vrijdag 5 april 2013

Trots!

Natuurlijk zijn we trots op het feit dat we al drie maanden elke dag een blog plaatsen. We zijn ook erg trots dat we al onze uitgaven bijhouden in een spreadsheet. We zijn er trots op dat we bewust omgaan met ons geld. We zijn trots dat we al 5.683 euro hebben afgelost op onze hypotheek dit jaar.

Vandaag een blog dat geschreven wordt door trotse ouders. En niet om al het bovenstaande, maar vanwege het feit dat ZL1 vandaag zei: 'Ik wil fietsen zonder zijwieltjes.' ML haalde de zijwieltjes van z'n fiets af, ZL1 stapte op zijn fiets en na 10 meter meerennen lieten we hem los en hij fietst!!! 'Jaaaaa, ik kan het helemaal zelf!' riep ZL1 toen hij ons hard voorbij fietste.

Wat gaat hij hard, die oudste zoon van ons. Vandaag is hij precies 3 jaar en 11 maanden oud. Vanmorgen ging hij wennen op de basisschool, vanmiddag speelde hij al met Lego en dan ook nog zelf fietsen. Wat leuk, zo'n grote zoon!

Wat doen jullie eigenlijk allemaal op de fiets? Boodschappen? Brengen jullie de kinderen elke dag met de fiets naar school? Hoe oud was jullie kind toen hij of zij voor het eerst zonder zijwieltjes kon fietsen?  Wanneer wordt het veilig om met je kind een stukje te gaan fietsen op de openbare weg?

10 opmerkingen:

 1. Alles gaat hier op de fiets van de dagelijkse dingen, auto alleen voor afstanden groter dan 10km enkele reis. Mini-me fietste ook los met bijna 4. Een paar maanden later toen het helemaal stabiel was en het remmen en luisteren goed ging ging ze mee naar school. Op d'r 12" fietsje. Een wat grotere fiets is vooral voor de nekvelfietstocht wel prettiger, zit je zelf prettiger op de fiets en hoef je minder te bukken. Die route ging groten deels over fietspaden. Nu fietst ze wel rondjes door de wijk alleen, maar naar een vriendin kan nog niet door de gevaarlijke oversteken.
  Ik heb eerst geoefend op een rustige dag zodat ze kon leren vooruit te kijken en toch te luisteren en reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is een aanhangfiets misschien een idee? Weet niet hoe groot je zoon is. Maar dan kan ie zelf fietsen en is het toch veilig. Lastige is dat veel aanhangfietsen niet gecombineerd kunnen worden met een achterzitje, behalve de Add+ bike.

  Het duurt wel een tijdje voor het vertrouwd is om met ze te gaan fietsen. Die van mij keken meer om zich heen dan dat ze op de weg letten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die zien wij ook wel eens hier, maar omdat DL nog in de fietskar zit, is dat geen optie. Bedankt voor het meedenken!

   Verwijderen
 3. Hier is zoonlief van het zomer 5, maar fietsen gaat nog niet zo goed. Loopfiets gaat super. Hij heeft vrij korte beentjes in verhouding met de rest van zijn lichaam, dus de fiets die we vorig jaar hebben gekocht kan hij op fietsen met zijwieltjes maar nog niet vertrouwd zonder die dingen. Kleinere fiets komt hij niet op weg want daar heeft hij de kracht op de een of andere manier nog niet voor, hebben we ook geprobeerd maar dit ging veel beter. Maar we zijn wel afgesproken dat we het binnenkort wel gaan proberen zonder wieltjes. Wij wonen in een dorp en gaan lopend naar school en naar vriendjes. En de vriendjes die wat verder weg wonen in het dorp gaan we op de fiets heen en dan hij achterop want het is een hele drukke weg waar we dan langs moeten, niet echt een fietspad en al het sluipverkeer raast er door heen. Niet echt fijn, dus. Maar binnenkort wordt deze weg 30-km zone dus wellicht dat het dan minder wordt.

  Maar je mag zeker trots zijn op zo'n zoon, super hoor. En op jullie aflossingen ook, gaat lekker zo.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dochter fietst sinds ze bijna vijf was zonder zijwieltjes. Dat ging heel goed in onze buurt waar het zo ingericht is dat kinderen gevaarloos kunnen fietsen. Naar school fietsen was een andere zaak. We moeten over een druk fietspad waar ook veel brommers over rijden en daar schrok ze steeds zo van dat ze helemaal aan de andere kant uitkwam. We hebben veel op zondag geoefend omdat haar plaats op de weg gevoel ook nog een beetje moest ontwikkelen. Na een tijdje zijn we naar school gaan fietsen. Ze was toen inmiddels wel wat ouder en nu gaat het prima. Overigens zijn wij alleen mooi weer fietsers, anders pakken we de auto.
  Goed van je zoon hoor en zo snel ook. Ook het aflossen gaat supergoed bij jullie. Wij sparen eerst nog even door. De calamiteiten buffer hebben we al lang maar we zijn nu aan het sparen voor een nieuwe auto die we over een goed jaar willen vervangen en een kleine verbouwing. Onze hypotheek is redelijk laag, maar op termijn willen we wel gaan aflossen.
  Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow! Wat een mooie dag voor jullie, gisteren! En dat je trots bent, dat kan ik me voorstellen! Super! Onze ZL is nu 6,5 en nu NOG fietsen we als het even kan liever een stukje om, maar OP het fietspad. Ze zijn nog zo motorisch wankel vaak. Ik heb eens gelezen dat het voor een kind fysiek onmogelijk is om meer dan 1 ding tegelijk te ZIEN (google eens; de ANWB heeft daar eens een stuk over geschreven). Ze kunnen dus op een kruispunt vaak niet EN de auto EN de bus zien. Dus dat is oefenen, oefenen, oefenen, maar ook een kwestie van lichamelijk uitrijpen. :-) Waar ik zelf vaak bang voor ben, is dat hij me in mijn wielen fietst. Vandaar het fietspad, daar kunnen we iets verder uit elkaar fietsen, zonder dat ik meteen zelf voor mijn sokken gereden wordt door een voorbijrazende auto...
  :-)

  En trots op jullie blog mogen jullie ook zijn! Ik lees hem elke dag met plezier! Bedankt!

  Groeten, Jo-Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kunt met recht rots zijn hoe jullie het allemaal doen! En natuurlijk op jullie kindjes! Ik zelf doe heel veel op de fiets vanaf het moment dat wij onze tweede auto hebben weggedaan. Groetjes van peet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij onze zoon ging het precies hetzelfde, ook hij zei op een dag dat hij zonder zijwieltjes wilde fietsen en na 2 rondjes fietste hij zo weg.... Alleen het opstappen en dan wegfietsen koste iets meer moeite, maar ook dat ging binnen no-time goed. We hebben hem eerst wat leren wennen aan het fietsen en daarna gingen we voorzichtig de weg op. Eerst een klein stukje en steeds gingen we wat verder! Ik zou jullie wel een helmpje willen aanraden! Onze zoon was 3,5 toen hij leerde fietsen. En je blijft zo trots op je kind als hij/zij wat nieuws kan....
  ps. leuke blog schrijven jullie!

  BeantwoordenVerwijderen