dinsdag 19 november 2013

Energie deel 823497137

Zo. Daar zijn we weer. De afgelopen 10 dagen heeft onze warmtepomp op 'noodbedrijf' gestaan. Dat betekent dat de pomp volledig elektrisch draait. En dus hebben we een gi - gan - tisch verbruik gehad.  Gemiddeld was het een verbruik van 50 kWh. En dan hebben we amper gestookt. Alleen al douchen kost op deze manier echt een vermogen.

Gister is de monteur weer langsgeweest en heeft een kunststof onderdeel vervangen door een rvs onderdeel. Dit zou onder de coulance vallen. Daarnaast moest het apparaat gevuld worden met een koudevloeistof en koelmiddel. De monteur is vanaf half drie tot half zes bezig geweest.

Niets dan lof voor de monteur natuurlijk, maar we zijn nog wel aan het nadenken wat we gaan doen met de rekening? Doorsturen naar het bouwbedrijf die ons vijf jaar geleden dit huis heeft verkocht inclusief warmtepomp? Nou, we moeten het nog maar even zien en overleggen met onze buren, die ook een warmtepomp hebben.

In ieder geval hebben we nu een warmtepomp die werkt, waar lekker warm water uitkomt en waar het verbruik ook weer binnen de perken blijft. Vandaag hebben we ook niet gestookt, want het was 19 graden binnen. Dus is ons verbruik vandaag weer 16 kWh per dag. Fijn!

Jullie hebben vast gemerkt, dat de energierekening ons wel bezig houdt de laatste tijd. De laatste anderhalve maand zijn we ook heel bewust bezig geweest met dag- en nachtstroom. Vaatwasser en wasmachine stelden we met de timer in, zodat deze apparaten 's nachts werken. Ook zijn we bewust gaan kijken naar het verschil tussen dag- en nachtstroom. We hebben dus ook twee meters. Meter 1 is dagstroom en meter 2 is nachtstroom. Je verwacht dan dus ook dat in het weekend dan meter 2 telt. Wij hebben waarschijnlijk een afwijkend weekend, want op donderdag en vrijdag overdag wordt het verbruik op meter 2 bijgeschreven. Echter, op zaterdag en zondag wordt al het verbruik op meter 1, de dagmeter opgeschreven. De overige dagen zijn wel redelijk in balans.

Misschien een heeeeeeele stomme vraag, maar je verbruik in het weekend zou toch op je nachtmeter moeten worden bijgeschreven?

Nou ja, we gaan dus nog wel even een tijdje door met het dagelijks invullen van de meterstanden. Daar gebruiken we een app voor op onze I-pad.

9 opmerkingen:

 1. Dag en nachtstroom, ook al heb je 20 % dag en 80% nackt, dan bespaar je nu nog geen tien euro per jaar.
  Check dit eens oo een van de vergelijkinssites op Consuwijzer.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat opnieuw beginnen zegt klopt. Ons voordeel op jaarbasis was slechts 9 euro terwijl alles bij ons na 9 uur ging draaien of in het weekend gebeurde.

  Ik heb het opgezegd en doe nu alles wanneer het mij uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. niet alle leveranciers werken hier aan mee om met een dubbele meter een enkel tarief te hanteren. Maar gezien het zeer kleine verschil (jaarverbruik totaal nog geen 2000kw) is het voor mij niet de moeite om rekening mee te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat we ook deden, overdag verbruikten we altijd mee. Ook in ons geval was rekenen met een enkele meter handiger en nog goedkoper ook. Heerlijk om dan ook gewoon alles te kunnen doen wanneer het uitkomt. Ook belangrijk: de prijs die de meeste bedrijven hanteren bij 'enkele meter' is niet het gemiddelde van dag- en nachtstroom maar ligt vaak net iets eerder bij de nachtstroom. Oftewel, je moet nóg meer nachtstroom verbruiken om dan alsnog goedkoper uit te zijn. Dag- en nachtstroom is echt een trucje van energiebedrijven om de energiestromen te laten verschillen (niet teveel pieken overdag).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo welke app gebruik je kunnen we er hier ook mee starten !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. maf dat het weekend van jullie meter op do/vr is.. even bellen misschien of er op hun kosten iemand langs kan komen om dat te veranderen ?
  en een vraagje.. de vaatwasser snachts aan.. is die bij julie elke avond vol ? ik merk nl dat de vaatwasser bij mij niet elke avond vol is, maar een hele dag wachten lukt dan niet dus is hij overdag vol.. dit gebeurd regelmatig. sowieso draait mijn wasmachine smorgens omdat hij op onze slaapkamer staat. wij zitten dan ook net een beetje op het 0punt qua voordeel van dag/nachtstroom. ik dacht ook dat wij dat niet hadden maar bij de verandering van rwe naar essent(bedrijfsovername, dus geen keus van ons) is dat misgegaan. het scheelt ons volgens de site 4 euro per jaar :p maar ik denk er hard over om dat toch te laten omzetten naar 1 tarief. zeker als we ooit een x overstappen. wil er niet te veel over na hoeven denken. ik werk thuis als gastouder dus wil apparaten gebruiken wanneer het mij uitkomt en niet andersom ;) maar vroeg me dus af hoe dat bij jullie is met de vaatwasser ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we met z'n vijven thuis zijn, zoals in het weekend, dan gaat de vaatwasser wel elke dag aan. Maar zoals de woensdag en de donderdag, als de kinderen naar school zijn en kdv, en ML werkt niet thuis 's avonds, dan slaan we een nachtje over. Ook proberen we glazen even om te spoelen en dan weer te gebruiken. Bijvoorbeeld s' ochtends een kopje thee en dan 's avonds hetzelfde glas weer.

   Verwijderen
  2. glazen hele dag gebruiken doe ik ook wel. maar hier scheelt het vooral in wat we eten.. en idd hoeveel we thuis zijn. een dag overslaan lukt dus bij ons niet omdat hij dan halverwege de dag wel vol is, maar dan dus te veel afwas die dan op het aanrecht moet staan als je wacht tot savonds.. maar fijn dat het bij jullie wel uitkomt met een nachtje overslaan. bij mij dus niet meestal ;)

   Verwijderen
 7. Wij zijn met zn zevenen. Ik gebruik de vaatwasser om de dag. Pannen en grote dingen was ik even met de hand af. En niet voor ieder slokje een nieuw glas ;) bij mij ook een dubbele meter die ik op enkel heb laten zetten. Want met ons verbruik scheelde het, jawel, 3,07 op een jaar. pff. Nu was ik overdag. En de broodbakmachine, vaatwasser, wasmachine op een tijdschakelaar zetten om 's nachts te wassen, kost ook geld..

  BeantwoordenVerwijderen