maandag 12 augustus 2013

Draagdoeken

Zo, een blog over een onderwerp waar ik al een aantal jaren groot genoegen aan beleef. Draagdoeken!

ZL1 is in 2009 geboren en toen hij twee maanden oud was, hebben we in de zomervakantie een roadtrip door Noorwegen gemaakt. We hebben toen een (o, hoe slecht!) BabyBjorn gekocht. Een BabyBjorn staat ook wel bekend als babybungel. De beentje zitten namelijk niet wat gespreid, maar de baby hangt te veel op het kruis met de beentjes naar beneden. Hoe onergonomisch en hoe oncomfortabel! Daarnaast zijn er ook ouders die hun baby met het gezicht naar voren dragen. (ja, dat hebben wij ook een paar keer gedaan). Dat is al helemaal heel erg vervelend voor kindjes. Het zit helemaal niet lekker voor zowel de drager als de gedragende. En ik in Noorwegen maar mopperen dat ik maar een paar minuten kon lopen met zo'n babybungel!

Toen ZL1 een half jaar was, waren we op de Jonge gezinnenbeurs. Daar was een stand van www.draagdoek.nl en daar heb ik een rekbare draagdoek gekocht. Ik heb er erg veel plezier van gehad en ZL1 gedragen tot hij 14 maanden was. Hij is een licht jongetje, normaal gesproken draag je baby's niet zo lang in een rekbare doek.

2 jaar later heb ik ZL2 ook heel veel in de rekbare doek gedragen, vanaf dag 1. Heerlijk en superhandig! Onze grote kinderwagen, een Urban jungle mountain buggy, past namelijk niet in mijn Peugeot, tenzij ik een deel van de achterbank neerklap. Door ZL2 veel mee te nemen in de draagdoek, was dat probleem ook weer oplost.

Toen ZL2 negen maanden was, heb ik een geweven draagdoek gekocht. Een Hoppediz Antiqua van 4,60 meter. Een mooie doek, waar ik helaas niet veel mee gedragen heb, omdat ik toen al zwanger was van DL. Een paar maanden later, voor vaderdag om precies te zijn, heb ik een zwarte Manduca gekocht. Met een Manduca kun je zowel buik- als rugdragen en we gebruiken deze drager nu nog steeds voor ZL2 alsmede voor DL. DL zat er ook al vanaf een maand in, dankzij de speciale babyinsert.

Vlak voor de geboorte van DL heb ik de Hoppediz verkocht via Marktplaats en een Girasol Aurora gekocht via het forum van Dragen & Voeden. Ik was al tijden op zoek naar deze doek, en gelukkig vond ik hem drie weken voor de bevalling. Ik vind het een ultieme stoere meisjesdoek!

DL heb ik dus vanaf dag 1 gedragen in een geweven doek. Voor het idee heb ik haar nog 1 keer in de rekbare doek geknoopt, maar als je eenmaal een geweven doek hebt, wil je niet meer terug!

Vorige maand heb ik nog een draagdoek gekocht, een Ellaroo LaRae. Dat is een dunne zomerdoek en heerlijk voor de warme dagen!

En dan vergeet ik nog bijna mijn Hoppediz Lille ringsling. Ideaal voor als ik ZL1 op de fiets naar school breng. DL schuif ik snel in de ringsling en dat zit heerlijk voor die hooguit 10 minuten dat ik bezig ben.

Nou, ik geloof dat ik er nu wel ben. Een buurvrouw van me heeft nog een Bondolino, en daar heb ik ook wel even mee gedragen. Ook een erg prettig ding, maar ik ben bang dat ML ontploft als ik nog een doek of drager aanschaf! :-)

Inmiddels ben ik met de draagdoeken ook gaan rugdragen. Op Youtube kun je veel filmpjes vinden over de verschillende knopen. De meest bekende zijn: rucksack, back wrap cross carry, secure high back carry, double hammock en de double rebozo shoulder to shoulder. Ik vind het erg leuk om de verschillende knopen te oefenen en om hier vol trots mee een rondje door de wijk te lopen. Gisteren had ik zelfs ZL1 met z'n vier jaar (en 16 kilo) in de draagdoek op mijn rug geknoopt.

Ik heb zelf meestal de doek van 4,6 meter, maar mijn Ellaroo is 5 meter. Daar kun je de meeste knopen mee, en als je lange 'staarten' (de uiteinden van de doek) dan frummel ik die een beetje weg. Je kunt natuurlijk ook nog doeken kopen die minder lang zijn, maar zoals ik al zei, ML wordt daar niet blij van. (hoewel hij het stiekem ook nog wel vermakelijk vindt. Ik hoop maar dat hij dit niet leest)

Ondertussen krijg ik via Facebook veel vragen binnen van beginnende dragers, of dragers die nog met een BabyBjorn dragen. Ik vind het erg leuk om te te beantwoorden. Dus, lezers van deze blog, als jullie nog vragen hebben, dan hoor ik ze graag! Mocht ik het antwoord niet weten, dan verwijs ik jullie graag door naar www.dragen-en-voeden.nl of naar een echte draagconsulent: www.draagdoekconsulenten.nl.

11 opmerkingen:

 1. Oeh, leuk! Wij willen ook gaan dragen! lijkt me echt een uitkomst als je met het openbaar vervoer moet, bijvoorbeeld... Wordt er ook ergens les gegeven hoe je die dingen goed omknoopt? Want lijkt me best eng om dat zonder begeleiding een eerste keer te doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je ook wilt gaan dragen! Op youtube kun je veel filmpjes vinden. Google eens op front wrap cross carry of fwcc, dan zie je heel duidelijk hoe je ze om moet doen. Verder is een draagconsulten bij een draagconsulent ook een echte aanrader, maar misschien is er ook wel een dragende moeder die bij je in de buurt woont. Geloof me, iedereen die een draagdoek heeft wil dit virus snel overdragen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk!

  Ik heb mijn oog laten valllen op een prachtige doek, maar ik ben echt een kluns op dit gebied en wil dus naar een draagdoekconsulent. Nu heb ik er vorige week 1 gemaild, maar nog niet gereageerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hem besteld. Rib uit mijn lijf, maar zeker de moeite waard. Hij komt alleen pas begin september.

   Verwijderen
 4. Erg leuk, ik heb nog geen kinderen maar ik ben zeker van plan om draagdoeken te gebruiken. Tegen die tijd moet ik dit stukje nog maar weer eens terugzoeken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had een Babybundler. Ideaal en heel comfortabel. Draagdoeken zijn echt een geweldige uitvinding.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had een tricot slen bij de tweede. Ideaal!!!! Spijt dat ik het niet ontdekt had bij dochter 1.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk, ik ben ook besmet :)
  En het is zo handig, met een kind op je rug kun je veel makkelijker in de speeltuin achter een ander kind aanklimmen dan met een buggy of kinderwagen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heb een draagdoek gekocht, weinig gebruikt. die ik bij dochter had, vergeten op vakantie in januari dit jaar. nieuwe gekocht. beide via MP. heel fijn, maar nauwelijks gebruikt. ga niet heel veel weg. vriend heeft de auto altijd mee. wandelwagen heeft een plankje voor dochter.. maar op zich is dragen wel ideaal... :) makkelijk mee te nemen en als jede knopen eenmaal weet ook handig in gebruik :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb je reactie verwijderd, want ik vind je blog heel erg denigrerend. Daar wil ik niet naar verwijzen.

   Zoals je in bovenstaande blog hebt kunnen lezen, zijn wij ook in het bezit geweest van een BabyBjorn. Ik ga niet met je wedijveren of dit wel of niet goed is voor de baby, het is in ieder geval voor MIJ een goede keus geweest om over te stappen naar Manduca, een draagdoek en nu een Wompat, omdat dit voor mij veel comfortabeler draagt.

   Verwijderen