maandag 4 november 2013

Energie

Hoewel ik heel blij ben met mijn wollen hemd van het merk Joha (gekocht bij Little Shop around the Corner), heb ik vandaag toch de verwarming aangedaan. Het was vanmorgen 17,5 graden en dat vond ik gewoon echt te koud. Ik was dan zelf wel druk vanmorgen met de badkamer poetsen en stofzuigen, maar ik heb ook nog twee kinderen die rondhobbelen. En daar mocht het voor mij toch wel een graadje warmer voor in huis zijn. 19 graden vind ik prima te doen.

Dus heb ik de verwarming aangezet. Net genoeg dat het rond een uur of acht 's avonds 19 graden was binnen. Buiten was het hier 6,5 graden, dus ik vond dat het wel mocht.

Ik schrok wel toen ik vanavond de meterstanden noteerde. We hebben vandaag bijna 30 kWh verbruikt! *slik*

Even een kleine rekensom. Begin april zijn we overgestapt naar een nieuwe energieleverancier. Van april tot en met oktober hebben wij ongeveer 3500 kWh verbruikt. Als we in de maanden november, december, januari, februari en maart dagelijks zo'n 30 kWh verbruiken, dan zijn we nog 4500 kWh kwijt. Dan komen we precies op het verbruik van 8000 kWh op jaarbasis. En daar wilden we nou net onderblijven.

Toch maar weer de verwarming uit doen en vaker weggaan overdag? Of gewoon vingers gekruist houden en hopen op een korte en zachte winter? Of gaan investeren in nog meer wollen ondergoed?

Wat doen jullie om energie te besparen?

36 opmerkingen:

 1. Hier gisteren weer voor het eerst gestookt. Ook hier loopt een kleine meid rond waarvoor ik het niet te koud wil hebben. Ik zit dus met hetzelfde dilemma hoe we nog meer kunnen bezuinigen. Hoe lang hebben jullie verwarming precies aanstaan? Hier een thermostaat die de vloerverwarming net even 'een tikkie' geeft zodat ik er eigenlijk wel de hele dag mee kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jullie hebben een elektrische verwarming?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook de verwarming op 19 voor de kinderen, terwijl ik het zelf met 17,5 graad vaak nog niet koud heb. Overigens wordt het in dit huis (tot nu toe deze winter) niet kouder dan 17,5. Overdag schijnt hier de zon naar binnen en wordt het vanzelf 21 graden. Misschien een idee om al vroeg de gordijnen te openen, en wat ook belangrijk is, het ontluchten van de verwarming, en het door luchten van je huis (iets met het vocht, dan wordt het sneller warm).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bedoel je m3 aan gas? Hier ook sinds gisteren weer verwarming aan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zou bij elektrisch verwarmen gelijk dak vol leggen met zonnepanelen.

  Kijken naar stooktemperatuur vloerverwarming kan al op 35 graden en kijken of een lage retourtemperatuur behaald kan worden d.m.v. zuinige en lage pompsnelheid.

  Hier 50% bespaard op gasnota d.m.v. ketel juist te tunen en boel waterzijdig in te regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben dan wel benieuwd wat jullie bij de vorige leverancier kwijt waren aan elektriciteit. Wij stoken ook al een tijdje, maar zitten ver onder het verbruik van oktober 2012, ook geen wonder nu het zo zacht is!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als die kindjes steeds lekker aan het spelen zijn, hebben ze volgens mij niet zoveel last van de kou. Lekker vest aan en een kleed op de vloer. Het is maar waar ze aan gewend zijn.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt het lijkt of mijn kids er geen last van hebben, maar ze zijn wel steeds verkouden, en hebben astma dus dan maar de verwarming aan.

   Verwijderen
 8. Ik heb gemerkt dat als de kinderen thuis zijn de verwarming meer aan moet! Dus als zij naar school zijn, bezuinig ik. Want dan hoeft hij niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo dan! Wat een enorm verbruik! Hoe kan dat?
  Wij zijn erg zuinig met het aan doen van de verwarming. Al moet ik zeggen dat sinds we vloerverwarming hebben, ik de verwarming soms even aan zet. Gewoon om even de kou er af te hebben. Een kwartier later is het dan behaaglijk.
  En als je voor jezelf een wollen hemd kan bestellen, dan zou ik dat voor je kindjes ook doen. Mijn kindjes dragen ze graag in de winter.
  Inte

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben ook van mening dat het verbruik enorm is! Wellicht is het handig om jullie verbruik af te meten aan het gemiddelde van een gezin met gelijke samenstelling en type huis. Jullie kunnen dit doen door de standen bij te houden via deze site, energiemanager.nl. Gewoon aanmelden en wekelijks meten. Erg handig want het houdt tevens je doelstelling bij. Kijk op: http://energiemanageronline.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wel opletten hebben geen gas aansluiting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaat dit over de warmtevoorziening van jezelf of is dit een antwoord op een eerdere opmerking?

   Verwijderen
  2. Nee, mijn warmte voorziening is dik in orde :) en betaalbaar :)

   Dit gaat over Watkosteengezin die hebben geen gasaansluiting dan is die 8000 KW/h op jaarbasis valt dan best nog mee.

   Verwijderen
 12. Thnx voor de toelichting.....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben een houtkachel, lekker warm. Die stoken we nu al 3 weken ongeveer. Verder hebben we de CV-kachel ingesteld per dag deel. Zodat we als we beneden komen in het weekend alvast lekker is. Ook hebben we een vloerkleed bij de bank en heb ik zo een lekker wollen dekentje. Ik ben een echte kou kleun dus ik hou wel van een beetje warmte.

  Ik vind als het te koud is erg ongezellig. Wij kiezen ervoor iets meer te leven, dan kost het maar iets meer. Wij hebben een 100 jaar oud huis en hebben wel geïsoleerd wat we konden, maar het blijft 100 jaar oud en koelt snel af.

  Ik woon liever in een te klein, maar gezellig warm huisje dan een groot (nieuwbouw) huis waar ik altijd de kachel laag moet houden omdat we het geld er niet voor hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. woow wij hebben tot nu toe dit jaar 500 aan gas verbruikt. De verwarming gaat hier pas om 4 uur aan tot half 10. en hij staat op 17,5 bij ons. En als we werken staat die op 15

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met dat gasverbruik zou je een goed huis bewonen, waarom op 17,5 dat is toch ook niet behaaglijk ? En bij niet thuis op 15 dat is weer te hoog !!!

   Wij hier gezin met 6 personen verbruiken zo rond 500 M3 per jaar :)

   Verwijderen
 15. Als je geen gas aansluiting heb, is het dan geen optie om een petrolieum kachel neer te zetten of kun je geen allesbrander/hout kachel kwijt?
  Onze stook periode is ongeveer het zelfde van maart tot nov
  ons gasverbruik (vandaag door gegeven) is 490 en het stroom verbruik was 3143
  wij zijn ook een gezin met 4 personen (grote kids)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, zonde en slecht voor milieu en gezondheid :(

   Dak vol zonnepanelen :)

   Verwijderen
 16. ik ben ook een enorme koukleum. smorgens gaat het nog wel. dan laat ik de cv nog even uit. vind het wel lastig inschatten met zoontje (15 mnd) en gastkindjes (8mnd en 15 mnd) of de cv voor hen niet aanmoet. op de vloer is het best koud nl. maar zonder cv wordt ons huis met dit weer niet kouder dan 19 graden. als t echt winter is vaak niet kouder dan 17 graden. dus heel veel kost het neit om het warm te houden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. ik lees vaak mee op consuminder sites, maar wanneer is het bezuinigen, en wanneer wordt het vrekkig, ik vind bij de verwarming.
  Er zit ergens een grens.
  Ik vind als je bij de eerste beste dag dat je je verwarming al aan doet[ ik heb het al lang] aan. naar de meterstanden kijkt en je dan al moet slikken dat vind ik vrekken gedrag, en niet normaal meer. Diana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou ook voor iedereen lange wollen onderbroeken kopen,en zoals vroeger de kinderen een borstrok aantrekken, dan kun je de verwarming misschien nog lager zetten. diana

   Verwijderen
  2. Iedereen zijn ding toch. Ik vind niet dat je kunt zeggen dat mensen die besluiten hun kachel bewust lager te zetten vrekken zijn. Jij bespaard misschien weer op punten die anderen "vrekken gedrag" vinden. Anders zou je niet op consuminder sites zitten.

   Het is goed denk ik om er bij stil te staan. Dat doen wij te weinig, maar een lekker warm en gezellig huis houden wij ook meer van (zie mijn eerdere bericht op dit onderwerp).

   Waarschijnlijk dat de mensen die hierop mega besparen het op een andere manier gezellig maken thuis, toch? Lekker tegen elkaar aan kruipen ;)

   Verwijderen
 18. ik zit op deze sites, om op ideeen gebracht te worden voor besparingen, vaak denk ik waar blijft mij geld toch, doordat ik soms meelees, zie je hoe het bij deze mensen gaat, dat vind ik vaak heel leuk om te lezen, maar vaak gaat me dit ook veel te ver,ik vertik het om mijn hele leven[en hoe lang duurt dat?] In de kou te zitten, en om alles te besparen op het eten. Ik ken ook wel zulke mensen, als je daar onder het eten zou komen, dan moet je gauw de deur dicht doen anders waait het [weinige] eten van tafel.
  Ik vind het ook ongastvrij om je gasten `savonds bv 1 keer drinken te geven, of misschien wel geen kaas of zo bv[ omdat het anders te duur word]diana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. daar heb je je antwoord, DAAR blijft je geld. en bovendien, wij leven als het goed nog wel een tijdje en dan hebben we een berg schuld. Misschien kun je ook even verder lezen en dan kun je lezen dat Wat Kost een Gezin een hele grote schuld heeft bij de bank, misschien dat je je dan kunt voorstellen dat mensen liever vrekkig leven.

   Verwijderen
  2. ze hebben zelf het huis gekocht , en misschien als ze samen 1 dag meer zouden gaan werken, dan hoef je misschien niet sàvonds onder een dikke deken te liggen, of overdag in de kou te zitten, met niks extra`s, ik bedoel alleen ik vind dit geen besparen meer, maar puur vrekken gedrag.
   Ik zet `s avonds mijn verwarming om een uur of 9,half tien ook wel terug , voor besparing van het gas.
   Je komt nooit uit deze discussie, en ik zal niet meer reageren, want ik wil geen oorlog of zo diana

   Verwijderen
  3. Zo erg is het allemaal niet hoor. We kunnen prima rondkomen, kunnen onze vaste lasten prima betalen en doen echt genoeg extra's. Maar wij willen ook wel eens weten of je echt kan wennen aan een temperatuur van 19 graden. En dat kan alleen door het zelf te ervaren. En het is echt waar dat je daar aan kan wennen. Zelfs zo goed, dat het niet meer prettig is als je bij mensen op visite komt waar het 21 graden is.

   Wij kiezen er nu voor om onze hypotheek af te lossen en om dat te bereiken, moeten we bewuster ons geld uitgeven. Wij zijn van mening dat alle beetjes helpen. Meer werken zou het allemaal makkelijker maken, maar wij willen er ook zoveel mogelijk zijn voor de kinderen.

   Verwijderen
  4. Diana zegt dat zuinig aan doen meteen vrekkerig is, oordeelt vrij negatief over consuminderen. Ze heeft al enkele opmerkingen gemaakt. Ik denk dan: als het je niet aanstaat, wat doe je hier dan?
   Enne 19 graden... er leven nu mensen (daklozen/thuislozen) op straat. Waar hebben we het over? 19 graden went zeker.

   Verwijderen
  5. ik vind zuinig aan doen niet vrekkerig, en oordeel niet negatief over consuminderen, , Diana

   zullen we de discusie nu zo laten?

   Verwijderen
  6. ik bedoel ook niet dat jullie ongezond koken, maar ik kan mij zo voorstellen dat de kinderen niets teveel krijgen[ivm bezuinigen] qua eten diana

   Verwijderen
 19. Uhmmm.....heb je s'avonds de verwarming ook op 19 graden staan??. Wat koud joh! Je zult het ongelooflijk vinden, maar wij hebben onze verwarming overdag al op 19 staan en 's avonds draai ik het lekker op naar 21 graden.
  Maar weet je...vroeger stond de verwarming wel lager, toen we jonger waren.
  (we zijn 51 en 50, best nog wél jong ook nog ;)))......maar wij hebben geen zin meer om 's avonds te koukleumen en de hele winter onder zo'n fleecedeken bivakkeren op de bank vinden wij geen toppunt meer van gezelligheid (wel gedaan, maar ik vind het geen gezicht als ik het zo mag zeggen, 2 van die grijze duiven onder zo'n deken!).....daar ga ik me zo janslofferig bij voelen, zeg maar......daarmee wil ik niet iemand mee kwetsen hoor die dit wel zo doet, maar het is niet iets voor ons gewoon:)
  Wat ik me ook gelijk weer afvraag.....en misschien wel een leuke test: als je nog geen 50er bent, heb je het dan eerder lekker warm?
  ......
  O ja ons gasverbruik is rond de 1700 per jaar...voor jullie consuminderaars hier dus heel veel denk ik. Maar ik moet er wel bij vermelden dar er áltijd wel één van ons thuis is, want we werken beide in ploegendiensten, dus het huis is niet van 8 tot 17 u leeg, omdat we aan het werk zijn en naar school:).
  groetjes van zonnig&zuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 20. zag jullie schema wat de hypotheek in de maand kost dus een heel flink inkomen wat jullie in de maand betalen is mijn inkomen in 2 maanden en dan nog bezuinigen wees blij dat jullie het kunnen doen en dan niet in armoede hoeven te leven zoals de meeste mensen in nederland wel doen,en dan met 2 kleine kinderen ook de verwarming maar op 19 graden sorry vind nogal triest veel geld en dan daar nog op bezuinigen ook met het eten ik heb bijstand dus veel en veel minder inkomen maar mijn kidneren krijgen gezonder eten dan die van jullie vind nogal vreemde bezuinigingen terwijl je zoveel geld hebt. en boodschappen haalt voor onder de 40 euro in de week..succes verder ik ga u blog niet meer volgen, leef en laat je kinderen leven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er bestaat echter geen verband tussen de temperatuur in de huis, kosten aan voeding en het geluk van kinderen.
   Wel is het zo dat kinderen het gelukkigst zijn in een stabiele thuissituatie, liefde van zijn/haar ouders. Mocht je verder lezen dat je neus lang is, dan kun je in deze blog lezen dat ouders minder willen werken om vaker bij hun kind te kunnen zijn.
   De `opofferingen` die zijn maken zijn indirect juist gemaakt VOOR de kinderen.

   Verwijderen
 21. Dus als je een goed inkomen hebt mag je niet bezuinigen/besparen/consuminderen? Omdat anderen het minder hebben dan jij? Wat een kromme gedachtengang zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mee eens! Tuurlijk lijkt mij bijstand niveau ook niet prettig. Maar ook ik kies ervoor om te stoppen met werken, zuiniger te leven om er juist voor mijn kinderen te kunnen zijn. i.p.v. dat ik ze op een crèche moet zetten zodat ik 200 euro per maand netto meer kan verdienen en vervolgens mijn kinderen bijna niet zie.

  Ik ben heel blij dat ik de keus heb! Kwestie van prioriteiten stellen. Anderen kiezen ervoor om te roken, te drinken of met loterijen mee te spelen, moeten ze lekker zelf weten. We wonen in een vrij land, iedereen mag zelf kiezen wat hij met zijn geld doet. Je kunt het ten slotte maar 1 keer uitgeven.

  BeantwoordenVerwijderen