woensdag 16 januari 2013

Badkamergeheimen

Op douchen valt veel te besparen. In een gemiddeld gezin wordt dagelijks per persoon zo'n 127,5 liter water verbruikt. 39%, 50 liter hiervan wordt gebruikt onder de douche. De kosten voor water zijn ongeveer 0,0014 euro per liter, dus slechts €0,07 voor een douchebeurt, maar er zijn waarschijnlijk weinig mensen die met 50 liter koud water douchen. De echte kosten zitten dan ook niet in het water, maar in het verwarmen van het water. Zo'n douchebeurt verbruikt ongeveer €0,23 aan energie om het water te verwarmen. In totaal kost een douchebeurt van 50 liter dan dus ongeveer €0,30. Door het aantal en de duur van de douchebeurten te halveren, bespaar je dus al €80 per jaar per persoon.

Op dit moment besparen we ook wel behoorlijk door minder te douchen en de douchebeurt korter te laten duren. Meestal gaan we om de dag of om de twee dagen onder de douche. We hebben de temperatuur niet te hoog staan en we draaien de kraan ook niet helemaal open. De waterstraal gaat dan wat minder hard, maar daar kunnen we ons prima mee redden. Tijdens het inzepen en tijdens het scheren doen we de douche ook wel eens helemaal uit. Toch douchen we liever minder vaak, maar wel goed. Kwaliteit boven kwantiteit!

ML heeft een aantal jaren geleden een trektocht gemaakt door Jotunheimen, waarbij hij zeven dagen niet heeft gedoucht. De eerste twee dagen voel je je heel vies, maar daarna lijkt het alsof je lichaam zichzelf reinigt. Elke dag douchen is dus totaal niet nodig.

Ook de kinderen gaan niet elke dag onder de douche of in bad. Meestal gaan ZL1 en ZL2 samen in bad en gaat er maar een klein laagje water in, of ze gaan allebei met ML of VL onder de douche. Dit gebeurt dan zo'n 2 tot 3 keer per week. In de zomer weer wat vaker, omdat ze dan vaak onder het zand zitten van de zandbak. :-)

DL gaat maar 1 keer per week in haar badje. Heerlijk vindt ze dat! Vaker beslist niet, omdat ze daar een heel droog huidje van krijgt.

Verzorgingsproducten kopen we altijd in de aanbieding, of bij de Action of gewoon het eigen merk van het Kruidvat. Je hoeft altijd maar een klein beetje shampoo of douchegel te gebruiken. We hebben nu nog een enorme voorraad babyshampoo liggen, die we hebben gekregen als kraamcadeautje voor ZL1!

Ons douche- en badwater wordt verwarmd door de warmtepomp. Van onze buren hebben we al wel klachten gehoord dat het warme water op den duur op is. We beseffen ons dat dit over een aantal jaar bij ons ook een issue gaat worden, als de kinderen zelf gaan douchen en wellicht ook vaker willen douchen. We hopen dat onze kinderen dan ook met het bespaarvirus zijn besmet, zodat ze zuinig omgaan met water en energie, en we onze badkamergeheimen dus kunnen delen!

3 opmerkingen:

 1. Korter douchen om zo 80 euro te besparen lijkt mij niks. Ik douche trouwens wel om de dag, voor mijn huid dan, maar niet korter: in verhouding met de andere kosten vind ik het een grote moeite, weinig rendement.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens! Bij ons gaat ook kwaliteit boven kwantiteit. Die 80 euro per jaar halen wij ook niet, maar door net als jij om de dag onder de douche te gaan, besparen we toch wel iets!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het kan nog anders. Je kunt natuurlijk minder vaak of korter douchen. je kunt ook douchen met een waterbesparende douchekop. Dat scheelt meer dan 30% op de douchekosten! Voor zowel koud water als het verwarmen (gas). Daarnaast kun je nog zorgen voor 'slim verwarmen' van je warmwater. Er zijn blijkbaar nu cv-ketels, die meer dan 100% rendement halen uit de verbranding van aardgas. Bron www.hoe-koop-ik.nl/cv-ketel.
  Daarmee wordt douchen weer goedkoper. Dan kun je altijd nog kiezen of je minder vaak doucht of korter.

  BeantwoordenVerwijderen