maandag 25 november 2013

Thuiswerken

Er werken meer mensen thuis, aldus nu.nl. Hier kun je het artikel lezen. Ik, VL, moet eerlijk bekennen dat ik pas in 2007 met het fenomeen 'thuiswerken' bekend ben. Ik ben opgegroeid met het idee: werken doe je buitenshuis en je werkt hard: van 8 tot 18 uur. En 's avonds en in het weekend ben je vrij. Van thuiswerken was geen sprake.

Toen ik in 2007 mijn man leerde kennen, hoorde ik voor het eerst iets over thuiswerken. Hij werkt natuurlijk in de ICT en thuiswerken is in zijn baan algemeen geaccepteerd.

Op dat moment werkte ik in het onderwijs en stond vijf dagen per week voor de klas. Eigenlijk werkte ik toen ook heel veel thuis. Na schooltijd was ik minimaal nog 2 uur bezig met nakijken en voorbereiden en ook in de weekenden lag er wel werk op mij te wachten. Volgens het artikel op nu.nl zijn de meeste thuiswerkers werkzaam in het onderwijs. Dat vind ik wel bijzonder. Als je in het onderwijs werkt, is thuiswerken namelijk geen vrije keuze, maar een gedwongen keuze. Het werk is namelijk nooit af. Als de kinderen naar huis gaan en je kunt in een uur alles nakijken, dan rest er altijd nog voorbereiding, vergadering, overleg, cursus, commissie en noem maar op. Het gevolg is dat er altijd werkzaamheden opschuiven naar huis. Maar dan pas om acht uur 's avonds.

ML en ik werken nu allebei veel thuis. Vier jaar geleden werkte ML nog vier dagen: op maandag en woensdag op kantoor, en dinsdag en donderdag thuis. Zelf werk ik ook veel thuis. Op maandag ongeveer 2 uurtjes en daarnaast werk ik de overige dagen ook minimaal een uur per dag thuis. Voor ons is het perfect te combineren met ons gezinsleven. ML is wat minder flexibel omdat hij veel op kantoor werkt, maar hij kan makkelijk een uurtje eerder weg en dat uurtje 's avonds weer inhalen. VL is heel flexibel in haar afspraken, dus zij kan altijd midden op de dag een uurtje missen en dat ook weer op een ander moment inhalen. Dat combineert heel goed met de verplichtingen op school, zoals helpen bij de lunch of het vervoeren van kinderen naar een excursie.

Vooral nu we 1 kind op de basisschool hebben, merken we hoe belangrijk het is om je werk te kunnen combineren met het schoolleven van je kind. Als je kind op het kdv zit, dan breng je je kind 's ochtends heen en 's avonds haal je hem of haar weer op. Je kunt lekker een hele dag werken en hoeft nergens over na te denken. Echter, het schoolleven zit wel anders in elkaar. Het is niet zo dat je je kind 's ochtends brengt en 's avonds weer ophaalt. Wij hebben natuurlijk bewust gekozen om maar 1 middag BSO af te nemen, dus we halen zelf ZL1 het meeste uit school. Het gevolg is wel dat we strak onze werkafspraken moeten plannen en constant op de klok moeten kijken.

Ook spelen de schooltijden een belangrijke rol in onze samenleving. De meeste werkende ouders willen vrij op woensdag en vrijdag i.v.m de vrije middag van de kinderen. Het gevolg is dat ook de werkgevers van deze ouders een 'probleem' hebben: zij kampen vaak met onderbezetting op deze twee dagen. Ook gaan veel kinderen juist de dinsdag en donderdag naar de BSO. Kinderdagverblijven en BSO's hebben dus wel problemen op deze dagen. Zij moeten vaak een extra groep openen omdat er dan heel veel kinderen komen. Ook hebben sportclubs en de zwemlessen te maken met de schooltijden. Dit wordt vaak op de woensdagmiddag en vrijdagmiddag gegeven, zodat ook de zwemles een piekbelasting krijgt op deze dagen.

Bij deze wil ik er in onze blog voor pleiten om de schooltijden eens aan te pakken. Weg met de vrije middagen. Iedere school een continurooster en alle dagen van half negen tot half twee naar school. Daar wordt toch iedereen gelukkiger van? Of zijn hier lezers die dat geen goed idee vinden?

In ieder geval zijn wij heel blij met onze twee banen. We werken dan niet heel veel, maar we zijn wel veel bij onze kinderen. En dat vinden wij toch wel erg belangrijk.

21 opmerkingen:

 1. Whaha, de eerste reactie, en gelijk iemand die dat geen goed idee vindt!! Ik verkeer in de gelukkige positie dat ik thuis ben bij mijn kinderen mijn kinderen vinden het heerlijk om lekker naar huis te komen. Ten tweede, mijn kinderen zijn grote eters, en krijgen in een half uurtje pauze echt niet hun lunch op en nog wat beweging.
  Ten derde, wanneer ik straks weer ga werken, zou het een stuk lastiger zijn. Dan laat ik ze liever overblijven op school. Zo hebben ze nog steeds 1 uur en 15 minuten pauze, waarin ze kunnen eten en nog even lekker rennen en spelen, heeft de juf lekker haar pauze (wat ik juffen en meesters enorm gun, en ook goed voor ze is...), en zitten mijn kinderen tot 15.15 op school, waardoor er minder tot geen opvang nodig is na schooltijd. Dus voor mij zeker een 'nee'.

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hier heeft de christelijke school continurooster tot 14, vind het best een rottijd met midagslaapjes, maar dat is evt wel op te lossen. het zou zeker ideaal zijn als kids gewoon elke dag op school eten, en langer achtereen vrij zijn na school. activiteiten zijn voor de juffen ook handiger te plannen (dochter heeft morgenochtend 9.25 schoolzwemmen, daarna snel fruit naar binnen proppen en dan nog pieten gym.. kind is bekaf smiddags.. ?? )
  ik vind de tijd na school ook superkort. half 4 is school van dochter uit, kwart voor 4 thuis, even wat drinken met iets erbij en mama moet al gaan koken. geen tijd om te spelen samen, maar ze moet alleen spelen, met een huilend moe broertjeom haar heen. (kwart voor 5 is hij alweer moe, ondanks dat hij 2x 2 uur slaapt overdag) hij eet t liefst om 17u en zou 18u naar bed gaan :p
  ik ben op zich voor een continurooster :) zal flink wennen worden maar op zich wel fijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je past de slaapschemas aan op de schooltijden, tenminste hier is dat zo. Ik heb een tweeling die slaapt van 11.15 tot 13.30, dan maak ik ze wakker en gaan we naar school. Mogen ze nog even spelen op t plein. Kind kan nog de hele middag spelen met vriendjes eventueel.

   Verwijderen
 3. en wat betreft thuiswerken.. ik ben nu vanuit huis gastouder.. dus ik werk altijd thuis (of lekker buiten met mooi weer :p) hiervoor 4 jaar gastouder aan huis.. dus dat kon niet vanuit huis: p en daarvoor 4 jaar bij mc donalds.. ook daarbij gaat thusiwerken moeilijk :p man werkt 40+ uur op kantoor, dan nog avonddiensten, die werkt hij vanuithuis gelukkig, en 1 soms 2x per maand zaterdag dienst. meestal wel op de zaak maar als t echt moet kan dat ook vanuit huis gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie hier in de buurt veel continueroosters weer teruggedraaid. Veel werkgevers hier vertikken het om mee te werken aan elke dag van 9 tot half drie werken. Geen contracten van 25 uur in de week. Wel veel voor 20 uur en dan twee dagen van 7 uur en een dag van 6 uur.

  Daarnaast heel veel kinderen in groep ene n twee slapen hier op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag. Zonder die slaap zijn ze niet te genieten. Vrienden van ons zaten in een traject met hun zoontje uit groep 1. Hij was doodnormaal tot hij elke dag van half negen tot drie naar school moest. Elke dag woede-uitbarstingen, leerproblemen, niet langer zindelijk. Sinds de eerste week van november weer gewoon vijf ochtenden en twee middagen en hij is weer zichzelf.
  Daarnaast zien we bij kinderen die iets ouder zijn dat ze niet even naar huis gaan. Ruzies lopen hoger op, er wordt niet even thuis gepraat, na school moet er vanalles. Het is heel gezond om even weg te zijn uit school tussen de middag..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. voor kleuters is dat wel erg veel idd, zeker tot half 3. van oudere kinderen had ik t nog niet gehoord. (maar hoor er sowieso niet veel over) dus interessant om te weten. isn ooit onderzocht natuurlijk. of ondertussen dus wel. maar voordat het startte. schoolsysteem heeft altijdbestaan uit ochtend en middag deel. maar niet alle kinderen gaan naar huis tussen de middag. en moet zeggen dat ik het best wel stressen vind soms.dochter kan niet goed tegen moeten. en naar school gaan is van alles moeten van mama. aankleden smorgens, tussen de middag dooreten, op tijdweg dus weer jas aan enz. terwijl op school gaat ze nergens tegenin want daar zitten nog 25 anderen dieprecies hetzelfde moeten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi, de oudste zit op school en hij heeft een continuerooster, gelukkig! vooral omdat we niet dichtbij school wonen (10 minuten fietsen of een half uur lopen enkele reis)
  ik vind het ideaal. Ik begrijp ook niet dat het jaren anders is geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens heeft mijn zoon er geen hinder van, zijn tijden zijn van 8.30-14.15 en heeft maar 4 dagen school.

   Verwijderen
 7. En dan heb je het nog niet eens over de vele studiedagen, en alle extra activiteiten waarvoor ouders nodig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier ook een continuerooster van 8.30 to14,15 uur. Onze kinderen vinden en vonden het geweldig. Niet tussen de middag naar huis en dan wéééér naar school moeten. Gewoon gezellig in de klas met zijn allen het brood opeten en dan lekker een half uur buiten spelen. Ook zijn dit goede eters en is er tijd genoeg. Nooit gemerkt dat ze moe waren en dat er meer ruzies zijn. Alle kinderen blijven gewoon over er is dus geen verschil tussen de kinderen. Tegelijkertijd is het een goede voorbereiding op het VO, waar de dagen lang zijn en ze niet tussendoor naar huis kunnen. Zij zijn al gewend aan het op school eten. De overgang van basis naar VO onderwijs is groot en alles wat dan al bekend is is mooi meegenomen. Daarnaast is er na school genoeg tijd om af te spreken of om andere afspraken te plannen bijv. tandarts dit hoeft dan dus niet onder schooltijd.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De sportclubjes moeten zich daar dan ook op aanpassen. Wij hebben geen continue rooster. Hoeft van mij ook niet al ben ik ook geen tegenstander hoor. Mijn oudste heeft op woensdag trainen van 14 tot 15:15. Een teamgenootje heeft wel continue rooster en zit op de woensdag dan ook tot 14 uur op school en baalt daar van. Veel sportclubjes zijn op de woensdagmiddag. Lijkt me voor de clubs ook lastig om dat allemaal aan te passen. Zijn toch vaak ouders die dat doen en die de woensdag hun parttime dag hebben om de trainingen te verzorgen. Er zullen er niet veel zijn die dat op andere dagen in de week ook met hun werk kunnen regelen. Of zie ik dat verkeerd?
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben blij dat ik als kind geen continurooster had! Heerlijk even weg, naar huis! Je verhaal kwijtkunnen en dan weer naar school. Dat ging prima. En als je een keer niet zo lekker was, bleef je 's middags thuis...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hier geen continu rooster en ik vind het prima zo,.. gr Deb

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Er zijn genoeg voors en tegens te bedenken. Ik ben dus niet voor en niet tegen. Ik zou eerder pleiten voor het flexibeler maken van werktijden, meer mogelijkheden om thuis te werken en het volkomen acceptabel maken dat vaders minder dagen kunnen werken. In mijn directe omgeving zie ik genoeg vaders die in een echte mannenwereld (industrie, bouw) werken waar dit gewoon geen issue is, hoe graag ze dat ook zouden willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt. Mijn man zit ook in de bouw. We hebben een jaar lang moeten strijden maar uiteindelijk is het gelukt en werkt hij nu 4 dagen. Vriend van ons wilde ook een dag minder werken werd ook tegengewerkt door zijn werkgever uiteindelijk was hij het zo zat dat hij zijn baan heeft opgezegd en thuisblijfvader is geworden.
   Ingrid

   Verwijderen
 13. Ik ben een thuismama. Dochter zit in groep 8, dus het geldt niet meer voor mij.
  Op de basisschool hebben ze een enquête gehouden en juist de werkende ouders waren tegen.
  Blijkbaar kunnen de kinderen tussen de middag overblijven en na school naar de BSO.
  Deze kosten zijn blijkbaar veel lager dan dat de kinderen elke dag al om 14.15 naar de BSO moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ben het helemaal met je eens. Ik vind deze schooltijden miet meer van deze tijd. Na schooltijd sporten/ muzieklessen op school. Tussen de middag een gezonde warme maaltijd. Kijk naar de lande om ons heen.
  Groet
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en dan savonds? voor jezelf koken en de kids een boterham ? waarom juist smiddags warm als ik vragen mag ?? met al t gedoe van dat lust ik niet... :p thuis kan je daar als je wil wat rekening mee houden , maar op school is het maar eten wat de pot schaft lijkt me.. warm eten lijkt me lastiger dan boterhammen enz...?

   Verwijderen
 15. Ik vind het huidige systeem ook niet meer van deze tijd. Hoewel ik me trouwens afvraag of een continuerooster de oplossing is, want dan heb je weliswaar geen overblijftijd meer, maar heb je nog steeds BSO nodig die vaak niet op school aanwezig is maar ergens anders. Ik denk dat een brede school, waar ook sportverenigingen, BSO ed bij zijn aangesloten heel fijn is. Wel zou ik ervoor pleiten de dagen allemaal even lang te maken (en dus geen woemiddag vrij), want dat geeft inderdaad heel veel problemen op het werk (iedereen wil dezelfde dagen vrij).Ik denk dat we eens goed moeten kijken hoe we kind en werk kunnen combineren, en de "oplossing" niet alleen moeten zoeken in flexibele werkgevers. Niet elk werk leent zich voor thuiswerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Voor ouders die hun kind na schooltijd op kunnen halen, is dit wel te doen. Ouders die werken moeten dan meer BSO-uren afnemen, en die zijn duurder dan overblijfuren.
  Als juf zeg ik: ja hoor, mag wel. Ik zou het geen probleem vinden om met de kinderen te eten in de klas. Maar ik weet dat er ook collega's zijn die het heel prettig vinden om tussen de middag echt even uit de klas te zijn.
  Als moeder zeg ik: ik vind het ritme in zo'n schooldag wel prettig. Als ik elke dag zou moeten wachten tot kwart over 2 om de kinderen op te halen, zou mijn ritme een beetje weg zijn hahaha
  Als thuiswerkmoeder snap ik wel dat je lekkerder door kunt werken als je geen onderbrekingen hebt.
  Op de school van onze dochter is een enquete geweest over de schooltijden. Wat bleek: de kinderen wilden eigenlijk niet op school eten, maar thuis!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mijn kinderen hebben n continue-rooster.
  Iedere dag van 8.30 tot 14.15 uur
  Heel overzichtelijk voor de kids en voor mij.
  'S middags genoeg ruimte voor zwemles/huiswerk en andere zaken

  BeantwoordenVerwijderen