dinsdag 29 januari 2013

Kindergarderobe


Na een grondige inspectie van de kledingkast van de jongens, blijkt dat we waarschijnlijk wel behoorlijk kunnen besparen op kinderkleding.

Voor een heel jaar, dus vier seizoenen zou je eigenlijk moeten hebben: (voor een jongen)
4 lange (spijker)broeken
2 longsleeves
3 truien
2 blousjes
5 t-shirts
4 korte broeken
7 onderbroeken
4 hemden
7 paar sokken
1 ochtendjas
3 pyama's
1 skipak of skibroek
1 winterjas
1 zomerjas
1 dikke fleecetrui
1 paar sandalen
1 paar winterschoenen
1 paar dichte zomerschoenen
1 paar regenlaarzen
1 paar sneeuwlaarzen
1 zwembroek
2 paar handschoenen
1 muts
1 sjaal

Het blijkt dat we dit allemaal ruimschoots in de kast hebben hangen...

Het scheelt dat de jongens in dezelfde maand zijn geboren, dus veel kleding kunnen we doorgeven. Daarnaast krijgen we ook best veel kleding, en dit gebruiken we dan als reservesetje voor op het kinderdagverblijf, of als buitenspeelkleding.

Besparen op kleding kan dus heel goed, al is dat wel moeilijk. Je kinderen zijn maar 1 keer klein, nu kun je ze nog kleding aantrekken wat je heel erg leuk vindt. Over een paar jaar zullen ze zelf hun kledingstijl gaan ontwikkelen en trekken ze aan wat ze zelf leuk vinden.

We zijn zelf niet zo van het tweedehands kopen of verkopen. Meestal geven we de kleding door aan twee neefjes die jonger zijn dan ZL2. We krijgen vaak kleding van een ouder neefje en nichtje. We hebben nu een budget van 100 euro per maand voor kleding.

Schoenen kopen we altijd nieuw, en zullen we ook niet doorgeven van ZL1 naar ZL2. Wel zijn we fan van de schoenen van dr. Visser van Scapino. Degelijk en betaalbaar. Het loont ook altijd om kleding in de uitverkoop te kopen. Zo heb ik een winterjas van Benetton voor ZL2 gekocht van 50 euro voor 25 euro. Altijd leuk! Meestal doen de kinderen wel twee winters met 1 winterjas.

Wat hebben jullie in de kast hangen? Hebben wij te veel of te weinig voor onze jongens? Wat is jullie maximale budget voor kleding per kind per maand?

9 opmerkingen:

  1. dat klopt aardig met hoe wij dat doen. Ik heb ook zo'n lijst met hoeveelheden en zo en daarbij bedragen gekoppeld. In de praktijk geven we echter veel minder uit dan begroot omdat we vaak kleding voor Zoon krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeps, ik heb wel wat meer in de kast liggen.Maar krijg ook veel van een vriendin. Koop elk half jaar een nieuw set voor de zondag. Koop via MP en op outlets. Maar ben vastbesloten dit jaar heeeel goed naar de kleding te kijken bijna NIETS te kopen. Want het kan best wat minder, ook al betaal ik er heel weinig voor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij kopen ook vaak wat nieuwe, nette kleding. Niet speciaal voor de zondag, maar wel voor verjaardagen en feestdagen.

      Verwijderen
  3. Ik vind jongens kleding wel wat anders dan meisjes kleding. Onze jongens zijn al ouder maar dragen spijkerbroeken en t-shirts het hele jaar. Alleen de dikke truien zijn echt voor de winter.
    Met meisjes heb je volgens mij meer zomer en winter kleding.
    Regelmatig gaat er een spijkerbroek stuk ter hoogte van een knie. Hoe het mogelijk is weet ik niet maar vaak is het in de goede net nieuwe broek. Vaak bewaar ik deze voor na schooltijd.
    Wat ik ook doe is deze broek knippen tot korte of driekwart broek. Hierdoor koop ik minder korte broeken.
    Ik mis in de lijst een vest.
    Zelf vind ik het belangrijk dat schoenen en jas goed zijn. Die heb je toch heel veel aan.
    Martine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nu we na twee jongens ook een meisje hebben, is het inderdaad erg moeilijk om je aan het kledingbudget te houden. Meisjeskleding is zo leuk! En wat ik al zei, nu kun je zelf nog bepalen wat je ze aantrekt.
      Als hier een spijkerbroek kapot gaat, dan strijk ik er vaak een plaatje op van bv. Cars. Zo kan de broek nog prima mee als speelbroek, als reservebroek of als broek voor op het kdv.
      Afknippen hebben we nog niet zoveel gedaan, omdat ZL2 de broeken van ZL1 krijgt.
      Wij hebben inderdaad geen vest, bedenk ik me nu. Wel hebben ze beide een lekkere fleecetrui. Ook bedenk ik me nu dat ZL2 ook nog twee spencers heeft. Staat zo leuk met een blousje erbij.
      Jas en schoenen moeten inderdaad goed zijn! Maar goed hoeft niet per se superduur te zijn.

      Verwijderen
  4. Het idee is leuk! Voor ons niet helemaal goed uitvoerbaar. Er zijn best dingen in de kasten van de kinderen waar ze teveel van hebben, dus in die zin geef ik je gelijk.

    Maar: deze vlieger gaat natuurlijk niet voor alle kinderen op. Er zijn kinderen die wegens omstandigheden vaker verschoond moeten, als ze veel spugen of lang bedplassen of iets dergelijks. Of je zult maar een wild joch hebben dat iedere dag thuis komt met een hoofd, en een jas, en een shirt en een broek vol met zand uit de zandbak. :-)

    Als je dan ook nog een beetje economisch wil wassen met een volle wasmachine en op kleur gesorteerde was...

    Dan heb je dus wat meer kleding nodig. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gebruik ik nou ook altijd als excuus! Ik moet wel meer kleding voor de kinderen hebben, anders is het zo oneconomisch wassen!

      Maar we hebben echt verschil tussen nette kleding en speelkleding. Speelkleding is vaak gekregen kleding, en dat tel ik dan eigenlijk niet mee in de door ons gekochte garderobe.

      Verwijderen
  5. Wij hebben ook 2 jongens (3 en 1) en hebben van sommige dingen wel minder (bv. helemaal geen blouses, en ook geen dichte zomerschoenen), maar vooral broeken hebben we heeeel veel meer. Hier blijft een broek ongeveer 2 dagen heel: de eerste dag slijt de linkerknie, de tweede dag verschijnt het gat in de rechter. En ook de opstrijk-jeans wordt hier binnen een paar draag-dagen weer versleten. Allebei de jongens hebben hier ca. 4x per jaar een nieuwe set van 4 broeken nodig. De rest gaat voor eeuwig mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hier een meid van 3,5 en jongen van 9mnd. we krijgen veel kleding van schoonmoeder. vooral omdat ik even zonder werk zat (van gastouder aan huis nu thuis begonnen en duurde even voor ik een oppaskindje had). dochter heeft een enorme kast vol, wel fijn nu ze net zindelijk is met de nodige ongelukjes. en ook is ze 2x in de week bij schoonouders en redden we het neit met die kledinghoeveelheid omdat daar ook wat ligt.zoontje spuugt veel. ik verschoon niet bij elke x spugen wel als t erg nat is of stinkt. kleine beetjes zijn zo droog. maar ik heb liever iets te veel kleding want ikw as ook alleen maar bij volle trommels. maar we kopen (als we al zelf kopen) vooral bij de goedkopere zaken omdat het toch vaak maar kort meegaat. zeker bij zoontje. ik heb ook niets met merken enz. ook niet in de aanbieding. dan vindt ik het nog duurder dan de goedkope winkels.

    BeantwoordenVerwijderen