vrijdag 8 november 2013

Vervolg van de energie

Zo. Maar weer even over de energierekening verder. :-)

Zoals sommigen weten, hebben wij een warmtepomp. Deze zorgt voor de verwarming en voor warm water. We hebben dus geen gasaansluiting en koken dus ook op inductie. We hebben op de begane grond (dus woonkamer en keuken) en op de eerste verdieping (3 slaapkamers en badkamer) alleen vloerverwarming. We hebben dus geen radiatoren in huis. Alleen in de badkamer en op zolder hangt een elektrische radiator.

Vanwege de warmtepomp en de vloerverwarming heeft het voor ons geen zin om constant aan de thermostaat te gaan draaien. We zullen een temperatuur moeten kiezen die aangenaam is. We proberen nu om zo lang mogelijk de temperatuur op een graad of 18, en liever 19 te houden. We kunnen niet de thermostaat een zwiep geven en met een half uur is de temperatuur in huis 2 graden hoger. Als we het koud hebben, dan zijn we dus genoodzaakt om eerst een dikke trui te gaan pakken of onder een dekentje te gaan liggen op de bank. Ik heb echt geen zin om eerst nog twee uur te moeten koukleumen omdat ik zo lang moet wachten tot de temperatuur in huis omhoog gaat.

Het grote nadeel van de warmtepomp en het ontbreken van radiatoren, is wel dat je niet even lekker met de rug tegen de verwarming kunt zitten. En soms is het ook wel eens handig om een nat kledingstuk even snel over de radiator te hangen zodat het snel droog is. En we kunnen dus niet even snel de boel opstoken als we het koud hebben.

Ik voel me toch nog wel even genoodzaakt om uit te leggen waarom ik moest slikken toen ik zag hoeveel kWh we verbruikt hadden afgelopen weekend toen ik wel de thermostaat omhoog had gedraaid. We zijn bewust aan het consuminderen. We houden elke dag de meterstanden bij. We proberen het energieverbruik zo laag mogelijk te houden door de wasdroger zo min mogelijk te gebruiken, de wasmachine alleen aan te zetten als de trommel vol is en ook de vaatwasser proberen we eens een nachtje over te slaan. Ook omdat we natuurlijk nog niet het huis hoefden te verwarmen, zaten we op een verbruik van 15 kWh per dag. En ja, als je dan 1 dag de verwarming aanzet, en je ziet dat je bijna 30 kWh verbruikt, wat dus het dubbele is, dan ben je eerst gewoon hoogst verbaasd. Je denkt: 'He, kan dit? Zoveel?'

Dat bedoel ik dus met 'even slikken'.

Overigens is vandaag de warmtepompmonteur geweest. We hebben al ongeveer twee weken lang last van storing. Het ding geeft telkens melding van 'lage druk'. De monteur zag dat we een onderdeel nog in kunststof hebben. Dat wordt vervangen door hetzelfde onderdeel maar dan van rvs. Dat zou vallen onder de coulance regeling.

De monteur komt volgende week terug en neemt dan iemand anders mee om dit te vervangen en om dan de hele warmtepomp weer opnieuw te gaan vullen met een koelvloeistof en af te stellen.

Het zal wel weer een beste rekening worden. Het apparaat (duur!) is net 5 jaar oud. Weet iemand hoe dat zit? Moeten wij de extra monteur ook betalen? Hoe zit het met garantie op zo'n duur apparaat? Ik ga ook nog wel even een balletje opgooien bij de rechtsbijstandsverzekering. Wij hebben een warmtepomp gekocht, maar eigenlijk niemand wist hoe je dat ding moet installeren en ondertussen moeten wij maar steeds rekeningen betalen omdat hij storing geeft. Ook zal ik nog even navraag doen bij de buren. Er staan ongeveer 5 warmtepompen in onze straat (20 woningen) en die zijn allemaal gelijktijdig opgeleverd. Maar misschien dat de lezers van de blog ons kunnen helpen.

Ondertussen staat de pomp op 'noodbedrijf'. Douchen (warm water!) en verwarmen wordt nu helemaal een dure aangelegenheid. Dat zullen we op de dagelijkse meterstanden wel zien. En ja, dan moet ik wel even slikken.

12 opmerkingen:

  1. En terecht toch! Dat heeft niks met vrekkigheid te maken, maar gewoon bewustwording en balen van zo'n duur apparaat dat niet helemaal aan je wensen voldoet. Ik hoop voor jullie dat je dat niet allemaal zelf hoeft te betalen, er zit toch garantie op zo'n apparaat. Hoop voor jullie in elk geval dat jullie er uit komen en dat de storing snel verholpen wordt en jullie weer "normale" standen kunnen noteren.
    Verder kan ik jullie niet helpen want wij hebben gewoon cv.
    Fijn weekend.

    groetjes
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wow wat ingewikkeld klinkt dat! mochten jullie zelf kiezen of je een warmtepomp zou nemen of een normale verwarming toen jullie het huis kochten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi,
    Betreft garantie: hebben jullie geen garantie en aankooppapieren vd pomp?
    Daar moet het op staan. 10jaar garantie op de pomp lijkt mij normaal, losse onderdelen vallen daar dan niet onder denk ik...
    Jullie houden vanaf jan'13 nu alles steeds bij? maar jullie wonen er toch al langer of niet? Dan heb je toch vergelijk met andere jaren qua energierekening?
    Vrienden van ons hebben ook een warmtepomp. die schrokken zich ook rot. Ik verwacht dan ook dat jullie in de echte winter nog meer dan 30kwh per dag gaan gebruiken. Wat denken jullie? Lijkt mij logisch dat als er op een novemberdag 30kwh doorheen gaat, er op een dag in januari meer doorheen gaat. Aan zonnepanelen gedacht?
    Succes met consuminderen, ik doe ook erg mijn best!
    Gr,
    Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Welk systeem hebben jullie ?

    Meestal is er een zeer lange garantie op die warmtepompen en jullie hebben een gedeelde warmte pomp met nog 3 andere woningen wordt daar ook extra voor betaald ?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook ik heb geen verstand van warmte pompen. Ik begrijp nu dat het aanpassen van de temperatuur wat lastiger is dan bij ons met een CV. Toen wij hier zijn komen wonen stond de CV op een andere plek, hij was wel redelijk nieuw, maar hebben hem door een monteur laten verplaatsen, gas leidingen verleggen wilden we niet zelf doen. Ook toen zijn we geschrokken van de hoge rekening (a 1500 euro). Maar het resultaat mag er wezen. De keuken heeft nu niet zo een lelijk ding boven de keukenkastjes hangen, maar is netjes weggewerkt naast de meterkast. Wij laten overigens elk jaar een monteur komen voor het CV onderhoud. Wij hebben in ons leidingwater blijkbaar meer kalk zitten dan gebruikelijk, hierdoor heeft de CV ook echt elk jaar onderhoud nodig zodat je zo optimaal mogelijk stookt en hij niet sneller stuk gaat. Dit koste ons 83,74 voor een 1-1,5uur werk. Reken maar uit. Qua arbeidsloon zou het niet veel moeten schelen denk ik.

    Ik hoop dat het meevalt. Je hoeft overigens denk ik geen bon te hebben. Bij ons op de CV staat het bedrijf waar "de vorige eigenaren" hem hebben gekocht incl. alle onderhoudsbeurten. Het lijkt mij dat je in zo een geval de garantie overneemt. Maar ik ben niet juridisch onderlegd o.i.d.

    Ik ben trouwens op dit moment een nieuwe energieleverancier aan het uitzoeken om te kijken of het goedkoper kan. Toepasselijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ons verbruik van een jaar is trouwens:

    2528 Kwh aan elektra.
    1186 m3 aan gas.

    Volgens greenchoice is het gas verbruik lager dan gemiddeld en het elektra bovengemiddeld.

    Ons huis heeft energie label C. Gebaseerd op een hoekwoning van 104 jaar oud,

    Conventioneel dubbel glas of voorzetraam
    Isolatie
    Gevel:matig
    Vloer:geen
    Dak: goed
    Ruimteverwarming Hoog rendement ketel
    Warm tapwater Hoog rendement ketel
    Ventilatie Volledig natuurlijk
    Zonnepanelen niet aanwezig

    We wonen nu met 2 volwassenen die beiden fulltime werken. In maart komt daar een kleine bij en blijft VL thuis.

    Volgens mij is ons verbruik aan de hoge kant als ik het zo bekijk..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. oh nee ik keek verkeerd. Ons elektra verbruik ligt wel onder gemiddeld, maar komt niet overeen met ons voorschot bedrag. Misschien is het inderdaad een goed idee om elke week ons verbruik bij te houden. Nu heb je eigenlijk het overzicht niet doordat je niet elk jaar op exact dezelfde tijd je meterstanden doorgeeft.

      Elke dag vind ik een beetje teveel van het goede. 1 keer per maand is ook te weinig denk ik. Wat wel mooi te zien is dat het gas verbruik naar beneden gaat doordat we meer de houtkachel gebruiken. Dat was tenslotte de bedoeling, niet al het hout krijgen we gratis. Als je goed hout wil moet je er wel voor betalen. Wij laten elke 2 jaar een vrachtwagen vol hout komen en verdelen dit met de buren. Op die manier kopen we groot en goedkoop in.

      Ook een goede tip uit het boek "vrolijk besparen" van Marieke Hanselmans. "Dingen die je nog niet kunt, houd je niet van om te doen". Ik heb vandaag heb boek binnengekregen. Staan handige tips in en is leuk om te lezen. Ik ben heel erg benieuwd wat we allemaal gaan aanpassen.

      Aan de hand van jou blog ga ik elk geval beter op het energie en gas verbruik letten. Nu ik er mee bezig ben vind ik het al een stuk leuker om bij te houden. Dankjewel!!

      Verwijderen
    2. Hoi Anna,

      Je verbruik valt erg mee hoor, zeker gezien jullie bouwjaar! Je hebt vele verbruikvergelijkers: milieucentraal bv.
      Ik houd mijn standen bij via energiemanageronline. Elke week vul ik daar mijn standen in en je krijgt alle statistieken prachtig te zien in tabellen en grafiek,
      Succes met consuminderen,
      Wim

      Verwijderen
  7. Ons verbruik per jaar was vorig jaar ca 1000 gas en 4700 electra (oude huis) wat het dit jaar is weet ik niet percies omdat we het nu na 9 maanden hebben moeten opgeven (zijn pas verhuisd)
    We hebben de wintermaanden hier dus nog niet door gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oooo, dus jullie verbruiken alleen maar elektriciteit! Dan valt dat verbruik toch wel mee? Misschien kan je nog wat besparen door een soort van 'opticontrol' apparaatje op de vloerverwarming te zetten. Zo'n apparaatje zorgt ervoor dat de vloerverwarmingspomp (hebben jullie die?) niet continu draait, maar eens in de zoveel tijd alle water een keer rondpompt. Dat scheelt behoorlijk wat elektriciteit!
    Wie weet kan je op de warmtepomp ook zoiets zetten. Continu pompen lijkt me niet echt noodzakelijk. Maar goed, ik ken jullie verwarmingssysteem niet en wellicht hebben jullie zoiets al op jullie systeem.
    Succes met besparen!
    Inte

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zon warmtepomp is je wel verkocht met mooie verhaaltjes dat het heel energiezuinig is en dat je dus geen gas gebruikt. Tja maar wel je elektriciteit die gigantisch omhoog schiet. Dat weegt volgens mij nooit op tegen een goeie hr ketel. Ik gebruik 2100 kw electriciteit en 550 gas. Gewoon rijtjeshuis met uitbouw 2 volwassenen 1 baby van bijna 2. En 6 dagen per week overdag thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie verbruik is minder dan die van ons en wij moeten nog een kleine krijgen in maart. Jullie verbruiken de helft minder gas. Hoe verwarmen jullie je huis? En koken jullie op gas of elektriciteit? Het kan misschien ook komen doordat jullie huis 2 keer zo goed is geïsoleerd. Ik ben benieuwd!

      Verwijderen