maandag 5 augustus 2013

Zwemles

Wat zijn de kosten voor het behalen van het zwemABC? Nu we al een paar keer heerlijk hebben kunnen zwemmen, zien we dat ZL1 veel vrijer wordt in het water en zelfs ook wel zonder zwembandjes durft, als het water tot z'n navel komt ongeveer.

We hebben in ieder geval besloten om ZL1 pas volgend jaar herfst op zwemles te doen. Hij is dan 5 jaar en 4 maanden oud en we hopen dat hij dan fysiek sterker is en zo snel mogelijk door de zwemlessen heen 'zwemt'.

Hier in de buurt zijn er verschillende mogelijkheden. Allereerst de reguliere zwemles. Een leskaart voor 5 zwemlessen kost 45 euro. Je kunt dan kiezen voor 1 keer per week 1 uur les of 2 keer per week een half uur les. Proefzwemmen kost 10 euro en afzwemmen voor het diploma kost 20 euro.

Op de website www.allesoverzwemles.nl heb ik gevonden dat kinderen gemiddeld 42 klokuren nodig hebben voor hun A-diploma, en 12 klokuren voor B en weer 12 klokuren voor C. In totaal dus 66 klokuren. Dan ben ik alleen al voor de zwemlessen ongeveer 585 euro kwijt. Dan nog 3 keer proefzwemmen (want drie diploma's) en drie keer afzwemmen. Dat kost dan 90 euro. Dus laten we ervan uitgaan dat we ongeveer 700 euro per kind kwijt zijn aan zwemlessen.

Daarnaast kunnen we ook kiezen voor een andere zwemschool die het wat anders opbouwt. Voor een vast bedrag haalt je kind een diploma. De zwemlessen zijn 1 keer per week, 2 uur lang. Tussendoor is er een eet- en drinkpauze. De cursus start twee keer per jaar, in september en in februari. De kosten voor het complete zwem ABC zijn 915 euro, inclusief proef- en diplomazwemmen. Het behalen van het diploma is gegarandeerd. (ben benieuwd onder welke voorwaarden)

Nou, verschillende mogelijkheden dus. De reguliere zwemles lijkt op het eerste gezicht wel het goedkoopst, maar je weet natuurlijk niet hoe lang je kind erover doet. Voor hetzelfde geldt komen er nog een flink aantal klokuren bij.

Aan de andere kant: waarschijnlijk gaan wij alleen voor het A- en B-diploma. Dan zijn we bij beiden weer goedkoper uit: (ongeveer) 555 euro voor de reguliere zwemles en 775 euro bij de andere zwemschool.

Nou, we gaan ons de komende tijd hier maar in verdiepen en uitzoeken wat de wachtlijsten zijn. In ieder geval iets waar we rekening mee moeten houden met ons budget volgend jaar!

27 opmerkingen:

 1. als je ze nu al heel vrij maakt met water,dan kan het natuurlijk ook sneller.
  Persoonlijk zou ik gaan voor 2 keer in de week zwemmen een half uur, dan gaat het het snelst,is mijn ervaring met mijn 2 kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Twee uur achtereen zwemmen met een drink en eetpauze lijkt mij best zwaar voor een jong kind. Niet alleen lichamelijk maar ook wat concentratie betreft. Veel kinderen die zwemles krijgen zitten in groep 3 of 4 van de basisschool en dat kost ook al veel energie. Ik denk dat 2 uren achtereen zwemmen dan echt teveel is.Mijn dochters waren 5 jaar toen ze op zwemles gingen. Iedere zaterdag een uur. Na afloop waren ze zeer moe.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Twee uur zwemmen is wel heul zwaar voor een 5-jarige, 'k weet niet of er bij jullie in de buurt een zwemclub is? Deze clubs geven nml. ook zwemlessen en veelal veul goedkoper dan gemeentelijke zwemlessen.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die wachtlijsten zijn een drama net als de prijzen hier. Maar wat wel de ervaring is onze dochter is pas op haar 7e begonnen en had binnen een halfjaar haar A-diploma mede ze is veel sterker dan een 4/5 jarige en na B vinden wij het wel genoeg, want er volgen nog 3 kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier een kind die een hekel heeftaan water, in groep 1 en 2 elke week een uur watervrij spelen en ze zat een jaar ook nog een extra uur op zwemles.
  In groep 3 zat ze op zwemles en een half uur extra per week schoolzwemmen.

  Inmiddels ka ze aardig zwemmen en als ze haar ogen open zou doen zou ze door het a gat kunnen, maarrrrr ze vertikt het (wat ik op zich snap met die hoeveelheid chloor) om haar ogen open te doen.
  Dus inmiddels 2 jaar op zwemles en nog geen a.

  Kosten a 500 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat vaak het probleem is met niet door het gat kunnen is niet diep genoeg duiken en dan komen ze te vroeg weer boven. Ga zelf eens een paar keer oefenen met je kind leer haar dieper te duiken, duik samen met haar door het gat hand in hand. Neem dan in eerst instantie een duikbril mee zodat ze het leert en dan kun je daarna over gaan op zonder bril. Geef zelf het goede voorbeeld dat volgt je kind vanzelf

   Verwijderen
 6. Onze kinderen hebben 14 en 13 maanden gedaan over het behalen van A en B. Totale kosten EUR 480,00 en EUR 507,00 (duurder bij tweede kind). Ik had de mazzel dat mijn moeder het betaald heeft. Bij zoon gingen we twee keer in de week een half uur (woe en zat) en voor dochter elke vrijdag na school. Bij ons ging het twee keer in de week dus niet sneller maar dat ligt ook helemaal aan je kind.
  Bij zoon vond ik het een gedoe. Iedere keer voor een half uurtje. Bij dochter hadden we een gezellig clubje moeders en dat was een gezellige start van het weekend. Met een van de moeders ben ik goed bevriend geraakt.
  In het bad hier heb je een turbo cursus en dan halen kinderen in 13 zaterdagen hun diploma A. Kosten iets van EUR 600. De kinderen worden hier wel voor getest omdat ze lang moeten zwemmen. Dit is ook met diploma garantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die van mij hebben er beide iets meer dan een jaar over gedaan om hun a diploma te halen. Ze zwommen 1 keer in de week 45 minuten. Daarvoor betaalde we € 33,- voor 4 weken. We hadden daarbij geen extra kosten voor proefzwemmen en afzwemmen. Daarentegen moest je hier van te voren een vastrechtkaart van € 50,- kopen. Het B-diploma heeft de oudste 3 maanden over gedaan, de jongste was met 6 weken klaar. Ze zijn begonnen met 4,5 jaar. Beide zijn energieke kinderen en waren ook niet moe naar de zwemles ze hadden zeker 2 uur zwemles volgehouden qua uithoudingsvermogen maar of ze ook 2 uur geconcentreerd hadden kunnen blijven, dat denk ik niet.
  Wij vonden de zwemles nooit erg en zagen het als een uurtje sport voor de kinderen.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij ons is het ene zwembad een all-in met diploma A-garantie voor 370 euro, excl kosten voor het diplomazwemmen zelf. En de lessen duren 3 kwartier. Het andere zwembad kost 40 euro p/maand voor 1x in de week 1 uurtje. Excl weer de kosten van het diplomazwemmen, welke hier 15 euro kost.
  Onze zoon is 5 jaar en ik ga hem waarschijnlijk in september op de wachtlijst zetten, na overleg met andere ouders hoe het ene zwembad bevalt en het andere. De duurste hoor ik niet zo veel goede verhalen over, maar toch maar even verder vragen. En ik persoonlijk vind 6 jaar jong genoeg om te beginnen, want dan zijn ze even wat sterker, maar de wachtlijst is hier vrij lang dus dan weet ik ook zeker dat hij volgend seizoen gewoon kan beginnen als hij 6 is. Bij mijn ouders hun zwembad mogen ze niet eerder beginnen dan 6 jaar en bij onze zwembaden is het 4 jaar. En ik heb ook nog een dochter van 1 op dit moment die mee moet, dus daar heb ik nog even geen zin in om hem nu al op zwemles te moeten doen. ik vind zwembaden altijd al zo vervelend qua afdrogen en aankleden, zweethokken. En als er dan ook nog zo'n kleine bij is, ik moet er even niet aan denken. En we zwemmen ook nooit, behalve als het, zoals nu, mooi weer is en we wel eens naar het water bij ons in de buurt gaan. Dus ik vind wat dat betreft het zwemdiploma ook niet zo belangrijk dat hij dat al moet halen als hij 5 is. Het is wel belangrijk dat hij het haalt, want bij feestjes van de kindjes in de klas is het heel populair om naar het discozwemmen te gaan als ze een jaar of 9,10 zijn.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh my god wat is dat allemaal duur...Ben ik de enige van mijn generatie (30) die nog met mijn mama heb leren zwemmen? En ik kan best wel goed zwemmen al zeg ik het zelf. Ik ben van plan om mijn kids 5,5j en bijna 4j ook zelf te leren zwemmen, met behulp van een oma...Doen andere mensen dat niet? Ik heb gewoon geen geld om al die dure lessen te betalen! En het belangrijkste vind ik dat ze behoorlijk kunnen zwemmen. Of ze daar nu een diploma voor krijgen of niet is volgens mij niet zo belangrijk. Later op sollicitatiegesprek gaan ze nooit hun zwemdiploma moeten voorleggen (tenzij ze redder willen worden natuurlijk) ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het helemaal eens, wat vreselijk duur!
   Ik vind dat ik (of vriend) een kind prima kunnen leren om te zwemmen. Of je een diploma hebt of niet is niet wat hun veiligheid garandeert. Het gaat erom hoe goed ze kunnen zwemmen en hoe fijn ze zich voelen in het water, en dat kan je ze ook zelf leren.

   Verwijderen
 10. ik zou zo wie zo mijn kind al heel jong water vrij maken en ze zelf al vrij jong een beetje leren zwemmen dan gaat het halen van een diploma misschien ook wat sneller en als ze verder goed kunnen zwemmen zou ik het bij een A diploma houden, wel zou ik veel gaan zwemmen met ze zodat ze op een gegeven moment veilig alleen het water in kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jeetje wat is dat duur, daar houden waarschijnlijk de meeste ouders helemaal geen rekening mee. Nu ben ik van begin 50-er jaren en aangezien mijn ouders een boot hadden werd ik al heel vroeg op zwemles gedaan om 7-uur 's-morgens al. Op school was er later ook zwemles maar toen kon ik het al lang. Alleen mocht ik niet afzwemmen omdat mijn rechterbeen een zwabberbeweging maakte, die is er ook nooit uitgegaan, kan het nog steeds niet goed met school en rugslag, kan wel goed crawlen, geleerd op de zwemclub incl. wedstrijden.
  Mijn dochter -nu midden 30- had het ook via school en ik heb alleen afzwemmen betaald denk ik, want ik kan me niet herinneren dat ik er verder iets voor heb betaald. Het was financieel een moeilijke tijd dus dat zou ik wel onthouden hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat me opvalt is dat er hier alleen maar gepraat word over hoe duur het allemaal is. We hebben het hier over iets dat het leven van je kind kan redden dan let je toch in eerste instantie op de kwaliteit en niet op de prijs. Zwemmen leren van je moeder is heden ten dage met alle extra's in de zwemparadijzen echt niet meer genoeg en daar word inderdaad vaak naar toe gegaan met feestjes. Wat ik wel kan aan bevelen is om zo vroeg mogelijk te beginnen met zwemmen (niet met de zwemles) ga op babyzwemmen. Wij hebben dat met alle drie de kinderen gedaan en dat heeft ertoe geleid dat ze alle drie met drie jaar konden "zwemmen" zonder bandjes. Natuurlijk niet volgens de regels maar wel dat ze zich konden redden als ze per ongeluk in het water zouden vallen. Aangezien wij 50 meter van de Maas af wonen wel belangrijk vonden wij. Het klopt dat je beter wat ouder kunt zijn om te leren zwemmen niet alleen fysiek maar ook om de uitleg beter te begrijpen. Onze kinderen hebben allemaal onder de 40 lessen nodig gehad voor A en voor B en C maar 4-5 lessen.
  Wil je dat het vlugger gaat dan zul je dus naast de les ook zelf moeten zwemmen met je kind Het valt me altijd op dat er zo vaak ouders klagen dat hun kind niet watervrij is en dat ze niet onder water durven maar als ze dan zelf gaan zwemmen met hun kind dan komen de ouders met droge haren uit het bad, ja dan vind ik het niet gek dat een kind het ook niet durft.
  Onze kinderen vonden het zwemmen zo leuk dat ze het alledrie als sport hebben uitgekozen en we zitten dus nog steeds regelmatig in het zwembad om naar de wedstrijden te kijken.
  Als je kind dan eindelijk het diploma heeft zal het namelijk ook bijgehouden moeten worden net als dat voor alles geld. Op school hadden ze eens een keer een sportdag en ik ben geschrokken toen ik zag dat kinderen die een jaar geleden hun diploma gehaald hadden bijna geen baantje meer konden zwemmen zonder te zinken. Ga regelmatig nog met ze zwemmen en ga dan ook baantjes trekken en niet alleen spelen dat kan daarna altijd nog wel.
  Bij ons kun je na je A diploma op de zwemvereniging beginnen en dan kun je daar de rest van de diploma's halen.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je kind de zwemdiploma's heeft, dan ben je er nog niet. Je zult het zwemmen ook een beetje moeten onderhouden. Dat zag ik aan een vriendinnetje van mijn zoon. Het kind had haar zwemdiploma's en mijn zoon nog niet. Gelukkig hield ik haar ook in de gaten in het zwembad want ze verzoop zowat! Na het behalen van haar diploma was ze nooit meer wezen zwemmen. Wij lagen bijna elke week wel in het zwembad maar voor de zekerheid heb ik mijn kinderen ook nog hun snorkeldiploma laten halen en het zijn nu echte waterratten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jeetje, wat bizar duur is dat, zeg!!

  Ik las de opmerking 'als je al veel zwemt met je kinderen, dan krijg je ook sneller het diploma'. Helaas geldt dat niet altijd. Ik was vroeger een echte waterrat, maar bij de zwemles vonden ze dat ik de slag niet goed genoeg maakte, dus bleef ik maar hangen in het laatste badje. Ik was echt een melkkoetje voor dat zwembad, geloof ik...

  Pas bij het schoolzwemmen heb ik mijn diploma gehaald... Daar hebben ze weinig financiele prikkels om iemand maar niet af te laten zwemmen, natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wij zitten er volgend jaar of het jaar daarop ook aan vast. We weten nog niet of we ze ook meteen voor B doen, want hier hebben ze ook schoolzwemmen, dus daar kunnen ze ook nog wat halen (ik heb vroeger zelf A+B op schoolzwemmen gehaald). Het kost in elk geval flink wat geld, maar beter dat dan een verdronken kind omdat het niet goed heeft leren zwemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier hebben we a,b en c afgekocht voor 825 euro, dochter heeft er ong 1.5 jaar over gedaan en er kwamen in totaal nog 45 euro voor de diploma's bij. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vreselijk blij ben dat ik het kon betalen en hiervoor gekozen heb, we zijn nu de gehele zomer naar het strand geweest en mijn dochter is zo vrij als een vogel in het water en een echte waterrat. Ik weet dat het veel geld is, maar je moet er niet aan denken dat je kind verdrinkt. Alleen A is echt te weinig en de kinderen zijn dan nog niet vertrouwd in het water, ik zou B er zeker bij laten doen voor de veiligheid, dit is maar een paar lessen, maar ze worden er veel sterker van is mijn ervaring. Mijn dochter is 6 en ik kan haar nu met een gerust hart alleen naar het zwembad laten gaan. Ook de badjuffrouwen geven aan dat het geen enkel probleem is. Hier in de gemeenten twee zwembaden, prijzen zijn hetzelfde maar wat een verschil in techniek en kwaliteit. Zou daarom bij beide vragen of je eens met je kind mag komen kijken bij de zwemlessen, let op techniek, hoe groot zijn de groepen, wordt er duidelijke uitleg gegeven. Dat is vel belangrijker dan een paar euro prijsverschil. Hier zijn mensen die met hun kinderen naar een andere gemeente 20 km verderop rijden, omdat het daar goedkoper is.(ahum) Je kan in het zwembad echter zo eruit halen waar ze hun zwemdiploma hebben gehaald, omdat het er niet uitziet en de kinderen nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden. Ze lessen daar een half uur ipv 45 minuten, als je pech hebt hebben ze dan een 20 minuten les, want eerst de namen oplezen er komt een kindje net iets later binnen..... en de laatste 5 minuten mogen ze vrij spelen. Dan heb je dus elke keer veel tijdsverlies. Ik zou me orienteren aan de hand van wat je ziet en niet op basis van de kosten.Watervrij maken kun je inderdaad ook heel erg goed zelf doen door regelmatig te gaan zwemmen. Durft je kind al iets van de bodem op te pakken, in het water te springen, jan huigen in de ton te doen? Wij hebben van te voren gevraagd wat men verstond onder watervrij maken en konden toen mooi in de vakantie hier zelf mee aan de slag.Scheelde niet in prijs, maar wel in tijd dat we in het zwembad moesten zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ehhh wat valt er allemaal te beleven in die zwemparadijzen dat je dat niet kan met enkel zwemles van je moeder?
  Mijn kids (5 en 3,5j) kunnen al onder water zwemmen (dankuwel duikbrilletje),zelf in het water springen, blijven drijven en ter plaatse trappelen. Dus moet ik ze enkel nog leren effectief zwemmen en voor de rest is het wel klaar denk ik zo.
  Daar geven wij echt geen 800 euro per kind aan uit. En als er iets niet klopt aan hun techniek dan zien we dat wel met schoolzwemmen of ddaarna.
  Straks wordt je nog scheef bekeken als je kids zelf leert fietsen!
  Allemaal geldklopperij als je het mij vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prima als je er zo over denkt maar ik denk aan glijbanen wild waterbanen en stroomversnellingen. Als jij je kind daarin vertrouwd met jou als leraar prima. Maar denk je er ook aan dat hij leert ergens onder uit te komen als hij vastzit denk aan het boven op elkaar vallen bij de uitgang van de glijbaan. De dingen die jou kinderen nu kennen zijn echt niet bijzonder. In water springen is meestal geen probleem maar kunnen ze zich dan ook redden. Leer je ze ook met kleding aan zwemmen. Het gaat mij ook niet perse om de techniek maar om het feit dat ik zeker wil zijn dat ze zich kunnen redden als ze in een probleemsituatie komen en of dat nu in een zwembad is of in open water denk aan stromingen. In het laatste geval hebben ze meestal ook geen duikbrilletje op en dat zal je ze toch als eerst moeten afleren.

   Verwijderen
  2. Leer je dat echt allemaal met die diplomas A, B en C? Ik heb (toen ik een jaar of 10 was) eens zwemkamp gedaan in de vakantie en toen leerde ik pas met kleren aan zwemmen...Dat is MEGA ZWAAR en dat zie ik GEEN ENKEL kind tot een jaar of 9 oud al doen. Of ze nu les krijgen of niet...Dus als ze met hun winterkleren aan in een rivier vallen ga je ze er toch zelf moeten uithalen hoor ;-)
   Of vergis ik mij?

   Verwijderen
  3. Ja wel hoor dat leer je met ABC.
   Bij ons was A met een lange dunne broek (geen pyamabroek), trui of blouse met lange mouw en open (water)schoentjes.
   B was met hetzelfde alleen met jas en dichte schoenen.
   C hetzelfde alleen en spijkerbroek ipv dunne broek.
   Met deze kleren aan doe je niet alleen zwemmen maar ook allerlei andere dingen zoals ergens onder door zwemmen of overheen klimmen.
   Wil je het precies weten dan google maar eens op Zwem ABC.
   Daarnaast zou ik nogmaals zeggen begin zo vroeg mogelijk met ze te leren wat doe je als je in het water valt denk aan babyzwemmen.
   Onze jongste is met bijna twee jaar in een diepe vijver gevallen met spijkerbroek en trui aan (oktober). Mensen waren binnen en hadden het pas in de gaten toen hij weer kliedernat in de kamer stond. De oudste had het wel gezien maar stond aan de andere kant van de vijver en voordat hij bij hem was had jongste precies gedaan wat hij geleerd had. Namelijk naar boven komen, omdraaien en op de kant klimmen dit met zijn bijna twee jaar. Al het geld van de babyzwemlessen hadden zich uitbetaalt en zodoende zou ik daar dus ook nooit op bezuinigen. Nog liever geen vakantie dan niet leren zwemmen. En voor dat we commentaar kregen wij waren er zelf niet bij. Het was een logeerpartijtje.

   Verwijderen
 18. Leuk om alle verschillende reacties van ouders te lezen. Ik zelf ben 24 jaar en een ervaren wedstrijdzwemmer met 20 jaar zwemervaring (ik ben dus op m'n vierde begonnen met zwemlessen). Ook heb ik diverse opleidingen gevolgd met betrekking tot het aanleren van de zwemslagen, waaronder Lesgever Zwem-ABC. Eigenaar van een zwemacademie met enkele vestigingen.

  Zwemdiploma's zijn voor kinderen in Nederland een 'must-have'. Ik zeg dit niet om mijn zwemacademie te promoten, maar omdat een kind zonder zwemvaardigheid in Nederland gewoon niet veilig is. Denk daarbij niet alleen aan recreatieplassen en zwembaden, maar ook de slootjes langs de kant van de weg. Een kleine vuistregel: A is voor Aanleren, B is voor Basis en C is Compleet. Bij diploma A kan een kind zichzelf redden in het water, maar daar is dan ook alles mee gezegd. B en C zorgen voor een stukje herhaling van de zwemvaardigheid waardoor kinderen op latere leeftijd inderdaad beter blijven zwemmen. Ook uitbreiding van conditie, zelfredzaamheid en zwemvaardigheid zijn daarbij belangrijk.

  De leeftijd voor het aanleren van zwemslagen staat ook vaak ter discussie. Kinderen van 6/7 jaar leren het snelst en kunnen inderdaad beter hun aandacht bij de les houden. Echter zit het in onze cultuur om kinderen z.s.m. op zwemles te doen, om op deze manier de zelfredzaamheid van het kind te verzekeren. Begrijpelijk, alleen het aanleren van de zwemslagen duurt dan wel iets langer. Kinderen van 4 jaar zijn nog motorisch in ontwikkeling en hebben een korte spanningsboog. Het is aan de ouder wat ze belangrijker vinden: zelfredzaamheid op jonge leeftijd (4 jaar of ouder) en iets langer over de zwemlessen doen of zelfredzaamheid om oudere leeftijd (6/7 jaar) en sneller richting het ABC diploma.

  De kosten zijn tegenwoordig ook een belangrijk aspect van de zwemlessen, zeker in deze tijden. Vanuit het oogpunt van het zwembad zijn zwemlessen een bron van inkomsten, het is vaak de enige activiteit waarmee ze winst maken, vooral bij gemeentelijke zwembaden. Zwemlessen zijn een mooie aanvulling op het andere activiteiten die verlies draaien. Zeker nu gemeenten de geldkraan dichtdraaien (gemeentelijke zwembaden drijven letterlijk in de subsidies).

  Ik probeer mijn zwemacademie te sturen vanuit een paar oogpunten, waarvan ik merk bij ouders dat ze belangrijk zijn:
  - Ten eerste de prijs: 1 vaste prijs (goedkoper dan de gemeentelijke zwembaden) zonder alle bijkomende extra's (bandjes, inschrijfgeld, proefzwemmen). Alleen diplomazwemmen rekenen wij extra kosten voor, omdat kinderen moeten afzwemmen in een 25m bad. Die moeten wij afhuren.
  - Goede communicatie (stand van zaken met betrekking tot de vorderingen van het kind)
  - Goede en effectieve lestijd door kleine groepjes te hanteren: echter ontkom je er niet aan dat kinderen af en toe willen en moeten spelen: ontlading en vervolgens weer inspannen, dat werkt vele malen beter dan de hele tijd maar aandachtig bezig zijn met het kind (kind wordt vervelend, geen zin meer, moe)
  - Door als zwemacademie een vaste prijs te hanteren, geven wij ons zelf ook een uitdaging: vanuit het kosten oogpunt zijn wij er ook bij gebaat dat het kind snel zijn of haar diploma behaald.
  - Ouders ontzien: wachtruimten aanbieden met koffie en Wifi maakt het wachten wat dragelijker, maar blijft voor de ouders moeilijk punt. Door langere zwemlessen aan te bieden met voldoende ontspanning voor kinderen proberen wij een win win situatie te creëren: ouders kunnen in 2 uur andere dingen gaan doen en wij hebben een effectievere les. Kinderen halen sneller hun A diploma (binnen het half jaar) wat aantrekkelijker is voor de ouders. Belangrijk bij dit alles is natuurlijk dat het kind hier niet onder lijden moet: deze moet immers de lessen kunnen volgen en volhouden. Kortere opdrachten en pas conditie opbouwen later in het traject is dan ook erg belangrijk.
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Roger,

   Bedankt voor je uitgebreide en inhoudelijke reactie! We nemen zeker je argumenten mee.

   Verwijderen
 19. Wij hadden het voorrecht dat een particulier bij ons in het dorp zijn zwembad beschikbaar stelde voor zwemles. In een groepje van 4 a 5 kinderen kregen zij 2x maal per week een half uur les. Na dat A behaald was gingen ze door voor B en binnen enkele weken waren zij daarvoor ook geslaagd. Kosten per les € 7,50

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mijn oudste zoon heeft er 2 jaar over gedaan en dan alleen voor a diploma.
  Was ook,aardig watervrij maar zwemles is tochnwel even wat anders .
  Ik zou zeggen succes er mee.
  Groetjes,
  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk stukje. Ik ben momenteel heel erg in twijfel. Onze dochter zit vanaf december 2011 op de zwemles met het kinderdagverblijf. Ze heeft dus echt les met een zwemleraar. In juli is ze 4 geworden en de vakantie begon dus ze sloot haar zwemperiode af met een teddybeer diploma (zilver). Nu kan ze zonder op de wachtlijst te komen (die is bij ons gemiddeld een jaar) gelijk starten na de zomervakantie. Ik had de formulieren al ingevuld, maar ik twijfel. Moet ik het doen of niet. De kosten bedragen 45 euro per maand. Een hoop geld maar voor een diploma heb ik dat wel over. Ik vind een zwemdiploma heel hard nodig. De straat over en we zitten aan de Rijn.

  We hebben ook nog een vrijwillige vereniging, die is goedkoper (45 euro per kwartaal), maar de lessen zijn van mindere kwaliteit. Ook betaal je door tijdens vakantie's etc. en dat is bij de voorgaande niet.

  Dubio stel ik het nog een jaar uit (als ik haar op de wachtlijst zet) of laat ik haar maar gelijk beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen