maandag 15 april 2013

Ai, eindafrekening energie...

...en we moeten 196,15 euro bijbetalen. Dat is even jammer, maar we hadden er al rekening meegehouden. We zijn per 6 april 2013 geswitched van energiemaatschappij. Ons voorschot bedraagt 131 euro per maand. Dat is natuurlijk prima als je dit over een heel jaar uitspreid. Maar ons energiejaar begon op 1 september 2012 en eindigt dus op 6 april 2013. En dan hebben we net een lange, koude winter gehad. Dus vandaar dat we moeten bijbetalen. Als we zo de specificaties narekenen, zouden we op 31 augustus op ongeveer 0 euro moeten uitkomen, als we bij onze huidige energieleverancier zouden blijven. Dus we hebben het best netjes gedaan.

We hebben nu besloten om ook budgetten voor energie bij te gaan houden. In de maanden april, mei, juni, juli, augustus en september mogen we 600 kWh per maand verbruiken. In de maanden oktober, november, december, januari, februari en maart mogen we 800 kWh per maand verbruiken. Dit budget gaat in per 1 mei 2013. We komen dan jaarlijks uit op 8400 kWh. Dat zouden we moeten kunnen redden, want vorig jaar verbruikten we 7887 kWh en het jaar daarvoor 7841 kWh. Maar we waren toen ook nog maar met z'n drietjes en een tijd later met z'n viertjes. Nu hebben we een vijfpersoonshuishouden, dus 8400 kWh lijkt ons ruim voldoende. (voor de nieuwe lezers: we hebben geen gasaansluiting. We verwarmen door middel van een warmtepomp en koken ook elektrisch)

Het is trouwens niet eens de energie wat ons zoveel geld kost. We betalen voor 6625 kWh 493,26 euro, maar voor de energiebelasting 517,48 euro. Dat tikt ook lekker aan....

5 opmerkingen:

 1. Toch een raadsel waarom het dak nog niet vol ligt met zonnepanelen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vindt ik een hele goede opmerking want enkel bij stroomverbruik is rendement/terugverdientijd veel hoger ik denk dat julie na jaar of 5/6 al uit de kosten zijn.Nooit zonnepanelen overwogen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het scheelt denk ik wel dat je het al verwacht had! Wel balen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. toch vind ik het verbruik heel netjes! gelukkig zag je het aankomen. Wij kregen 21 euro terug. Toch weer iets, wij zitten op 121 euro per maand, inkl. gas, voor een gezin met 7 personen. In de winter stoken we houtkacheltje, daar kook ik ook op. In de zomer gebruik ik heel veel de hooimadam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Misschien handig om je meterstanden nu bij te houden op de telefoon.
  Voor android is er een gratis App waarbij je alle standen en tarieven kan invullen en direct je verbuik en schatting kan zien. "Meterstanden en verbuik" heet ie.

  BeantwoordenVerwijderen