woensdag 11 september 2013

De goedheiligman

Misschien is het even wat te vroeg voor de meesten van jullie, maar we zijn al aan het nadenken over Sinterklaas. Nog niet over budgetten en hoeveel cadeautjes*, maar over hoe we dit jaar de verjaardag van de beste man willen vieren.

Vorig jaar was het eerlijk gezegd een tegenvaller. Bij de familie van ML was het véél te druk met een overenthousiast neefje en nichtje, die alleen oog hadden voor de cadeaus. En vader van neefje en nichtje wilde z'n gedicht niet voorlezen omdat hij te veel voor gek werd gezet. Dit drukte toch wel behoorlijk op de feestvreugde.

Bij de familie van VL was er weer een overvloed aan cadeaus. Opa en oma vinden het toch wel erg leuk om héél veel te kopen, 'omdat het toch in de aanbieding is'. Daar zitten ook wel wat nuttige cadeaus tussen hoor, zoals ondergoed en sokken. Maar toch hebben we gemerkt dat ZL1 helemaal dol werd van de hoeveelheid cadeaus.

Maar goed, we moeten toch wel deze week een beslissing nemen over hoe we het gaan vieren, waar en met wie.

Hoe vieren jullie Sinterklaas? Komt er een ingehuurde Sint en Piet de cadeaus brengen? Off wordt er door de buurman hard op de deur gebonkt? Vieren jullie het alleen met jullie gezin, of horen daar ook andere familieleden bij?

We doen graag inspiratie op!


*We schrijven volgende maand wel een blog over het Sinterklaasbudget!

21 opmerkingen:

 1. Je zou misschien aan allebei de oma`s en opa`s kunnen vragen of ze misschien allebei 1 kado willen kopen en het gezamelijk dan bij jullie thuis komen vieren, dan kun je zelf nog een paar kleine kadootjes kopen, kinderen vinden het wel heel leuk om dan meerdere cadeautjes te krijgen.
  Zo deed ik dat, en het probleem van de ene kant geeft duurdere kado`s dan de andere kant was hierbij opgelost, bij binnenkomst moesten ze het stiekem in de sinterklaaszakken doen, en die zetten we dan later aan de deur, Ik deed er dan ook altijd nog een kadootje voor de oma`s en opa`s in.Ik heb een keer een sinterklaas en een zwarte piet laten komen. Gr Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar voor het eerst thuis gevierd en dat is mij prima bevallen. Bij opa en oma diezelfde dag een bak koffie gedaan en daar kreeg ze cadeautjes en gingen we na 2 uur weer weg.

  De pakjes in mijn auto gezet en de buurman gevraagd aan te bellen en te kloppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit jaar nog met gedichten... Vanaf volgend jaar wat meer in de geloofssfeer, omdat de kleine er dan misschien al wat van meekrijgt :) Ik kijk er nu al naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat dat dan nog wel een jaartje duurt, hoor Daantje. Dus volgend jaar kunnen jullie ook nog lekker dichten.

   groetjes,
   Janneke

   Verwijderen
 4. Toen de kinderen nog thuis woonden deden wij het zo: Eerst samen naar Sesamstraat sinterklaasaflevering kijken, tijdens die aflevering aten we patatjes, voor de tv, juist omdat we dat nooit doen en het eigenlijk niet mag.
  Na Sesamstraat en later een Sinterklaasfilm(opgenomen met de video, want tja, vroeger was er nog video) pakten we de cadeautjes uit. Meestal wat te knutselen, een spel voor allemaal, wat handschoenen/pyjama's, en een lettter. Vijf cadeautjes vond ik wel genoeg en de kinderen ook wel.
  Niks bonken op de deur, geen sinten en pieten in huis, want de zak stond gewoon in de kamer, of vanaf dat ze uit school kwamen,of vanaf ergens in de middag.Het was ze gewoon duidelijk dat het na Sesamstraat en eten werd uitgepakt.Tijdens het cadeautjes uitpakken dronken we warme chocomelk en aten we wat van de chocoladeletter. Ik had geen problemen met het tempo erin houden met uitpakken.Het hele gebeuren was met dik half uur wel klaar.Vond ik prima, er werd even geknutseld en met het spel gespeeld en dan naar de zolder...want...
  Voor mijn kinderen begon het grote feest na sinterklaas...de eerste vraag die kwam na het laatste cadeautje en spelletje was:"Mogen we nu de kerstspullen van zolder halen en onze kamers versieren".

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij vieren het alleen met ons eigen gezin. Ze mogen wel altijd bij de grootouders één keer de schoen zetten, dan krijgen ze iets kleins. Ik vind dat het anders te veel wordt. Ze krijgen namelijk met kerst ook wat van de grootouders en wij kopen met kerst meestal 1 familiespel (vorig jaar trivial pursuit) voor ons gezin. Met sinterklaas meestal 1 "duurder" cadeau en wat knutselspullen/ stiften/ gekleurd papier oid.
  Er wordt bij ons aan de deur geklopt en dan staat ineens de zak met cadeaus in de gang. Ik vind persoonlijk een ingehuurde sint en pieten overdreven. Ten eerste kost het best veel en ten tweede zijn (kleine) kinderen er best wel bang voor.
  Groetjes Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grootouders en verdere familie wordt niet uitgenodigd omdat het anders een verplichting gaat worden net als kerst. Daarom heb ik eigenlijk ook nooit zin in de kerstdagen.
   Roos

   Verwijderen
 6. vroeger.toen onze kinderen klein waren, werden we het altijd thuis met van 1 kant grotouders. Omdat 1 kind 19 november jarig is spraken we wel altijd af wat er gekocht zou worden zodat er geen dubbel aankopen zouden zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hebben het wel altijd met de grootouders gevierd, maar ze kregen nooit een hele stapel cadeaus. Spreek dus wat met hen af en vier het thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vorig jaar bij schoonouders gevierd, met ook mijn ouders erbij en vriendin met haar zoontje (net zo oud als onze jongste, toen net een half jr...) schoonmoeder is erg van de cadeaus. mijn ouders hebben minder te besteden, maar er is geen onderlinge strijd gelukkig. we hadden echt bizar veel cadeaus voor 3 kids, waarvan 2 dus van een half jaar. ook veel nuttige idd zoals pyamas en setjes kleding. erg fijn. ze had wel een sint en 2 pieten laten komen omdat dat haar achterbuurman was en ze al jaren met hen bevriend is. ik vond het nog niet echt nodig maar ach het was gezellig. het is groter gevierd dan als ik het zelf zou organiseren maar ik vind dat niet erg.
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De opa's en oma's geven aan wat hun budget is voor de kinderen, en daar kopen wij dan de cadeau's voor, die ze dan kunnen geven. Of we leggen het bij ons budget en kopen er dan iets groters en duurder van. Zo hou je de cadeautjes regen enigszins in de hand.

  Maar dan nog kopen de oma's en opa's er toch wat kleinigheidjes ernaast. Want zo is het toch ook he, een beetje de kleinkinderen verwennen zit er gewoon in. (Bij ons althans)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wij gingen eerst met de kids kruidnootjes bakken dan lekker eten, en dan kadootjes uitpakken niet te veel het moet leuk blijven, en met een dobbelsteen 6 gooien wie dat heeft mag een pakje pakken en kijken welke naam erop staat en aan diegene geven voor wie het is, zijn de kids nog klein kun je een kleuren dobbelsteen gebruiken, de kadootjes waren ook altijd dingen die ze konden gebruiken en natuurlijk iets van speelgoed en wat lekkers

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sinterklaas wordt hier uitsluitend in het eigen gezin gevierd. Oma's hebben nl de neiging om nogal te overdrijven ... Met Kerst komt er dan één cadeautje van ons en de rest is voor de oma's ...
  Zo kunnen zowel wij als de oma's geven wat ze willen en hebben wij allemaal onze 'eigen' feestdag. Wel zo rustig !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zou het inderdaad gewoon thuis vieren, je kan de opa's en oma's prima uitnodigen maar je kan ze toch een maximaal aantal kado's opleggen? En dan inderdaad veel aan de sfeer doen, warme chocolademelk drinken, kruidnootjes bakken en zingen voor de sint. Daar gaat het toch eigenlijk om.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij hebben 5 december gevierd toen onze kinderen nog geloofden in die man. Daarna nog een paar jaar. Maar er zit een behoorlijk leeftijdsverschil tussen onze twee. Toen ze nog thuis woonden was het een avond met wat lekkers bij de koffie, een drankje en wat hapjes. Grootouders deden gelukkig nooit mee. Wij zijn oorlogskinderen. Onze kinderen en kleinkinderen zijn altijd welkom. Maar wij hebben direct gezegd; je eigen gezin eerst en daarom geen verplichtingen !!! Moeder-, Vaderdag, Pasen, Pinkster, onze huwelijksdag, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw. We zijn "altijd" met ons tweetjes. De kinderen kunnen die dagen invullen zoals ze zelf willen. Ergens in de buurt van de jaarwisseling hebben we de kamer vol en gezellig een warme maaltijd. Ook zo ineens kan het zijn dat onze kinderen onderling afspreken, wanneer gaan we naar Pap en Mam? En dan wordt er overlegd. Maar wij kunnen altijd. We houden ervan om gewoon thuis te zijn. En dat is ook wel zo voordelig. Als we de kleinkinderen zien dan krijgen ze een twee euromunt, ze sparen zelf altijd voor iets. bv. rolschaatsen, computerspel, grote atlas, -kleindochter nu voor oorbellen. ;-) En met de verjaardagen krijgt kind of kleinkind een matig bedragje op de spaarrekening. Kinderen komen om in het speelgoed, kleding zoeken de ouders zelf wel met de kinderen uit. En we hebben op deze manier een prima verstandhouding en het is altijd feest als we elkaar zien. Wij zien het zo; VRIJLATEN IS DE BESTE BINDING. Heb het goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik zie nu al weer op tegen die Sinttoestanden vanwege de discussie over Zwarte Piet. Ik woon in een van de meest multiculturele buurten in de hoofdstad, waar de herdenking van de afschaffing van de slavernij (dit jaar 150 jaar geleden) groots gevierd is. 'Zwarte Piet' is hier een jaarlijks terugkomend conflict. Ik ben het wel eens met de bezwaren tegen de Zwarte Piet, maar word er ook wel moe van. Ben blij dat onze kinderen al groot zijn en we het Sintfeest kunnen overslaan. We maken er wel een gezellige avond van, maar zonder kado's en zonder dat het iets met Sint te maken heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vierden het met het gezinnetje. Opa en oma's droegen wel een cadeau bij, maar die ging gewoon in de zak. Ze waren er dan ook niet bij als we het cadeau uitpakten, maar hoorden later onze enthousiate verhalen. Er bonsde een piet op de deur (mijn vader miste dat moment altijd, omdat hij net een brief moest pposten) en daar stond een zak met cadeaus. Het eerste cadeautje werd gepakt en degene voor wie het was pakte het uit en liet het aan de anderen zien. Elk cadaeu kreeg aandacht. Degene die uitgepakt had, mocht het volgende cadaeutje uit de zak halen. We waren met 3 kinderen thuis en dit proces duurde precies lang genoeg, zodat er na het uitpakken nog even met het speelgoed gespeeld kon worden.

  Ik heb er fijne herinneringen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vierden het met het gezinnetje. Opa en oma's droegen wel een cadeau bij, maar die ging gewoon in de zak. Ze waren er dan ook niet bij als we het cadeau uitpakten, maar hoorden later onze enthousiate verhalen. Er bonsde een piet op de deur (mijn vader miste dat moment altijd, omdat hij net een brief moest pposten) en daar stond een zak met cadeaus. Het eerste cadeautje werd gepakt en degene voor wie het was pakte het uit en liet het aan de anderen zien. Elk cadaeu kreeg aandacht. Degene die uitgepakt had, mocht het volgende cadaeutje uit de zak halen. We waren met 3 kinderen thuis en dit proces duurde precies lang genoeg, zodat er na het uitpakken nog even met het speelgoed gespeeld kon worden.

  Ik heb er fijne herinneringen aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. De afgelopen jaren hebben wij het altijd thuis gevierd met het eigen gezin, ook omdat wij de enige met kinderen waren. Mijn ouders en schoonouders werden altijd vrijblijvend uitgenodigd. Liever zonder cadeau's dan met. Meestal zorgden schoonouders voor de chocoladeletters en doosjes bonbons voor de volwassenen en ouders voor de banketletters en een klein cadeautje. Mijn zus kwam ook vaak langs, maar meer om van haar neefjes te genieten. Heel gezellig en ongedwongen. Inmiddels is zus ook voorzien van 2 kinderen en worden wij daar nu uitgenodigd. In dezelfde ongedwongen sfeer. Zelfs mijn schoonouders worden daarvoor uitgenodigd, om toch sinterklaas met hun kleinzoons te kunnen vieren. Ieder zorgt voor eigen cadeautjes voor zijn eigen kinderen. Inmiddels heb ik nog maar 1 gelovige, maar de komende jaren zullen we het waarschijnlijk bij zus blijven vieren, om dezelfde reden als dat zij altijd bij mij kwam. Heerlijk om mijn nichtjes te zien genieten!!

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij vieren het thuis met gezin. Onze oudste is 8 dec weer jarig, en dan heb je weer kerst enz. Met kerst doen we trouwens geen kado's.
  Mijn ouders kopen wel altijd wat voor de kleinkinderen en dat gaat dan bij ons in de zak. Hier nog een sint of piet in huis, zal ik de kinderen nog niet aandoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wijhebben het jaren met mijn ouders, broer en zussen en alle kinderen gevierd. In de middag voor de kleintjes. Gewoon met de grote kinderen op zoek naar de zak als iemand "toevallig" Zwarte Piet gezien heeft. In de zak voor de kleintjes de cadeau's van opa en oma, gekocht door de ouders. Vast budget voor elk kleinkind. Voor de grotere kleinkinderen in de middag een klein presentje. Want de "afvalligen" mogen 's avonds met de volwassen meedoen met de surprises...Iedereen geniet ervan..
  En elk gezin viert het naar wens ook nog thuis waar de ouders voor de presentjes zorgen. Geen scheve gezichten..

  BeantwoordenVerwijderen