zondag 20 januari 2013

Studerende kinderen


In een huishouden met (momenteel) 3 jonge kinderen, moeten we ons ook al enigszins voorbereiden op het feit dat onze kinderen ooit willen gaan studeren. Onze oudste is nu ruim 3 en half jaar en gaat dit jaar in mei voor het eerst naar school. Dat betekent dat hij over ongeveer 14 jaar waarschijnlijk met zijn studie begint. Aangezien het collegegeld per studiejaar nu al op zo'n €1.800 ligt, zal dat tegen die tijd ver boven de €2.000 per studiejaar uit komen. Tel daar ook nog de boeken bij op en het feit dat er nog twee andere kinderen ook willen gaan studeren, dan komen we over 17 jaar uit op extra studiekosten per jaar van een kleine €10.000.

Om dat voor te zijn, hebben we voor de kinderen vanaf hun geboorte een rekening geopend waarop we elke maand €50 euro storten. Met de huidige rente van 2,5% en een looptijd van ongeveer 18 jaar, zal daar aan het eind van de looptijd ongeveer €13.000 op staan. Zodra ze gaan studeren, krijgen ze dat geld in handen en mogen ze daar zelf hun studie van betalen. Op die manier hebben we tegen die tijd geen extreme uitgaven voor de studies van de kinderen.

Bovendien hopen we tegen die tijd toch minimaal €100.000 te hebben afgelost en daarmee dus ruim €400 per maand aan hypotheekrente te besparen. Verder vervalt er over 18 jaar een deel van onze hypotheek en lossen we dan in één keer €140.000 extra af. Nog een besparing van zo'n €600 euro per maand. In totaal houden we tegen die tijd dus minimaal €1000 per maand meer over dan nu. En hopelijk stijgen de salarissen in die 18 jaar tijd nog wel, zodat er tegen die tijd toch nog geld is om de kinderen de mogelijkheid te geven om te studeren. Ook al zal de studiefinanciering dan geheel verdwenen zijn.

7 opmerkingen:

 1. Ik lees nu dit stukje over studerende kinderen.
  Heel verstandig om nu te sparen.
  Met deze visie,kom je er wel.
  We kunnen niet in de toekomst kijken,maar ik hoop met je mee dat de salarissen zullen stijgen.
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook razend benieuwd hoe het hier in Nederland verder zal gaan. Het schijnt dat het collegegeld in Belgie maar 700 euro per jaar is? Heel vreemd, zo'n enorm verschil. Waar komt dat vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij overheidsbeleid.
  Studiefinanciering willen ze nu op de schop nemen.
  De enige motivatie is volgens mij bezuinigen en niet hoe maak ik het onderwijs beter of toegankelijker.
  Na alle ideeën die er een jaar geleden lagen voor het passend onderwijs is mijn vertrouwen in goede veranderingen 0,0
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een beetje een kortzichtige gedachte van de overheid. Nu bezuinigen, straks veel meer werkelozen of geen geschoold personeel te vinden waardoor we dure krachten uit het buitenland moeten inhuren. Meer uitkeringen, hogere kosten. Onderwijs zou eigenlijk niets mogen kosten, maar mensen die hun studie niet serieus nemen, zouden wel financieel extra moeten bijdragen.

   Verwijderen
 4. Mee eens...maar dat begrijpen ze niet in Den Haag. Studeren is investeren.

  mijn zoon studeert in Groningen. Doet een 6 jarige studie kosten .. ongeveer 75.000 euro. ..ja 1 kind. Boeken, studiekosten, eten, drinken en kamer huur...en dan is het geen vetpot.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om dit allemaal te lezen. Ben zelf ook vader van gezin met 3 kids, zonnepanelen, zonneboiler en een vergelijkbare hypotheek.

  Wij kiezen er bewust voor om 2500 per maand af te lossen. Zodra de kinderen gaan studeren is de hypotheek afgelost en is er voldoende vrije kasstroom om de studies op te vangen.

  dus ipv een spaarpotje aan te leggen zou ik toch gewoon versnel aflossen voor met de geld. Voor je het weet moet je met al die spaarpotje ook nog vermogensbelasting gaan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Indien je kinderen uit huis gaan om te studeren zou ik voor België kiezen. De kosten hiervoor exclusief boeken is ongeveer €700,- pj (uni), De studie is vaak wel iets moeilijker dan in Nederland en de examenafnames zijn op een wat mindere fijnere data dan wanneer ze in Nederland worden gegeven. Wat betreft de kwaliteit is dit goed in vergelijking met Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen