dinsdag 17 december 2013

Studeren kost geld

Aan het begin van het jaar schreven we al deze blog over kinderen die studeren. Vandaag las ik dit bericht. Een Master aan de universiteit kost ongeveer 140.000 euro.

Toen ik de kop van het artikel las, dacht ik eerst: 'Moet ik zoveel per kind betalen?!' Gelukkig blijkt het iets mee te vallen. Die 140.000 euro heeft te maken met de uitgaven van overheid, bedrijven, huishoudens aan onderwijsinstellingen, salarissen en begeleidingskosten van leerbedrijven.

Natuurlijk is het nog steeds een enorm bedrag, je kunt je er nauwelijks iets bij voorstellen. Toch heb ik het artikel daarna weggeklikt en heb er niet lang meer over nagedacht.

Zojuist werd ik toch nog even nieuwsgierig en heb het nog even doorgelezen om er een blog over te schrijven. Zoveel interessants valt er echter niet over te schrijven.

Misschien is het wel leuk om nog even uit te leggen hoe wij later de studie van onze kinderen hopen te gaan betalen. Op dit moment sparen we 50 euro per kind per maand. Dit zullen we blijven doen tot het betreffende kind het diploma van het voortgezet onderwijs binnen heeft. Dan kan zijn als ze zestien zijn, zeventien, achttien, negentien of misschien wel twintig. In ieder geval hebben we minstens 16 jaar lang 50 euro per maand gespaard. Ook doen opa en oma wel eens gul en storten wat op de rekening van hun kleinkinderen. Waarschijnlijk zal ieder kind zo'n 15.000 euro hebben als ze hun eindexamen met goed gevolg afleggen.

Die 15.000 euro is dan voor het kind. Zij mogen, in overleg met ons, naar eigen inzicht dit geld besteden. Misschien wil een kind een wereldreis maken, of een eigen bedrijf beginnen. Zij mogen dit geld dan voor dit doel gebruiken. Maar ook kan dit geld zijn voor de studie.

Het is de bedoeling dat onze kinderen hun eigen studie gaan betalen. Dat kan natuurlijk met het bedrag wat ze van ons krijgen, maar misschien willen ze dit eerst aan iets anders besteden en zullen ze hun studie zelf moeten bekostigen.

De tijd zal het leren. En soms zou ik heel graag een tijdreismachine willen hebben, om even te spieken hoe het leven er over 20 jaar uit zal zien. :-)

8 opmerkingen:

  1. Haha, die tijdmachine zou ik ook wel willen hebben! Hier sparen we minder per maand voor de kinderen, maar we sparen wel.
    Die tarieven zijn vaak berekend over hoe duur het is, maar niet over hoe duur het kan zijn. Grote organisaties zijn meestal niet efficiƫnter dan kleine organisaties. Terwijl kleine organisaties naar verhouding weer andere verhoogde kosten hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wij sparen hetzelfde. ben idd ook heel nieuwsgierig wat ze tegen die tijd allemaal willen (en hoe wij daar mee om gaan als we het er niet mee eens zijn.... :p)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kleine nuance, de 140.000 euro is inclusief basisschool en middelbare school.

    Wij sparen op dit moment geen vast bedrag voor ons kind, als we wat geld over hebben storten we wat geld op zijn spaarrekening. Op dit moment staat er ruim 2200 euro op. Ik verwacht dat daar ook nog wel wat giften van opa's en oma's op komen te staan in de komende jaren zodat die rekening goed gespekt kan worden de komende jaren

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij hebben steeds de kinderbijslag in een beleggingsfonds gestopt op naam van elk kind. Daar kunnen ze dus zelf over beslissen als ze 18 zijn. En er is een spaarrekening waar geld van de grootouders op is gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jullie zijn als ouders financieel verantwoordelijk voor de kosten van levensonderhoud en studie tot ze 21 zijn. Met jullie inkomen zul je toch echt bij moeten dragen. En terecht. Toch nog wat extra opzij leggen.... Je kinderen stimuleren om financieel zelfstandig te worden is prima.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ze 15000 euro bij elkaar hebben gespaard en aan hun kind ter beschikking stellen voor de studie dan hebben ze die bijdrage wel geleverd :)

      Verwijderen
  6. Wij hebben ook 3 kinderen en een volledige studie voor ze betalen gaat nooit lukken. Dat hoeft ook niet, en is ook niet ons uitgangspunt. Ze krijgen hun spaarrekening mee, wat ze daar mee doen mogen ze zelf weten. Daarnaast zullen we ongetwijfeld bijdragen aan hun studie. Maar in eerste plaats moeten ze dit zelf rond zien te breien. Dus naast de studie een bijbaan hebben, er zal ongetwijfeld met de nieuwe regelingen bijgeleend moeten worden. Financieel verantwoordelijk zijn, wil niet zeggen dat je alles hoeft te betalen voor je kind. Een 20 jarige kan wel zelfstandig besluiten dat hij of zij graag een jaar in Amerika wil studeren...
    Daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat een kind zelf financiele verantwoordelijkheid leert nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb tijdens mijn universitaire studie van 5 jaar alle inkomsten (studie financiering, zorgtoeslag) en uitgaven (directe en indirecte studie kosten, dus incl. laptop, boeken, schriften etc) bijgehouden. Ik kan niet oordelen over de situatie op dit moment, maar toen ik studeerde (2002-2007) kon dat kostendekkend. Dwz bij ouders inwonend (voor onderdak en eten heb ik niets gerekend, maar dus ook lagere stufi) en de studie nominaal gedaan, kwam ik na 5 jaar studeren en behalen diploma op 80 euro in de plus ( meer inkomsten dan uitgaven). Inkomsten uit bijbaantjes zijn niet meegerekend (en dus een mooie spaarcent voor na de studie). Mijn drank rekening was nihil aangezien ik me niet als de stereotype student heb gedragen. Een gevolg van een kosten bewuste opvoeding. Veel medestudenten hadden dat duidelijk niet met tot gevolg studie achterstand van meerdere jaren en schulden rond 10000-25000 euro.
    Kortom je kinderen kostenbewustzijn opvoeden betaalt zich letterlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen