maandag 8 april 2013

Tandarts

Sinds we hier zijn komen wonen in 2009, hebben we ook een tandarts dichterbij gezocht. We zaten allebei nog bij een kleine tandarts zonder mondhygiënisten en tandheelkundigen. Je werd er dus ook altijd door een tandarts geholpen.

Nu zitten we bij een groot tandartsenpraktijk. Dat klinkt heel wat, maar betekent eigenlijk dat er team is die een hele grote groep mensen behandelt. Dat team bestaat uit een heleboel mondhygiënisten en tandheelkundigen en wordt aangestuurd door 1 tandarts. Dat klinkt nog steeds best aardig, maar het blijkt dat je hierdoor geen behandeling meer krijgt van een tandarts, maar van goedkopere tandheelkundigen of nog goedkopere mondhygiënisten, maar uiteraard wel tegen tandartstarieven.

Als wij voor een controle beurt naar de "tandarts" gaan, krijgen we voornamelijk te horen dat we meer moeten stokeren en flossen, krijgen we een complete gebitsreiniging, worden er nog wat fotootjes gemaakt en wordt er nog wat tandsteen verwijderd. Vervolgens krijg je een flink gepeperde rekening voor deze grotendeels nutteloze arbeid.

Omdat ze ook nog voorstellen om wat vaker (eens per 3 maanden) langs te komen zodat ze beter kunnen kijken of het stokeren en flossen beter gaat, hebben we sterk de indruk dat ze vooral op zoek zijn naar extra inkomsten.

Om deze reden zijn we al zeker 2 jaar niet meer bij de tandarts geweest, maar het wordt wel weer tijd om weer eens een keer een controle te laten uitvoeren. Vandaag kregen we een mail van de tandartspraktijk dat we al een tijd niet meer geweest zijn en dat ze adviseren om minstens 1 keer per jaar langs te komen.

De tandartskosten hadden we niet in onze begroting opgenomen, dus binnenkort waarschijnlijk weer een hoop onvoorziene uitgaven in ons spreadsheet.

5 opmerkingen:

 1. "Als wij voor een controle beurt naar de "tandarts" gaan, krijgen we voornamelijk te horen dat we meer moeten stokeren en flossen, krijgen we een complete gebitsreiniging, worden er nog wat fotootjes gemaakt en wordt er nog wat tandsteen verwijderd. Vervolgens krijg je een flink gepeperde rekening voor deze grotendeels nutteloze arbeid."

  Dat vind ik toch wel een beetje denigrerend klinken... Een gebitsreiniging en tandsteen verwijderen is mijns inzien zeker niet nutteloos. En stokeren en op de juiste manier poetsen is ook heel erg nuttig om gebitsbederf tegen te gaan, het gaat pas écht centen kosten als je allerlei dure kronen en bruggen en alles nodig hebt. Bedragen van 500 euro of meer zijn echt geen uitzondering.

  Ik snap het wel als je vindt dat het duur is. Maar dan lijkt de oplossing me simpel: op zoek naar een goedkopere tandarts en/of mondhygienist. Als je in de buurt van een studentenstad waar een opleiding tot mondhygieniste wordt aangeboden, kan het de moeite zijn om daar eens te informeren of je daar 'proefpatient' mag zijn. Dit is meestal gratis of tegen lage kosten. Ik ben zelf proefpatient en ik ben daar erg tevreden over. Helemaal gratis wordt mijn gebit volledig gereinigd, er worden foto's gemaakt die je per mail toegestuurd kunt krijgen (zodat je ze aan je tandarts kunt geven, scheelt daar weer foto's maken tegen een flinke prijs) en je krijgt poetsadviezen. Sinds ik die opvolg is de hoeveelheid tandplak en de mate van tandvleesontsteking flink gedaald. Het gaat zelfs zo goed, dat toen ik weer bij mijn tandarts kwam, hij zei: je hebt zo'n gezond gebit, ik verwacht geen problemen, kom maar 1x per jaar in plaats van 2x. Scheelt ook weer een consult. Overigens is er bij de studenten altijd een gediplomeerd docent aanwezig die regelmatig mee kijkt en op het eind alles controleert. Dat is dus tegelijkertijd ook een nadeel, je moet soms wachten op de docent. Ik vind dat persoonlijk geen probleem maar misschien als je met (jengelende) kinderen zit, het wel vervelend is.

  p.s. Om nog maar even een voorbeeldje te geven van hoe erg tandartskosten kunnen oplopen: toen ik eens bij die studenten mondhygienisten was, gaf een docent feedback op het anamnese gepsrek wat een aandere student had gehouden. Ze zei toen iets in de trant van: heb je ook doorgevraagd hoe het komt dat deze meneer al die kronen en bruggen heeft, het zijn er namelijk nogal wat, er zit een middenklasse auto in zijn mond.

  Dan lijkt een beetje preventief onderhoud me toch op de lange termijn goedkoper ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier wil ik toch even op reageren. Zelf werk ik in een kleine tandartspraktijk, tandarts en assistente. Ook wij vinden het belangrijk dat iedereen 2 maal per jaar op controle komt. Foto's maken we één keer in de vier jaar. Niet om mensen op kosten te jagen, maar juist om dit te voorkomen.
  Bij ons in de praktijk komt het ook voor, dat mensen twee jaar of zelfs langer niet op controle komen. Deze mensen bellen na verloop van tijd met ernstige pijnklachten en willen direct een afspraak! Van ons wordt dan wel verwacht dat wij gelijk tijd hebben en worden boos op ONS als dat niet mogelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het advies om elke 3(!) maanden langs te komen vind ik ook wel wat overdreven. Hier gaan we elke 9 maanden op controle. Gewoon bij een 'echte' tandarts. Controle, reiniging bij man en verder hebben wij nooit wat. Gelukkig hebben we ook niet zo'n tandarts die preventief foto's gaat maken. Een vriendin van mij moet om het jaar foto's laten maken, nooit klachten. En ach, ze vindt het niet erg, want ze is toch verzekerd. Dan ga ik me toch afvragen of die extra euro's niet meewegen voor de tandarts tot het besluit van foto's nemen.
  Wij hebben het geluk gezegend te zijn met een zeer sterk gebit zonder problemen. En om die te voorkomen gaan we braaf elke 9 maanden naar de beste man.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dit de verkeerde manier van bezuinigen. Penny wise, pound foolish.
  Ik hoop dat je je kinderen wel het goede voorbeeld gaat geven, en twee keer per jaar met ze naar de tandarts gaat.
  Verder kun je je argwaan misschien beter met de tandarts(en) zelf gaan bespreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je mag zelf ook nee zeggen tegen dingen als je het onzin vindt. de tandarts of wie dan ook kan je uileggen waarom ze het willen doen maar mogen het niet zonder jouw toestemming niet (het feit dat jij geen nee zegt zien zij al als toestemming..!!) maar ik zou wel blijven gaan idd. ik ben ooit jaren niet geweest uit angst en idd dan krijg je ontstekingen, afgebroken kiezen etc. niet leuke!! wens het niemand toe! dus ga gewoon om het zo goed te onderhouden! als je reinigen nuttelos vind (heb nog nooit een tandarts gehad die dat standaard doet eigenlijk.. ) lat het dan niet doen ;)

  BeantwoordenVerwijderen