donderdag 14 november 2013

Werkeloosheid

Soms is het wel interessant om eens naar allerlei grafiekjes en tabelletjes op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te kijken. Zo zag ik vandaag dat de werkeloosheid voor het eerst sinds jaren weer een beetje omlaag gaat terwijl het aantal beschikbare banen ook omlaag blijft gaan (zie figuur 1).

Figuur 1 - Werkeloosheid

Het is nog iets te vroeg om te denken dat er een nieuwe neerwaartse trend is in de werkeloosheidscijfers en nu begrijp ik ook niet helemaal hoe het kan dat het aantal beschikbare banen omlaag blijft gaan terwijl de werkeloosheid ook omlaag gaat, maar als we het positief bekijken, dan is het toch een goed gevoel dat de werkeloosheid in ieder geval weer een keer een stukje aan het dalen is. Waarschijnlijk gaat de werkeloosheid vooral omlaag door de vergrijzing van Nederland:Wij zijn toch wel enigszins versneld aan het aflossen van onze hypotheek geslagen omdat de werkeloosheid flink was toegenomen en we daardoor ook voelden dat ook wij onze baan konden verliezen. Dan is het toch prettig om je hypotheek van één salaris te kunnen betalen.

Hoe (on)zeker ben jij nog van je baan?

13 opmerkingen:

 1. Ik snap wel hoe dat kan: als je geen werk hebt maar ook geen uitkering ben je niet officieel werkeloos en tel je niet mee in de werkeloos-statistieken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En een aanzienlijk aantal ww-ers heeft na afloop van de ww uitkering geen recht op bijstand vanwege verdienende partner of eigen huisbezit. ze worden dan NUGger (niet uitkeringsgerechtigde werkzoekende). en die tellen in de statistieken niet meer. Ook mensen die niet uit een ww uitkering komen, maar bijv.. meer passen in het profiel 'herintreder met verdienende partner' tellen niet mee. Evenals de zzp-ers die weinig of niets verdienen en dus eigenlijk ook werkloos zijn.
   Ik ben anderhalf jaar werkloos geweest zonder uitkering en telde niet mee voor de officiële cijfers. Op dit moment ben ik met een universitaire opleiding, 6 uur per week aan het werk als postbezorger. Dus eigenlijk nog steeds werkloos, maar tel niet mee voor de officiële cijfers.

   Verwijderen
 2. Ik heb vorige week een baan gevonden waar ik binnenkort kan beginnen. Kon echt goed merken dat het crisis was. Nauwelijks vacatures en degene die er wel zijn daar worden niet te zuinige eisen gesteld. En dit is notabene in de verpleging! Dus ben heel blij met mn nieuwe baan en hoop m te houden ook maar ben door de relatief lange zoektocht wel op mn hoede, financieel gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben gastouder, dus heel onzeker. 1 oppaskindje is al van 3 dagen naar 2 dagen gegaan omdat moeder op 1 dag pas om 16u hoeft te beginnen. andere kindje zou 20 u per week komen, maar is maar 3 tot 10 uur per week. en meer kindjes heb ik nu niet.. :( dus het is maar weinig. gelukkig niet ons hoofdinkomen. man heeft een (meer dan) fulltime baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben heel omzeker van mijn baan. Juist in deze tijd, met deze regering en de participatiesamenleving, sta ik er bij stil hoeveel geluk ik heb gehad, bij lang werk en nooit werkloos te zijn geweest.
  Dit gaat in de toekomst niet meer gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik werk in het onderwijs, heb een vast contract en er zijn meer dan genoeg kinderen op onze school. Ik voel me dus behoorlijk zeker over m'n baan. Mijn man zit in de techniek, waar op zich nog wel werk in is, mocht hij zijn baan kwijtraken. Maar hoe dan ook, voor onze hypotheek hebben we beide inkomens nog nodig. Ook wij willen snel gaan aflossen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn man en ik werken beiden in een sector waar het "zeker" is, Beide bedrijven hebben net miljoenen geïnvesteerd in uitbreiding, dus dat schept toch wel vertrouwen. Maar goed....het kan dan alsnog wel mis gaan.
  Nog 8 jaar en dan is ons huis afbetaald, We hebben jong gekocht en zijn toen ook nooit meer verhuisd.
  In de eerste jaren van de jaren 80 waren we allebei werkeloos, ik was een schoolverlater en heb toen een jaar bij huis gelopen, omdat er toen geen werk was te vinden en mijn man kwam toen net uit zijn dienstplicht en hij heeft toen ook 1,5 jaar in de ww gezeten, dus het schrikbeeld van werkeloosheid zit er bij ons wel zo ingebakken, dat we er altijd toch wel een onrustig gevoel bij hebben. Dat raak je gewoon niet kwijt.
  Ik maak me nu ook meer zorgen om onze kinderen. 1 kind werkt, maar is altijd met een jaarcontract wat telkens verlengt wordt. Ik vraag me dan af hoe lang kan dit zo doorgaan? Ze is nu met haar derde jaarcontract bezig. zoon studeert nog, hij is nog 2,5 jaar onder pannen, dus daar heb ik nu op dit moment nog geen zorgen over, dat komt over 2,5 jaar ook ;)
  en zo houd je toch altijd wel zorgen vind ik.
  groetjes, zonnig&zuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Manlief en ik hebben allebei zekere banen, en de hypotheek is afgesloten op alleen mijn salaris. Inmiddels heb ik in 5 jaar tijd 6 ontslagrondes overleeft. Ik weet dat mijn baas niet altijd tevreden is met mijn werk, maar dat ben ik ook niet met haar manier van leidinggeven. Van mijn vorige banen en de feedback die ik van collega's krijg, weet ik gelukkig dat ik het wèl goed doe, dat houd me staande, hier.

  Mijn man is een zeer gewaardeerde werknemer, hij is dit voorjaar met 20 collega's een paar dagen naar een chique hotel in het buitenland geweest, op kosten van de grootste klanten ('deze lunch wordt u aangeboden door xxxxx'), en míjn baas weet dat ze niet gemakkelijk een andere medewerker zal krijgen. Ik heb 1 collega-assistent, en degene die er nu zit is al de 5e in 6 jaar (en deze zegt na 2 maanden ook al dat ze spijt heeft dat ze bij haar oude baan is weggegaan); mijn baas jaagt ze weg. Mijn baanzekerheid hangt dus vooral samen met het moeilijke karakter van mijn baas, en mijn zelfvertrouwen :-)

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig werkt mijn man in een sector waar heel veel werk is.
  (chemie) En met alle uitbreidingen in deze regio en nieuwe fabrieken die gebouwd worden, heeft hij mogelijkheden genoeg. Dus voor baanverlies zijn wij niet bang. Ik ben thuis bij de kinderen, dus is baanzekerheid wel erg fijn!
  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Evenals Immy werkt ook mijn man in de chemie op de engineer afdeling. Natuurlijk blijft het altijd gissen, maar zoals het eruit ziet hoeft hij zich geen zorgen te maken. Toch is het altijd afwachten, want zomaar een site werd gesloten. Van de ene op de andere dag. Bij mij man moeten er 19 mensen uit, met als pijldatum 1-1-12. Omdat er afgelopen jaar diverse mensen zijn vertrokken naar elders en met pensioen zijn gegaan, tellen deze mee omdat ze niet meer zijn ingevuld. Nog 7 mensen te gaan, waarvan ook een aantal pensioen. Bijna zeker kunnen wij zeggen dat het niet hem betreft die moet gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nog vier maand en dan ben ik werkloos. Op zoek naar een andere baan ben al ruim 2 jaar bezig omdat ik weet dat het er aan zit te komen. Ben te oud, heb geen recente opleidingen. Ben nu inmiddels alweer enkele maanden aan de studie. Als je dan solliciteert op een functie heb je op een geen ervaring.. Dus ja ben af en toe de wanhoop nabij. Man is ook onzeker met zijn werk. Nog een studerende dochter dus ja probeer vooral positief te blijven maar af en toe dan bekruipt mij een angstig gevoel. .

  BeantwoordenVerwijderen