donderdag 11 april 2013

Huishouden

Hoe krijgen andere ouders het voor elkaar om hun huis spik en span te hebben terwijl er ook nog kinderen rondkruipen en rondlopen? Ik denk dat veel mensen dat ook van ons denken. Als we weten dat we visite krijgen, is dat weer een extra stimulans om de boel beneden goed op te ruimen en een dweil over de vloer te halen en een doekje over de kasten. Overigens is het, zoals vandaag, meestal een zootje. ZL2 en DL slapen en ZL1 heeft al een aantal spelletjes gespeeld en heeft van de Kapla een garage gebouwd voor z'n auto's. Zo worden ZL2 en DL ook weer wakker en dan zal er ongetwijfeld met de Duplo worden gespeeld. En dat zorgt voor het oog voor veel rommel in huis.

Na het avondeten ruimen we met z'n allen het speelgoed op. Dat wil zeggen, ML ruimt op in de hoop het goede voorbeeld te geven voor de kinderen. Soms ruimen de jongens mee op, maar meestal doet ML het alleen. Een tip: meestal dweilen we met een droge dweil het speelgoed van de vloer bij elkaar en dan doen we het in de verschillende dozen: Duplo bij Duplo, auto's bij auto's en treinsporen bij de treinsporen.

Als de kinderen op bed liggen zorgen we ervoor dat de tafel en de keuken netjes zijn, dat het speelgoed aan kant is en dan nog even de stofzuiger erdoor heen. En dan zit het er wel weer op. In het weekend blijft ML met de kinderen beneden en dan gaat VL snel even de bovenverdieping doen, maar een echte hele grondige schoonmaak zal pas weer komen als het vakantie is...

Als de kinderen allemaal wakker zijn, komt er van huishouden weinig terecht. Even een wasje opvouwen of de vaatwasser inruimen of uitruimen lukt wel, maar verder vragen de kinderen om aandacht en die willen we natuurlijk ook geven.

Binnenkort wil ik toch wat gaan nadenken over een huishoudschema, zodat er meer structuur en ritme in zit en de badkamer ook elke week wordt gedaan.

Hoe doen jullie het huishouden als de kinderen thuis zijn?

40 opmerkingen:

 1. Mijn kinderen zijn nu groot. Toen ze klein waren deed ik het meeste als ze 's middags in bed lagen. Dan had je 1-2 uurtjes de tijd om als een schoonmaakdiva door het huis te racen.
  Er waren ook werkzaamheden die je rustig kon doen als ze bij je waren, vaatwasser leegpakken-stofzuigen-afstoffen-strijken-was opvouwen-was ophangen-aardappels schillen - andere kookwerkzaamheden. Je vind speelgoed 'rommel' het is wel schone rommel;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hier doen we ook veel klusjes als de kinderen in de middag naar bed gaan. En veel klusjes die je beschrijft doen wij ook als de kinderen er gewoon bij zijn.

   Verwijderen
 2. Inderdaad met de franse slag. Nu heb je je 'tropenjaren', zeker met 3 kleintjes met weinig leeftijdsverschil. Nu zitten ze bij mij alle 3 op school en is er meer tijd voor.
  Tip voor nu: geniet van je kinderen, je huis spik en span komt wel weer. Daar wordt je niet gelukkiger van.
  Zolang bij mij mijn toilet, badkamer en keuken schoon waren, was ik tevreden. De rommel (speelgoed), kasten niet geordend en ramen niet gezeemd was geen ramp.
  En inderdaad, als ik visite verwachtte, werd er door het huis geraced.
  Inmiddels helpen de kinderen ook goed mee met hun eigen rommel. Kleding hoort in de wasmand (anders wordt het niet gewassen), kamer ruimen we zelf op, je eigen bordje en beker zet je in de vaatwasser.
  Onze jongste van bijna 6, kleedt zich 's ochtends netjes aan, maakt/ruimt zijn bed op, doet zijn gordijnen open en gooit zijn vuile was in de wasmand. Heerlijk, wel op zijn eigen rommelige manier, maar dat is prima!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nu al zoveel rustiger in huis nu ZL1 op vrijdagmorgen naar school gaat om te wennen. Maar twee kinderen in huis, we hebben opeens tijd over!

   Verwijderen
 3. Poetsen en opruimen kun je ook met je kinderen doen. Geef ze zelf een doekje waarmee zij kunnen poetsen bijv. de benedenkastjes of eens over de plinten vegen terwijl de bovenkant van de kast doet. Badkamer kun je poetsen terwijl de kinderen in bad zitten zij kunnen dan spelen terwijl jij de kastjes en muren afneemt. Als ze klaar zijn bad uitpoetsen en de vloer terwijl partner de kinderen aankleed en verhaaltje voorleest. Voor de rest leerde ik ze altijd als ze ergens mee klaar waren met spelen gelijk opruimen. Klaar met kleuren opruimen klaar met de lego dan de losse lego opruimen wat gebouwd is mag je laten staan. Als je ze het nu aanleert hebben ze daar later ook plezier van dat merk ik nu met middelbare schoolkinderen gelijk opruimen als je klaar bent met iets op je kamer, dat voorkomt een hoop troep op de kamer. Het leert een stuk prettiger in een opgeruimde kamer aan een opgeruimd bureau.
  Als de kinderen hun middagslaapje doen kun je in een uurtje best veel doen, het andere uurtje is dan voor jezelf of voor het kindje dat al wakker is.
  Aandacht geven hoeft niet perse te betekenen dat je niets anders kunt doen. Ik verdeelde het altijd door een tijdje met hun spel mee te doen en dan hun met mij mee te laten doen. Wilde ze dat niet dan konden ze even alleen of met zijn tweeën of drieën spelen je hoeft ze toch niet constant bezig te houden. Laat ze maar eens alleen iets verzinnen of voor mijn part zich een half uurtje vervelen daar komen vaak de leukste spellen uit.
  Moeder van drie (ongeveer hetzelfde leeftijdverschil als jouw kinderen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal met je eens. Zo poetsen wij ook vaak de badkamer. De een legt de kinderen in bed en de ander doet snel de bovenverdieping. De kinderen ruimen over het algemeen goed op, alleen moet er nog aangeleerd worden dat zodra ze ergens mee klaar zijn, het dan meteen opruimen.

   Verwijderen
 4. Hier ook, eerst opruimen waar je mee gespeeld hebt en dan pas wat anders pakken.
  Tja en toch wordt het dan soms een chaos want de pop kan best meespelen met de blokken die in de keuken tot taart zijn gebombardeerd. Terwijl de andere 'kindjes' (poppen) een spelletje doen.......
  Daarom ruimen we hier vóór het eten op. Want na het eten is het tijd om gezellig te zingen en een spelletje te doen zonder troep. Want dan wassen we ook samen af. Althans, ik was af en ukkie zingt en kletst. Ukkie moet inmiddels na het eten de tafel afruimen.
  Zelf je kleren in de wasmand gooien kun je ook vanaf dat ze kunnen lopen aanleren. Op die leeftijd zijn ze nog erg behulpzaam. Zal mij benieuwen wat er in de pubertijd van overblijft. ☺

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij proberen nu ook voor het eten zoveel mogelijk op te ruimen. We gaan dan om 18:30 uur met de kinderen naar boven, en dan hebben we ook alle tijd om ze in bed te leggen. Scheelt heel veel en je kunt ook rustig even met de kinderen zitten. Je hebt dan niet het gevoel van: 'Hup, snel voorlezen en snel slapen want ik moet nog zoveel opruimen.'

   Verwijderen
 5. Wat heerlijk om te lezen dat ik niet de enige ben. Naomi

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn wc moet schoon zijn, lang leve de "snelle" doekjes voor kleine ongelukjes... De vloer moet schoon zijn en mn was moet aan de kant zijn. Dan ben ik wel tevreden. Mn ramen lap ik als het echt nodig is, dat is ongeveer 2 a 3 keer per jaar. Ik stof 1 keer in de 3 week ofzo, heb er een gruwelijke hekel aan. Het speelgoed ligt hier overdag door de kamer, als ze 's avonds op bed liggen is het weer "mijn" woonkamer en is het opgeruimd! De bovenverdieping blijft er vaak bij....Jammer dan, het is hier altijd wel opgeruimd en als mensen lopen te zeiken dat mn ramen ook wel ns gelapt mogen worden of het onkruid uit de tuin mag, pakken ze het zelf maar aan..... Lekker van de kids genieten en ooit komt de tijd wel weer dat je meer tijd hebt voor het huishouden...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En nu noem je twee dingen die echt prioriteit hebben hier: ramen lappen aan de binnenkant (voor buiten hebben we een glazenwasser) en de voortuin....We kunnen bijna niet over een tuin spreken..

   Verwijderen
 7. Vroeger toen ze sliepen, daarna toen ze op de creche of basisschool zaten en nu nog steeds als ze op school zitten c.q. middelbare school. En 's morgens begint het weer van voren af aan. Zoonlief is de ergste rommelmaker. Elke dag heb ik een spoor van hem door het huis. Vooral als hij net uit school komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij geven onszelf een werkster cadeau. 3 uur per week . Dus dinsdagavond is het opruimen geblazen want de dag erna komt ze!
  Daarnaast heeft de oudste van 3 jaar het talent om overdag heel veel rommel te maken maar dat ook structureel aan het eind van de dag op te ruimen .. alles op een rijtje. Hij neemt zijn broertje en zusje daar nu al in mee.. eerst dachten we aan autisme maar voor de rest is hij toch normaal. Groet, archie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn zeg! We hebben wel een hulp overwogen, maar we vinden het gewoon te duur en daarnaast moeten we nog steeds elke dag opruimen. We hebben wel een glazenwasser voor buiten.

   Verwijderen
 9. Ik doe het huishouden gewoon in de aanwezigheid van de kinderen, en zo gauw ze kunnen helpen zet ik ze in. Daar leren ze van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe oud zijn je kinderen? En hou oud waren ze toen ze mee konden helpen? Welke klusjes deden ze en doen ze nu?

   Verwijderen
 10. Ga lekker genieten van je kinderen, ze zijn zo groot en voor je het weet zitten ze allemaal op school! Toen mijn zoon nog klein was deed ik het ook allemaal met de Franse slag, en als er dan visite kwam deden mijn man en ik even ons stinkende best en was het blinkend schoon (goede smoes noemen we dat). Ik deed tijdens het middag slaapje van mijn zoon altijd het strijkwerk en oh wat baalde ik toen hij dat niet meer deed. En dat was al heel snel vond ik... Hij was 2,5 jaar. Sinds hij op school zit, zit er wat meer structuur in ons huishouden. Maar nog steeds is het niet onze hobby!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet toch even wat meer zen worden denk ik, en het even laten liggen. Ze worden inderdaad veel te snel groot!!

   Verwijderen
 11. ik loop ook achter de feiten aan. dochter slapt al vanaf de dag dat ze 2 werd smiddags niet meer. is nu 3,5. zoontje is nu bijna 9mnd en slaapt veel mar ja als hij slaapt krijgt dochter aandacht en doe ik idd beneden wel wat dingen. maar badkamer en slaapkamers en idd de minder belangrijke dingen als ramen enz schieten erbij in. ach ooit komt het goed. ben al blij als ik beneden en toilet enz bij hou. heb wel een oppaskindje (ik ben gastouder) en dus meer stimulans om het beneden netter te houden als de ouders iig het kindje komen brengen (dat t bij t ophalen wat minder netjes is is logisch. kdis spelen en eten enz) wel fijn zo'n stok achter de deur haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gretha, leuk dat je onze blog hebt ontdekt en zoveel reacties plaatst! Gezellig!

   Verwijderen
 12. ik zit hier met verbazing naar sommige reakties te kijken. Boukje die 1 keer in de 3 weken stoft? Ieks. En ramen bijna nooit zeemt, anders moeten ze het zelf maar doen. Ik doen het niet voor de anderen, ik hou zelf van een schoon en opgeruimd huis!Ik heb 5 kinderen in 7,5 jaar, dus weet waar ik het over heb. Strijken als ze op bed liggen, neehee, strijken als ze om je heen spelen, badkamer etc, als ze op bed liggen. Ramen zemen? Geen probleem, ze keuvelen toch gewoon om je heen als je buiten bezig bent. Heb maandags 4 oppaskindjes. Strijk als ze beneden zijn en stof de kamer,Als ze allemaal 's middags op bed liggen, wat een rust ;), dan zet ik het eten vast klaar, ruim het boven op, puf even uit, geniet van een bak koffie. Startklaar om weer in de running te gaan. 2 worden er om half zes gehaald, daarna gaan we aan tafel, 2 eten er mee en worden om 6 uur gehaald. Dan zitten we dus met zn negenen aan tafel. Kwart over zes moeten er 's maandags eigen kinderen weer naar vereniging. En aandacht geven? Dat krijgen ze genoeg hoor. Ben een echte kroelmoeder. Maar ze moeten ook absoluut leren zichzelf te vermaken èn opruimen. als je visite krijgt lukt het toch ook ;) Succes, het zijn tropenjaren nu hoor. je krijgt het vanzelf weer iets rustiger!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie. Dat klinkt wel als een supermoeder! Maar heb je soms niet het idee dat je je huishouden als eerste prioriteit hebt en dat je je kinderen er maar een beetje bij doet?

   Verwijderen
 13. bij mij slaapt er maar 1 vqan de 2. oudste al anderhalf jr niet meer. ze is pas 3,5. en vreet energie (btje richting adhd) p t moment gaat t erg goed en kan ze goed alleen spelen gelukkig maar is net even anders dan een "gewoon" kind (elk kind is uniek hoor!! en weer anders!!) oppaskindje en zoontje slapen vaak om de beurt ipv relaxt tegelijk dus kan je nog niets doen of maar weinig. niet erg.geniet van ze. en heb zelf gewoon geen bergen energie om heel de dag maar door te gaan. dan maar iets minder schone ramen en soms ergens stof. vies is het niet daar zorg ik wel voor maar stoffig soms wel. jammer dan. fijn dat jij wel die energie hebt moepsje! en fijn dat jouw oppaskindjes tegelijk slapen! hier dus niet.. ;) (leg ze op bed als ze moe zijn. neit een uur huilen tot het tijd is of op bed leggen terwijl ze niet moe zijn. werkt hier gewon niet)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om de beurt naar bed is inderdaad niet heel handig. Maar zo kun je wel lekker van ieder kind genieten!

   Verwijderen
  2. ja idd ;) maar ik doe ze alleen naar bed als ze moe zijn. hou niet van vaste tijden want dat komt toch nooit zo uit met psz en andere dingen. en psz is niet elke dag natuurlijk. maar hij si moe als hij moe is. niet op vaste tijden. k ga hem dan echt niet wakker houden omdat het nog geen tijd is en op bed leggen als hij niet moe is werkt ook niet. met oppaskindje net zo. ze schelen maar 2 weken en hebben gewoon elk een eigen ritme. soms slapen ze redelijk tegelijk en soms niet. prima. het loopt zoals het loopt. huishouden do eik dan vooral op vrijdag. dan is dochter bij oma n heb ik meestal alleen zoontje thuis, soms ook oppaskindje. maar even zonder peuter gaat t huishouden t makkelijkst :)

   Verwijderen
 14. Heb zelf stevige vorm van fibromyalgie, dus heel de dag doorgaan? helaas. Maar verdeel het wel erg goed. half uur wat doen, dan kwartier zitten. twee oppaskindjs van 9 maanden gaan 's morgens nog uurtje. twee van 2 en die van 9 maanden gaan allemaal om 13 uur weer tot uur of drie meestal. Ik hou van regelmaat, misschien kwestie van wennen? Bedoel ik niet verkeerd hoor, maar ik laat ze absoluut niet uur huilen. heb er zelf 1 van ADHD in kombi met ODD. en als ze nog zo jong zijn, ligt het hele spulletje om 7 uur toch plat? mijn oudste is nu 18, de jongste 9, weg avonden ;) 3 thuis is absoluut pittig, toen was ik wel veel moeier als nu hoor. maar waarom zou het een troep moeten worden? koffie gedronken? mokken in de vaatwasser. Kinderen aan het uitkleden? of volgende dag nog een keer de kleren aan of in de was. speelgoed? eerst opruimen, dan het volgende. het is een kwestie van bijhouden, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. jongste is 3,5 maar gaat half 8, eerder heeft geen zin. dus pas 8u beneden. en dat is met melatonine omdat ze t anders tot half 11/11u volhoudt et vechten tegen de slaap. zoontje gaat rond 7 (9mnd) ik ben niet van de klok maar van ritme volgen. moe is slapen en niet ophouden tot 13u omdat het dan pas tijd is om tes lapen.. ;) gaat hier ook niet want dochter moet op donderdag (straks maandag)13.30 bij psz zijn. echt een troep is t hier niet idd. zeker nu met oppaskinde als stok achter de deur moet ik gewoon en dat vind ik wel fijn ook hoor. maar boven schoonmaken vind ik nog steeds moeilijk ivm de kids. dat ze niet tegelijk slapen doet daar niets aan af omdat oudste niet slaapt dus amakt niet uit ook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. maar voor er een discussie ontstaat van ik doe het beter of wat dan ook.... voor mij is het huishouden een enorm struikelblok. dat ligt aan mij niet aan de kids. had dit ook al voor ik kids had. iedereen is anders. en wat fijn dat het bij sommige mensen zo goed gaat :) ik ben juist verbaast als het bij anderen zo netjes is ;) maar op een positieve manier. vind het fijn voor anderen als het ze zo weinig moeite kost of lijkt te kosten :)

   Verwijderen
  2. Nou, je kunt ophouden om je te verbazen waarom het bij anderen zo netjes is. Dat is gewoon een kwestie van snel opruimen als er visite komt! :-)

   Verwijderen
 16. oudste is 3.5. sorry jongste 9mnd.. :p

  BeantwoordenVerwijderen
 17. haha Gretha, denk nietdat het bij mij heeeelemaal spic en span is hoor. Maar je kunt beter troep op 1 plek 'verzamelen', dat dat er overal wat ligt.en de grote vlakken schoon en opgeruimd houden ;) salon- en eetkamertafel bijv. onze oudste heeft ook melatonine, die is ook niet moe te krijgen.ik bedoelde niet dat het hier helemaal perfekt gaat, maar om zo om te gaan met je huishouden dat je maar 1 keer in de 3 weken stoft, doen alsof het normaal is met kleine kinderen dat je huis een bende is... Ik heb veel vriendinnen met 4 of meer kinderen en daar is het ook echt geen zooitje of vies. maar een ieder moet doen zoals zij het wil! een fijn weekend toegewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 18. is ook maar net hoe je het noemt. planken aan de muur stof ik ook maar eens per 2 weken, maar mn tafels zien om de dag, zo niet elke dag een doekje. stofzuigen ook om de dag ongeveer. en ik denk niet dat mensen willen dat het een zooitje is maar het best moeilijk vinden o het huishouden op orde te krijgen. sommige mensen hebben er nogal wat moeite mee om er goede structuur in te vinden terwijl anderen daar niet eens over na hoeven denken omdat het soepel gaat. elk mensn is anders. heeft niet altijd met willen te maken. hier om tips vragen geeft al aan dat ze het anders wil lijkt mij ;) zelf ben ik lid van een huishoudclubje op Clubs. hierdoor wat structuur gekregen en zo mijn eigen weg erin gevonden. ik heb geen contact met ijn moeder dus haar vragen hoe dingen moeten of hoe vaak enz gaat niet. moest het zelf uitvinden en dat is me op deze manier aardig gelukt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben wel erg benieuwd naar je huishoudclubje!

   Verwijderen
  2. Het gezellige huishoudclubje op clubs.nl en op facebook :)

   Verwijderen
 19. hier doe ik het huishouden gewoon als de kinderen er zijn. Ik doe alleen 's ochtends wat in huis, zodat ik 's middags voor de kinderen heb en 's avonds voor mijzelf en manlief. De oudste zit op school en de jongste heb ik dan in de box, zo kan ik toch ook boven van alles doen. Hoewel de jongste het echt niet leuk vind in de box (9 mnd) heeft ze hierin gewoon pech gehad. Zoonlief heeft tot 2 jaar 's ochtends een uurtje, anderhalf in de box gezeten terwijl ik het huishouden dan deed. Erg relaxed moet ik zeggen, maar zal dit niet redden met de jongste want ze vind de box echt niet leuk, maar soms heb je geen andere keus. Want als zij op bed ligt kun je boven ook niks doen, want dan wordt ze daar wakker van.
  En wat betreft het ramen lappen dat doe ik maar een paar x per jaar. En net wat Boukje zegt als ze het schoon willen hebben doen ze het zelf maar, hahaha. Maar ik ben ook wel chaotisch want het is hier wel schoon, soms wat stoffig want dat komt heel snel weer terug, maar ook heel erg rommelig. Komt ook omdat ik de boekhouding voor de zaak beneden doe, dus allemaal paperassen en "vergeet" het 's avonds dan op te ruimen. Ik moet mijzelf gewoon weer opdracht geven om 's avonds de kookwekker te zetten en dan voordat ik iets leuks ga doen de eethoek e.d. op te ruimen. Speelgoed wordt wel elke avond opgeruimd. Ach en zo is het bij iedereen verschillend maar ik vind wel dat je gewoon het huishouden kunt doen als de kinderen er bij zijn. Zodat jij, als ze op bed liggen, gewoon even kunt bijtanken.

  groetjes
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 20. De kookwekker is ook een goed idee. Wat ook leuk is: een foto maken van de situatie voor het opruimen en schoonmaken, dan jezelf een tijdslimiet geven en dan weer een foto maken van het resultaat. Nog leuker is het om deze via Facebook te delen.

  BeantwoordenVerwijderen