maandag 28 januari 2013

Slapende rekening

Een flink aantal jaren geleden, toen de inmiddels afgeschafte spaarloonregeling nog bestond, had ik een SNS Persoonlijk vermogenspolis waarop elke maand het spaarloongeld (€51,08) werd gestort. Deze polis was een beleggingsrekening en het was in die tijd dat ik me liet voorlichten heel normaal om met voorbeeld rendementen van 8% te rekenen en om de verborgen kosten voor zo'n polis te verzwijgen. Dat gebeurde dus ook toen ik deze polis afsloot en alles zag er dus zeer rooskleurig uit. Ik zou op rond mijn 55ste met vervroegd "pensioen" kunnen en toch nog een leuk maandelijks bedrag krijgen uit deze polis.

Ik heb eerlijk gezegd geen idee wanneer ik die polis heb afgesloten en hoe de constructie precies in elkaar stak. Feit is dat er op 12 september 2007 een bedrag van €9.362,35 in deze polis zat en dat het afkopen van die polis toen €1.217,10 kostte. Dat vond ik toen nogal een bedrag waardoor ik van het afkopen van die polis afzag. Toch heb ik in april 2008 nogmaals gevraagd wat de kosten voor het afkopen zouden zijn. De waarde op dat moment bleek toen nog maar €8.831,97 te zijn en de kosten voor afkoop €1.148,15. Nog steeds bleef ik twijfelen. Op 14 juli 2008 had ik eindelijk deze polis omgezet naar een SNS Lijfrente Spaarrekening omgezet. Op dat moment was er, na aftrek van de kosten, nog maar €5.585,15 over. Vanaf dat moment ben ik ook direct gestopt met inleggen. De rekening zou verder gaan als een slapende rekening.

Tot vandaag. Want ik heb mezelf sinds het begin van deze blog wakker geschud en dat ga ik ook doen met deze slapende rekening. Ik heb direct een afspraak met de SNS bank geregeld. 4 februari ben ik aan de beurt en dan ga ik kijken wat mijn mogelijkheden met het geld, inmiddels €7.331, zijn. Voor het gesprek begint zal ik in ieder geval eerst vragen wat het adviesgesprek gaat kosten. Als ik er voor moet gaan betalen, dan zal ik direct deze rekening opheffen en eventueel ook al mijn andere rekeningen overhevelen naar een andere bank. Maar ik hoop dat ik het geld vrij kan maken en kan gebruiken voor een extra aflossing op onze hypotheek.

Wordt dus vervolgd...

Het vervolg is inmiddels hier te lezen.

3 opmerkingen:

 1. Oeh, spannend!! Hopen dat het allemaal naar wens gaat verlopen. Ik duim voor je

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij zou zo'n adviesgesprek gewoon gratis moeten zijn. Maar ja, je weet niet. Hopelijk gaat het allemaal goed. Nog meer aflossen zou mooi zijn, zo te zien ben je al erg goed op weg!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de nieuwe regelgeving vraag ik me af of het nog steeds gratis is. Normaal verdienden ze zoveel met het verkopen van een polis dat ze daar wel wat "gratis" adviesgesprekken voor weg konden geven. We zullen het zien, maar ik vrees dat het afkopen van zo'n lijfrente rekening zoveel geld kost dat er nog maar 3000 euro van over blijft.

   Verwijderen