donderdag 24 januari 2013

Zonnepanelen of hypotheek aflossen?

Wij betalen nu maandelijks €131 aan elektriciteit, dus als we deze kosten zouden kunnen halveren met bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, dan zouden we flink kunnen bezuinigen op deze kosten. Maar wat is nu voordeliger, zonnepanelen aanschaffen of je hypotheek aflossen?

Ik ga in de berekening uit van 12 zonnepanelen voor een bedrag van €5.649 inclusief montage en subsidieregeling. Met behulp van deze 12 zonnepanelen kun je gemiddeld €563 per jaar besparen. Dat is een besparing van €46,92 per maand. Een kanttekening hierbij is dat deze bedragen zijn gebruikt door Nuon en dat deze bedragen waarschijnlijk positiever zijn dan ze daadwerkelijk zijn.

Wanneer we hetzelfde bedrag, €5.649, gebruiken om onze hypotheek gedeeltelijk mee af te lossen, dan besparen we €288,10 aan hypotheekrente per jaar en dus €24,01 per maand. Deze besparing is bruto en de netto besparing zal lager uitvallen, maar wij rekenen met de bruto bedragen.

Als we vervolgens de maandelijkse besparing gebruiken voor een extra aflossing (en ook telkens de hypotheekrente besparing meenemen in de daarop volgende maand zoals we dat hier hebben geblogd), dan hebben we in 10 jaar tijd ook nog €7.410 op onze hypotheek afgelost.

Zouden we datzelfde doen met de besparing van de hypotheekrente, dan komen we in 10 jaar uit op een extra aflossing op onze hypotheek van €3.790. Met de initiële aflossing van €5.649 daarbij opgeteld kom je dan uit op een totale extra aflossing van €9.439 na 10 jaar.

Als je dit 14 jaar (zonder extra onderhoudskosten aan de zonnepanelen)  vol kan houden, dan zul je uiteindelijk met de besparing van de zonnepanelen meer afgelost hebben dan alleen met extra aflossen.

Heb je dus als doel zoveel mogelijk geld te besparen, dan kun je, als je tenminste genoeg spaargeld hebt, beter je geld uitgeven aan zonnepanelen. Heb je een complete aflossing van je hypotheek voor ogen, dan kun je je geld beter gebruiken om je hypotheek gedeeltelijk mee af te lossen. Als je denkt nog langer nodig te hebben dan 14 jaar voor een complete aflossing van je hypotheek, dan zijn zonnepanelen wellicht ook interessant.

Wij kiezen voorlopig nog niet voor zonnepanelen. Eerst onze hypotheekschuld terugbrengen.

18 opmerkingen:

 1. Wij hebben zonnepanelen.Door bewust met stroom om te gaan na plaatsing, besparen we nu op jaarbasis 1500 kWh.
  We zaten anders op een jaar verbruik van ruim 4000,
  Het jaar is nog om, het is nog spannend of we genoeg zelf opleveren zodat we niets hoeven bij te betalen.
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij moeten eerst zorgen dat ons huis niet onder water blijft, maar daarna gaan wij ook serieus kijken naar zonnepanelen. De besparing lijkt best de moeite waard.

   Verwijderen
 2. Ons huis staat niet onder water of moet ik zeggen ,nog niet onder water.
  Lossen nu wel af,omdat de spaarhypotheek niet meer het totaalbedrag van hypotheek kan halen.
  Dit komt omdat we 10 jaar lang een beleggingshypotheek hebben gehad.
  ML had uitgerekend dat lenen voor panelen zelfs uit kon.
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tis me gelukt om te reageren. Tenminste mijn vrouw is het gelukt om iets aan te maken ... wij zijn een soortgelijk gezinnetje met iets hogere maandlasten . Leuk dat jullie dit doen . Wat ik mis vandaag is het woord innovatie . Wij wachten ook nog een paar jaar. Eerst uit de kinderopvangkosten groeien zodat je meer flexibiliteit hebt .. of is dat een te positieve gedachte ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je op innovatie wacht, dan kun je altijd blijven wachten, maar ik begrijp wat je bedoeld. Ik lees ook regelmatig berichten dat er zonnepanelen gaat komen die veel compacter zijn en toch meer energie leveren. Daar wacht ik ook liever nog even op.

   Als de kinderopvangkosten zijn verdwenen, komen er andere kosten voor in de plaats. (Sport)clubs, schoolreisjes, duurdere uitjes, duurdere kledingsmaak, etc. Dus ik heb eerlijk gezegd geen idee of we het binnenkort beter gaan krijgen dan nu.

   Verwijderen
 4. Wat ook handig is te kijken en meten waar je hoge energie verbruik vandaan komt. Wij hebben gezin van vier kinderen, vrijstaand klein huisje en energie verbruik rond de 2000 kwh. Mss valt daar ook nog een stukje winst te halen?? Groet Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zo'n meter hebben we in huis, maar al een hele tijd niet meer gebruikt. We zagen toen dat onze warmtepomp de meeste energie vreet. Maar helaas, deze kunnen we dus niet uitzetten...

   Verwijderen
  2. Okay, maar dan heb je van de warmtepomp dus ook je warmte?? Of heb je daar ook nog gas voor nodig? Ik ken het gebruik van warmtepomp niet.

   Verwijderen
  3. Wij hebben geen gas in huis. We stoken met behulp van de warmtepomp en die werkt op elektriciteit. We koken met inductie. Daarom hebben wij een vrij hoog elektriciteitsverbruik. Maar we besparen weer op de aansluitkosten van een gasaansluiting.

   Verwijderen
 5. Helaas bestaat het grootste gedeelte van de energie-rekening uit vastrecht. Als je zonnepanelen laat plaatsen dan blijf je die vastrechtkosten betalen. Bovendien moet je dan ook een nieuwe meter laten plaatsen om in aanmerking te komen voor teruggave voor teruggeleverde stroom. Die kost volgens mij ook nog rond de 100 euro... Het verdient zich helaas niet zo snel terug dus :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een nieuwe meter 'moet' niet hoor. Wij hebben een oude ferrarismeter en nu een jaar zonnepanelen. GreenChoice heeft het teveel teruggeleverde netjes verrekend op de eindnota.
   Maar je betaald inderdaad altijd de vastrecht en transportkosten etc.

   Verwijderen
  2. De stroom die we rechtstreeks gebruiken op het moment dat het wordt opgewekt zorgt ervoor dat de meter niet draait, en worden er ook geen transportkosten en belasting op geheven

   Verwijderen
 6. De nieuwe meter was gratis? Je kunt inderdaad besparen op stroom zonder eerst te investeren in zonnepanelen. Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij lossen af én we hebben sinds kort zonnepanelen. Op die zonnepanelen kregen we nog een beetje subsidie, daarmee kwamen de kosten inclusief plaatsen op ongeveer 4000 euro. De panelen zullen (ligging, de hellingshoek en aantal zonuren etc in aanmerking genomen) ongeveer minimaal 1800kwh opleveren per jaar. Een kwh kost ongeveer 23 cent, dus die panelen leveren ongeveer minimaal 400 euro per jaar op. In tien jaar hebben we de investering er dus sowieso uit. Alles wat er daarna aan stroom wordt geleverd is winst.

  We hadden het niet van tevoren gedacht, maar we vinden die zonnepanelen echt heel leuk. De omvormer zit op het wifi-netwerk, en we kunnen, waar we ook zijn, met een app op de gsm of de iPad of via een internetsite, zien hoeveel er op dat moment aan energie wordt opgewekt. Je ziet echt een grafiekje van de dag, en ook hoeveel de opbrengt in euro's (nou ja centen..) is op die dag. In december deden ze het overigens akelig slecht, en waren er dagen dat het buiten te donker was, en op die dagen bleef de opbrengt op 0. De dagen dat het wel licht genoeg was begonnen ze pas om 10 uur aan, en om 1600 uur weer uit. Nu, eind januari, zien we al dat ze 's morgens om 9 uur al genoeg licht hebben om te beginnen, en blijven ze tot half vijf/vijf uur aan. We hebben er lol in. ;-)

  Leuke bijkomstigheid is dat we (vanwege die panelen) echt zuiniger met energie zijn geworden. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt mij ook wel erg leuk om zonnepanelen te hebben en om op die manier veel bewuster met je energie om te gaan. Vooral omdat wij 100% elektrisch stoken (en geen gasaansluiting hebben), kunnen we veel voordeel halen uit zonnepanelen.

   Toch denk ik dat het voor ons voorlopig verstandiger is om onze tophypotheek zo ver te verlagen dat we onder de 75% van de executiewaarde van ons huis komen. Daarmee krijgen we direct 0.2% korting op onze hypotheekrente en geeft een beter gevoel dan een onder water gelopen hypotheek. En tegen de tijd dat we dat bereikt hebben, zijn de zonnepanelen misschien ook weer verder ontwikkeld dat ze misschien ook in de wintermaanden energie opleveren.

   Verwijderen
 8. Je hebt helemaal gelijk, in jullie situatie zou ik ook eerst de hypotheek aanpakken. In een andere reactie hierboven suggereert iemand dat je voor zonnepanelen ook een lening kunt afsluiten, iedereen moet dat natuurlijk zelf weten, maar ik zou dat nooit doen. Ik zou nog eerder kijken hoeveel er op de spaarrekeningen van de kinderen staat en die leegplunderen. "Jullie krijgen het terug jongens, met rente!! ;-) Tegen de tijd dat ze oud genoeg zijn om iets met dat geld te doen dan is het geld allang en breed terugverdiend, en het rendement van zonnepanelen is (op dit moment) een stuk gunstiger dan het rendement van een spaarrekening. Maar ook dat moet iedereen natuurlijk zelf weten.

  En, even een cynische noot, tegen de tijd dat iedereen zonnepanelen op z'n dak heeft liggen wordt het salderen afgeschaft (het verrekenen van gebruikte stroom met teruggeleverde stroom) waardoor je veel meer kwijt bent aan energiebelasting, en dan wordt ook het rendement van zonnepanelen een stuk minder gunstig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben eigenlijk hetzelfde als Doddel.
  Januari 2012 voor 2.160 Wp aan panelen aangeschaft, daarnaast ons stroomverbruik van ruim 2.880 kWh teruggebracht naar ca. 1.800 kWh. Dit wordt voor 100% door de panelen opgewekt. Daarnaast ons gasverbruik zeer kritisch onder de loep genomen en teruggebracht (wel met behoorlijke investeringen) van 1.800 m3 naar ca. 900 m3.
  Energiekosten zullen de komende jaren niet veel stijgen door de overproductie. Daarnaast inderdaad nog maar afwachten wat de overheid met het salderen doet. Op de lange termijn gaan energiekosten (met name gas) zeker omhoog lijkt me, dus die besparing levert me meer op dan de zonnepanelen. Wellicht was een zonneboiler een betere investering geweest. Wellicht dit jaar...

  En we zijn eind 2012 begonnen met het aflossen van onze hypotheek. De woekerpolis is opgezegd en alles wat nu aan rente, premie, energie wordt bespaard gaat in de aflossing.

  BeantwoordenVerwijderen