zaterdag 20 april 2013

Herkenbaar! :-)

Gisteren kreeg ik, VL, van mijn moeder nog een stapeltje Libelles en Margrieten. Fijn, lekker gratis lezen! Al een tijdje schrijft Aaf Brandt Corstius een column in Margriet. Zij schrijft ook in de Volkskrant en vorig jaar verscheen haar boek: 'Het jaar waarin ik (2x) moeder werd'. Op dit moment is Aaf een van mijn favoriete columnisten. De onderwerpen die ze schrijft zijn erg herkenbaar en haar schrijfstijl spreekt me erg aan. Ik kan dan ook hardop lachen om haar columns.

In deze Margriet las ik een column over de app Period Tracker. Met deze app kun je je cyclus bijhouden. In plaats van een rondje of een ander krabbeltje te noteren in je papieren agenda, kun je in deze app precies bijhouden wanneer je menstruatie begint en vervolgens wordt automatisch berekent wanneer je volgende maand weer 'aan de beurt' bent. Deze app heb ik ook en ja, net als Aaf zit ik ook '...de hele dag met haar telefoon te fiedelen, om dan in de gaten te houden wanneer het feest weer begint.'

De reden waarom ik deze app heb, is dat wij momenteel geen anticonceptie gebruiken. Omdat ik nog steeds borstvoeding geef aan DL, vallen veel merken anticonceptiepil af. De enige die mag, vond ik erg duur (ongeveer 10 euro per strip) en bovendien kreeg ik er hoofdpijn van. ML weigert om condooms te gebruiken, dus vandaar dat de Period Tracker nu heel belangrijk is, en dat geeft mij ook wel het recht om met mijn telefoon te fiedelen. :-)

Ik zal proberen om deze week nog een blog te schrijven over de kosten van anticonceptie. Wellicht eens leuk en interessant om me daar in te verdiepen.

Vergeten jullie morgen niet om te luisteren naar Hotel Kooij op Radio 2?

13 opmerkingen:

 1. Ooit gedacht aan Persona?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe laat? Kan ik terug luisteren.

  Veel jaren een spiraaltje gebruikt. Vond ik prettiger dan zoveel jaar pillen slikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weigert? Okee ;) Wij gebruikten ze wel rond de vruchtbare dagen... Natural family planning enzo. Werkte goed, tot ik een jaar geleden mijn buik zo opgezet vond en zo moe was... Nu wil ik na de onverwachte derde het liefst nog een vierde.

  Maar wat het kost maakt me niet uit, wil alleen echt nooit meer vreemde hormonen in mijn lijf van pillen en prikken en implantaten, maar vind het ook niet fijn als er redelijk essentiele processen van een menselijk lichaam worden stilgelegd met knipjes en klemmetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik 4 weken na de vorige menstruatie dacht dat ik "weer aan de beurt was", omdat ik een zeurderig pijntje voelde, bleek dat achteraf gezien ovulatiepijn en toch geen menstruatiepijn en toen konden we negen maanden later mijn jongste dochter verwelkomen. Houdt zo'n app ook rekening met uitschieters in de menstruatiecycus? Ik was steeds keurig elke 4 weken ongesteld, maar toen dus niet. Het schijnt ook zo te zijn dat vrouwen als ze ouder zijn, verminderd vruchtbaar zijn. Nou, ik was bijna 36 en één keer onbeschermd was genoeg. Ik ben heel blij met dochter hoor, het is een supermeid, maar ze was absoluut niet gepland, niet eens een klein beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik sluit me aan bij zuinigaan. Ik was zo onregelmatig ongesteld (tussen de 8 en 13 weken) maar ik zoon zoon kreeg had ik een cyclus van precies 28 dagen. Een vrouw is geen computer en als ik echt geen kinderen meer zou willen dan zou ik nooit (alleen) op een app vertrouwen. Ik gebruik de pil en heb geen app nodig en met twee kinderen (zoon en dochter) is onze kinderwens vervult. Ik gebruik de pil nog omdat ik zonder zoveel hoofdpijn en buikpijn had dat de huisarts me adviseerde om nog even door te gaan. Het is troep maar de medicijnen tegen migraine zijn ook bagger.
  Kirstin

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is natuurlijk helemaal jullie keus en als je geen moeite hebt met een ongeplande zwangerschap kan het geen kwaad. Ben werkzaam op de verloskamer en je moest eens weten hoeveel mensen hier met zo'n verhaal binnenkomen. Naast de pil zijn er meerdere AC methoden maar diegene die jullie gebruiken is het onbetrouwbaarst. Dat je man weigert om een condoom te gebruiken vind ik niet kunnen. Ik weet niet wat zijn reden is maar is het zo erg om een paar maanden (misschien een jaar) in zijn leven een condoom te gebruiken. Jij hebt 3 zwangerschappen en bevallingen achter de rug en dat is ook niet altijd een pretje, kan hij dan niet een tijde een condoom gebruiken. Ik geeft toe het is ook niet ons favoriete AC middel maar soms kan het niet anders.
  Moeder van drie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. leuk hoor app hiervoor app daarvoor , maar lijkt me toch niet erg betrouwbaar ,tenzij jouw cyclus altijd precies op schema loopt en natuurlijk zijn er kosten en risicos verbonden aan anti conceptie middelen ,maar de kosten zijn in verhouding natuurlijk peanuts als je ze vergelijkt met een zwangerschap ,bevalling en een kind waar je misschien helemaal geen rekening mee gehouden hebt, en al zul je van ze houden als ze er onverwacht komen , het is tegenwoordig toch een flinke financiele belasting.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als een zwangerschap welkom is, is deze manier inderdaad het goedkoopste. Zo niet; dan is een baby altijd nog duurder dan een strip van 10€ gok ik zo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Quote: Mijn man weigert condooms te gebruiken.
  ......dat zal toch wel een grapje zijn.....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wil ook geen hormonen meer in mijn lijf.
  Wij hebben ook een ongeplande 4e zwangerschap gehad, we wisten dat er toen een risico genomen was (zelfs met anticonceptie, dus niet zulke grote risico's als bij jullie) en ik bleek zwanger. Dit merkte ik pas na hevige bloedingen en pijn en 24 uur later was ik geopereerd aan een EUG, buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat ik zo makkelijk zwanger word en het risico voor mij nu gewoon te groot is op weer een EUG, is mijn man nu gesteriliseerd. Gevoel zei altijd dat er nog een kindje welkom was, verstand zij van niet. Aangezien we er de vorige keer net op tijd bij waren (tijdens de operatie bleek er al een scheur in de eileider te zitten, met een mogelijke fatale inwendige bloeding tot gevolg), houden wij het bij 3 gezonde kinderen, en kunnen wij ons geen 'ongelukjes' veroorloven.

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben drie kinderen. In het kraambed van de derde moest ik slikken omdat ik voelde dat het de laatste zou zijn. Al hadden we er nog niet definitief over besloten. Toen de jongste 4 was heeft mijn man zich laten steriliseren. Prima beslissing, het ergste was de jodium, van de ingreep zelf heeft hij niet meer gemerkt dan het vullen van een gaatje in een kies. Het is zoveel ongecompliceerder omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken over een ongewenste zwangerschap. Overigens heeft hij wel jarenlang condooms gebruikt, ook omdat ik om bepaalde redenen beter niet de pil moest slikken. Weigeren condooms te gebruiken, pfff. Mijn zoons gebruiken ze al!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn man vindt ze ook niet prettig, maar zonder condoom geen plezier hield ik hem dan voor. Inmiddels heb ik een spiraaltje, die kunnen zo'n 6 maanden na je bevalling geplaatst worden en blijven 5 jaar zitten.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik neb jullie (interessante!) blog aan het teruglezen en trof deze post aan. Ik gebruik de app ook maar dan om precies de andere reden: wél zwanger worden. We hebben lang op onze eerste dochter moeten wachten en zijn nu al drie jaar zonder anticonceptie en nog niet zwanger. Ik lees met verbazing (en jaloersheid) de posts hierboven van andere mensen. Maar... wel leuk om tenminste één voordeel te ontdekken van het niet zwanger kunnen worden: nooit bezig met anticonceptie, geen kosten maken hiervoor :-)

  BeantwoordenVerwijderen