dinsdag 16 april 2013

Mobiele telefonie

Zonet op het RTL nieuws: in Nederland wordt jaarlijks 68 miljoen euro weggegooid aan ongebruikt beltegoed en ongebruikt tegoed binnen een belbundel. De consumentenbond spreekt er schande van en eist dat mensen langer kunnen beschikken over hun beltegoed.

Wij hebben allebei een smartphone. ML kocht twee├źneenhalf jaar geleden een I-phone 4 met een abonnement. Dat abonnement was twee jaar later afgelopen en VL heeft toen de I-phone van ML gekregen. ML kocht toen een I-phone 5, en heeft hetzelfde abonnement gehouden. Daarnaast heeft ML ook een mobiele telefoon van z'n werk. VL heeft ook een mobiel van haar werk en heeft geen sim-kaart in haar I-phone. Ze maakt gebruik van wifi, en in Nederland wordt het aantal beschikbare wifi-netwerken steeds groter. Ook kan ze over een aantal netwerken beschikken bij buren, vrienden en familie. Haar werkmobiel gebruikt ze dan voor noodgevallen, als er per se gebeld moet worden. Zo hebben we dus geen kosten voor mobiele telefonie voor VL. ML betaald 30 euro per maand, maar betaalt dit van zijn eigen rekening.

VL draagt dus niet bij aan die eerder genoemde 68 miljoen euro, maar ML waarschijnlijk wel.

De kinderen hebben uiteraard nog geen mobiele telefoon, maar volgens VL is de gemiddelde leeftijd dat kinderen hun eerste mobiel krijgen 10 jaar, dus we hebben nog 6 jaar te gaan.

6 opmerkingen:

 1. wij zijn ook niet heel veel kwijt aan mobiel. vriend een abbo van 48 euro (wel veel. maar hij gebruikt m ook heel de dag voor internetten enz) en ik een sim only (met oude mobiel van vriend en wifi) voor 7 euro per maand. geen huistelefoon oid. vriend heeft ook een werkmobiel maar gebruikt die alleen voor werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de vaste telefoon bij ons internetabonnement belt gratis naar vaste lijnen en gsm's. Als ik thuis ben, kan ik dus gratis bellen. Op de gsm (simpel toestel) heb ik een kost van 10 euro per maand waarmee ik gratis sms kan zenden en bellen aan normaal tarief. Mijn man belt op kosten van de firma. Toen ik nog uit werken ging, was dat bij mij ook het geval, waardoor ik de 10 euro nu al ruim duur vind. Maar aangezien ik degene ben die altijd op pad is met 3 kinderen, hou ik hem toch maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bel ongeveer 20 euro per jaar en mijn oude mobiel uit vorigge eeuw wil maar niet kapot,dus die moet wel goed zijn:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een smartphone met prepaid en internet op wifi. Kosten ca 10 euro per 3 maanden, vaak minder. Ik draag dus niet bij aan die 68 miljoen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo gezin, voor radioprogramma Hotel Kooij op Radio2 zouden we graag even met jullie bellen over jullie site en Twitter. Het lukt me echter nog niet om in contact te komen? Willen jullie me mailen? info@reneelamboo.nl Hoop van jullie te horen. Groetjes, Renee Lamboo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. (prepaid) beltegoed wat vervalt dat vind ik diefstal. Hoe werkt dat dan; je koopt prepaid voor 10 euro. na een jaar heb je nog beltegoed staan, het vervalt omdat de provider vindt dat je het binnen een jaar op had moeten maken. DIEFSTAL! Ze hebben dan soms weer een lokkertje waardeer je op dan mag je het beltegoed wel 'houden'
  Het zou verboden moeten worden. ONBEPERKT GELDIG je hele leven lang.!De verplichting om 1 x per half jaar te bellen of sms om zo je tegoed te houden vind ik nog net kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen