woensdag 6 november 2013

Carcassone junior

Een tijdje geleden hebben wij van de speel-o-theek het spel Carcassone Junior geleend. We zijn zelf fan van de volwassen Carcasonne spellen, inclusief de uitbreidingen maar ook de losse versies. Hoog tijd natuurlijk om ook dit spel aan onze oudste zoon te leren!

We hebben het spel eerst geleend van de speel-o-theek. Als het niet leuk is, dan kunnen we het meteen weer terugbrengen.

Gelukkig was het een groot succes. ZL1 vindt het puzzelen erg leuk om zo weggetjes te maken. Zo ontwikkelt hij ook zijn ruimtelijk inzicht.

Het spel werkt als volgt: je kunt het spel met maximaal vier spelers spelen. Iedere speler heeft 8 poppetjes in zijn eigen kleur. Om de beurt leg je een tegel neer. Op de tegel staan kinderen afgebeeld met gele, rode, groene of blauwe kleren aan. Als je een weg afsluit, dan mag je op iedere gekleurd poppetje een poppetje van jezelf leggen. Dus gele poppetjes op de tegel, dan mag de speler met de gele poppetjes een poppetje neerleggen. Maar ook de andere spelers mogen hun poppetjes neerleggen als hun kleur op de tegel staat. Doel van het spel is om als eerste de 8 poppetjes neer te zetten, dan heb je gewonnen.

Het spel vraagt ruimtelijk inzicht, maar ook vooruitdenken. Welke weg maak ik nu af? Waar leg ik de tegel neer zodat IK er profijt van heb en niet de ander? Hoe kan ik snel winnen? Daarnaast maken de kinderen ook kennis met terugtellen van 8 naar 0 en ze vergelijken hun hoeveelheid poppetjes met de andere spelers.

Ook als ouder zijnde kun je je vermaken met dit spel. Je puzzelt iedere keer weer anders en je moet ook wel een beetje nadenken om te kunnen winnen.

Kortom, dit spel gaat zeker aangeschaft worden door ons!

2 opmerkingen:

 1. Moet je met dit spel ook de volwassen editie kennen? Want wij hebben dit volwassen spel niet maar de junior versie lijkt ons wel erg leuk.
  zoonlief heeft zelf op zijn verjaardag kolonisten van catan junior gekregen, helaas verkeerd gekeken (had het wel kunnen weten) maar moet je met minimaal 3 personen spelen. Is dat met dit spel ook zo? En ik ben meestal degene die spelletjes speelt met zoonlief, man vind het niet echt leuk.
  Heb je in elk geval wel weer een 5-12 idee voor je oudste zoon.
  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Janneke, de junior versie is zoals hierboven beschreven idd erg leuk. Je hoeft de volwassen versie hiervoor niet te kennen. Vind het wel een spel dat leuker wordt als je het met meer dan 2 spelers speelt. Tot nu toe hebben wij het thuis alleen nog maar met 2 gespeeld: mijn vrouw of ik met onze dochter van net 4. Omdat ze het strategische inzicht nog wat mist is het de uitdaging voor ons is om haar te laten winnen.

   Verwijderen