maandag 1 april 2013

Maandoverzicht maart 2013

Maart 2013 was niet alleen een maand van het koude weer, het was bij ons ook een maand met teveel uitgaven (zie figuur 1). Een aantal uitgaven was voorzien, maar met de grootste tegenvaller, de rekening van het ritje met de ambulance bij de geboorte van DL, hadden we geen rekening gehouden.

Figuur 1 - Maandoverzicht

Ik zal voor het overzicht even alle kostenposten langslopen en ons commentaar erop geven.

De hypotheek was voor het eerst van het jaar onder het budget. Dit omdat onze tweede aflossing was verwerkt. De eerste aflossing is nog niet boven water, maar hoe langer het duurt, hoe groter die eerste aflossing van €600 uiteindelijk gaat worden. Dus zoveel haast heeft het ook niet, maar de mail hierover is nog in behandeling bij de tussenpersoon.

De kinderopvang was zoals gepland nog steeds ver of budget, maar net als de voorgaande maanden (januari en februari) komt dat omdat we met een jaargemiddelde werken dat we vervolgens over het hele jaar uitsmeren. Vanaf mei gaan de kosten voor kinderopvang drastisch omlaag en zullen we aan het eind van het jaar hier wel binnen budget blijven.

Het budget van de boodschappen hebben we deze maand ook overschreden. Weliswaar met slechts €1,72, maar het is toch altijd jammer als je je budget overschrijdt. De hogere kosten liggen waarschijnlijk vooral in het feit dat we een aantal keren eters hadden waarbij je je gasten geen deelgenoot wil laten uitmaken van je bezuinigsdrift. En natuurlijk spelen de duurdere paasdagen hierbij ook een belangrijke rol.

Het tekort van de boodschappen, maken we gelukkig weer goed met de huishoudelijke artikelen waarmee we voor het eerst dit jaar binnen budget zijn gebleven.

Met de uitjes en vakantiepost zijn we binnen budget gebleven, maar daar hebben we dankzij het sponsoren van de plaatselijke speeltuin toch ook wat teveel uitgegeven waardoor we later met onze zomervakantie nog een flinke uitdaging gaan krijgen.

Tijdschriften en abonnementen hebben we weer weinig aan uitgegeven, dus daar hoeven we ons voorlopig ook nog geen zorgen om te maken.

We hebben deze maand wel wat teveel geld uitgegeven aan uit eten. Een keer hebben we wat eten gehaald omdat het door te gezellige visite te laat was geworden om nog wat te koken. De visite is ook blijven eten en een andere keer omdat we het gebouw met de grote M langs de snelweg hebben opgezocht na een lange autorit van meer dan 2 uur.

De kadootjes blijven een grote tegenvaller waar we niet goed genoeg over nagedacht hebben bij het opstellen van de begroting. Misschien wat naïef, maar we zijn deze blog ook gestart om zelf meer inzicht in onze eigen uitgaven te geven. En dit is voor ons weer een eye opener.

Voor kleding hebben we deze maand ook net iets meer dan gebudgetteerd uitgegeven, maar daardoor hebben ZL1 en ZL2 allebei wel nieuwe schoenen, ZL1 heeft daarnaast ook nog gymschoenen en DL heeft nog 3 setjes nieuwe kleren.

Over het spaargeld valt weinig te zeggen. We hebben het in ons budget opgenomen om te kunnen bepalen of we genoeg inkomsten en uitgaven hadden om ons spaargeld en het geld voor de kinderen elke maand over te kunnen houden.

De rekeningen voor de verzekeringen komen bij ons eens per kwartaal en die kwamen voor ons in de afgelopen maand. Vandaar dat we met de verzekeringen ook flink over budget zijn gegaan, maar dat was geheel verwacht. Het moet heel raar lopen willen we dit budget aan het eind van het jaar niet gaan halen.

Vervoer is ook wat duurder geworden dan begroot. Enerzijds omdat we dit wat te krap begroot hebben, anderzijds omdat we weer een halve tank hebben gevuld en een dagkaart voor de trein hebben aangeschaft.

Voor huis en inrichting hebben we weinig geld uitgegeven. Deze hebben we vrij ruim begroot, maar het schilderwerk van het huis komt er binnenkort ook aan. Als we dit zelf gaan doen, dan houden we hier nog wel wat geld over.

Elektriciteit is deze maand ook weer binnen budget gebleven en zal binnenkort hopelijk nog wat ruimer binnen budget blijven als onze overstap is voltooid.

Televisie + tv is ook ruim binnen budget gebleven, dankzij een downgrade van ons alles-in-1 abonnement. We hebben daardoor iets langzamer internet en waarschijnlijk minder televisiezenders, maar van dat laatste hebben we nog niets gemerkt. Waarschijnlijk keken we niet eens naar de zenders waar we al minstens een jaar extra voor betaald hadden.

De eerste gemeentelijke heffing van het jaar was ook afgeschreven, maar we zijn binnen budget gebleven. De komende maanden zullen we nog elke maand een deel van de gemeentelijke heffingen moeten blijven betalen.

En tot slot de onvoorziene uitgaven. We hebben in maart zoveel onvoorziene uitgaven gehad, dat we hiermee over het complete budget van het hele jaar zijn. Leerpunt nummer 1 voor volgend jaar: budget voor onvoorziene uitgaven verhogen!

Als we nu naar het hele jaar kijken, dan zie je in figuur 2 dat de meeste kostenposten ruim binnen de begrotingen vallen. De grootste uitschieter kinderopvang zullen we aan het eind van het jaar waarschijnlijk weer goed gemaakt hebben, maar de kostenposten kadootjes en onvoorziene uitgaven zullen we dit jaar niet meer goed kunnen maken.

Figuur 2 - Jaaroverzicht


Het kwartaal sluiten we nu af met €500 in de min, terwijl we onze uitgaven voor de vakantie(s) nog moeten maken. Maar we hebben inmiddels wel besloten om onze belastingteruggave van bijna €7000 te gebruiken voor een extra aflossing. Hierdoor hoeven we de rest van het jaar wat minder geld opzij te zetten voor aflossingen en besparen we toch al snel wat extra op onze hypotheek.

2 opmerkingen:

  1. Sparen / reserveren is wel een onderdeel van mijn vaste lasten. En staat dus niet voor niets in de begroting. Ik splits het zelfs uit naar: reserveringen (voor de gemeentebelasting etc, buffer, hypotheek en kind)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou het budget toch per maand aanpassen. Als je weet dat de verzekeringen in een bepaalde maand komen dan is je budget die maand hoger, en je post reservering lager, of zelfs negatief... ik zou zeker bij de kinderopvang met een echt maandbudget rekenen als er tijdens het jaar wijzigingen te verwachten zijn. Hetzelfde met vakanties. Daarvan weet je de timing toch ook?

    BeantwoordenVerwijderen