donderdag 7 november 2013

Vrekkig

Naar aanleiding van onze blog van maandag over energie- en met name verwarmingskosten kregen we een aantal reacties waarin we als vrekken werden bestempeld. Wanneer we dan de definitie van Vrek op wikipedia bekijken, dan lijkt dat stempel ook wel terecht:

Een vrek (ook wel gierigaard, krentenkakker of krent) is een zuinig persoon die zich voornamelijk op financieel gebied opstelt als weigerachtig in uitgeven van geld. Tevens getuigt hij meestal van een overdreven spaarzaamheid, vaak zelfs ten koste van basiscomfort en basisbehoeften. Ook zal dit vaak gepaard gaan met enerzijds onwil bezit te delen en anderzijds een drang tot hebzucht.

We proberen inderdaad per 1 januari van dit jaar zo weinig mogelijk uit te geven en zoveel mogelijk onze hypotheek te verlagen. Dat doen we onder andere met het verlagen van de temperatuur in huis, maar ook met het in kaart brengen van onze uitgaven en ons budgetten geven voor allerlei kostenposten.

Met het verlagen van de temperatuur (naar 18 tot 19 graden) zouden we onszelf toch wel te vrekkig opstellen aldus een reactie onder de blog. Prima, sommige mensen bezuinigen liever niet op comfort en wij hebben het idee dat het verlagen van de temperatuur echt niet ten koste hoeft te gaan van comfort. Want hoe koud is nu 19 graden? Een extra trui of hemd en je merkt het verschil met 21 graden niet eens meer. Daarnaast nog wat extra kaarsjes aan en het is nog gezellig ook.

In diezelfde blog worden we ook nog verweten ongezond te koken voor de kinderen. Misschien wordt die mening gebaseerd op het feit dat we meestal 1 dag in de week voor 2 dagen koken en dus 2 keer in de week hetzelfde eten. Maar die reactie heeft natuurlijk weinig met de blog over energie te maken en daarom vandaag deze blog. Ik ben benieuwd wanneer jullie iemand een vrek vinden en wanneer jullie vinden dat iemand teveel bezuinigd.

32 opmerkingen:

 1. een vrek, omschrijving, mijn tante en oom waren echte vrekken, ze waren het hele jaar op dieet,[zogenaamd] als je een verjaardag had daar, dan mocht je blij zijn dat je na de koffie nog een keer drinken kreeg, over nootjes, kaas enz nog maar te zwijgen zulk soort dingen hadden ze haast nooit, of minimaal .Eten dachten ze ook niet aan[wij moesten ongeveer een uur in de auto zitten, en weer terug].en koud dat het daar altijd was volgens mij hadden ze de verwarming nooit aan
  Maar nu komt het, hadden ze een verjaardag ergens anders, dan waren ze in een keer niet meer op dieet, en aten en dronken ze het hardste van iedereen, ze aten niet maar ze vraten gewoon, iedereen in de familie had het achter hun rug altijd over hen, en ze hadden gewoon een bord voor hun kop, want ze gingen ook om dingen vragen om te eten.
  Ze kwam trouwens ook altijd op een verjaardag met zelfgemaakte koekjes, als cadeau[vergeet ik ook nooit meer] en mijn tante had gewoon 20 jaar dezelfde tweed jas aan groen , ik kan de jas nu nog dromen.en mijn oom had jaren hetzelfde colbertje aan[waarom toch weggooien het is toch niet kapot?
  Gr Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,
  Maak je toch niet druk of anderen jullie vrekken vinden..... Jullie doen het hartstikke goed en voor die anderen: Get a life!
  Gr. Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vrekkig? Welnee. Voor jou en je gezin heb ik enkel lof. Jullie hebben het prima voor elkaar en die 18 graden daar wordt iedereen alleen maar beter van.

  Na bijna een jaar zo af en toe jullie blog te lezen heb ik veel geconsuminderd, gezin met drie kiddies, en jullie inspireren ons.
  Houd die gedachte vast. Zelden een blog gezien welke zo eerlijk, overzichtelijk en inspirerend is.

  Gr.
  Gordon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik wil er wel even bijzeggen dat mijn oom een vorstelijk salaris had, en ze ook nog elk jaar geld kregen van haar vader.

  Als je al jaren in de bijstand zit,dan vind ik het een ander verhaal, als het je vrienden,of familie is,dan weet je hoe de situatie is, dat ze heel veel moeite moet doen om rond te komen, dat er gewoon geen geld is voor luxe dingen, dan ga je al anders bij iemand op visite, of als zij jaren dezelfde jas aan hebben, dan weet je hoe dat komt.Dan zijn het geen vrekken.
  Gr Lisa
  Mensen die consuminderen die zijn in mijn ogen geen vrekken, ik bedoel je hoef je geld niet over de balk te gooien, maar mensen die doorslaan in het consuminderen dat vind ik dus wel vrekken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gr Lisa was ik vergeten erbij te zetten

   Verwijderen
  2. dat iemand een vorstelijk salaris heeft in jouw ogen wil niet zeggen dat ze het ook kunnen uitgeven. het kan zo zijn als jij denkt, maar het kan ook zo zijn dat ze bijv schulden hebben die ze af moeten lossen en dus maar weinig te besteden hebben ? ik snap je wel hoor. snap hoe het overkomt. maar soms ken je maar de helft van een verhaal...
   Gretha

   Verwijderen
 5. Een vek is iemand die niet kan delen. Volgens mij lukt jullie dat best wel.
  Mensen die niet kunnen delen, leven niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi, gezonde voeding en voldoende voeding, hoeft niet duur te zijn. Wanneer je juist de groente van het seizoen eet, wat meer aandacht besteed aan het maken van voeding, wordt de kwaliteit er naar mijn idee juist beter van. Zelf brood maken, wat ik doe, is goedkoper en gezonder dan het uit de winkel kopen. Ik geniet er dan ook meer van. Mijn kinderen eten heel erg veel, en dat ga ik ze niet ontnemen doordat wij willen bezuinigen. Maar ik kies dan bijvoorbeeld wel ervoor dat ze soms water drinken, in plaats van roosvice. En dat is ook goed voor hun tanden, bovendien hebben ze er geen erg in, en stuiteren ze minder van de suiker :)
  Natuurlijk krijgen ze ook wel een aantal keer per dag iets anders, melk, ook wel 2 a 3 flesjes ranja/ roosvice/ melk (jaja ze drinken wel meer dan 2 liter per kind)
  Ook geef ik die goedkope soepstengels aan ze in plaats van een koek. Of een rijstwafel. Vinden ze lekker! Maar ze krijgen voldoende, meer dan dat! ze krijgen tijdens de maaltijden tot ze niet meer opkunnen.
  Maar die temperatuur.. ze bewegen de hele tijd, dragen een vestje en pantoffeltjes, zij hebben het niet koud, eerder snel te warm. ik kijk dan sochtends op de thermostaat en dan denk ik echt als ik de 17,5 zie, is het hier 17,5?? zal ik hem wel aanzetten want echt nodig is het niet. Als ik de kinderen in hun nekjes voel en hun beentjes, dan voel ik dat ze het warm hebben. Druk bezig met autootjes etc.
  Wat ontneem ik ze dan wanneer ik de verwarming op 19 zet ipv 20.
  Dat ik kleertjes koop met kortingscodes, en gratis verzenden. Leuk om te doen, ze dragen elke dag schone kleertjes.
  Wel mogen ze van mij niet te lang onder de douche. Jammer voor ze, maar al dat stromende drinkwater in het afvoerputje, het is eigenlijk ook wel belachelijk. Wij zijn zo gewend aan comfort dat we alles maar normaal vinden.
  Daar tegenover staat dat mama het zich kan veroorloven om 3 jaar lang, de helft van haar uren te werken, zodat ze bijna elke dag thuis is, en er kan zijn voor de kinderen.
  Haar kinderen kan helpen zich te ontwikkelen, ze meenemen de wereld in, met andere kinderen laat spelen. Ik ben blij dat ik dankzij consuminderen, minder afhankelijk ben van geld. en daardoor keuzes kan maken.
  ZO dat wilde ik nog even kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind jullie geen vrekken. En die verwarming? Ik denk dat ouderen het sowieso eerder koud hebben dan jongeren (ik plaats me bij jong met dertig haha), maar mensen die het nu standaard op 21 graden hebben moeten ook niet van de een op de andere dag op 18 graden gaan leven, dat is idd koud. Maar wij zaten 4 jaar terug ook op 20-21 graden, 2 jaar terug naar 19 gegaan en nu staat hij regelmatig op 18 graden. En nee, hier geen dekentjes op de bank en warme sloffen en dikke truien. Ik loop in huis alleen op teenslippers en draag (nog) steeds dunne shirtjes met driekwart mouwen. Pyjama's kennen we alleen uit een reclamefolder en van het 4 seizoenendekbed dat we hebben hebben we nog nooit allebei de dekens erin gehad, ook al stoken we niet op onze slaapkamer. Maar die 18 graden he? Dat alleen al maakt dat we vrekken zijn, mijn neus!
  Ja, ik heb de reacties op jullie blog ook gelezen en me er groen en blauw aan geërgerd. En of jullie vrekken zijn? Ik lees al vanaf het begin mee met jullie blog, maar die indruk heb ik nog nooit gekregen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Waren het wel constructieve reacties, of alleen maar heel negatieve? Want die laatste categorie voegt niets toe vind ik. Die zou ik gewoon naast me neerleggen. Maar je blog raakt in ieder geval wel mensen dus.

  Ik vind 18 tot 19 graden nog heel acceptabel.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach, laat een ieder lekker dat doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Jullie kids komen niets tekort naar mijn idee. De één besteed meer geld aan lang douchen, de ander aan een warm huis, de volgende aan warme croissantjes in het weekend.... nog weer anderen doen het allemaal en meer van ons laten van alles een beetje. Maakt me dat tot vrek? Prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben eens even terug gaan lezen naar de reactie's. Ongelooflijk zeg. Heb over sommige hartelijk moeten lachen, Een grijze duif als je 50 bent? ik ben 48, sta volop in het leven en ben echt geen grijze duif die slofferig op de bank zit.
  Onze verwarming staat nu ingesteld tot maximaal 19 graden savonds. En als het straks als de vorst echt toeslaat te koud in huis wordt kan hij veranderd worden.
  Ik heb er enkele jaren over gedaan om te zakken met de temperatuur. Van 20-21 naar nu 18-19 graden. Gisteravond zette ik hem op 18,5. Meer dan genoeg. Het ligt er maar aan wat je gewend bent. Overdag ben ik alleen thuis en dan staat die voorlopig nog niet aan. Ben toch altijd bezig.
  En vrekkerig? Nou dat kan ik toch echt niet van jullie zeggen.
  Wij maken ongeveer dezelfde keuzes. Gaan heel bewust om met boodschappengeld en kopen echt wel gezond in. Wat is er mis met 2 dagen hetzelfde eten? Als je oplet en goedkoop je groentes inkoopt scheelt heel veel.
  En de aardappels voor de hele winter? Die heb ik samen met mijn man geraapt op het veld. Daar ligt nog zeker 1000 kilo te rotten. Waarom zouden wij dat niet mogen rapen? Dan ben ik maar een vrek, maar vind het eeuwig zonde.
  Het geld dat wij allemaal besparen geven wij uit aan extra aflossingen en aan bewuste aankopen. Allemaal geld dat wij overhouden door te consuminderen.
  Ga zo door met je blog en laat je asjeblief niet afleiden door negatieve reactie's.
  Dan zijn wij toch heerlijk allemaal vrekken? Prima hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...nee ik zeg niet dat jij een grijze duif bent, maar ik geef aan dat ik me zo vóel dan als ik onder een fleece op de bank ga zitten 's avonds ;)...dat past gewoon niet bij mij, dan ga ik me vanzelf echt suf/duf en slofferig voelen, maar een ander zit zich gewoon te verkneukelen dat als ze op de bank gaat zitten hangen dat ze dit dan onder een fleecedeken doet. dat is voor haar het toppunt van comfort of gezelligheid. mij geeft het een gevoel van grijs duifje ;). terwijl dochterlief van mij 24jr jong is en altijd zo onder een fleece op de bank zit en dan noem ik haar dus ook "grijs duifje"
   en zo zijn er zoveel verschillen in de mens.dat maakt de wereld kleurrijker.
   maar om op haar vraag te antwoorden: jullie leven wel veel zuiniger dan ons, maar of ik dit nu vrekkerig wil noemen? een beetje wel, maar wat maakt het uit? je moet gewoon doen wat jij wil, net zoals jij ons vast en zeker verspillerig vind, maar goed......maar ik vind het wel leuk om de verschillen te lezen en daar eens op te reageren, gewoon om de wereld kleurrijker te maken dan weer ;)
   groetjes zonnig&zuinig

   Verwijderen
 11. Laat ze kletsen, je moet maar zo denken als ze daar gelukkig van worden en een leven hebben succes ermee.

  Je doet het geweldig.

  gr Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ach, de verwarming op 18 of 19 graden vind ik niet vrekkerig. Maar bewust omgaan met je stookgedrag.
  Ik moet zeggen dat de manier van verwoorden in je blog waarschijnlijk een stuk 'vrekkeriger' overkomt dan je bedoelt. Wanneer je aangeeft dat het koud was en de verwarming aan deed, maar vervolgens 'schrikt' als je ziet wat je verbruik is en wat dat zal gaan kosten, kan dat vrekkerig overkomen.
  Maar dat er vervolgens zulke vurige reacties opkomen... Trek het je niet aan. Jullie doen het op je eigen manier. Ik vind het leuk om je blog te volgen. Soms denk ik: dat ga of wil ik ook zo doen. En soms: ik ben blij dat wij het niet zo hoeven te doen!
  Ga vooral door met schrijven!

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier sluit ik mij volledig bij aan.
  Groetjes Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wie ik zelf echt vrekkig vind is mijn broertje. Die woont nog thuis, hoeft bijna geen kosten te betalen. Werkt wel full-time en heeft al zoveel op zijn rekening staan dat hij het 'leent' aan mijn ouders zodat hij niet boven die 21.000 belasting grens uitkomt. Hij heeft waarschijnlijk iets van 40.000 totaal. Zijn vriendin heeft ook een behoorlijke smak geld en ze willen volgend jaar samen gaan wonen. Ze hebben alles al bij elkaar geronseld: eettafel, stoelen, bank, lampen, servies, bestek, alles van ouders, ooms, tantes, opa's en oma's. De hele inboedel ligt bij mijn ouders thuis in de weg, omdat ze het zonde vinden om een garage box te huren om die spullen tijdelijk neer te zetten.

  Als hij zijn verjaardag viert, nodigt hij iedereen bij mijn ouders thuis om te komen eten. Mijn ouders hebben aangegeven dat hij dan zelf voor de kosten qua extra eten en drinken moet zorgen. Haalt hij euroshopper spaghetti, euroshopper spaghetti saus en klaar is kees. Niet te vreten natuurlijk!! Daarna euroshopper chips en euroshopper frisdrank. Die gingen dan nog wel, maar toen we thuis kwamen hebben we nog eten staan maken omdat we zo een honger hadden. Als je het geld niet hebt is het wat anders, maar voor die paar euro extra kun je toch ook iets lekkers maken voor je verjaardag. Of nodig geen mensen uit voor het eten. (doen wij ook niet, is veelste veel gedoe). Laat iedereen rond 8 uur s'avonds komen (bij ons nog geen kinderen in de familie) en haal lekkere (duurdere) borrel hapjes, een krat bier en wijn en zorg voor voldoende frisdrank. Als hij bij ons thuis komt. Zit hij ook echt te schransen!! Het ziet er echt te triest uit. En waar het vandaan komt weet ik niet: Ikzelf kan mij herinneren dat we altijd met een volle maag op visite gingen, zodat we niet als schransers over kwamen.

  Dat vind ik pas vrekken gedrag. Inderdaad het "onwil bezit te delen". Als wij 20 euro uit zouden geven aan een cadeau, doen zij ook precies 20 euro aan een cadeau terug. Ons interesseert het echt niet zo veel. Dan zitten we op 5-10 euro meer wat wij 'aan hun uitgeven'. Je wilt toch een leuk cadeau geven, daar gaat het toch om. Een cadeau moet iets vrijblijvends zijn. Ik vind hoe mijn familie ermee omgaat echt jammer. Mijn man is volgende week jarig. Vraagt mijn moeder: Weet je een cadeau van 100 euro?! of te wijl: Ik wil geen leuk cadeau kopen maar een duur cadeau. Ik vind het heel moeilijk omdat we niets weten te verzinnen. Het gaat ons niet om het geld, maar om het gebaar. Hoe moet je dat uitleggen aan hele materialistische ouders?

  bijv. Wij zijn onlangs getrouwd, hebben veel uitgegeven aan de trouwerij, maar hebben het wel met een bepaald budget gedaan. Een trouwjurk van 1000 euro is net zo mooi als een trouwjurk van 2000 euro. Uiteindelijk hebben we totaal 7.000 euro uitgegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de kaart hadden wij geen envelopje gezet. We vonden dat iedereen zelf moet bepalen wat ze wilden geven. We wisten geen cadeau's (we zijn niet erg materialistisch) maar wilden ook geen geld vragen. Je geeft een feest en je vraagt geen "toegangsgeld." Als je het geld niet hebt, moet je het feest niet geven in de hoop dat mensen genoeg zullen "betalen".

   We hebben van niemand iets gehoord en de meest uiteenlopende dingen gekregen. Mooie brieven, symbolische cadeau's, ook dure cadeau's en grappige cadeau's. Super leuk. De enige die gereageerd hadden waren mijn ouders: "Jullie zijn het envelopje op de uitnodiging vergeten." We hebben uitgelegd dat we dat juist heel bewust hadden gedaan. Ze konden het niet begrijpen. Uiteindelijk hebben we uiteraard ook veel geld in envelopjes gehad die we de dag erna op de bank hebben gezet en hebben uitgegeven op onze huwelijksreis. Maar als we het niet hadden gehad, waren we nog steeds op huwelijksreis geweest. We hebben wat we over hielden aan een kleine tuin kas gekocht zodat we meer met de groente tuin konden doen. Mooi cadeau vonden we zelf.

   Wij vinden gezelligheid belangrijk en besparen op materialistische uitgaven, bijv. een IKEA keuken i.p.v. duurder merk, kopen pas een nieuwe TV als dat echt nodig is en niet omdat er nu nieuwere en grotere op de markt komen. Kopen een ouder model telefoon i.p.v. de allernieuwste. Ook gaan wij niet heel vaak uit. We nodigen vrienden hier thuis uit of we gaan die kant op. Gezellig een spelletje spelen. Ik mis het helemaal niet, sterker nog ik vind het heerlijk om lekker thuis voor vrienden te koken, lekker de hele avond borrelen. Intiemer vind ik het, wat toevallig ook nog goedkoper is.

   Ik denk dat iedereen voor zichzelf moet bepalen wat hij of zei met het geld doet. Maar ik vind het ook niet vreemd dat sommigen een andere mening hebben en het vrekken gedrag vinden. Dat vind ik van mijn broertje tenslotte ook, die heeft echt geen schulden die hij moet afbetalen.

   Verwijderen
  2. Ik moet eerlijk bekennen: ik kijk nu op de thermostaat, die staat op 17 graden, gewoon omdat ik hem vergeten ben aan te zetten :P. Dat gebeurd overigens elke dag. Pas als mijn man thuis komt, gaat de houtkachel aan en is het in een mum van tijd 21-22 graden. Ook ik heb het niet koud, als ik dat wel had, zou ik hem wel warmer zetten. Maar het is niet vanuit consuminder gedrag.

   Als je kinderen komen klagen: "mamma ik heb het koud" en je blijft hem zo laag houden is het misschien wat anders, maar het is maar net wat je gewend bent. Bij mijn ouders thuis is het ook altijd kill en koud, maar dat komt denk ik niet alleen door de lage temperatuur, maar door de sfeer.

   Ik vind het trouwens wel een mooi stukje van wikipedia!! Briljant!

   Verwijderen
  3. Sorry voor het lange verhaal, het paste niet eens in 1 bericht..

   Verwijderen
 15. Nog 1 ding wat betreft mijn ouders (nog meer):

  Mijn ouders zijn (qua geld) rijker dan mijn schoonouders en dat laten ze ook graag zien. Als wij aangeven het een maandje rustig aan willen doen omdat het geld zo hard gaat met de verbouwing (die we toen hadden) komen mijn ouders met een smak geld aanzetten. Heel aardig zou je zeggen. Wij schaamden ons ervoor. We hadden wel geld, maar we willen het niet altijd helemaal opmaken (een kleine buffer is wel fijn tijdens een verbouwing voor als er iets misgaat). Resultaat: We praten met mijn ouders nooit meer over verbouwen, trouwen, babykamer, dingen die (veel) geld kosten..

  Mijn schoonmoeder kwam zich een tijdje geleden verontschuldigen (!!) dat ze geen groot cadeau konden geven zoals mijn ouders dat hadden gedaan. Ik vond het verschrikkelijk. Conclusie: Als wij iets krijgen van mijn ouders, vertellen we dat aan niemand. Al helemaal niet tegen mijn schoonouders.

  Op verjaardagen is dit het ergst. Dan zien ze van elkaar wat er gegeven wordt. Zoals ik 100 euro gedoe wat ik eerder heb beschreven. Als het maar duur is en vooral duur overkomt. Ik houd mijn hart vast als zo meteen het eerste klein kind geboren word in maart. Ik wil geen verwent kind, dat verpest word door de cadeau's van mijn ouders. Van die mega grote speeltoestellen die we helemaal niet kwijt kunnen in ons kleine huisje. Of zoveel speelgoed dat ze van ellende niet meer weten waarmee ze moeten spelen. Ik zie het al helemaal gebeuren.

  Wat vinden jullie ervan? Ik voel me zo ondankbaar. Maar tegelijkertijd denk ik: Waarom kun je niet gewoon normale cadeau's geven? Ben ik erg tegenstrijdig? Ik vind het moeilijk om cadeau's van mijn ouders te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Trek je niks aan van al die moestuinmaandag types. Geitenwollensokken biologisch macrobiotische azijnzeikers.
  In blog en consuminderland stikt het er van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je daarmee? Ik vind een moestuin heerlijk, maar ben echt niet meteen een geitenwollen sokken type. Misschien moet je mensen niet zo in een hokje plaatsen.

   Verwijderen
  2. Anna, ik vind dat je goed reageert, mijn zus heeft een schoonmoeder die strooit met geld , en onze moeder heeft niet zoveel geld, mijn zus zegd altijd tegen onze moeder, ik heb liever het kleinere cadeautje van jou die met liefde is gegeven, als de grote cadeau`s van mijn schoonmoeder, die alleen aan anderen graag wil laten zien hoeveel geld ze heeft. dit gaat al 20 jaar zo, dus je kan er niets aan veranderen, leuk trouwens zo`n broer, zal nog lachen worden als hj op zich zelf komt te wonen, ik snap zulke mensen ook niet,
   Gr Lisanne

   Verwijderen
 17. Ik moet toegeven jullie weekmenu is vaak erg karig. Misschien eens een stukje verse vis ipv vette vissticks en verse groenten ipv een pot witte bonen in tomatensaus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga hier toch even als eerste op reageren. De kinderen eten vaak eens per twee weken een visstick en wij eten altijd verse groente. We gebruiken twee soorten groente in blik, en dat zijn mais (door de chili con carne) en gepelde tomaten (door de pastasaus of voor tomatensoep). Daarnaast eten we 1 keer per maand een pot doperwtjes en worteltjes.

   Als je al onze blogs over weekmenu hebt gelezen, dan zie je dat we nog nooit een pot witte bonen in tomatensaus hebben gegeten of uberhaupt hebben gekocht. Dat lusten we niet eens.

   Als je nog alternatieven hebt voor ons weekmenu, dan horen we dat uiteraard graag.

   Verwijderen
 18. Ontzettend bedankt voor alle reacties! Ik zal later vanavond of in het weekend reageren op de berichtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Als ze jou al een vrek vinden met 19 graden dan weet ik niet hoe ze ons haan noemen haha ik heb over dag als ik alleen ben helemaal de cv niet aan staan en in de avond 1 uurtje.
  Als het straks echt kouder word zet ik hem wel wat vaker aan maar nu nog niet hoor. ze doen maar een paar sloffen en een vest aan.

  Je doet helemaal niet verkeerd, Azijn pissers heb je overal ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eurootje, waarom noem je mensen die het niet zo koud willen hebben azijn pissers, als je eens begint met iedereen in zijn waarde te laten, discuseren is volgens mij luisteren naar iedereen zonder te gaan schelden

   Verwijderen
  2. Dat heeft niets met mensen te maken die het niet zo koud hebben Anoniem. Meer op mensen die vooral commentaar hebben op een andere levensteil.
   Zeg altijd maar zo... woe de schoen past trekt hem aan ;-)

   Verwijderen
 20. Ik heb het gevonden: Je bespaard per jaar ongeveer 50 euro per graad. Dus als je eerst de verwarming op 21 graden had staan en nu naar 18 gaat bespaard dat 150 euro per jaar. Dat is inderdaad nogal wat. Maar ik kan mij ook voorstellen dat mensen zeggen: Ik heb er 150 euro per jaar voor over om in een lekker warm huis te leven waar ik geen sloffen aantrek.

  BeantwoordenVerwijderen