zondag 10 november 2013

Sinterklaasinkopen

Inmiddels zijn we ook begonnen met het maken van verlanglijstjes en hebben alvast de eerste inkopen gedaan voor de kinderen. Ik schreef hier al iets over het vieren van de verjaardag van Sinterklaas. We hebben inmiddels lootjes getrokken met de familie van VL. We vieren het dan met de oma van VL, de ouders van VL en de zussen (waarvan 1 met man en kind) van VL. Dit zullen we waarschijnlijk op 30 november vieren. Verder vieren we op 5 december ook pakjesavond bij ons thuis en dan zullen de ouders van ML ook even op visite komen. We doen beide keren gewoon de cadeautjes in grote jutezakken en laten de buren even hard op de deur kloppen. Van te voren even hard liedjes zingen en dan wordt het vast een gezellige avond.

De kinderen mogen waarschijnlijk 2 keer hun schoen hier zetten. Eerst natuurlijk traditioneel aanstaande zaterdagavond, als Sinterklaas is aangekomen in Nederland. De cadeautjes zijn in huis voor die keer. ZL1 krijgt een doosje van Lego Creator (8 euro) en ZL2 krijgt de stoomboot van Playmobil (15 euro). DL krijgt waarschijnlijk een leesboekje, maar die moeten we nog kopen. Dan denken jullie vast: wat een dure cadeaus! Daar zijn we het wel mee eens, maar we vonden de Playmobil stoomboot wel erg leuk om meteen aan het begin van de Sinterklaastijd te geven, zodat ze er nog een hele tijd mee kunnen spelen.

De week erop mogen de kinderen nog een keer hun schoen zetten en dan krijgen ze iets kleins, een autootje oid. In ieder geval een cadeautje onder de vijf euro.

Verder hebben we ook al wat cadeaus in huis. Voor DL hebben we voor 13 euro het Little People vrolijke geluidenhuis via Marktplaats gekocht. Voor ZL2 de Duplo getallentrein en voor ZL1 nog een doosje Lego Young builders en alvast sneeuwlaarzen.

Verder hebben we besloten dat DL een kerststalletje krijgt, van Dick Bruna of van Little People. (welke is het leukst?) en dat ZL2 nog iets krijgt voor z'n houten treinset en dat ZL1 een racebaan krijgt van het merk Darda. En verder krijgen ze alle drie nog een boek en kleding. Zo lopen de kosten wel op natuurlijk!

We houden alle Sinterklaascadeautjes bij in onze spreadsheet, maar we hebben dat onder het kopje 'Onvoorziene uitgaven' gezet. Wel overal een notitie bij, wat welk cadeautje is. In totaal hebben we nu 73 euro uitgegeven. Daar komt zeker nog 50 euro bij voor het lootjestrekken, nog wel 100 tot 200 euro voor cadeautjes voor de kinderen en voor onszelf. We zijn erg benieuwd hoeveel we nu uiteindelijk gaan uitgeven aan Sinterklaas.

12 opmerkingen:

 1. Het blijft altijd afwegen: die Sinterklaas kado's.
  Vaak hebben kinderen in ieder geval 1 ding dat ze heel graag willen hebben: in ons geval krijgt zoonlief dat speciale ding (mits betaalbaar) en daarnaast een aantal zaken waarvan ik denk dat hij er wat aan heeft (vaak wat kleding en een paar zaken die ik in de loop van het jaar bij elkaar heb gesprokkeld).
  Gelukkig is Zoonlief nog erg jong en zijn de wensen relatief klein, maar wij moeten wel weer goochelen tussen Sinterklaas en Kerstmis. (We wonen in Duitsland waar men Kerstmis zeer groot viert, maar hebben familie die Sinterklaas viert in Nederland).
  Twee keer dure kado's kunnen we ons niet veroorloven, dus moeten we daar een beetje in schipperen.
  Ach, zo heeft ieder zijn problemen met dit soort feestdagen.
  Het blijft een uitdaging om met een budget uit te kunnen komen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grote kans dat wij het niet eens vieren dit jaar. We zijn met allemaal volwassenen. Vorig jaar vierden we het met mijn ouders, broer en zus met aanhang. De sfeer was echt bagger. Mijn ouders hadden de week ervoor verteld dat ze uit elkaar gingen. Mijn moeder had gewoon voor iedereen iets van rituals gekocht, allemaal kregen we hetzelfde. Lekker makkelijk en niet liefde vol, elk geval iets anders dan geld, dat is dan misschien nog heel wat (maar dit heb ik eerder al omschreven).

  Ik ga elk geval niet het initiatief nemen hierin. Net als met kerst: het komt er gewoon op neer dat het hier wordt gevierd omdat wij de enige zijn met een huis. Ik heb bekkeninstabiliteit en mijn man is overspannen. Dus we hebben al tegen ze gezegd dat we het samen moeten regelgenen dit jaar.

  Ik vind kindercadeau's over het algemeen gewoon erg duur. Niet normaal wat je betaald voor een stukje plastic en karton (zeker bij een bordspel en lego).

  Wij kregen vroeger inderdaad gewoon een snoepje in de schoenen, maar als het typisch sinterklaas is kan ik het wel begrijpen! Wij doen meestal weer iets meer met kerst. Maar dat is waarschijnlijk omdat we nog geen kinderen hebben. Dat komt nog.

  Je moet je ook niet verantwoorden tegen over anderen op je blog! (ten minste zo komt het een beetje over). Consuminderen is prioriteiten stellen, je mag je kinderen geven zoveel jullie willen! Het is iets waar je voor kunt sparen. Wij hebben een kopje "cadeau's" in ons overzicht, we vinden het niet onvoorziene uitgaven omdat je het al een jaar van te voren weet. Er is elke maand wel iemand jarig o.i.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij geven zo'n 150 euro uit en het zijn heel erg veel cadeaus vrouwlief begint in januari al in te slaan bij de kringloop.

  Altijd leuk en onze 4 kids zijn hele dag bezig om dingen uit te pakken totaal wel ruim 100 stuks :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow 25 cadeau's per kind?! Worden ze dan niet "uitpak moe"? Dat zou ik ten minste wel worden.

   Verwijderen
 4. Vrijheid blijheid hoeveel geld en hoeveel kado's je geeft, dat voorop gesteld.
  Maar wat ik niet helemaal snap: jullie vinden zelf al (als ik het goed onthouden heb), dat je kinderen al zoveel hebben, waarom geef je dan zoveel pakjes? Ook dit lijkt me de gelegenheid om minder (spullen) te geven.
  Hier krijgen ze een muis en wat pepernoten in hun schoon (daar rekenen ze al op), op alle zaterdagen. Daar blijft dus niks van over dat ik moet opruimen. En op de avond zelf hooguit 4 pakjes, waarvan een aantal met spullen die ze toch nodig hebben. Voor ML en mezelf: iets wat we nodig hebben en een tijdschrift dat we toch wilden kopen.
  Het "duurste" kind krijgt iets van 25 euro, het "goedkoopste" kind kost niets: lang leve de ruilhandel met zus.
  En zo gauw als ze een jaar of drie zijn: dan mogen ze de Sint helpen door een pakje te kopen en in te pakken. Wat ons betreft gaat het om de sfeer, niet om de berg pakken c.q. pakjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier krijgen ze in principe 1 groter cadeau wat ze graag willen hebben. De oudste 2 zijn niet meer 'gelovig' en denken heel goed na over wat ze vragen. Daarnaast koop ik nog 1 cadeautje als verrassing. In de schoen blijft het bij ons beperkt tot een chocoladeletter en een keer een ander snoep-iets, een choco sinterklaas oid. en natuurlijk wat gestrooide pepernoten. Totaal zetten ze dit jaar 3x hun schoen, alleen in het weekend. Cadeautjes gaan bij ons niet in de schoen. Wat ik kwijt zal zijn aan cadeautjes weet ik nog niet precies. Doordat ik nog wat bonnen van blokker heb liggen, en van de mediamarkt (voor een extra controller voor spelcomputer) zal het meevallen. Dan nog een kleinigheidje voor nichtjes erbij en dan is het klaar. Voor volwassenen kopen wij niets, en de kerst vieren wij ook niet met cadeaus.

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dan gaat er best wat geld in om bij Sinterklaas! Wij houden altijd een surprise avond met mijn (schoon)familie waar bij we een cadeau kopen van max. 15 euro. Dat houd ik dus ook aan voor dochterlief. Schoen zetten etc. doen we hier niet. Kerst vieren wij hier inderdaad ook niet met cadeaus en nagenoeg geen poespas etc. in huis dan. Lekker goedkoop dus :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat leuk voor je dochter

   Verwijderen
  2. ik zou je dochter meteen zeggen dat de sint niet bestaat dan kost het je helemaal niets, en zoals je zelf zegt zonder poespas waarom doe je niet aan de schoen zetten, dat hoef je toch helemaal niet zo duur te maken. Leuk als je dochter op school hoort van alle andere klasgenootjes , dat daar zwarte piet wel wat in de schoen doet.
   arm kind

   Verwijderen
  3. Waarom niet? Kinderen zijn tegenwoordig zo verzadigd in de cadeau's. Als je het geld niet hebt, of niet voor over hebt moet je het gewoon niet doen. Zoals jij (anoniem) het zegt lijkt het wel alsof het allemaal heel commercieel moet zijn.

   "Als je niet meedoet met pasen, sinterklaas, kerst, moederdag, vaderdag, valentijnsdag ect..Dan hou je niet van je kinderen/moeder/vader" Ik vind het echt belachelijk hoe de supermarkten promoten om met je geld te smijten. Je wordt als consument en uitgemolken. Je bent gewoon "gebrainwasht" met het idee dat je eraan mee MOET doen en dat het normaal is om zoveel geld uit te geven.

   Vroeger kreeg je ook 1 cadeautje en dat ene cadeautje was toen veel specialer dan de 100den cadeau's die kinderen nu allemaal krijgen. .

   Verwijderen
 7. Vind het wel leuk om te lezen hoe mensen het doen. Wij doen het dit jaar zo: Deel van marktplaats gehaald, tijdig begonnen want prijzen lopen op richting decembermaand en aantal dingen nieuw. Ze krijgen speelgoed en spullen die toch nodig zijn. We vieren het 1x en beide opa's en oma's komen hier.

  Voor ieder kind een luistercd/dvd, een boek, pantoffels/sokken, iets om te knutselen. Voor de jongste een houten poppenwagen, middelste lego en oudste zonnebril op sterkte.
  Hier mogen ze 2x per week de schoen opzetten, 1x een kadootje en 1x wat lekkers. Schoencadeautjes geven we niet zo veel aan uit: denk aan donduld duckje, potloden, versierd plakband, lego poppetje (1 zaterdag zijn ze niet thuis).
  Ik heb het allemaal opgeteld en voor de kids zitten we nu totaal op 142 euro.
  Dat is toch meer dan ik door had. Komt omdat ik door het jaar heen koop, heb bijv. de pantoffels en sokken al in januari gekocht.
  Voor ons heb ik ieder 1 kado gekocht, beide iets dat we toch zouden kopen voor totaal 27 euro. Met de oudste en andere volwassenen trekken we lootjes dus nog 3x 10 euro erbij.
  Komen we uit op 200 euro voor 2 volwassenen en 3 kids. Wat een bedrag he. Als ik het zo zie staan vind ik het veel. Maar 84 euro hadden we sowieso wel uitgegeven, dus dan ben ik wel tevreden zo. We kunnen het ook missen.

  Van de grootouders zullen de kids ieder 1 kado krijgen. Totaal op pakjesavond 4 +2 = 6 kadootjes per kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Budget hier is 100 euro per kind voor sinterklaas en kerst. Kerst krijgen ze beide een cadeau van rond de 40 euro. Voor sinterklaas dus 60 euro. Hiervoor heb ik voor elk kind 15 cadeautjes. Dan moet je denken aan een flesje nagellak tot een doosje playmobil. Ook heb ik via de ruilsite leuke dingen kunnen ruilen. Loco boekjes voor de oudste bijvoorbeeld.

  Mijn tip is het hele jaar verzamelen. In januari kocht ik bijvoorbeeld al een flanellen pyjama voor de helft van de prijs. Ipv 12 euro nu dus maar 6.

  BeantwoordenVerwijderen