dinsdag 27 augustus 2013

Een dubbeltje op z'n kant

Het nieuwe televisieseizoen is weer begonnen en dat merk je aan het aantal nieuwe programma's en nieuwe seizoenen van oude programma's op tv. Zo ook "Een dubbeltje op z'n kant" op RTL4. Hierin wordt een stel gevolgd die flink in de schulden zit en hulp nodig hebben om uit deze schulden te komen. Het gezin van vandaag gaf elke maand €450 teveel uit en had via een wurgcontract een lening van ruim €30.000.

Meestal gaat het om gezinnetjes die niet weten waar ze hun geld aan uitgeven en dat was ook in deze aflevering het geval. Het enige dat ze konden bedenken om te bezuinigen was het opzeggen van de Donald Duck. Helaas hebben ze geen inzicht gegeven in waar ze hun geld allemaal aan uitgeven, maar er zullen ongetwijfeld wat euro's uitgegeven worden aan nutteloze uitgaven, zoals roken, mobiele telefoons, teveel speelgoed voor hun kind, etc.

Uiteindelijk heeft de vrouw een bijbaan genomen en heeft de man weer een nieuwe baan gekregen waardoor ze in het vervolg €129 per maand over zouden houden en waarmee ze extra kunnen gaan aflossen op hun schuld van €30.000. Wanneer ze dit elke maand gebruiken voor een extra aflossing en de daarbij bespaarde rente ook telkens gebruiken voor een extra aflossing, zullen ze binnen 10 jaar hun schuld hebben afbetaald.

We zijn benieuwd hoe dit afloopt, maar hebben niet het gevoel dat ze hun extra te besteden bedrag gaan gebruiken voor extra aflossingen. Volgende week weer een nieuwe aflevering. Altijd leuk om bij iemand anders in de portemonnee te kijken.

16 opmerkingen:

 1. Vind het ook een super programma, maar had ik gisteren idd gezien dat ze wel wat meer hadden kunnen besparen dan alleen maar de Donald Duck. De nadruk lag nou meer op het feit dat deze mensen een beetje laks waren....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kijk ook graag naar het programma. mijn man heeft vorig jaar ontslag gekregen en gelukkig maar even zonder werk gezeten maar het gevoel van lam geslagen en verwerken herken ik wel. mijn man werkte al 10 jaar bij deze werkgever. gelukkig hebben wij geen schuld. en 10 jaar lang van weinig geld leven, vind ik wel erg lang. Marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zou leuk zijn als ze nog eens terugkomen bij mensen waar ze eerder zijn geweest. Na een jaar ofzo. Dat zou ik zeker graag willen zien.
  Wat hebben ze geleerd? Zijn ze zelf geïnspireerd? Hoe ver zijn ze op weg om de schulden af te betalen? Werken ze nog bij hun nieuwe baan?

  Dat lijkt me leuke tv ;D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat vind ik ook...ben ik ook altijd benieuwd naar

   Verwijderen
 4. Altijd tenenkrommend hoe mensen in het begin te pasief zijn om actie te ondernemen. De man van gisteren die geen nieuw werk wilde zoeken, maar wel zijn vrouw verwijtte dat ze geen tweede baan nam. Je zou hem toch.

  Ik vond wel dat ze te hard werden aangepakt over het dagje strand en dan vraag ik me af hoe weet het uitzendbureau dat ze op het strand zaten? Dat zullen ze zelf niet verteld hebben, komt toch bij het programma vandaan lijkt me. Dat vind ik ook niet fair.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, was mij ook opgevallen dat de vrouw eerder een tweede baan had dan dat hij zelf een baan had. en de volle asbak natuurlijk. verder werd er niet verteld of ze wel of geen auto hebben. Marion

   Verwijderen
 5. Ik heb het laatste stuk gezien. De overvolle asbak buiten op tafel spreekt boekdelen. De enorme onwetenheid waar het geld blijft ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor de tip! Ik heb het net ook even gekeken. De oude afleveringen heb ik toentertijd ook allemaal gezien. Ik vind het een interessant programma. Soms erger ik me wel aan het 'RTL-4'gehalte i.e. de tranen met een cheesy muziekje eronder, maar goed ;) Wat me overigens wel verbaasde was dat de betreffende man na afloop zijn geliefde Donald Duck-abonnement cadeau kreeg. Zo wordt het leereffect toch teniet gedaan? Als het geld er niet is, moet je je dingen (leren) ontzeggen. Op een gegeven moment wen je aan die situatie en leer je dat je al die dingen misschien niet echt nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vorig jaar heeft een stel van school meegedaan. De dingen werden op een bepaalde manier gemonteerd waardoor dingen anders overkwamen dan de werkelijkheid. Een voorbeeld is dat haar dochtertje een goedgevulde kleding kast had. Daar kreeg ze een fikse uitbrander over dat dat niet nodig was etc etc. Ze hadden er alleen even uitgeknipt dat de kleding krijgertjes waren van oudere nichtjes. Neemt niet weg dat ze bepaalde dingen hadden gedaan waar niet over nagedacht was maar bedoel maar te zeggen dat het door montage aardig gemanipuleerd werd. De aangeboden budgetcoach was in het vorige seizoen 3 maanden gratis daarna moesten ze ervoor betalen. Vraag mij dus af of deze mensen nu de budgetcoach een jaar gratis krijgen of ook na 3 maanden moeten gaan betalen.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, bedankt voor je reactie. Dat vind ik inderdaad niet netjes, dat manipuleren en het bewust neerzetten van een verkeerd beeld. Dat hou ik in mijn achterhoofd!

   Verwijderen
 8. Heb je toevallig een linkje waar je het programma kan herbekijken? (o.a. voor de Belgen onder ons ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik zou het programma ook wel eens terug willen zien hoe het is vergaan met die mensen na een jaar of hebben ze er niet van geleerd mijn man had ook niet veel in die tijd ik had toen ook drie kinderen ben er ook gekomen mijn man had ook niet veel ben er ook gekomen ik ken gelukkig goed met geld om gaan wat er niet is kan je niet kopen dan maar door sparen als het kan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben 66 jaar en 46 jaar getrouwd. We zijn met weinig inkomsten begonnen. We hadden toen nog niet alles wat we wensten. Daarvoor hebben we steeds gespaard. Als er genoeg geld was konden we grotere stukken kopen en anders niet. Geen leningen, geen schulden, geen stress. Mijn man heeft meerdere malen zijn baan verloren maar ook tijden met goede inkomsten gehad. Daar hebben we een leuke spaarrekening van op kunnen bouwen. We zijn beiden gepensioneerd en kunnen er nu ons voordeel mee kunnen doen. We hebben een eigenhuis, bijna hypotheek vrij, een caravan, auto en gaan regelmatig met vakantie. Maar we letten nog steeds op aanbiedingen en de kleintjes. Dan kan je het lang volhouden. Steeds vooruit plannen en niet leven van dag tot dag. Een vast bedrag voor je wekelijkse boodschappen.Je financiën overzichtelijk houden Dat maak je een gelukkig mens. Succes verzekerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. eigen schuld krijgt een bult. als je soms hoord wat sommige mensen aan inkomen hebben, dan is het schandalig dat ze nog schulden hebben, je moet je dan schamen om op televisie dat te vertellen. en als je niet veel hebt, dan kun je toch ook niet veel uitgeven?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben net als anoniem ook 66 jaar, en ook begonnen zonder wasmachine. Heb eerst gespaarden en hem toen gekocht. En ook mijn man heeft goed verdiend maar omdat hij in de bouw werkte ook periodes van weinig inkomen gehad. Ook daar konden we met ons gezin van 4 personen van rond komen. Ik heb altijd gespaard en nooit op afbetaling of zo maar iets gekocht. En ook nu houd ik nog de aanbiedingen of opruiming in de gaten. Toen we een bedrag gespaard hadden hebben we een huis gekocht en elk jaar een deel afgelost, zodat we nu een afgelost huis hebben en een mooie degelijke auto. Verder ook nog een appeltje voor de dorst zodat we van de aow en het kleine pensioentje van mijn man prima kunnen rond komen Geen caravan omdat we niet van dat soort vakantie' s houden. We nemen onze elektrische fietsen mee om op een mooie plekje een voordelig hotel te nemen en enkele dagen heerlijk gaan fietsen. Ik snap niet dat men vandaag de dag zoveel geld nodig denkt te hebben. Waarom moet men alles hebben, dat is echt niet nodig en maakt ook beslist niet gelukkiger, dat blijkt wel. Als ik de programma's bekijk valt me op dat ze de waarde van het geld totaal niet kennen. Heeft men ook niet geleerd met geld om te gaan?. Het wordt tijd dat ouders hun kinderen niet meer alles geven maar hun leert dat ze niet alles krijgen wat ze willen. Al zou het kunnen dan is het nog leerzaam om hen ervoor leren te sparen.. Dat voorkomt situatie' s als die we zien in dubbeltje op zij kant. Verder vind ik het ook onbegrijpelijk dat men mensen met een hoog inkomen helpt. Daar zijn wel andere mensen voor te vinden. Mensen die buiten hun schuld in een dergelijk situatie terecht zijn gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen