dinsdag 15 januari 2013

Rekenen met de toeslagen

De getallen in ons spreadsheet zijn voor een groot deel gebaseerd op onze inkomsten en uitgaven van 2012, maar de situatie in 2013 gaat voor ons financieel meer veranderen dan we bij het maken van de spreadsheet hadden bedacht.

Zo zal er veel veranderen in de opvangkosten en kinderopvangtoeslag van de kinderen. ZL1 gaat in mei naar school en daardoor zullen ook ZL2 en DL op andere dagen naar de opvang gaan. Hierdoor zullen ML en VL ook met de werkdagen moeten schuiven om alles passend te krijgen.

In 2012 heeft ML veel extra verlof genomen en daardoor een relatief laag inkomen gehad. In 2013 zal hij minder verlof opnemen en daarmee zal ook het verzamelinkomen stijgen en dus de kindertoeslag dalen. Om die reden hebben we flink zitten rekenen op toeslagen.nl. Zo blijkt dat ons zorgverlof voor 2013 komt te vervallen en dat ook de kinderopvangtoeslag lager ligt dan we in eerste instantie hadden berekend. Een meevaller is dat we nog wel €300 per jaar kindgebonden budget zullen krijgen.

Nu hadden we al een gat van zo'n €50 euro per maand, maar nu hebben we een gat van bijna €250 per maand in onze begroting. Verder snijden in de kosten is voorlopig nog geen optie, dus zal dat ten koste gaan van onze €500 per maand dat we over houden om te sparen. Een andere optie is dat we per maand onze maandelijkse bijdrage van €1.750 per maand voor ML en VL verhogen. Voor VL is dat echter niet mogelijk, dus zal ML zijn bijdrage moeten verhogen naar €2.000 per maand en dan snel beginnen met aflossen.

Voor het aflossen zijn we echter nog aan het wachten op de Hypotheker die ik vorige week gebeld heb met de vraag wat het minimum bedrag is om af te lossen, of er nog andere voorwaarden aan een aflossing zitten en op welke rekening ik de aflossing moet storten. De eerste aflossing voor 2013 zal in ieder geval niet lang meer op zich laten wachten.

Edit (16 januari): Inmiddels contact gehad met de andere tussenpartij, Stater, en die kon mij de gegevens voor een extra aflossing geven. Niets staat ons nu nog in de weg!

Edit (31 januari): De hypotheker heeft inmiddels teruggebeld en uitleg gegeven hoe ik moet aflossen. Ik moet minimaal 1 euro aflossen per keer, maar voor bedragen onder de 2 euro wordt er geen herberekening van de hypotheekrente gedaan. Ook op ons spaardeel kunnen we aflossen.

2 opmerkingen:

  1. Je kan ook zelf contact opnemen met je geldverstrekker voor eenvoudige vragen zoals minimum bedrag aflossen en rekeningnummer. Het minimumbedrag staat tevens in je voorwaarden. De hypotheker hoef je hiervoor niet te raadplegen (met de kans dat de duurste adviseur van Nederland je nog wat probeert aan te smeren....)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hypotheker mag ook wel wat doen voor z'n geld en onze hypotheek gaan we in ieder geval tot 2017 niet aanpassen. Dus bang dat er weer wat aangesmeerd wordt, ben ik niet. Maar ik ga vandaag toch maar even de volgende tussenpartij, Stater, bellen en kijken of ik via hun sneller geholpen kan worden.

      Verwijderen