zondag 24 november 2013

Ziek en zorgverzekering

De afgelopen dagen waren de zakdoekjes hier in huis niet aan te slepen. Woensdagmorgen is VL al naar de huisarts geweest en heeft een antibioticakuur meegekregen. Reden was dat ze al vijf weken lang aan het snotteren en aan het hoesten is. Wij zijn niet snel heel happig op een antibioticakuur, maar als je in vijf weken tijd een doos paracetamol van 50 stuks wegwerkt, en daarbij ook nog een stuk of wat ibuprofen, dan is het echt tijd voor een ander middeltje. Woensdagavond voor het eerst 2 tabletten van de doxycicline genomen en donderdag ging het al veel beter. De kuur loopt nog tot dinsdagavond, en dan gaat het hopelijk weer een stuk beter.

Ondertussen was ML ook niet helemaal fit, en daarbij krijgt DL 2 kiezen door, dus je kunt je er iets bij voorstellen dat de puffen om te bloggen geheel ontbrak.

Voor VL zijn dit de eerste zorgkosten die ze maakt in 2013. En dat zullen de kosten van de antibioticakuur zijn. ML heeft nog geen zorgkosten gemaakt, net als onze twee jongens. Met DL zijn we in april naar de huisartsenpost geweest omdat we haar verdachten van een oorontsteking. Dat bleek gelukkig niet zo te zijn, dus hebben we geen medicijnen voor haar hoeven te halen. Toch kost een bezoekje aan de hap 90 euro. Wij zijn toch blij dat kinderen nog gratis zijn meeverzekerd, zonder eigen risico.

Dat is ook de reden dat wij volgend jaar ook weer kiezen voor het maximale eigen risico bij de zorgverzekering. Als je het geld hebt, en je verwacht weinig zorgkosten te maken, dan is het goed om een hoog eigen risico te nemen. Het scheelt je behoorlijk wat geld als het lukt niet of nauwelijks aan je eigen risico te komen.

We hebben al even zitten te vergelijken, maar waarschijnlijk blijven we ook dit jaar weer verzekerd bij FBTO. Als ML en ik allebei de basisverzekering met maximaal eigen risico nemen en de premie in 1 keer betalen, dan is dat voor een heel jaar 1575 euro. Dat komt neer op 65 euro per persoon per maand. Het voordeel van FBTO is dat je verschillende modules kunt aanzetten als je ze nodig hebt. Je moet dan wel goed letten op de wachttijd die voor sommige modules geldt.

Waarschijnlijk gaan we dit jaar wel een tandartsverzekering nemen. Als we die bij FBTO nemen, dan wordt de totale premie 1872 euro per jaar. We zijn dan allebei tot 250 euro verzekerd.

Een andere optie is Ixorg. Ik weet nog niet helemaal hoe het werkt, maar het is een aparte tandartsverzekering. Je zet budget opzij, en hier kun je later ook weer gebruik van maken. Dat klinkt als een gewoon spaarpotje, maar ondertussen ben je wel verzekerd. Is er iemand die wat meer kan vertellen over Ixorg? Anders moet ik nog maar eens aan de telefoon gaan hangen, want ik ben wel erg benieuwd.

We zijn al een tijd bezig om onze spreadsheet voor 2014 kloppend te maken. We hebben 1800 euro ingecalculeerd op de zorgverzekering volgend jaar. Als we dus allebei een tandartsverzekering zouden nemen, dan moeten we ons budget ook gaan aanpassen.

Waar zouden jullie je verzekeren, als je maximaal eigen risico neemt en verder verwacht weinig zorgkosten te maken?

10 opmerkingen:

 1. wij zijn bij cz verzekerd via collectief van mans werk. ook onze zorgkosten bekeken. dit jaar al maximaal eigen risico genomen en al flink mee bespaard. beide 14 euro zorgkosten gemaakt aan medicijnen (diclofenac voor man en voor mij een antibioticakuur na een blaasontsteking). erg blij dat we die keus gemaakt hebben vorig jaar. hopelijk blijft het nog lang zo goed gaan met onze gezondheid :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zilverenkruis collectief via mijn werk. Ook maximaal eigen risico en tandartsverzekering voor mijn partner. Kom ik op 128 euro per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier geen verder risico. Ik vind 360 euro genoeg. Tandarts zit in het pakket standaard erin. Dit jaar heeft dl 2 4500 euro aan zorgkosten gehad. Dus de verzekering hebben we er dik uit. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook erg benieuwd hoe Izorg werkt van de website wordt je niet echt veel wijzer en durf me nu niet zomaar aan te melden om meer info te krijgen. Het is volkomen onduidelijk bij welke tandartsen je terecht kan en of alle behandelingen eronder vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk eens naar Menzis via PMA collectief. Echt een goede verzekering ook mbt tandarts.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alle tandartsen vallen er onder. Zijn ze aangesloten dan gaat de rekening rechtstreeks, zijn ze niet aangesloten da moet je het voorschieten. Het voordeel van ixorg is dat je een pot zelf gaat sparen en die pot nooit meer kwijt raakt. En tevens kan je het tussen gezinsleden uitwisselen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. We zijn collectief verzekerd en alleen basisverzekering, met maximaal eigen risico.

  Het geld voor dat eigen risico hebben we op de spaarrekening staan in een speciaal potje daarvoor. En vullen we aan het eind van het jaar aan, wanneer we het moesten aanspreken.

  Daarnaast zijn we niet aanvullend verzekerd, ook niet voor tandarts. We hebben goede gebitten en de kosten die we jaarlijks maken, wegen niet op tegen de maandelijkse premie.

  Maar, we betalen onszelf wel de aanvullende premie, dus we maken maandelijks het bedrag over naar een spaarpotje. En tandartskosten betalen we daaruit. En ook eventuele andere kosten die je in een aanvullende verzekering tegenkomt, alleen is dat nog nooit voorgekomen. Dus dat potje is ondertussen flink opgelopen en we kunnen er wel wat onverwachte kosten mee opvangen. We zijn onze eigen verzekeraar dus. :-)

  Die constructie met Ixorg kende ik nog niet. Maar ik zou dan ook naar de alternatieven kijken, zoals een eigen spaarpot voor tandartskosten en een aparte ongevallenverzekering (want dat is het gewoon), misschien dat daar nog iets voordeligers te vinden is.

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij doen het op dezelfde manier als Patrick maar hebben wel een aanvullende verzekering vanwege beugelkosten van oudste in 2014. Vorig jaar had ik het het hoogste eigen risico en manlief niet vanwege onderzoeken in het ziekenhuis. Aankomend jaar is het andersom omdat ik dan voor onderzoeken naar het ziekenhuis moet.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je meer wilt weten over Ixorg: een paar weken terug heeft RADAR een item hierover behandeld. Ze vergelijken het ook met een reguliere tandartsverzekering. Ik vond het heel duidelijk en verhelderend en zorgde er bij mij voor dat ik mijn tandartsverzekering ga opzeggen.

  Groetjes, Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heb vanmorgen maar eens gebeld met CZ, mijn huidige verzekeraar. Moet zeggen dat ik me er nog nooit in heb verdiept (ja .....echt waar het bestaat nog), maar nu was het écht nodig. Altijd de TOP-aanvullende verzekering ivm zeer dure medicijnen voor één van de kinderen en de duurste tandartsverzekering (de beugels zullen er zo wel aan komen denk ik). Geen extra eigen risico. Kosten per maand 162,50. Mij is geadviseerd om een verzekeringkje lager te gaan w.b. tandarts en omdat ik nooit eigen risico betaal (mede door extra aanvullende verzekering) ga ik komend jaar maximaal eigen risico nemen. maandpremie 113,00. Blijkt dat het door premie vermindering uiteindelijk helemaal niet veel scheelt. Geloof maar 250 euro per jaar mocht ik toch veel zelf moeten betalen. Daarvoor kan ik het risico wel nemen dacht ik!

  BeantwoordenVerwijderen