donderdag 4 april 2013

Water- en energieverbruik bijhouden

Ik vermoed dat bijna alle lezers de gas-, water- en elektriciteitsverbruik bijhouden in een boekje of een spreadsheet of een andere manier om duidelijkheid te krijgen over het verbruik. Wij houden ons verbruik ook bij en doen dat met behulp van een app Meter Readings op onze ipad. Toen we hier twee jaar geleden mee begonnen, zagen we direct het verbruik omlaag gaan doordat we ons ineens bewust werden van ons verbruik.

Het voordeel van de app die wij gebruiken is dat je ook direct het verschil in verbruik ten opzichte van vorig jaar kan bekijken. Je ziet dan direct dat we momenteel meer energie verbruiken dan vorig jaar doordat het vorig jaar in deze periode al een stuk warmer was. Het verbruik hangt bij ons sterk samen met de temperatuur buiten.

Voor de mensen die hun verbruik nog niet bijhouden en toch wat meer geld willen overhouden, raad ik aan om het verbruik bij te gaan houden in een spreadsheet, tablet/smartphone of een willekeurig andere manier, zolang je maar een grafiek te zien krijgt met je verbruik. Je zal zien dat je door de bewust wording van het gebruik direct al anders met je apparatuur en verwarming om gaat. Je gaat wat minder vaak de vaatwasser aanzetten, de tv blijft wat langer uit, je wast op een lagere temperatuur, je doet een lampje minder aan, je vervangt wat oude gloeilampen door spaarlampen, etc. Op die manier hou je toch elke maand weer een paar euro's over.

Hoe houden jullie je energieverbruik bij?

14 opmerkingen:

 1. Ik bespaar liever op kleding of op vakantie dan aan een warm huis of steeds aan knopjes aan en uit te zetten....ook op eten bespaar ik liever niet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welke app gebruiken jullie hiervoor? Ik vind het niet fijn om in een koud huis te zetten, maar wij hebben wel schakelaars op tv/dvd en computer zodat die geen energie verbruiken in stand-by stand. Wij krijgen de afrekening in mei. Ik ben toch wel bang dat het bijbetalen wordt vanwege de langere kou dit jaar ondanks onze pogingen om zuinig met energie om te gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De app heet Meter Readings. Er zullen er vast meer en misschien betere zijn, maar deze voldoet prima.

   Verwijderen
  2. Voor android is er een vergelijkbare App:

   https://play.google.com/store/apps/details?
   id=com.riverside.meterstanden

   Ik had hem al gepost als reactie op een andere blog hier.

   Verwijderen
 3. Ik houd al jaren de standen bij in een schriftje en je hebt helemaal gelijk hoor. Alleen al door te schrijven word je zuiniger.
  En al al die jaren krijg ik terug. Inderdaad begin je op een gegeven moment de verwarming lager te zetten, maar ook dat went. En zolang dochterlief nog steeds rondloopt in een hemdje is het blijkbaar warm genoeg. Ikzelf heb altijd een vest aan. Afgelopen jaar toen wij eigenlijk dachten dat wij wel aan de max met bezuinigen op energiegebied, werd het een hele lange nazomer. Door de collectoren gaat het niet om warmte maar om zonneschijn en dat hebben wij tot ruim in november gehad.
  Wij krijgen weer 337 euro terug, maar ik reken mij niet rijk voor dit jaar omdat ik eerst moet afwachten hoe de zomer wordt.
  Jij bent in ieder geval goed bezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijhouden op Ipad dat is een dure bedoeling en is dan ook zo eentje van energiemaatschappij die je zelf eigelijk 2x betaald :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar moet je ook nooit intrappen. Als je iets gratis krijgt, dan moet iemand er voor betalen en dat is toch meestal niet de persoon die het "weg geeft"

   Verwijderen
 5. Op gegeven moment is besparen wel bekeken anders zit je s,avonds in het donker met 16 graden er komt moment dat je weer bij moet betalen mischien 2013 met lang aanhouden kou ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij ons blijft de verwarming gewoon op 20, staat de tv regelmatig aan en ga ik lekker (bijna) elke dag onder de douche. Maar het krijgen van inzicht in je verbruik kost je niets, maar levert je toch veel op, waardoor je wel bewuster wordt van je verbruik

   Verwijderen
 6. Ik hou het online bij, bij energiemanager online. Dit doe ik nu 1,5 jaar. Hiervoor had ik een belachelijk hoog verbruik. Het doel is nu ook niet nog meer energie besparen, maar wel in de gaten houden. Door het verbruik in een grafiek te zien hou ik een vinger aan de pols. Bij de energiemanager stel je ook een doelverbruik in en zie je keurig in een grafiek of metertje of je er boven of onder zit.
  Af en toe zie ik dat het omhoog gaat, en bedenk me dan dat de tv weer vaker zinloos aanstaat of vergeten we de standby knoppen.
  Ik ga niet in de kou of in het donker zitten, maar weten wat je verbruikt is voor mij wel een manier om te zien of het goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens. Het bijhouden van je verbruik werkt net zo goed als het bijhouden van je boodschappen budget. Door simpelweg te kijken waar je je geld aan uit geeft, ga je onbewust toch anders met je geld om, zonder daar echt iets voor te moeten laten

   Verwijderen
 7. Ik houd het zelf bij (in Excel) en op de site van mijn energieleverancier. Je wordt bewust! 1 ergernis, volgens mijn energieleverancier verbruiken wij meer dan het vergelijkbare gezin?! Als ik op internet kijk (bij diverse vergelijksites) verbruiken we minder dan het gemiddelde gezin(4 pers) en wij zijn met 5!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met pen en papier maar die app lijkt me veel leuker!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik houd het ook nog op de ouderwetse manier bij met pen en papier , ik doe dat op 2 bladzijdes, aan de ene kant staat een lijstje met het jaar verbruik van de afgelopen 5 jaar, zolang houd ik het namelijk al bij en op de andere bladzijde de meterstanden van begin van dit jaar en ik maak ook nog gebruik van de verbruiksmanager dat lijkt misschien dubbelop,maar heb al een paar keer met een internetstoring of storing op de essent site te maken gehad en dan kan ik niets op internet controleren ,maar wel in mijn schriftje.

  BeantwoordenVerwijderen