zaterdag 26 januari 2013

Recensie: Vrolijk besparen

Een heerlijke luie zaterdagmiddag. In de ochtend heeft ML samen met de kinderen een cake gebakken, ondertussen heeft VL de bovenverdieping gesopt. Daarna nog even snel naar de bibliotheek, en om het moment dat VL dit blogje typt, is ML aan het lezen, DL is aan het spelen in de box, ZL1, ZL2 en een vriendje van ZL2 zitten op de bank een appeltje te eten en ondertussen kijken ze televisie. Buiten sneeuwt het, maar ondanks dat we onze verwarming een graadje lager hebben staan, is het aangenaam en gezellig hier in huis. De wasmachine draait en er koken alvast een paar eitjes in de keuken. Vanavond gezellig een gevuld eitje eten.

ML is ondertussen al in een nieuw boek begonnen, ik geloof dat hij op dit moment 'Deflatie in aantocht' van Eric Mecking leest. Er ligt echter al een hele tijd 'Vrolijk besparen' van Marieke Henselmans klaar om een recensie over te schrijven. Het lezen van het boek was namelijk zo gebeurd, in een avondje is het boek uit. Dat zegt natuurlijk veel: de tekst leest lekker weg, en ook de vrolijke tekeningen nodigen uit om het boek te pakken. Eenmaal begonnen blijf je lezen, omdat eigenlijk bijna alle onderwerpen erg herkenbaar zijn voor een consuminderend gezin.

Het boek heeft 10 hoofdstukken. In elk hoofdstuk staat een ruimte van het huis centraal. Het is logisch dat het hoofdstuk over de keuken gaat over besparen op boodschappen en gezonde en budgetrecepten. Het hoofdstuk over de kinderkamer gaat natuurlijk over de babyuitzet, speelgoed, verjaardagen en kinderkleding. In elk hoofdstuk worden tips gegeven om te besparen. Veel tips zijn zeker herkenbaar voor consuminderaars, in dat opzicht is het boek geen echte toevoeging aan de consuminderleeslijst. Je kunt dit negatieve puntje natuurlijk ook 'omdenken': de herkenbare tips zorgen ervoor dat je het ook gaat doen. Tegelijk ben je trots op jezelf als je opmerkt dat je veel tips allang uitvoert. Je voelt je dan toch een goede consuminderaar!

Marieke Henselmans geeft naast consumindertips ook een inzicht in haar eigen gezinsleven. Hoe leuk is het om op de laatste bladzijde dan de reacties te lezen van haar eigen kinderen! Haar drie jongens vertellen hoe zij het consuminderen in hun jonge jaren hebben ervaren.

Is het boek het kopen waard? Wij hebben het natuurlijk uit de bibliotheek gehaald, maar de schrijfster zelf zegt: 'Hoewel ieder kind boeken kan lenen bij de bibliotheek, vind ik persoonlijk dat kinderen ook recht hebben op een eigen bibliotheekje. Geef boeken voor de verjaardag, of vraag ze aan opa en oma.' Ik denk dat ook papa en mama recht hebben op een bibliotheekje, dus het boek is het zeker waard om te vragen voor je verjaardag, moederdag of vaderdag of sinterklaas.

En nu gaan we gezellig verder genieten van onze zaterdagmiddag!

2 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 2 e poging.
  Heb het boek van Erik Mekking ook gelezen. WOW...we mogen onze borst nat maken. Gelukkig wonen we in een omgeving waar je voor een normale prijs nog een huis kunt kopen..beving vrij...-:)
  Onze hypoheek zit in mei 2014 op 155k en mei 2018 is dit 120 k.

  Ad Broere...geld uit het niets...aanrader...dan wordt je helemaal wakker..

  BeantwoordenVerwijderen