maandag 4 februari 2013

Slapende rekening (vervolg)

Al eerder heb ik gemeld dat ik een slapende rekening luisterend naar de naam SNS Lijfrente Spaarrekening heb. Na het plaatsen van de blog kreeg ik een uitgebreide mail terug van één van de lezers van de blog met daarin een gedetailleerde uitleg dat het niet verstandig was om deze rekening "te verzilveren" tenzij ik de stortingen destijds niet had opgegeven bij de belastingen. Helaas heb ik deze destijds jaarlijks opgegeven.

Vandaag had ik een advies gesprek bij de lokale SNS bank, die ondanks de perikelen rondom de bank toch nog tijd had voor mij. Ik werd prima met een kopje thee verwelkomt en de adviseur kon me al snel vertellen dat ik de rekening maar beter kon laten lopen zoals die nu is of de rente minimaal 10 jaar vast laten zetten. Nu heeft deze rekening een variabele rente van (momenteel) 2.35%. Zou ik deze 10 jaar vast laten zetten, dan zou ik 3.6% rente krijgen en bij 20 jaar zelfs 4.2%.

Nu klinkt die 4.2% wel veel in vergelijking tot de huidige rentestanden, maar als de rentes binnenkort weer gaan stijgen, dan zit ik straks 20 jaar aan 4.2% vast terwijl de normale rente tegen die tijd misschien al hoger ligt. Als ik het 5 jaar of minder lang vast zou zetten, zou de rente beneden de 2.5% liggen. Om die reden heb ik besloten om voorlopig nog even niets te doen met deze rekening en de rente variabel te houden. Ik zal de rentestand dus in de gaten moeten houden en als deze boven de 5% komt, wordt het pas interessant om de rente vast te zetten.

Met nu €7.331 in de pot, zou er met 2.35% rente na 20 jaar een waarde van €11.666 opgebouwd zijn. Met 4.2% zou er na 20 jaar ruim €5.000 meer in het potje zitten, namelijk €16.692. Je kan deze lijfrente echter op z'n vroegst op je 62ste uit laten betalen. Dat bekent dat het vanaf nu nog minstens 25 jaar moet laten slapen. Als ik de waarde van dit potje na deze 25 jaar in 5 jaar tijd uit wil laten betalen, dan zou ik  jaarlijks €4.183 kunnen laten uitkeren. Klinkt misschien best veel, maar met de huidige inflatie, zou dat ongeveer hetzelfde zijn als nu jaarlijks ongeveer €1.000 euro krijgen.

Tegen de tijd dat de lijfrente uitbetaald gaat worden, zal de regelgeving hieromtrent waarschijnlijk ook al zoveel veranderd zijn, dat ik er maar vanuit ga dat het geld op deze rekening zo goed al verloren is. Helaas, geen extra aflossing met de inhoud van dit potje.

2 opmerkingen:

  1. Als je het geld kan missen, voor 20 jaar vast zetten. Dat de rente boven de 4% komt zal niet snel meer gebeuren. Historisch gezien ook niet. Misschien komt die hooguit sporadisch een tijdje hierboven, maar 4,2% rente voor je oude dag vind ik acceptabel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het klinkt inderdaad wel verleidelijk, maar je kan dan 20 jaar lang niets met het geld doen. Stel dat de regelgeving in die 20 jaar zo veranderd dat je het geld in een lijfrente ook eenmalig mag gebruiken om je hypotheek af te lossen, dan moet ik de rekening afkopen. Ik denk dat ik nog even wacht. Als de rente hoger is, dan durf ik het risico misschien nog wel te nemen.

      Verwijderen