat niemand meer thuis bevalt, en iedereen dus in het ziekenhuis, in plaats van alle thuisbevallingen met af en toe een ambulance ritje erbij...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De kosten voor ambulancevervoer zijn in Nederland sowieso schrikbarend hoog.
  Ik ben in juli vervoerd met een ambulance in Duitsland over een afstand van 20 km en moet €115,61 betalen.
  Een instapbedrag van €33,11 en dan nog een €1,65 per kilometer.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik ben ook erg benieuwd hoe dit is afgelopen?

  Ook zoiets meegemaakt. Nekharen gaan me nog recht overeind staan als ik denk aan de rekening van de ambulance!
  Mijn zoontje is net 1 jaar, hij is thuis geboren na een goede bevalling. Toch moesten we een uurtje later naar het ziekenhuis 10 km verderop. Ik moest dus met de ambulance. Als ik op dat moment had geweten dat me dat zoveel geld had gekost.... Had ik beter met de auto kunnen gaan! Waarschijnlijk had de verloskundige dat weer niet verantwoord gevonden, maar.. Jeetje zeg, dit is gewoon belachelijk! Inmiddels toch ook nog bezwaar ingediend.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik betaalde vorig jaar zo'n €300 volgens mij (was gelijk door mn eigen risico heen)
  Dit betrof een A1-rit van zo'n 30 kilometer.
  De rekening wordt dat nog gesplitst in
  -Melding
  -Km-kn
  -A1 (toeters en bellen)
  Ik had geen keuze voor wat betreft wel of niet gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wij zitten in exact hetzelfde schuitje. Rekening van over de 800 euro gekregen. Ik ben dan ook erg benieuwd of er iets uit die bezwaren is gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen