dinsdag 22 januari 2013

Dinsdag kapjesdag

Kapjes verdwenen in het verleden met regelmatig bij het afval, maar sinds we het bestaan van de "dinsdag aanbieding" van onze lokale bakker hebben ontdekt, is een nieuwe traditie ontstaan binnen ons gezin. Op dinsdagmorgen gaat ML of VL naar de bakker om daar drie volkorenbroden voor 4,55 euro te kopen. Per brood is dat ongeveer 1,52 euro. Veel mensen vragen aan ons waarom we ons brood bij de bakker kopen, terwijl we aan het bezuinigen zijn. Het antwoord is heel simpel. Het brood van de supermarkt vinden wij gewoon niet lekker. En daarnaast, jullie hadden het vast wel gezien: 1,52 euro voor een volkorenbrood is gewoon niet duur. Ik meen dat je bij de AH 1,80 euro voor een brood betaald.

Maar nu onze traditie. Omdat het brood op dinsdag bij de lunch nog heerlijk vers is, halen we alle kapjes van de drie broden eraf en deze eten we als eerste op. Lekker knapperig en een echte traktatie! De rest van de broden gaan de vriezer in. Meestal doen we 1 week met 3 broden, maar soms eten we in plaats van brood havermoutpap, brinta of yoghurt met cruesli, anders redden we het net niet met het brood.

Ondertussen vinden ZL1 en ZL2 het heel leuk om naar de bakker te gaan, omdat ze een lekkere krentenbol krijgen. Verder is het erg gezellig om met twee kinderen een ritje op de fiets naar de bakker te maken. Ik geef toe: vandaag heb ik gesmokkeld door met de auto te gaan in verband met het pak sneeuw dat gisteren is gevallen.

Het jammere is dat we deze traditie waarschijnlijk niet kunnen voortzetten. Dinsdag is de vaste thuiswerkdag van ML en VL is meestal de dinsdag vrij. Als ZL1 in mei naar school gaat, zal dit gaan veranderen. ML en VL gaan dan juist de dinsdag de hele dag buitenshuis werken. Daar moeten we dan nog wat op gaan verzinnen. Waarschijnlijk zal VL dan wel op dinsdag brood halen bij de bakker op weg naar het werk, maar dan wordt het waarschijnlijk een 'woensdagmorgen zonder zorgen' met lekkere kapjes bij het ontbijt!

7 opmerkingen:

 1. Gezellig zo samen met de jeugd naar de Bakker.
  Zelf ga ik hier in het dorp naar de Bakker, motivatie is smaak en ik wil de middenstand hier in het dorp blijven steunen. Er verdwijn al genoeg winkels.Ik kwam laatst tot ontdekking dat de brinta wel flink duurder is geworden. Deze zomer betaalde ik voor een pak rond de euro, nu al 1.61
  We blijven toch bij het merk brinta de huismerken van verschillende winkels geprobeerd, maar vinden we niet te eten.
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij vinden het brood bij de bakker ook we lekkerder, maar halen brood bij de hema voor hoog rond bruin is het daar €1,25 en bij onze bakker op donderdag 4 halen 3 betalen toch nog 6 euro. Bij ons gaan er 6 door in een week.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En brood van de Hema is wel lekker? Kunnen we allicht even proberen!

   Verwijderen
  2. Wij vinden van wel. En het wordt door mijn man en twee zoons ook meegenomen naar werk en school. En dat gaat ook heel goed vinden ze.

   Verwijderen
 3. Ik bak sinds oktober ons eigen brood. Dit is goedkoop (65 cent per brood) en lekker! Het lijkt meer moeite dan het is. http://zeldesse.blogspot.nl/2012/11/brood.html
  Brood bij de AH is overigens bij lange na geen 1,80, maar is lang niet zo lekker als eigengebakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou echt heel graag willenw weten wat de bereidingswijze is van het brood en de baktemperatuur en de baktijd. Gebruik je een speciaal broodbakvorm?

   Verwijderen
  2. Ik maak altijd in 1 keer een grote hoeveelheid zakjes met de afgewogen mix van meel en vitamine C. Zo hoef ik er elke ochtend alleen nog water, olie, zout, suiker en gist bij te doen. Ik laat dat een uur kneden in de broodbakmachine (via Marktplaats altijd voor ongeveer een tientje te krijgen). Na een uur haal ik het deeg er uit en stop het in een cakevorm (broodbakvorm kan ook, voor 7 euro te krijgen bij Blokker). Dan een uur rijzen op 40 graden in de oven. Dan 40 minuten bakken op 200 graden.

   Verwijderen