dinsdag 9 april 2013

Sport

Om eerlijk te zijn...wij doen niet aan sport. Niet in de zin van: we trekken sportkleding en sportschoenen aan, en we gaan iets doen. VL is wel weer van plan om het hardlopen wat meer op te gaan pakken. Het is buiten nu ook wat beter weer, dus dat is geen excuus meer. Een enkel excuus kan nog zijn dat we op het moment behoorlijk veel gebroken nachten hebben. Afgelopen nacht waren ze zelfs alle drie een keer wakker. Maar goed, hardlopen en frisse lucht geven ook energie, maar de knop moet nog even om. Na de zomervakantie gaat VL weer wekelijks naar yoga. Volgens ML geen sport, maar lekker luieren. VL vindt echter dat ze behoorlijk werkt aan haar lenigheid en aan haar spieren, dus yoga valt ook onder de categorie sport.

ML sport ook niet wekelijks. Hij probeert wel veel te fietsen, maar echt sportkleding heeft hij al in geen jaren aangehad. Als ML de vraag krijgt: 'Welke sport beoefen je?' dan antwoordt hij: 'Bergsport. Tijdens de zomervakantie'. En dat is ook echt waar, ML is een fanatiek bergsporter. Aankomende zomer gaat hij een huttentocht maken en ML en VL hebben samen ook een behoorlijk aantal via ferrata's geklommen.

De kinderen doen ook nog niet aan sport. Ze krijgen genoeg beweging met buitenspelen. Op het moment van schrijven is ML met de jongens ook naar het grote speelpark, dus daar kunnen ze zich uitleven. Vanaf mei gaat ZL1 ook een middag in de week naar de BSO. De BSO huurt dan een gymzaal in de buurt en dan gaan ze ook met de hele groep een uurtje gymmen.

Vanaf mei is VL vrij op maandag. In de buurt is er dan peutergym, dus misschien is dat nog wel een keertje leuk om met ZL2 heen te gaan. In ieder geval het onderzoeken waard.

Zoals velen zullen we ZL1 eerst z'n zwemdiploma's laten halen, en dan mag hij ook een sport uitzoeken. Wij kijken uit op de voetbalvelden, dus voor het praktische is voetbal wel een geschikte sport. Hoewel we dan ook iedere zaterdagmorgen onder de pannen zijn als hij een wedstrijd heeft.

VL zou het erg leuk vinden als de kinderen op judo gaan. Ziet er zo schattig uit, die kleine jongetjes in die witte pakjes. En de scouting is ook zo leuk! Hier in het dorp is een waterscouting groep, en ze gaan veel zeilen op het meer hier in de buurt. Dus dat is ook nog een idee.

Ook mogen de kinderen als ze wat ouder zijn op muziekles. We houden aan: 1 sport en 1 muziekinstrument.

Je ziet, genoeg dingen om over na te denken. De tijd zal het leren.

5 opmerkingen:

 1. Volgens mij is (leren) zwemmen ook een sport. Alleen een sport die jullie voor je kind uitzoeken. En als de sport "zwemmen" leuk is, dan kun je dat een leven lang blijven doen. Hoef je helemaal niet naar het voetbalveld. Zelf vind ik zwemmen vele malen leuker dan voetballen en ik hoop dat mijn kinderen dat ook gaan vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook geen sport (meer), ik wil het hardlopen ook weer oppakken. Maar net wat je zegt de knop moet even om. Nu de kleine voorop mag, gaan we weer fietsen ipv elke keer de auto pakken.

  Zoonlief moet als hij een jaar of 6 is op zwemles, eerder vind ik niet nodig. En daarna wil hij graag op voetballen. Nou ja, eerst het diploma maar eens halen en tegen die tijd wil hij misschien wel wat anders. En muziekles mogen ze overslaan, waarschijnlijk zijn ze ook a-muzikaal net als hun ouders. Hahahaha, maar de muziek zit wel in de genen. Net als dansles als ze niet willen hoeft het ook niet. Ik snap niet dat ouders dat een verplichting vinden in de opvoeding. Dat vind ik alleen met zwemles en voor de rest moeten ze het allemaal zelf weten.

  Dat is trouwens ook leuk, (water)scouting.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben onze kids ook eerst op zwemmen gedaan en na het behalen van A en B mochten ze zelf kiezen.
  Zoon heeft ook jaren op judo gezeten tot hij zijn oranje band (en een paar slippen) had. Nu zit hij sinds twee jaar op Jing wu en dat is nets iets fysieker en leuker vind hij. Het is wel prijzig eur 28,00 per maand tov EUR 160 pj voor judo. Zoon heeft met zijn 13 jaar al een mooi wasbordje en weinig vet op zijn lijf. Hij mist alleen de agressie om echt goed te zijn (zou bijna zeggen gelukkig). Dochter kan niet kiezen. De ene week wil ze paardrijden, de volgende week op tennis en dan weer turnen. Als ze wat vasthoudender is dan gaat zij ook ergens op. Muziekles is hier bijna niet te betalen. Zelfs via de muziekschool ben je ongeveer EUR 500 pj kwijt.
  Groetjes Kirstin

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons weegt bij de keuze voor welke sport ook de prijs mee. Onze oudste zoon zit op snorkelen, na het behalen van A, B en C diploma.
  De middelste zoon snorkelt en turnt daarnaast. En de jongste is bezig met zijn A diploma en turnt/gymnastiekt ook.
  Judo wordt het niet bij ons, de prijs hiervan komt per kind boven de 250 euro per jaar... Dit in tegenstelling tot de 19 euro per kwartaal voor het turnen of de 5 euro per maand voor snorkelen...
  De jongste wil op voetbal, dit mag als hij iets ouder is, maar dan valt de gymnastiek weg. Zwemles is hij nog wel even mee bezig, duur maar noodzakelijk.
  Muziek mogen ze overslaan. Ik geloof niet dat ik ze hier een plezier mee doe, zeker de oudste niet. Hij is zo muzikaal en ritmisch als een bezemsteel...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze dochter van 3,5 zwemt om de week mee met het kinderdagverblijf. Ze hebben dan een uurtje watervrij maken. Daarnaast gymt ze 1x in de week op de peuter/kleutergym. Ze vind het helemaal super.

  Zelf ben ik een fanatieker ruiter geweest vanaf mijn 6de. Voor een blauwe maandag aan turnen gedaan, maar dat vond ik helemaal niks. Nog steeds probeer ik een uurtje in de week te rijden op mijn eigen paard. Daarnaast wordt hij ook gereden door mijn verzorgster. Inmiddels is hij ook op leeftijd dus veel rijden hoeft niet meer. Tot een aantal jaar geleden reed ik minstens 7 uur in de week. Aan de ene kant mis ik dat aan de andere kant zou ik niet weten hoe ik het zou moeten combineren met mijn gezin en werk.

  Daarnaast heb ik nog een donateurschap op de sportschool van 70 euro in de maand. Deze wordt deze maand opgezegd. Ik ga niet tot veel te weinig. Ik wil het hardlopen weer gaan oppaken en zal daar alleen een investering in nieuwe schoenen moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen